DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 30 July 2016

1. Union Government recently passed the Gurdwara Amendment bill

2016 to provide the Right to _______________ Sikhs to vote in the

Elections?

A.Sahjhardi

B.Ramgharia

C.Jat

D.Keshdhari

Answer – A.Sahjhardi

2. In order to safeguard the Women, Department of Telecommunication

has issued the notification that all feature and Smart phone will have

configuration of panic buttons wef which date?

A.01.01.2018

B.01.06.2016

C.01.01.2017

D.01.04.2017

Answer – C.01.01.2017

3. Operation Sulaimani is an initiative of which district to eradicate the

poverty and to avoid food wastage in the district?

A.Kollam

B.Kozhikode

C.Waynad

D.Palakkad

Answer – : B.Kozhikode

4. What is the theme of the World Intellectual Property day is being

observed on 26 th  April every year?

A.Digital Innovative: Culture Reimagined

B.Digital Creativity: Culture Innovation

C.Digital Creativity: Culture Reimagined

D.Digital Innovative: Culture Innovation

Answer – C.Digital Creativity: Culture Reimagined

5. Eminent Prime Minister Banharn Silpa Archa passed away recently at

the age of 83 who hails from ChinA.In which country he was served as

Prime Minister?

A.Malaysia

B.Thailand

C.Singapore

D.China

Answer – B.Thailand

6. The famous sports person Sandeep Tomar qualified for the Rio

Olympics after winning a bronze in the freestyle at the World qualifying

Championship. He related to which sport?

A.Boxing

B.Rowing

C.Table Tennis

D.Wrestling

Answer – D.WrestlingExplanation :

7. Indian Football Striker Jeje Lalpekhlua won the Football Player’s

Association of India – Indian Player of the year award at Cooperage

Football stadium in Mumbai. He belongs which state?

A.Manipur

B.Mizoram

C.Nagaland

D.Tripura

Answer – B.Mizoram

8. Which railway has launched a unique service called Missed Call

service launched for local train updates?

A.Eastern Railway

B.Southern Railway

C.Western Railway

D.North Eastern Railway

Answer – C.Western Railway

9. The Famous Mobile Manufacturer Nokia planned to acquire which

company and the company is producer of Activity Trackers, weighing

scales, thermometers etc.?

A.Withings

B.Hicks Thermometers

C.Operon

D.Palmer Whal Company

Answer – A.Withings

10. Who has been awarded First Humanitarian prize with saving

thousands of Children during 12 years civil war in Burundi?

A.Marguerite Barankitse

B.Mabdumbe Webe

C.George Clooney

D.None of the Above

Answer – A.Marguerite Barankitse

11. Name the IIT Scholar who wins the International Award for Plant

Nutrition awarded by US based International Plant Nutrition Institute?

A.Ashok Raj

B.Ashok Kumar

C.Ashok Maran

D.Ashok Sharma

Answer – B.Ashok Kumar

12. Which State Government announced to give free Laptops to first

meritorious Students who secure a minimum of 95% marks in Class X

board Examination?

A.Bihar

B.Chattisgarh

C.Punjab

D.Haryana

Answer – D.Haryana

13. Union Finance Ministry announced how much interest on

Employees’ Provident Fund for 2015-16 which is headed by the Union

Labour Minister Bandaru Dattatreya?

A.8.8%

B.8.75%

C.8.7%

D.8.67%

Answer – C.8.7%

14. Who has partnered with Election Commission in Tamilnadu to

support “#TN100percent Initiative” and to spread the awareness?

A.Ola

B.Google

C.Facebook

D.Uber

Answer – D.Uber

15. Cadbury Chocolates maker Mondelez inaugurated a plant in

_____________ that is the largest plant in Asia Pacific?

A.SriCity in Andhra Pradesh

B.Amaravathi in Andhra Pradesh

C.Tirunelveli in Tamilnadu

D.Chikmangalore in Karnataka

Answer – A.SriCity in Andhra Pradesh

16. Which government has initiated to buy short term power of 100-200

MW through E-auction with nine biddings?

A.Jharkhand

B.Uttarakhand

C.Odisha

D.Chhattisgarh

Answer – B.Uttarakhand

17. Who headed the committee constituted by the Information and

Broadcasting ministry to suggest measures to help Censor Board

members?

A.Kamal Hasan

B.Rishi Kapoor

C.Shyam Benegal

D.Mangal Pandey

Answer – C.Shyam Bengal

18. India hosts the Heart of Asia or Istanbul process to address

regional issues and economic cooperation among which country?

A.Pakistan

B.Malaysia

C.India

D.Afghanistan

Answer – D.Afghanistan

19. Ministry of Railways has decided to invest Rs. 1 Lakh crore in

Rashtriya Rail Sanraksha Kosh scheme to ensure railway’s

_____________________ mission.

A.Women Safety

B.Cleanliness

C.Tensionless Ticket booking

D.Zero Accident

Answer – D.Zero Accident

20. Government of Haryana has notified which scheme for Micro, Small

and Medium Enterprises to encourage water harvesting and

conservation in Industrial Units?

A.Water measures audit

B.Water Audit Control

C.Water Audit Scheme

D.Water Control Scheme

Answer – C.Water Audit Scheme

21. Indian Navy to set up a New Naval detachment at

________________________ of Lakshadweep as part of measures to

enhance surveillance of crucial shipping lanes.

A.Kalpeni

B.Androth

C.Kavaratti

D.Agatti Island

Answer – B.Androth

22. Who has been awarded the Player of the Year award adjudged by

the Professional Footballer’s Association?

A.Riyad Mahrez

B.Riyad Ibrahim

C.Riyad Mahela

D.Riyad Mohd

Answer – A.Riyad Mahrez

23. What is the logo for Tokyo 2020 Olympics released by Olympic

Association to be placed under the five interlocking Olympic rings?

A.Holy Elephant

B.Snake Eye

C.Lion Piercing

D.Holding Hands

Answer – B.Snake Eye

24. The famous Human Rights campaigner Harry wu passed away

recently at the age of 79 belongs to which country?

A.Japan

B.Phillipines

C.China

D.Malaysia

Answer – C.China

25. Which city ranks no 1 in the Noisiest City as reported by Central

Pollution Control Board and reportedly violating the safe noise levels

during 2011-14?

A.Mumbai

B.Delhi

C.Hyderabad

D.Lucknow

Answer – A.Mumbai

26. Which State power Distribution Company Limited has become the

first e-office electricity distribution company among all power utilities

in India?

A.Andhra Pradesh

B.Karnataka

C.Odisha

D.Tamilnadu

Answer – A.Andhra Pradesh

27. NASA has unveiled the launch of the ____________________

initiative in 2017 budget which aims to a new generation of X plans

program for Green Aviation.

A.New Aviation Opportunity

B.New Aviation Horizon

C.New Aviation Rover

D.New Horizon

Answer – B.New Aviation Horizon

28. Who has been re-elected as the prime minister of Tibetan

Government belongs to National Democratic party?

A.Lobsang Mangey

B.Lobsang Bonge

C.Lobsang Sakye

D.Lobsang Sangay

Answer – D.Lobsang Sangay

29. Jagendra singh gets Press club award for bravery in Journalism

belongs to which state who was killed allegedly for expresses his

thoughts on illegal sand mining?

A.Madhya Pradesh

B.Uttar Pradesh

C.Himachal Pradesh

D.Andhra Pradesh

Answer – B.Uttar Pradesh

30. Which information services company has launched Hunter Fraud

Score a new scoring mechanism that measures the probability of fraud

in a credit application?

A.Infosys

B.Wipro

C.Experian

D.Expresso

Answer – C.Experian

31. Union Government allows states to put stock holding limits on

which product to impose and enforce stock limits to verify its market

Price rise?

A.Gold

B.Rice

C.Sugar

D.Crude Oil

Answer – C. Sugar

32. Which Government inaugurated 100 piped water supply projects for

rural areas and pledged to make piped water provision in all Gram

Panchayats by 2017?

A.Odisha

B.Bihar

C.Assam

D.Gujarat

Answer – A. Odisha

33. Which among the following state does not implement the National

Food Security Act recently empowers 87% of the priority households?

A.Manipur

B.Sikkim

C.Nagaland

D.Arunachal Pradesh

Answer – B.Sikkim

34. India ranks which position in worldwide doping violation in World

Anti-Doping Agency report which was created by the International

Olympic Committee?

A.2 nd

B.4 th

C.3 rd

D.5 th

Answer – C.3 rd

35. Which Country currency note has been selected as Best banknote of

the year which was Canada Banknote Company?

A.New Zealand Dollar

B.Sweden Krone

C.Russia Ruble

D.Australian Dollar

Answer – A.New Zealand Dollar

36. On April 28 th  is being observed as world Day for Safety and Health at

work every to promote a safe and Healthy work environment. The Day

is brainchild of which organization?

A.World Trade Organisation

B.World health Organisation

C.United Nations

D.International Labour Organisation

Answer – D.International Labour Organisation

37. Veteran Artist cartoonist Vadakkal Thoppil Thomas passed away at

the age of 86 in Kottayam. He related to which field?

A.Acting

B.Painting

C.Cartoon

D.Dance

Answer – C. Cartoon

38. Indian Archer________________________ equals the world record

in the woman’s recurve event at the Archery World Cup in Shanghai.

A.Deepika Kumari

B.Rimil Buriuly

C.Dola Banerjee

D.Laxmi Rani

Answer – A. Deepika Kumari

39. ISRO recently launched which satellite to mark Seventh

Navigational Satellite IRNSS 1G from Satish Dhawan Space Centre in

April 2016?

A.IRNSS 1E

B.IRNSS 1G

C.IRNSS 1H

D.IRNSS 1D

Answer – B. IRNSS 1G

40. Who has been selected as vice president of South Sudan after

winding up the civil war after two years?

A.Riek Machar

B.Salva Kiir

C.Mahela Machar

D.Silva Kube

Answer –A. Riek Machar

41. United Nations decided to include an Indian Academician in

University Council to formulate its principles & policies. Who is he/she?

A.Deepika Rani

B.Mohana Sundar

C.Radha Kumar

D.Krishnan

Answer – C. Radha Kumar

42. Which Indian Institute of Management has acquired the EQUIS

accreditation and only Indian business school to achieve the Triple

Crown in Accreditation?

A.Mumbai

B.Calcutta

C.Kozhikode

D.Lucknow

Answer – B. Calcutta

43. Japanese Automobile maker Isuzu has inaugurated the new factory

at __________ in Andhra Pradesh paving way for LCV and UV markets?

A.Amaravathi

B.Tirupathi

C.Renigunta

D.SriCity

Answer – D. SriCity

44. Singapore Based DBS development bank launched which bank in

India to use technologies like biometrics and Artificial Intelligence?

A.Inter-only

B.Digi-only

C.Wallat-only

D.None of the above

Answer – D. None of the above

45. Union Government nods to Memorandum of Understanding of IRDAI

with which nation Insurance Authority to pave the way for enhanced

cooperation in Insurance supervision?

A.Saudi

B.Qatar

C.UAE

D.Japan

Answer – C. UAE

46. Hyderabad based Indian School of Business Signed Memorandum of

Understanding with which university for collaboration in innovation,

entrepreneurship and research for 5 years?

A.Harvard University

B.Oxford University

C.Indian Institute of Management

D.Singapore Management University

Answer – D.Singapore Management University

47. India’s poorest district that is in Odisha will get its first Government

model Degree College. Find the correct district Name.

A.Ganjam

B.Cuttack

C.Nabarangpur

D.Baleshwar

Answer – C.Nabarangpur

48. A US grand jury has fined of $940 million to the famous software

Giant groups for stealing the software. Find the Groups?

A.Oracle

B.Infosys

C.TATA

D.Wipro

Answer – C.TATA

49. Union Government allows which country Hindu people to buy

Property, Open bank Accounts and get PAN cards as well as Aadhaar

who staying in India on Long Term Visa?

A.Afghanistan

B.Myanmar

C.Bhutan

D.Pakistan

Answer – D.Pakistan

50. A famous Travels assistance firm Noble Travels has recently

inducted Online Visa assistance portal to get the information and

facilitation services. Find the portal?

A.VisaforSure

B.Visaonhand

C.SureforVisa

D.Visaready

Answer – A.VisaforSure

-- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- -- --

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery