DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 21 July 2016

1. Who presented the Delhi state budget for the year 2016-17?

a) Arvind Kejriwal

b) Manish Sisodia

c) Gopal Rai

d) Satyendra Jain

Answer: b) Manish Sisodia

2. What is worth of Delhi annual budget 2016-17 that was presented by

Delhi government on 28 March 2016?

a) 46600 crore rupees

b) 50000 crore rupees

c) 30630 crore rupees

d) 1 Lakh crore rupees

Answer: a) 46600 crores

3. BHEL has commissioned its 40 MW hydropower unit in?

a) Haryana

b) Himachal Pradesh

c) West Bengal

d) Odisha

Answer: c) West Bengal

4. Haryana has passed the Jat reservation bill in its assembly. Name

the CM of Haryana

a) Harish Rawat

b) Manohar Lal Khattar

c) Laxmikant Parsekar

d) Virabhatra Singh

Answer: b) Manohar Lal Khattar

5. Which historic city was recaptured from Islamic State terror group

on 26 March 2016 by the Syrian government forces?

a) Der Zor

b) Bosra

c) Palmyra

d) Aleppo

Answer: c) Palmyra

6. The World Bank on 27 March 2016 agreed to provide concessional

100 million US dollar loan to Jordan for creating one lakh jobs for?

a) Jordanian and Syrian refugees

b) Lebanese and Syrian refugees

c) Syrian refugees

d) Jordanian and Lebanese refugees

Answer: a) Jordanian and Syrian Refugees

7. The World Bank Board on 25 March 2016 approved a 250 million US

dollar Development Policy Loan (DPL) for which state of India to

improve the performance of its electricity distribution sector?

a) Bihar

b) Uttar Pradesh

c) Himachal Pradesh

d) Rajasthan

Answer: d) Rajasthan

8. Which bank has proposed to setup its incubation centers for startups

in Bangalore and Ernakulam?

a) Federal bank

b) HSBC

c) BNP Paribas

d) Deutsche Bank

Answer: a) Federal Bank

9. Identify the Indian-American who was appointed as the President

and Chief Executive Officer (CEO) of Bank of the West, a unit of BNP

Paribas in March 2016.

a) Vince Chhabria

b) Nandita Bakshi

c) Rakesh K Jain

d) Amitoj Chhabra

Answer: b) Nandita Bakshi

10. Which Asian nation has test fired its Barak Missile?

a) Singapore

b) China

c) India

d) Pakistan

Answer: a) Singapore

11. India is likely to host the Under 17 FIFA world cup in the year?

a) 2016

b) 2020

c) 2017

d) 2019

Answer: c) 2017

12. Which state government on 26 March 2016 launched a new scheme,

Adapting homes for the differently-abled?

a) Gujarat

b) Delhi

c) Haryana

d) Bihar

Answer: c) Haryana

13. Which state on 27 March 2016 released its sixth Economic Census.

a) Himachal Pradesh

b) Punjab

c) Haryana

d) Delhi

Answer: a) Himachal Pradesh

14. Which film on 28 March 2016 won the National Film Award for Best

Feature Film?

a) Masaan

b) Baahubali: The Beginning

c) Bajirao Mastani

d) Visaranai

Answer: b) Baahubali: The Beginning

15. The U.S. Agency for International Development (USAID) on 28

March 2016 signed a MoU with which international financial institution

to develop solar parks across India?

a) World Bank

b) Asian Development Bank

c) Asian Infrastructure Investment Bank

d) New Development Bank

Answer: b) Asian Development Bank

16. Name the American Franciscan nun and founder of the

internationally-broadcast cable television and radio networks Eternal

Word Television Network who died on 27 March 2016.

a) Edith Stein

b) Mother Monza

c) Sister Prejean

d) Mother Angelica

Answer: d) Mother Angelica

17. How many countries are going to participate in the Defence expo to

be held at Goa?

a) 46

b) 56

c) 90

d) 30

Answer: a) 46

18. The Union Government has reconstituted the Board of trade which

will devise the Export policies. The first meeting of the board will be

conducted on

a) April 10

b) April 7

c) April 8

d) April 6

Answer: d) April 6

19. Which state is likely to join the National Agri-Market platform to be

launched on April, 14?

a) Maharashtra

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

d) Odisha

Answer: b) Madhya Pradesh

20. A unique project for injecting contraceptive ‘Salamati’ has been

launched for First time in which state?

a) Himachal Pradesh

b) Uttarkhand

c) Uttar Pradesh

d) Haryana

Answer: d) Haryana

21. Which state has proposed to set up the first organic farming

university?

a) Gujarat

b) Kerala

c) Punjab

d) Sikkim

Answer: a) Gujarat

22. Which state has passed a bill in its assembly that proposes a hike in

salary of the MLA’s and MLC’s?

a) Karnataka

b) Bihar

c) Jammu & Kashmir

d) Telengana

Answer: d) Telengana

23. The RBI has announced the private placement of securities to

support which of the following schemes?

a) PMJDY

b) PMSBY

c) UDAY

d) UJALA

Answer: c) UDAY

24. RBI has announced the private placement of securities. What is the

deadline fixed for subscribing to the scheme?

a) March 30, 2016

b) March 31, 2016

c) April 1, 2016

d) April 30, 2016

Answer: a) March 30, 2016

25. Which of the following Banks has tie up with Chillr app to enable

fast transfer of payment?

a) Bharat Bank

b) South Asia Bank

c) Tamilnadu Mercantile Bank

d) Yes Bank

Answer: a) Bharat Bank

26. Name the first direct container vessel between India and

Bangladesh that was flagged off from Krishnapatnam of Andhra

Pradesh to Chittagong on 28 March 2016.

a) MV Harbour-1 Vessel

b) Al Piranpir

c) Calypso Fortune

d) Catamaran Ajanta

Answer: a) MV Harbour-1 Vessel

27. Which veteran singer has entered into the Guiness book of world

Records for singing the maximum number of songs?

a) S P Balasubramanian

b) S. Janaki

c) P. Susheela

d) Shankar Mahadevan

Answer: c) P Susheela

28. ISRO is set to create new history by launching how many satellites

in single mission in May?

a) 20

b) 22

c) 21

d) 12

Answer: b) 22

29. Name the Russian grandmaster who on 28 March 2016 won the

FIDE World Chess Candidates Tournament.

a) Garry Kasparov

b) Vladislav Artemiev

c) Sergey Karjakin

d) Daniil Dubov

Answer: C) Sergey Karjkin

30. Which number was approved as the single emergency number for

India by the Telecom Commission on 28 March 2016?

a) 100

b) 112

c) 911

d) 900

Answer: b) 112

31. Who topped the T20 rankings released by the International Cricket

Council (ICC) in March 2016?

a) Glenn Maxwell

b) Virat Kohli

c) Aaron Finch

d) A B de Villiers

Answer: b) Virat Kohli

32. Which Union Ministry launched innovative entrepreneurship and

skill development programme of MANAS through leading national and

international experts in different skill sets on 29 March 2016?

a) Union Home Affairs Ministry

b) Union Health and Family Welfare Ministry

c) Union Minority Affairs Ministry

d) Union Finance Ministry

Answer: c) Union Minority Affairs Ministry

33. Arun Jaitley has launched the ‘Make in India’ campaign in which

country?

a) Singapore

b) Bangladesh

c) USA

d) Australia

Answer: d) Australia

34. What is the name of the series of animated film launched by UNICEF

in March 2016 to help frame positive perceptions towards the tens of

millions of children on the move globally?

a) Rainbow Ruby

b) Unfairy Tales

c) Fairy Tales

d) Rainbow Tales

Answer: b) Unfairy Tales

35. RBI has entered into Currency swap agreement with which of the

following

Banks of Srilanka?

a) Central Bank of Srilanka

b) Bank of Ceylon

c) Union bank of Colombo

d) Commercial bank of Ceylon PLC

Answer: a) Central Bank of Srilanka

36. Asian Development Bank has reduced the GDP forecast for Asia to?

a) 5.7%

b) 5.9%

c) 6%

d) 4.5%

Answer: a) 5.7%

37. The CBDT has signed how many advanced pricing agreements?

a) 10

b) 11

c) 12

d) 13

Answer: b) 11

38. European Investment Bank (EIB) on 30 March 2016 announced that

it will invest 33 billion rupees (450 million Euros) in India for?

a) For Bullet train corridor for Mumbai and Ahmedabad

b) For first metro line in Lucknow

c) For construction of Andhra Pradesh Capital, Amravati

d) For Namami Ganga programme

Answer: b) For First metro line in Lucknow

39. Which institution on 29 March 2016 notified Guidelines for 100%

percent FDI in Business to Business e-commerce?

a) Reserve Bank of India

b) Department of Industrial Policy & Promotion

c) Ministry of Finance

d) Securities and Exchange Board of India

Answer: b) Department of Industrial Policy & Promotion

40. RBI has cancelled the registration of how many NBFC’s on 29th

March, 2016?

a) 20

b) 22

c) 24

d) 28

Answer: b) 22

41. Reliance Defence has signed deal with Rafael defence which

belongs to ?

a) Iran

b) Israel

c) UAE

d) Saudi Arabia

Answer: b) Israel

42. Which of the two Indian states top the export contributing to 46%

of the total exports of India?

a) Haryana & Madhya Pradesh

b) Gujarat & Maharashtra

c) Odisha & Himachal Pradesh

d) Kerala & Andhra Pradesh

Answer: b) Gujarat & Maharashtra

43. Which Japanese system Integration Company on 28 March 2016

announced that it has entered into a definitive agreement to acquire

Dell Services?

a) NESIC

b) NTT Data

c) TTN Data

d) Nippon Telegraph

Answer: b) NTT Data

44. The analysis by Symantec has placed India at what place in terms of

Trojan Infections?

a) Second

b) Third

c) Fifth

d) Seventh

Answer: b) Third

45. A report by FICCI-KPMG has predicted the growth of Media &

entertainment industry to 2.26 lakh crores by?

a) 2025

b) 2030

c) 2020

d) 2023

Answer: c) 2020

46. Steven Sample who died at 75 was the president of which

University?

a) University of Texas

b) Stanford University

c) University of South California

d) University of Florida

Answer: c) University of South California

47. Identify the Formula One driver who in March 2016 won the 2016

Formula 1 Rolex Australian Grand Prix at Melbourne Grand Prix.

a) Daniel Ricciardo

b) Sebastian Vettel

c) Nico Rosberg

d) Lewis Hamilton

Answer : C) Nico Rosberg

48. International Day of Happiness is celebrated on March 20 from the

year?

a) 2012

b) 2014

c) 2013

d) 2010

Answer: C) 2013

49. Which village has become the first liquor free village in Rajasthan?

a) Kachhabali

b) Hanumangarh

c) Pratapgarh

d) Karauli

Answer: a) Kachhabali

50. Where is the India’s Arbitration centre going to be set up?

a) New Delhi

b) Mumbai

c) Hyderabad

d) Chennai

Answer: b) Mumbai

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery