Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 19 July 2016

1. The committee to examine the taxation of business models for e-

commerce was headed by?

a) Akhilesh Ranjan

b) Deepak Mohanty

c) Arvind Subramaniam

d) S K Roy

Answer: A) Akhilesh Ranjan

2. BHEL has commissioned its second thermal unit in Punjab. What is its

capacity?

a) 200 MW

b) 250MW

c) 300 MW

d) 270MW

Answer: d) 270 MW

3. Haryana government has proposed its tax free state budget for 2016-

17. Who is the Finance Minister of Haryana?

a) Manohar lal Khattar

b) Abhimanyu

c) Vidhyasagar

d) Harsha vardhan

Answer: b) Abhimanyu

4. The Current Account Deficit of India has narrowed to how much

percent of GDP?

a) 1.3%

b) 1.5%

c) 1.7%

d) 2 %

Answer: a) 1.3%

5. PVR cinemas have signed with Paytm to sell movie tickets online.

Who is the founder & CEO of Paytm?

a) Vijay Shekhar Sharma

b) Adithya Puri

c) Shantanu Narayan

d) Binny Bansal

Answer: a) Vijay Shekhar Sharma

6. Which Planet’s Gravity Map has been made based on the three NASA

spacecrafts?

a) Mars

b) Jupiter

c) Uranus

d) Neptune

Answer: a) Mars

7. Hepziba, a Chennai based girl won the Street Child games 100 m

race. The Street child games was held at?

a) Beijing

b) Mexico

c) Rio de Janeiro

d) New Delhi

Answer: c) Rio de Janeiro

8. Which Union Ministry that notified new Plastic Waste Management

Rules to curb over 6000 tonnes of uncollected plastic waste generated

daily by industries in March 2016?

a) Environment, Forest and Climate Change

b) Earth Sciences

c) Science and Technology

d) Agriculture & Irrigation Ministry

Answer: A) Environment, Forest and Climate change

9. Identify the former Chairman and CEO of Intel who passed away on

March 21,2016?

a) Stephen Grove

b) Robert Noyce

c) Andrew Grove

d) Gordon Moore

Answer: c) Andrew Grove

10. Name the noted Malayalam writer who in the third week of March

2016 was chosen for the CV Kunhiraman Literary Prize.

a) M. T. Vasudevan Nair

b) C. V. Balakrishnan

c) Paul Zacharia

d) M Sukumaran

Answer : d) M Sukumaran

11. Who was declared as winner of the presidential elections of semi-

autonomous region Zanzibar on 21 March 2016?

a) Ali Mohamed Shein

b) Abeid Karume

c) Amani Abeid Karume

d) Salmin Amour

Answer : a) Ali Mohamed Shein

12. Identify the country with which Nepal signed 10 agreements to

extend the strategic Tibet rail link to Nepal on 21 March 2016.

a) India

b) China

c) Russia

d) Bangladesh

Answer: b) China

13. Identify the Mobile that was launched by PM Narendra Modi in New

Delhi to help farmers to bring technology to farm fields.

a) Kisan Suvidha

b) Krishi Tech

c) Pusa Krishi

d) Krishi Suvidha

Answer: a) Kisan Suvidha

14. Who won men’s singles title of the BNP Paribas Open at the Indian

Wells Tennis Garden in Southern California ?

a) Rafael Nadal

b) Andy Murray

c) Roger Federer

d) Novak Djokovic

Answer : d) Novak Djokovic

15. Who was presented with the Life Time Achievement Award at the

5th National Photography Awards ceremony?

a) Javed Ahmed Dar

b) Bhawan Singh

c) Himanshu Thakur

d) Manob Chowdhury

Answer: b) Bhawan Singh

16.Which country will host the 8th BRICS summit?

a) Russia

b) Brazil

c) India

d) China

Answer: C) India

17. The Union government has proposed to increase the wages of

NREGS workers by how much percent?

a) 7%

b) 6%

c) 5%

d) 10%

Answer: b) 6%

18. India post has launched the customized stamp of which of the

following organization commemorating its platinum jubilee?

a) Tata Motors

b) Mahindra & Mahindra

c) Hindustan Aeronautics Limited

d) Reliance Industries

Answer: c) Hindustan Aeronautics Limited

19. French aviation company has signed a deal with which state to set

up an Institute on Aerospace and provide training to atleast 1000

students?

a) Telengana

b) Andhra Pradesh

c) Maharashtra

d) Arunachal Pradesh

Answer: a) Telengana

20. NTPC has established a power unit at Nabinagar Thermal

powerstation in Bihar.What is its capacity?

a) 300 MW

b) 500MW

c) 250MW

d) 750 MW

Answer: c) 250 MW

21. The Union government has amended the Atal Pension Yojana

facilitating the spouse to pay the balance amount on premature death

of the subscriber. What is the maximum age limit to join APY?

a) 60 years

b) 55 years

c) 50 years

d) 40 years

Answer: d) 40 years

22. Which two Indians have placed in the world’s top 30 CEO’s released

by Barron?

a) Anand Mahindra & Mukesh Ambani

b) Adithya Puri & Chanda Kochar

c) Vijay Shekhar Sharma & Binny Bansal

d) Adithya Puri & Anand Mahindra

Answer: d) Adithya Puri & Anand Mahindra

23. India’s GDP growth has been projected at what percent by ICRA?

a) 8%

b) 7.5%

c) 7.7%

d) 7.2%

Answer: c) 7.7%

24. Cricket legend Sachin Tendulkar has become the shareholder and

brand ambassador of which of the following?

a) Videocon

b) Micromax

c) Smartron

d) Qualcom

Answer: c) Smartron

25. Paytm has appointed ex-head of Alibaba as its president.Name him

a) Bhusan Patil

b) Vijay Shekhar

c) Rahul Sharma

d) Adithya Puri

Answer: A) Bhusan Patil

26. What was the theme of the World Meteorological Day 2016 that was

observed across the world on 23 March 2016?

a) Hotter, Drier, Wetter. Face the Future

b) Climate Knowledge for Climate Action

c) Weather and Climate: Engaging Youth

d) Climate Change: Face the Future

Answer: a) Hotter, Drier, Wetter Face the Future

27. Identify the state that in March 2016 passed a bill specifying that

the interest payable on debt shall be calculated at such rate as may be

notified by the government.

a) Andhra Pradesh

b) Punjab

c) Bihar

d) Tamil Nadu

Answer: b) Punjab

28. Name the Fast Patrol Vessel that was commissioned on 21 March

2016 in Visakhapatnam.

a) ICGS Samrat

b) ICGS Arnvesh

c) ICGS Samarath

d) ICGS Rajdhwaj

Answer: b) ICGS Arnvesh

29. Which Ministry/Organisation on 22 March 2016 launched the

Longitudinal Ageing Study in India?

a) Ministry of Health and Family Welfare

b) Ministry of Home Affairs

c) Ministry of Social Justice and Empowerment

d) Registrar General of India

Answer: a) Ministry of Health and Family welfare

30. Who was on 23 March 2016 appointed as the Chairman of the

Central Administrative Tribunal (CAT)?

a) Justice (retd) Permod Kohli

b) Justice (retd) AP Shah

c) Justice (retd) KG Balakrishnan

d) Justice (retd) HL Dattu

Answer : d) Justice( retd) Permod Kohli

31. The government has allotted 6284 crores for highway projects. Who

is the minister of Roadways?

a) Nitin Gadkari

b) Rajnath Singh

c) Piyush Goyal

d) Prakash Javadekar

Answer: a) Nitin Gadkari

32. The Union government has extended the Udaan scheme till?

a) 2016-17

b) 2017-19

c) 2019-20

d) 2020-23

Answer: c) 2019-20

33. According to the Swachh bharat rankings which building is the top

among cleanest buildings?

a) Nirvachan Sadhan

b) Rashtrapathi Bhavan

c) Jaipur House

d) Jaisalmer House

Answer: b) Rashtrapathi Bhavan

34. Which are the two transport corporations to get Electric buses?

a) Himachal and Mumbai

b) Haryana & Punjab

c) Andhra Pradesh & Tamilnadu

d) Delhi & Maharashtra

Answer: a) Himachal and Mumbai

35. How many gram panchayats in Chhattisgarh have been declared

‘open defecation free’?

a) 100

b) 80

c) 72

d) 110

Answer: d) 110

36. Which of the following Indian has been in the list of contenders for

TIME’s most influential people?

a) Saina Nehwal

b) Sania Mirza

c) Mithali Raj

d) Mary gom

Answer: b) Sania Mirza

37. Which of the private sector bank has tied up with NHBC for

collateral management and warehousing?

a) Karur Vysya Bank

b) Lakshmi Vilas Bank

c) HDFC

d) ICICI

Answer: b) Lakshmi Vilas Bank

38. Which Australian cricketer has announced his retirement from T-20

games after T-20 World cup?

a) Shane Watson

b) David Warner

c) James Faulkner

d) Steve Smith

Answer: a) Shane Watson

39. Union Finance Minister Arun Jaitley launched the Pradhan Mantri

Fasal Bima Yojana on 22 March 2016 from which city?

a) Jodhpur

b) Pratapgarh

c) Mumbai

d) Patna

Answer: c) Mumbai

40. Which country became a dialogue partner of the Beijing-based

regional security grouping, Shanghai Cooperation Organisation (SCO)

on 22 March 2016?

a) India

b) Pakistan

c) Nepal

d) Sri Lanka

Answer: c) Nepal

41. Prime Minister Narendra Modi on 23 March 2016 inaugurated

broadband connectivity to North Eastern States via which country?

a) Nepal

b) Bhutan

c) China

d) Bangladesh

Answer: d) Bangladesh

42. Identify the organization that prepared a standardized electronic

format for information exchange on Base Erosion and Profit Sharing

(BEPS) to help tax authorities on 22 March 2016.

a) Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)

b) Agency for Cooperation and Research in Development (ACORD)

c) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

d) International Monetary Fund (IMF)

Answer: a) OECD

43. The World Tuberculosis Day was observed on 24 March 2016 with

the theme

a) Unite to End TB

b) Gear up to End TB

c) Stop TB in my lifetime

d) Transforming the fight

Answer: a) Unite to end TB

44. Prime Minister Narendra Modi and Bangladesh Prime Minister

Sheikh Hasina on 23 March 2016 inaugurated the export of how much

power from India to Bangladesh?

a) 300 MW

b) 200 MW

c) 100 MW

d) 400 MW

Answer: c) 100 MW

45. Which one of the following is not the founding member of Ashgabat

Agreement that was in news in March 2016?

a) Kazakhstan

b) Turkmenistan

c) Oman

d) Iran

Answer: a) Kazakhstan

46. Union Cabinet approved the 1500 million US dollar project of World

Bank to support Swachh Bharat Mission – Gramin (SBM-G) that seeks to

achieve universal sanitation coverage in rural areas by the year

a) 2020

b) 2022

c) 2019

d) 2021

Answer: c) 2019

47. Union Cabinet on 23 March 2016 gave post-facto approval to the

MoU on mobilizing long term investment into the National Investment

and Infrastructure Fund (NIIF) with which country?

a) Saudi Arabia

b) Germany

c) Brunei

d) United Arab Emirates (UAE)

Answer: d) UAE

48. Union Cabinet on 23 March 2016 gave the approval for MoU on

agriculture with which country?

a) Finland

b) Sweden

c) Lithuania

d) Latvia

Answer: c) Lithuania

49. Name the Indian-origin student who on 17 March 2016 was

awarded the inaugural Noor Inayat Khan Prize in London.

a) Barkha Kumar

b) Geetakshi Arora

c) Vimal Khanna

d) Jaydeep Singhal

Answer: B) Geetakshi Arora

50. Who was appointed as director of Royal Challengers Sports Private

Limited following the resignation of Vijay Mallya on 17 March 2016?

a) Siddharth Mallya

b) Russell Adams

c) Sara Mallya

d) Amrit Thomas

Answer: d) Amrit Thomas

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery