DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 27 July 2016

1. Newyork based United Nations has recently observed the 125 th  Birth

Anniversary on 13 th April 2016 of which of the following Leaders?

A.Mahatma Gandhi

B.Jayprakash Naryan

C.Bala Gangadhara Tilak

D.B.R Ambedkar

Answer – D. B.R. Ambedkar

2. Which city in India will feature a 125 feet tall of Statue of Dr. B.R.

Ambedkar on behalf of his 125 th  Birth Anniversary?

A.Cyberabad

B.Secundarabad

C.Hyderabad

D.Nagpur

Answer -C. Hyderabad

3. Maharashtra govt has recently launched which one of the following

mission to conquer water crisis?

A.Mission Drinking water

B.Mission Domestic water

C.Mission Flood

D.Mission Clean water

Answer – A. Mission Drinking Water

4. Which main opposition party during 2016 has won in General

Elections conducted in South Korea?

A.Park’s Saenuri

B.Minjoo Party

C.Justice Party

D.People’s Party

Answer – B. Minjoo Party

5. The Maharashtra Chief Minister, Devendra Fadnavis passed which

one of the following Act to becoming the first State to enact such a law

in the country?

A.Prohibition of Social Boycott Bill 2016

B.Prohibition of Social Violent Bill 2016

C.Prohibition of Violation of Women’s Justice Bill 2016

D.Prohibition of Children’s Harassment Bill 2016

Answer – A. Prohibition of Social Boycott Bill 2016

6. Who has been appointed as chairman of Indira Gandhi National

Centre for Arts (IGNCA) board powered by Culture ministry?

A.Mahesh Sharma

B.Ram Bahadur Rai

C.Aravind Subramanian

D.Jayram Ravishankar

Answer – B. Ram Bahadur Rai

7. Income Tax department has started which of these following based

e-filing verification system for taxpayers to file the first appeal before a

tax officer?

A.PAN Card and Aadhaar

B.Aadhaar and net banking

C.PAN Card and Net banking

D.Aaadhar and PAN Card

Answer – B. Aadhaar and net Banking

8. According to the World Bank, who is the largest remittance recipient

in the world during 2015?

A.USA

B.Switzerland

C.Panama

D.India

Answer – D. India

9. RBI and National Payments Corporation of India (NPCI) have

recently launched in April 2016________________________with the

objective of encouraging electronic payment systems for ushering in a

cashless society in India.

A.Unified Payment Interface (UPI)

B.Aadhar Based Payment System

C.Cashless payment System

D.Hassle free Payment System

Answer – A. Unified Payment Interface (UPI)

10. Who are the bollywood actors have been nominated as Brand

Ambassadors of Andhra Pradesh Tourism?

A.Ajay Devgan and Kajol

B.Sanjay Dutt and Ajay Devgan

C.Abishek Bachchan and Aishwarya Rai

D.Amitabh Bachchan and Jaya Bachchan

Answer – A. Ajay Devgan and Kajol

11. __________________________appointed chairman of Industry

body Internet and Mobile Association of India payments banks group.

A.Raghuram Rajan

B.Vijay Shekhar Sharma

C.Vijay Sheshathri

D.Aravind Subramaniyan

Answer – B. Vijay Shekhar Sharma

12. Which Telecom operator to launch data sharing service facility for

users across India?

A.Vodafone

B.Airtel

C.BSNL

D.None of the Above

Answer – C. BSNL

13. India has conducted a secret test of the nuclear-capable undersea

ballistic missile ____________in the Bay of Bengal.

A.K-4 SLBM

B.K-4 SLBN

C.K-3 SLBM

D.K-3 SLBN

Answer – A. K-4 SLBM

14. Which High court has ordered the IPL board to shift out following

matches from particular state from April 30?

A.Delhi High Court

B.Guwahati High Court

C.Madras High Court

D.Bombay High Court

Answer – D. Bombay Highn Court

15. The developing online shopping Company Flipkart Chief Product

Officer has been quitted from the service. Who is he/She ?

A.Punit Soni

B.Binny Bansal

C.Amit Buri

D.Sunil Bikar

Answer – A. Punit Soni

16. Harvest Festival is otherwise called as Vishu is the major festival of

which state?

A.Kerala

B.Tamilnadu

C.Andhra Pradesh

D.Karnataka

Answer – A.Kerala

17. India is collaborated with which country on tackling offshore tax

evasion and increase Co-operation in sharing of cross-border tax

Information?

A.United Kingdom

B.United States

C.Japan

D.China

Answer – B.United States

18. Which company extends free internet service through Wifi to 10

railway stations that was launched initially at Mumbai in January 2016?

A.Reliance Communications

B.Tata Communication

C.Microsoft

D.Google

Answer – D.Google

19. Shaheen – V is the joint Exercise which of the two Countries?

A.China and Afghanistan

B.Pakistan and Afghanistan

C.Pakistan and China

D.China and Bhutan

Answer – C.Pakistan and China

20. India claims a loan of $250 million from the BRICS’s New

Development Bank to which bank for a renewable Energy project?

A.State Bank of India

B.Reserve Bank of India

C.Indian Bank

D.Canara Bank

Answer –D.Canara Bank

21. A renowed and popular Punjab Lokpal Justice and Former Punjab

and Haryana High Court Judge passed away recently. Who is he/she?

A.Kapadia

B.J.S. Sekhon

C.Kania

D.R.D.Bahadur

Answer – B.J.S. Sekhon

22. The persons who are Soumyajit Ghosh, Manika Batra joined in Rio

Olympic 2016 lists. The persons are related to which of the following

Games ?

A.Table Tennis

B.Squash

C.Tennis

D.Badminton

Answer – A.Table Tennis

23. Who has been named as one of the brand ambassadors of the

forthcoming World Championships by the International Boxing

Association (AIBA)?

A.Sania Mirza

B.Mary Kom

C.Saina Nehwal

D.None of the above

Answer – B.Mary Kom

24. Which country has been declared as drought Emergency for first

time ever in the History?

A.Hungary

B.South Africa

C.Zimbabwe

D.El Salvador

Answer – D.El Salvador

25. Who has acquired the New Delhi Based Memetic Labs Technologies

who are helpdesk product?

A.Accenture

B.Wipro

C.Freshdesk

D.None of the these

Answer – C.Freshdesk

26. Government appoints Susmita Pande as Chairperson in which of the

following Authority/ Commission?

A.National Archaeological Authority

B.Indian Monument Commission

C.Monument regulatory Authority

D.National Monument Authority

Answer – D.National Monument Authority (NMA)

27. Reserve Bank Of India has recently cuts off Maturity of Masala

Bonds to how many years?

A.2 Years

B.4 Years

C.3 Years

D.No such restriction

Answer – C.3 Years

28. Centre Public Sector Undertakings inks Memorandum of

Understanding with which institute to work in areas of Education and

Human Resource Development?

A.Kalinga Institute of Social Sciences

B.Banaras Hindu University

C.Jawaharlal Nehru University

D.Muslim Aligarh University

Answer – A.Kalinga Institute of Social Sciences

29. National Capital Delhi bans all forms which type of products for one

year?

A.Loose Cigarettes

B.Chewable Tobacco

C.Alcoholic Beverages

D.Diesel for Automobile

Answer –B. Chewable Tobacco

30. Who is the newly elected Prime Minister of Ukraine during April

2016?

A.Volodymyr Groysman

B.Viktor Yanukovych

C.Arseniy Yatsenyuk

D.Balure Magenzie

Answer – A.Volodymyr Groysman

31. A famous playwright Arnold Wesker, has died at the age of 83. He

belongs to which country?

A.Sweden

B.Scotland

C.British

D.India

Answer – C.British

32. First ever Maritime India Summit held in the year 2016 which was

inaugurated by the Prime Minister held at?

A.New Delhi

B.Mumbai

C.Kolkata

D.Kanpur

Answer – B.Mumbai

33. Jharkhand Government recently launched Bhimrao Ambedkar Awar

Yojana for which sector?

A.Children between 8 to 14 years

B.Orphan and physically challenged

C.Women

D.Widows

Answer – D.Widows

34. Union Government has rechristened the Panagrah Airbase in honour

of the __________________ who was the marshal of the Air Force

Station.

A.Arjun Mehta

B.Arjan Singh

C.Mohit Singh

D.Dalbir Singh

Answer – B.Arjan Singh

35. Which Devasthan in Maharasthtra allows entry of women into the

Sanctum Sanctorum i.e Core area of Shiva Temple for an hour every

day?

A.Trimbakeshwar Devasthan

B.Murudeshwar Devasthan

C.Bhimasankar Devasthan

D.Siddhivinayak Devasthan

Answer – A.Trimbakeshwar Devasthan

36. What is the position gained by Delhi in the World’s 50 ‘Future ready

cities’ conducted by US based Innovative Urban Solutions?

A.42 nd

B.44 th

C.45 th

D.40 th

Answer – B.44 th  Explanation

37. New York Mayor Declares April 14 as which of the following day?

A.Dr. B.R Ambedkar Day

B.National Constitution Day

C.Bindeshwar Pathak Day

D.United Nations Integration Day

Answer – C.Bindeshwar Pathak Day

38. Apollo ties up with which giant company to issue Health card in

India to access the Health information?

A.Yahoo

B.Facebook

C.Google

D.Medplus

Answer – C.GoogleExplanation

39. Which state in India to ban supply of Medicinal drugs with Alcohol

content?

A.Uttar Pradesh

B.Karnataka

C.Kerala

D.Bihar

Answer – D.Bihar

40. Who gets Mumbai Press Club’s life Time Achievement Award in the

year 2016?

A.Dr. Prannoy Roy

B.T.N. Ninan

C.Vinod Kumar Menon

D.None of the these

Answer – T. N. Ninan

41. The Famous Cricketer who quits as Amrapali Brand Ambassador due

to inactive housing Project in IndiA.Who is he/She?

A.Mithali Raj

B.MS Dhoni

C.Virat Kohli

D.Sachin Tendulkar

Answer – B.MS Dhoni

42. Rudra Gaurav Shresth Appointed as the Next high commissioner of

India to which country?

A.Republic of Mozambique

B.Seychelles

C.Indonesia

D.Republic of Panama

Answer – A.Republic of Mozambique

43. Who becomes Gujarat’s first woman Director General of Police?

A.Kanchan Chaudhary

B.Letika Saran

C.Geetha Johri

D.Sarojini

Answer – C.Geetha Johri

44. The Famous Foreign exchange based company Thomas Cook has

promoted _______________________ to Chief Operating Officer Post.

A.Peter Fankhauser

B.Mahesh Iyer

C.Madhavan Shetty

D.Vijay Sharma

Answer – B.Mahesh Iyer

45. A newly framed Super Computer named PARAM Kanchenjunga is

launched in which state National Institute Of Technology?

A.Tamilnadu

B.Karnataka

C.Kerala

D.Sikkim

Answer – D.Sikkim

46. The famous personality from African named Malick Sidibe passes

away at the age 80. He is famous_______________

A.Drama Artist

B.Activist

C.Photographer

D.All the above

Answer –C.Photographer

47. Indian Leader Netaji Subash Chandra bose’s Driver still alive at age

of 116 years and he opens a bank account recently in SBI. Who is

he/she?

A.Colonel Azaruddin

B.Colonel Nizamuddin

C.Colonel Akbar Ali

D.Colonel Saif Ali

Answer – B.Colonel Nizamuddin

48. In which Airport, World’s Largest ‘Charkha’ to be displayed to

showcase India’s symbol of non-violence to the world through Airport?

A.Indira Gandhi International Airport in Delhi

B.Chatrapathi Sivaji International Airport in Mumbai

C.Kempegowda International Airport in Bengaluru

D.Rajiv Gandhi International Airport in Hyderabad

Answer – A.Indira Gandhi International Airport in Delhi

49. Indian Army conducts exclusive battle exercise in Rajasthan to

evaluate the capability of the Army to strike deep into enemy territory

in an integrated air-land battle environment. Name the Exercise?

A.MALABAR

B.SURIYAKIRAN

C.SHATRUJEET

D.SHAHEEN

Answer – C.SHATRUJEET

50. Union Government announced how much amount for SC/ST Gang

rape and Murder or acid attack victims towards minimum compensation

from State Government?

A.6.5 Lakh

B.7.5 Lakh

C.8.5 Lakh

D.9.5 Lakh

Answer – C.8.5 Lakh

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery