DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 01 Aug. 2016

1. Which is observed to remember all Victims of Chemical Warfare every year to discourage the world to prohibit the use of chemical weapons?
A.April 28th
B.April 29th
C.April 30th
D.April 27th

Answer – B.April 29th

2. Who wins gold at Commonwealth Judo Championship for the year at Port Elizabeth in South Africa and selected for Rio Olympics?
A.Kalpana Devi
B.Avatar Singh
C.Garima Chaudhary
D.Rajwinder Kaur

Answer – C.Garima Chaudhary

3. Who has been appointed as New Zealand’s captain in One day, T20 and Test cricket matches after succeeds of Brendon McCullum?
A.Kane Williamson
B.Luke Ronchi
C.Martin Guptil
D.None of the Above

Answer – A.Kane Willaimson

4. Which space agency has left its efforts to reinstate the operation of Costly X-ray satellite lost in Space which is joint venture of NASA and few nations?
A.ISRO
B.RFSA
C.CNSA
D.JAXA

Answer – D.JAXA

5. Naval Ships namely ________________ and ______________, served for the defence operations under illustrious 22nd Killer Squadron decommissioned from the Indian Navy.
A.Shivalik and Satpura
B.Veer and Nipat
C.Ranvijay and Khuri
D.Rajali and Kochi

Answer – B.Veer and Nipat

6. Who was appointed as the Director General (DG) of Railways Protection Force (RPF) that runs under the authority of Ministry of Railways?
A.Rajendra Bhahuguna
B.Surendra Kumar Bhagat
C.Surender Kumar Bhagat
D.Rajender Khanna

Answer – C.Surender Kumar Bhagat

7. Who has won gold medal in an International Sand Art Championship held at Russia?
A.Sudarsan Pattnaik
B.Mahendra Pattnaik
C.Surender Pattnaik
D.Mihir Pattnaik

Answer – A.Sundarsan Pattnaik

8. Who has been awarded with Japan’s Second Highest national award for his contribution towards Indo-Japan economic relations?
A.PK Singh
B.AK Singh
C.NK Singh
D.CK Singh

Answer – C.NK Singh

9. World’s fastest Bombay Stock exchange has signed a MoU with which exchange for Listing BSE Sensex-Based derivatives?
A.NASDAQ
B.Shenzhen Stock Exchange
C.Korea Exchange
D.Hongkong Stock Exchange

Answer – C.Korea Exchange

10. Canada based Mobile maker Blackberry joint ventured with Digitsecure launched payments service in India called. Name the service?
A.BBM Wallet
B.BBM Cash
C.BBM Money
D.BBM Pesa

Answer – C.BBM Money

11. Indian Air Force top pilots and jets participating in which Exercise to practice for the kill during the Main conduct phase?
A.Red Rifle
B.Red Kill
C.Red Operation
D.Red Flag

Answer – D.Red Flag

12. Which city has been declared as smoke free area by Deputy commissioner with this capital city will be greener, Healthier future?
A.Kohima
B.Trichy
C.Mumbai
D.Hyderabad

Answer – A.Kohima

13. Who has been awarded the Mongolia highest Civilian award, the North star in the year 2016 for the contribution towards cooperation of India and Mongolia?
A.Lokesh Chandra
B.Lokesh Kumar
C.Mansura Hyde
D.Mansura Haldia

Answer –A.Lokesh Chandra

14. Parliament passes Industries (Development and Regulation) Amendment Bill, 2015 to exclude which product from the Industries (Development and Regulation) Act, 1951?
A.Cigarette
B.Wine
C.Alcohol
D.Synthetics

Answer – C.Alcohol

15. Which region becomes first to have digi-locker facility where citizens will have access to all these documents at any time?
A.Chitoor
B.Anand
C.Rahuri
D.Meerut

Answer – C.Rahuri

16. Which organization declared the International Jazz day on 30th April every year to celebrate the virutues Jazz as an educational tool?
A.United Nations Children’s Emergency Fund
B.International Dance Organisation
C.United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization
D.World Dance Carnival

Answer – C.United Nations Educational, Scientific and Cultural

17. Who has been qualified fro Rio Olympics after winning second position in 3000m steeple chase event at the Federation cup in New Delhi?
A.Sudha Singh
B.Amiya Mallick
C.Dutee Chand
D.Rajiv Arokiya

Answer – A.Sudha Singh

18. Which country developed world’s first Graphene electronic paper which is the Lightest and Strongest known material?
A.Japan
B.US
C.India
D.China

Answer – D.China

19. Union Government approves Rs.9,005 crore investment in reasonable housing in 3 States for Economically Weaker sections under Prime Minister’s Awas Yojana. Name the States?
A.Maharashtra, Rajasthan and Telangana
B.Maharashtra, Punjab and J&K
C.Maharashtra, J&K and Telangana
D.J&K, Telangana and Punjab

Answer – B.Maharashtra, Punjab and J&KExplanation :

20. Union Urban Development Minister Venkaih Naidu and which State/Union territory Chief Minister to flag off South India’s First Underground Metro in that state?
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Karnataka
D.Delhi

Answer – C.Karnataka

21. Which Government announced 10% for economically backward among upper castes with annual income less than Rs. 6 Lakh?
A.Bihar
B.Gujarat
C.Madhya Pradesh
D.Rajasthan

Answer – B.Gujarat

22. Name the Yojana that has been inaugurated in Bhopal to produce 3 Crore LED Bulbs and distributed all over the State at Rs. 85 per bulb?
A.Ujala
B.Bright
C.Surya
D.Utsav

Answer – A.Ujala

23. Railway Ministry to set up two new Directorates and dialing service for Cancelling Train Ticket. What is the dialing service No?
A.109
B.129
C.138
D.139

Answer – D.139

24. Kerala Indian Medical Association partnered with which organization to promote safe and healthy practices across the state for improving maternal and child health?
A.UNICEF
B.UNESCO
C.WHO
D.ILO

Answer – A.UNICEF

25. Mumbai based National Bank for Agriculture and Rural Development joint venture with German Government for a special programme for which initiative(s)?
A.Soil Protection
B.Rehabilitation for Food Security
C.Both A& B
D.Neither A nor B

Answer – C.Both A&B

26. Who has been awarded Nelson Mandela Graça Machel Innovation Award for the 2016?
A.Tabassum Adnan
B.Malala
C.Adnan Mehboothi
D.Madonna

Answer – A.Tabassum Adnan

27. Maharashtra Govt unveiled Online application named ­­­­­­­­­­________________for tribal caste validity certificate?
A.AdiVishya
B.AdiPraman
C.AdiKarma
D.AdiNirman

Answer –B.AdiPramam

28. Which Endangered animal spotted in nature reserve in China’s Gansu province have spotted at least nine such dogs or dholes on camera?
A.Asiatic lion tailed Monkey
B.Indian Bastards
C.Asiatic wild dogs
D.Indian Tiger

Answer – C.Asiatic Wild dogs

29. Mobile POS solutions company ePaisa launched _______________ application to enable payments made into the merchant’s verified bank account.
A.Digital-Wallets
B.Master-Wallets
C.Master-Money
D.Digital-Money

Answer – B.Master-Wallets

30. Which CEO has been paid with high pay compensation globally which was announced by New York based Equilar Study?
A.Oracle Coporation CEO’s Mark V Hurd and Safra A Catz
B.Robert A Iger of Walt Disney
C.David Cote of Honeywell International
D.Jeffrey R Immelt of General Electric

Answer – A.Oracle Coporation CEO’s Mark V Hurd and Safra A Catz

31. What is the theme of the International Labour’s day which is being observed on May 1st of every year to highlight the labour significance?
A.International Wokers Union
B.Celebrating the International Labour Movement
C.Encouraging the International Labour Union
D.Celebrating the International Labour Union

Answer –  B.Celebrating the International Labour Movement

32. Indian High Commissioner K. Navtej Sarna launched a book to remembrance the lives of 21 Param Vir Chakra winners written by whom?
A.Manju Kumar
B.Manju Lodha
C.Manju Nath
D.Manju Mehta

Answer –  B.Manju Lodha

33. Who has been appointed in place of Salman Khan as the Goodwill Ambassador for India’s Rio Olympics Contingent?
A.Sania Mirza
B.Saina Nehwal
C.P T Usha
D.Abinav Bindra

Answer –  D.Abinav Bindra

34. Employees Provident Fund Organisation had launched which system on Labours Day to put off pre mature withdrawals of Provident fund and reopen?
A.One Employee One EPF Account System
B.One Employer One EPF Account System
C.One Employee unique number system
D.One Employer Unique Number system

Answer –  A.One Employee One EPF Account System

35. Which country has declared state of emergency as protestor reached the cabinet headquarters inside the Green Zone of the Cabinet building?
A.Iran
B.Syria
C.Iraq
D.Pakistan

Answer –  C.Iraq

36. The World’s Largest telescope to be built in which country to explore the universe that will strengthen the domestic programme of the country?
A.Hawaii
B.USA
C.Greenland
D.India

Answer –  D.India

37. Which force planned to set up tallest national flag at Wagah Border and the flag measures 350 feet is part of BSF’s extension plans for the visitor’s gallery at the site of the iconic Retreat ceremony?
A.Indian Army
B.Indian Air Force
C.Central Industrial Safety Force
D.Border Security Force

Answer –  D.Border Security Force

38. Prime Minister launched Pradhan Mantri Ujjwala Yojana at Ballia for which purpose over the next three years?
A.Cooking Oil
B.Cooking Kerosene
C.Cooking Gas
D.All the above

Answer –  C.Cooking Gas

39. Prime Minister Narendra Modi launched solar powered boats and distributing 1,000 e-rickshaws to people in which city in India?
A.Amritsar
B.Vidharba
C.Varanasi
D.Anand

Answer –  C.Varanasi

40. Which state will become the first state in the country to cent percent of its urban regions “Open Defecation Free” by October 2?
A.Tamilnadu
B.Karnataka
C.Andhra Pradesh
D.Gujarat

Answer –  C.Andhra Pradesh

41. The Act relates to regulation of real estate comes into force with effect from 1st May after 8 year long efforts to make operational Rules, Setting up regulatory authorities and Appellate tribunals. What is the name of the Act?
A.Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016
B.Real Estate (Rules and Regulation) Act, 2016
C.Real Estate (Rules and Development) Act, 2016
D.Real Estate (Regulation and Policy) Act, 2016

Answer –  A.Real Estate (Regulation and Development) Act, 2016

42. India ranks on which position in forged and pirated goods trade globally which is listed by OECD (Organisation Economic Cooperation and Development) and the European Union’s Intellectual Property Office?
A.6th
B.5th
C.4th
D.7th

Answer –  B.5th

43. Indian-American Journalist received Edgar A Poe Award at Annual White correspondents’ carnival. Who is he she?
A.Sheela Banerji
B.Neela Banerjee
C.Neela Kulkarni
D.Udwala Banerjee

Answer –  B.Neela Banerjee

44. Which Naval ship of India arrived at Brunei and would take part in the ASEAN Defence Minister’s meeting plus exercise on Maritime security and counter terrorism?
A.Aryavart
B.Airavat
C.Dhruv
D.Agni

Answer –  B.Airavat

45. India’s Navy first indigenous Scorpene-class stealth submarine Kalvari has been sailed out of which harbor for sea trails?
A.Kochi
B.Haldia
C.Vizakhpatnam
D.Mumbai

Answer –  D.Mumbai

46. Who won Sultan Azlan Shah cup hockey Tournament in the year 2016 which was held in Malaysia?
A.India
B.Australia
C.Malaysia
D.New Zealand

Answer – B.Australia

47. Who has won the Chinese Grand Prix and he becomes the fourth driver in F1 histroy to win continuous Six races?
A.Sebastian Vettel
B.Michael Schumacher
C.Alberto Ascari
D.Nico Rosberg

Answer – D.Nico Rosberg

48. The Finance Minister’s public relations officer and former journalist has passed away recently. Who is he/she?
A.D.Ravinder
B.B.Rajender
C.B.Ravinder
D.D.Maninder

Answer – A.D.Ravinder

49. The Blood Clotting disorder disease Hemophilia was observed internationally as world Hemophilia day to create the awareness on_____________
A.April 17
B.April 15
C.April 20
D.April 27

Answer – A.April 17

50. The nationalized Bank Oriental Bank of Commerce raises how much shares to Life Insurance Corporation on a preferential Basis?
A.Rs. 168 Crore
B.Rs. 188 Crore
C.Rs. 178 Crore
D.Rs. 278 Crore

Answer – C.Rs. 178 Crore

------------------------------------------------------------------------------------

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery