DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 03 Aug. 2016

1.The recent trilateral agreement has been inked in Frankfurt, Germany and the meeting was chaired by Chinese Finance Minister_____.
A.Lou Jiwei
B.Yuan Guiren
C.Chang Wanquan
D.Wang Yi

Answer – A.Lou Jiwei

2.MCB Capital Markets introduces World’s first Exchange Traded Fund focused on India’s ________.
A.Share markets
B.Economic policies
C.Emergency Funds
D.Sovereign bonds

Answer – D.Sovereign bonds

3.Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has approved the Memorandum of Understanding (MoU) between RBI India and Central Bank of _________ on co-operation concerning currency swap agreement.
A.Japan
B.United States of Americ
C.United Arab Emirates
D.China

Answer –  C.United Arab Emirates

4.Indian IT Trade body NASSCOM has signed a MoU with _________ to build a product design initiative to help young entrepreneurs into becoming problem solvers and solution builders.
A.Instagram
B.Whatsapp
C.Twitter
D.Facebook

Answer – D.Facebook

5.State owned Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA) may be converted into a _____Bank to enable it to access funding from overseas banks.
A.White
B.Green
C.Violet
D.Yellow

Answer – B.Green

6.Reliance power is all set to setup a 3,000 MW LNG-based power plant in ____________
A.South Korea
B.New Zealand
C.Nepal
D.Bangladesh

Answer – D.Bangladesh

7.________________ agriculture project wins international information prize.
A.Tamilnadu
B.Orissa
C.Arunachal Pradesh
D.Andhra Pradesh

Answer – D.Andhra Pradesh

8.For how many researchers shared among Special Breakthrough Prize for LIGO?
A.36
B.35
C.37
D.20

Answer –  C.37

9.Indian professor _________ wins Commonwealth short story regional prize.
A.Omkar Otari
B.Yogeshwar Dutt
C.Prashar Kulkarni
D.Pinki Rani

Answer – C.Prashar Kulkarni

10.The Statistics Ministry appointed _____________ as part-time Chairperson of the National Statistical Commission.
A.Dr. Ashok Sekhar Ganguly
B.Ajit Prakash Shah
C.Lalitha Kumaramangalam
D.Radha Binod Barman

Answer –  D.Radha Binod Barman

11.______________ has been appointed as the next Marylebone Cricket Club president.
A.Kumar Sangakkara
B.Mahela Jayawardene
C.Matthew Fleming
D.Virender Sehwag

Answer –  C.Matthew Fleming

12.Defence Ministry appointed _________ as the new Chief of Naval Staff and will assume charge on May 31.
A.Avinash Chander
B.Arup Raha
C.Dalbir Singh Suhag
D.Sunil Lanba

Answer –  D.Sunil Lanba

13.________ tested world’s largest unmanned surface vessel Sea Hunter.
A.UK Navy
B.Indian Navy
C.US Navy
D.Japan Navy

Answer – C.US Navy

14.Insolvency and Bankruptcy Code Bill, 2016 passed by__________.
A.Manoj Sinha
B.Mahesh Sharma
C.Jayant Sinha
D.Shri Upendra Kushwaha

Answer –  C.Jayant Sinha

15.Whose Chairpersonship under Approval of Committee on Yoga Education in Universities is implemented?
A.U. Dinesh Kumar
B.Arnab K Laha
C.Dr. Shmueli
D.Prof H.R. Nagendra

Answer –  D.Prof H.R. Nagendra

16._______________Collaboration in the Field of Science & Technology and sign MOU for Cooperation in Sports.
A.India and Japan
B.India and China
C.India and Bangladesh
D.India and South Korea

Answer –  A.India and Japan

17.Govt releases ____________ under MGNREGA to drought-hit states.
A.Rs.9,267 crore
B.Rs.9,367 crore
C.Rs.9,000 crore
D.Rs.9,067 crore

Answer –  B.Rs.9,367 crore

18.Number of gram panchayats in ______ to increase by 500 to 600.
A.Uttarakand
B.Bihar
C.Odisha
D.Himachal Pradesh

Answer –  C.Odisha

19.Which international airport four times more assemblages than other airports?
A.Chennai
B.Hyderabad
C.Bangalore
D.Mumbai

Answer – D.Mumbai

20.Which country to print own version of US dollar?
A.Africa
B.Kenya
C.Zimbabwe
D.New Zealand

Answer –  C.Zimbabwe

21.Which Bank signs MoU with BRICS Grouping-promoted New Development Bank.
A.ICICI
B.HDFC
C.IndusInd Bank
D.Yes Bank

Answer – A.ICICI

22.Which bank ties up with US based Payments Company for faster international remittances
A.Tamilnad Mercantile Bank
B.South Indian Bank
C.City Union Bank
D.Federal Bank

Answer –  D.Federal Bank

23.Europe Central Bank set to decide fate of _____ banknote.
A.750-euro
B.1000-euro
C.500-euro
D.400-euro

Answer –  C.500-euro

24.BHEL commissions 500 MW thermal power unit in
A.Karnataka
B.Jharkhand
C.Maharashtra
D.Uttar Pradesh

Answer –  B.Jharkhand

25.Who wins human rights award?
A.Papa Wemba
B.Angelique Kidjo
C.Baaba Maal
D.Dobet Gnahore

Answer –  B.Angelique Kidjo

26.Mangalore based __________ has been awarded with Excellence Award on Empowering MSMEs 2016.
A.Vijaya Bank
B.Corporation Bank
C.City Union Bank
D.Indus Ind Bank

Answer – B.Corporation Bank

27.Swiss government honours _______ with statue.
A.Sanjit Bedi
B.Mohan Bhandari
C.Zohra Sehgal
D.Yash Chopra

Answer –  D.Yash Chopra

28.___________ appointed Chief of Bureau of Civil Aviation Security.
A.Manoj Sinha
B.Mahesh Sharma
C.Kumar Rajesh Chandra
D.Jayant Sinha

Answer – C.Kumar Rajesh Chandra

29.A driverless ________ rocket launched from Florida to put a communications satellite into orbit, then made a swift return landing on an ocean platform.
A.GSAT-15
B.Ariane 5 VA-227
C.SpaceX Falcon 9
D.IRNSS-1F

Answer – C.SpaceX Falcon 9

30.18000-year-old paddy discovered in
A.China
B.Korea
C.Russia
D.Japan

Answer –  A.China

31.Badminton World Federation rankings: Srikanth slips to World No.___, Jwala-Ashwini rises to World No.____.
A.11,14
B.10,13
C.12,14
D.14,12

Answer –  C.12,14

32.Indian shooters won bronze medal in the women’s 25m Pistol event on the ISSF Junior World Cup held in Suhl,
A.Dubai
B.Japan
C.Australia
D.Germany.

Answer –  D.Germany.

33.Biography of ________ released.
A.Madhubala
B.Yash Chopra
C.Shashi Kapoor
D.Dev Anand

Answer –  C.Shashi Kapoor

34.Projects worth Rs. 2446 Crore approved under Namami Gange Programme for the reduction of pollution and afforestation along the rivers of __________.
A.Godavari
B.Narmada
C.Ganga
D.Brahmaputra

Answer –  C.Ganga

35.State of Victoria’s__________ in Australian declared two agreements with India in the area of medical technology to figure out major health challenges in India.
A.Macquarie University
B.Flinders University
C.Monash University
D.Swinburne University

Answer –  D.Swinburne University

36.__________ government has decided establish the Asia’s first Rice Technology Park at Gangavati in Koppal district and a Maize Technology Park at Ranebennur in Haveri district.
A.Assam
B.Orissa
C.Karnataka
D.Andhra Pradesh

Answer –  C.Karnataka

37._______government has launched a scheme to grant financial assistance of up to Rs. 25 lakh to MSME for registration of patents for products and processes.
A.Haryana
B.Orissa
C.Tamilnadu
D.Arunachal Pradesh

Answer –  A.Haryana

38.Haryana Health Minister Anil Vij stated that the state government would enact State___________ .
A.Health Council Act
B.Finance Council Act
C.Education Council Act
D.Sports Council Act

Answer –  D.Sports Council Act

39.Three Southeast Asian nations namely ___________________ is set to conduct coordinated maritime patrols to face the rising kidnappings and security challenges in the waters bordering the three countries.
A.Philippines, East Timor and Brunei
B.Indonesia, East Malaysia and Singapore
C.Indonesia, Malaysia and Philippines
D.East Malaysia, Singapore and Philippines

Answer –  C.Indonesia, Malaysia and Philippines

40.A state of emergency has been declared in the __________region of Alberta as firefighters continue to battle raging wildfires.
A.African
B.Australian
C.American
D.Canadian

Answer –  D.Canadian

41.India has secured ______ position in the 2016 Foreign Direct Investment Confidence Index.
A.first
B.second
C.eighth
D.ninth

Answer –  D.ninth

42.Asian Development Bank raise granting India to USD_______ to support ‘robust growth’ in the country.
A.3 billion
B.4 billion
C.5 billion
D.6 billion

Answer –  A.3 billion

43.Mumbai based _______ has decided to open an international banking unit (IBU)at the International Financial Services Centre (IFSC) in Gandhinagar.
A.City Union Bank
B.IDBI Bank
C.ICICI Bank
D.HDFC Bank

Answer –  B.IDBI Bank

44.Mumbai based Securities market regulator SEBI has gave in-principle approval to _______ for it to act as custodian of securities.
A.Lakshmi Vilas Bank
B.HDFC Bank
C.UCO Bank
D.YES Bank

Answer –  D.YES Bank

45.Union government has approved the proposal of Infosys to set up an IT/ITeS special economic zone in __________.
A.Chennai
B.Hyderabad
C.Kolkata
D.Bengaluru

Answer – D.Bengaluru

46.Bengaluru based__________ all set to launch its Maps service with Social Technology Lab by Dr. Ashwin Mahesh MapUnity.
A.Shopclues
B.Amazon
C.Flipkart
D.Snapdeal

Answer –  C.Flipkart

47.___________clinched 2016 Asia Kabaddi Championship Cup to win their second successive Asian title.
A.Afghanistan
B.Nepal
C.Pakistan
D.India

Answer –  C.Pakistan

48.Union Government has announced that currently ___ Indian satellites are operational in the space.
A.30
B.32
C.50
D.34

Answer – D.34

49.The single emergency number ____ will be functioning throughout India from January 1, 2017.
A.211
B.113
C.121
D.112

Answer –  D.112

50.__________________ in Tamil Nadu rail track to become first green corridor by the end of this month.
A.Tirunelveli-Chennai
B.Manamadurai-Rameswaram
C.Madurai-Kanyakumari
D.Madurai Junction-Tiruchirapalli

Answer –  B.Manamadurai-Rameswaram

-----------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery