Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates of 13 July 2016

1. Sakshi Malik is associated with which sports?

[A]Boxing

[B]Wushu

[C]Wrestling

[D]Table Tennis

Ans. Wrestling

 



2. What is the India’s rank in The Economist’s crony-capitalism index 2016?

[A]26 th

[B]22 nd

[C]13 th

[D]9 th

Ans.  9 th

 


3. ‘Harmukh Khadi Gram Udyog Sansthan’ has been set up in which city of Jammu and

Kashmir?

[A]Srinagar

[B]Jammu

[C]Leh

[D]Gulmar

Ans. Srinagar

 



4. The Agrasen ki Boali is located in which city of India?

[A]Varanasi

[B]New Delhi

[C]Jaisalmer

[D]Ranchi

Ans. New Delhi

 



5. “UBIN” drive has been started for start-ups to begin their new businesses without any

delays. What does UBIN stands for?

[A]Unidentified Business Identification Number

[B]Unique Business Identification Number

[C]Unified Business Identification Number

[D]Unicode Business Identification Number

Ans. Unique Business Identification Number

 



6. Which state government has recently accorded minority status to the Jain community?

[A]Madhya Pradesh

[B]Uttar Pradesh

[C]Gujarat

[D]Rajasthan

Ans. Gujarat

 



7. Which state government of India will set up Asia’s first Rice Technology Park?

[A]Odisha

[B]Jharkhand

[C]Karnataka

[D]Uttar Pradesh

Ans. Karnataka

 


8. Who is the author of the book “Anubandh”?

[A]Srinath Raghavan

[B]Suresh Menon

[C]Ela Bhatt

[D]Devdutt Patnaik

Ans. Ela Bhatt

 


9. Who has won the 2016 Mutua Madrid Open Men’s Singles title?

[A]Kei Nishikori

[B]Novak Djokovic

[C]Andy Murray

[D]Rafael Nadal

Ans. Novak Djokovic

 



10. Who has won the 2016 Mutua Madrid Open Women’s Singles title?

[A]Sara Errani

[B]Dominika Cibulkova

[C]Petra Kvitova

[D]Simona Halep

Ans. Simona Halep

 



11. Ankush Dahiya is associated with which sports?

[A]Wrestling

[B]Wush

[C]Boxing

[D]Archery

Ans. Boxing

 



12. Who is the author of the book “Who killed Swami Laxmanananda?”

[A]Bijaya Shyamseth

[B]Rajendra Tosh

[C]Anto Akkara

[D]Kuldip Nayar

Ans. Anto Akkara

 



13. Which Indian scientist has been awarded the Singapore’s National Research

Foundation (NRF) fellowship?

[A]Manvendra K Singh

[B]Dilip Saxena

[C]P S Upadhyay

[D]Vijendra Galgotia

Ans. Manvendra K Singh

 



14. What is the theme of 2016 World Migratory Bird Day (WMBD)?

[A]Stop the Illegal Killing, Taking and Trade of Migratory Birds

[B]Networking for migratory birds

[C]Destination Flyways: Migratory Birds and Tourism

[D]Energy – make it bird-friendly!

Ans. Stop the Illegal Killing, Taking and Trade of Migratory Birds

 



15. Which committee has been constituted to frame policy for app-based taxi

aggregators and other transport operators?

[A]Ashok Dalwai committee

[B]Ashok Lahri committee

[C]Madhukar Gupta committee

[D]Sanjay Mitra committee

Ans. Sanjay Mitra committee

 



16. Who has been appointed as the Additional Solicitor General (ASG) in the Supreme

Court of India?

[A]Rajdeep Mehta

[B]Ashok Rastogi

[C]Atma Ram Nadkarn

[D]Sanjay Jain

Ans. Atma Ram Nadkarn

 


17. The Rural Sanitation Initiatives for Ganga Rejuvenation has been launched in which

state of India?

[A]Uttarakhand

[B]Uttar Pradesh

[C]Jharkhand

[D]Bihar

Ans. Jharkhand

 



18. Who is the newly appointed Chief Executive Officer (CEO) of Multi Commodity

Exchange (MCX)?

[A]Ashok Chauhan

[B]Mrugank Paranjape

[C]Meeran Borwankar

[D]Surendra Bhagwat

Ans. Mrugank Paranjape

 



19. The term “Green Zone”, which was recently in news, is related to which country?

[A]Iraq

[B]Iran

[C]Syria

[D]Turkey

Ans. Iraq

 



20. Which commemorative coin has been released on the 475th birth anniversary of

Maharana Pratap?

[A]100

[B]225

[C]425

[D]475

Ans. 100

 


21. “Integrated Waste Management System (IWMS)”, a web-based app has been launched

by which Union ministry?

[A]Ministry of Information and Broadcasting

[B]Ministry of Environment, Forest and Climate Change

[C]Ministry of Drinking Water and Sanitation

[D]Ministry of Science and Technology

Ans. Ministry of Environment, Forest and Climate Change

 



22. Who has been ranked No.1 in the “Times 50 Most desirable Women 2015” list?

[A]Priyanka Chopra

[B]Sunny Leone

[C]Kangana Ranaut

[D]Deepika Padukone

Ans. Priyanka Chopra

 



23. What is the theme of 2016 National Technology Day in India ?

[A]Technologies for better quality of life

[B]Technology enablers of Startup India

[C]Technology for Start up building

[D]Technology for Start up Indians

Ans. Technology enablers of Startup India

 


24. Who has won the 2016 Philippines Presidential Election?

[A]Benigno Aquino

[B]Rodrigo Duterte

[C]Grace Poe

[D]Mar Roxas

Ans. Rodrigo Duterte

 



25. The Indian Navy’s underwater vigil system has been launched in which naval

dockyard of India?

[A]Mazagon Dock Limited

[B]Bombay dockyard

[C]Goa Shipyard Limited

[D]Visakhapatnam dockyard

Ans. Visakhapatnam dockyard

 



26. Who of the following has been recommended by the Hockey India for the 2016 Arjun

Award?

[A]Ritu Rani

[B]Dharamvir Singh

[C]V R Raghunath

[D]All of the above

Ans. All of the above

 


27. Which state tourism of India has won the Lonely Planet Group’s Best Indian

Destination for Wildlife Award for the year 2016?

[A]Himachal Pradesh

[B]Rajasthan

[C]Madhya Pradesh

[D]Sikkim

Ans. Madhya Pradesh

 



28. Who is the author of the book “White magic: A story of Heart break, Hard Drugs and

Hope”

[A]Suresh Menon

[B]Yusuf Merchant

[C]Arjun Nath

[D]Karan Singh

Ans. Arjun Nath

 



29. Ranganathittu Bird sanctuary is loacted in which state of India?

[A]Kerela

[B]Karnataka

[C]Uttarakhand

[D]Andhra Pradesh

Ans. Karnataka

 


30. At which space centre the Nozzle testing laboratories (NTL) has been established by

ISRO?

[A]Vikram Sarabhai Space Centre, Thiruvananthapuram

[B]Space Applications Centre, Ahmedabad

[C]Satish Dhawan Space Centre, Sriharikota

[D]The ISRO Satellite Centre (ISAC), Bangalore

Ans. Vikram Sarabhai Space Centre, Thiruvananthapuram

 



31. Which Indian-American personality has been honored with the 2016 Texas

Elementary Teacher of the Year?

[A]Amit Singh

[B]Nikunsh Srivastav

[C]Revathi Balakrishnan

[D]Ankush Tripathi

Ans. Revathi Balakrishnan

 



32. Which denomination banknotes with insert ‘R’ will be issued by the Reserve Bank of

India (RBI)?

[A]Rs. 50

[B]Rs. 100

[C]Rs. 500

[D]Rs. 1000

Ans. Rs. 1000

 


33. Tony Cozier, who passed away recently, was a renowned cricket commentator of

which country?

[A]New Zealand

[B]West Indies

[C]England

[D]Australia

Ans. West Indies

 


34. Ravinder Khatri is associated with which sports?

[A]Boxing

[B]Wrestling

[C]Swimming

[D]Table Tennis

Ans. Wrestling

 



35. Who is the newly elected chairman of International Cricket Council (ICC)?

[A]Mustafa Kamal

[B]Shashank Manohar

[C]Anurag Thakku

[D]Zaheer Abbas

Ans. Shashank Manohar

 



36. Which city has been named as the world’s most polluted city, as per recently released

urban air quality database of World Health Organization (WHO)?

[A]Al Jubail

[B]Riyadh

[C]Zabol

[D]Delhi

Ans. Zabol

 



37. The NDTV Ethnic Retail Ltd has tied up with which union ministry to promote India

Handloom among youth?

[A]Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

[B]Ministry of Rural Development

[C]Ministry of Textiles

[D]Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

Ans. Ministry of Textiles

 


38. Praveen Rashtrapal, who passed away recently, was the Rajya Sabha MP from which

state of India?

[A]Rajasthan

[B]Madhya Pradesh

[C]Gujarat

[D]Uttar Pradesh

Ans. Gujarat

 



39. The International Nurses Day is observed on which date?

[A]May 19

[B]May 12

[C]May 16

[D]May 21

Ans. May 12

 


40. The International Vichaar Mahakumbh is hosted by which state of India?

[A]Uttarakhand

[B]Madhya Pradesh

[C]Uttar Pradesh

[D]Maharashtra

Ans. Madhya Pradesh

 


41. “e-MMS Project” has been launched by which Indian Armed Force?

[A]Indian Air Force

[B]Indian Army

[C]Indian Navy

[D]Both a & b

Ans. Indian Air Force

 



42. Which Indian-American personality has been appointed as the member of President’s

Advisory Council on Faith-Based and Neighborhood Partnerships (PACFBNF) in United

States?

[A]Ranjit Kumar

[B]Manjit Singh

[C]Rituraj Mishra

[D]Manju Lodha

Ans.Manjit Singh

 



43. Who is the author of the book “Chaos and Caliphate: Jihadis and the West in the

Struggle for the Middle East”?

[A]Robert Nilson

[B]James Giblin

[C]Patrick Cockburn

[D]Michael Clark

Ans. Patrick Cockburn

 



44. Who has been appointed as the Deputy Comptroller and Auditor General (CAG)?

[A]Priyank Sharma

[B]Rishabh Jain

[C]Hindupur Pradeep Rao

[D]A K Mittal

Ans. Hindupur Pradeep Rao

 



45. India’s first contactless business credit card has been launched by which financial

institution?

[A]State Bank of India

[B]NABARD

[C]ICICI Bank

[D]Exim Bank of India

Ans. ICICI Bank

 



46. Who has become the acting President of Brazil?

[A]Jose Alencar

[B]Michel Temer

[C]Fernando Cardoso

[D]Lula da Silva

Ans.  Michel Temer

 



47. Who has been appointed as the chairman of the ICC Cricket Committee?

[A]Anil Kumble

[B]Rahul Dravid

[C]Saurav Gangul

[D]VVS Laxman

Ans. Anil Kumble

 



48. “JioMoney Wallet service” has been launched by which Indian company?

[A]TCS

[B]Reliance

[C]Flipkart

[D]BSNL

Ans. Reliance

 


49. Which mobile app has been launched by Islamic State (IS) for children to teach them

Arabic?

[A]Jannat

[B]Gaafil

[C]Huroof

[D]Nasheed

Ans. Huroof

 



50. Shweta Rathore is associated with which sports?

[A]Wrestling

[B]Boxing

[C]Golf

[D]Body Building

Ans. Body Building

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery