DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates of 09 July 2016

Daily Current 50 Quiz Updates By Anushka Academy

 
 
1. Which of the following countries has become the first Asian country to eliminate
 
mother-to- child transmission of HIV?
 
[A]Malaysia [B]Japan [C]Sri Lanka [D]Thailand
 
Ans.  Thailand
 
 
 
2. What is the theme of 2016 World Oceans Day?
 
[A]Our oceans, our responsibility
 
[B]Youth: the Next Wave for Change
 
[C]Healthy Oceans, Healthy Planet
 
[D]Together we have the power to protect the ocean 
 
Ans. “Healthy Oceans, Healthy Planet”.
 
 
 
3. What is the current repo rate, according to the recently released RBI’s 2nd bi-monthly
 
monetary policy statement for year 2016-17?
 
[A]6.0% [B]6.5% [C]7.0 % [D]7.5 % 
 
Ans. 6.5%
 
 
 
4. The United Nations’ (UN) International Day of Innocent Children Victims of
 
Aggression is observed on which date?
 
[A]June 3 [B]June 4 [C]June 5 [D]June 6 
 
Ans. June 4
 
 
 
5. Which state has become the first Indian state to give pension and food benefits to
 
transgender community?
 
[A]Rajasthan [B]Odisha [C]Uttar Pradesh [D]Gujarat
 
Ans. Odisha
 
 
 
6. Which of the following cities has become India’s first city to have its own “City
 
Animal”?
 
[A]Shillong [B]Guwahati [C]Lucknow
 
[D]Hyderabad 
 
Ans. Guwahati
 
 
 
7. India’s first internationally-listed certified green bond has been launched by which
 
bank at London Stock Exchange(LSE)?
 
[A]ICICI Bank [B]SBI [C]Axis Bank [D]HDFC
 
Bank
 
Ans. Axis Bank
 
 
 
8. The first-ever “All India Women Journalists workshop” has been held in which city?
 
[A]Jaipur [B]Kanpur [C]New Delhi [D]Bhopal 
 
Ans. New Delhi
 
 
 
9. The 2019 AFC Asian Cup will be hosted by which country?
 
[A]Iran [B]United Arab Emirates (UAE) [C]Oman [D]Saudi
 
Arabia 
 
Ans. United Arab Emirates (UAE)
 
 
 
10. India has recently signed how much amount of loan pact with Asian Development
 
Bank (ADB) for irrigation in Odisha?
 
[A]$100 mn [B]$120 mn [C]$150 mn [D]$210 mn
 
Ans. $120 mn
 
 
 
11. “RajVayu” mobile app has been launched by which state government for sharing
 
data of air quality index?
 
[A]Uttar Pradesh
 
[B]Jharkhand
 
[C]Rajasthan
 
[D]Uttar Pradesh
 
Ans. Rajasthan
 
 
 
12. Which campaign has been launched to make gram panchayats along the banks of
 
Ganga Open Defecation Free (ODF)?
 
[A]Swachh Nirbhay [B]Swachh Ganga
 
[C]Swachh Village [D]Swachh Yug
 
Ans. Swachh Yug
 
 
 
13. The 2016 Junior women’s hockey World Cup will be hosted by which country?
 
[A]India [B]Chile [C]Belgium [D]Netherlands
 
Ans.  Chile
 
 
 
14. What is the India’s rank in the 2016 Global Peace Index (GPI)?
 
[A]155 th [B]141 st [C]162 nd [D]119 th
 
Ans. 141 st rank
 
 
 
15. The 2016 International Labour Conference (ILC) was held in which city recently?
 
[A]New Delhi [B]Berlin [C]Geneva [D]New York 
 
Ans. Geneva
 
 
 
16. The book “The World in 2050- Striving for a More Just, Prosperous and Harmonious
 
Global Community” has been authored by whom?
 
[A]Arjun Nath [B]Piyush Goyal [C]Harinder S. Kohli [D]Anto
 
Akkara 
 
Ans. Harinder S. Kohli
 
 
 
17. “Sahyog-Hyeobleod- 2016” is the joint naval exercise between India and _?
 
[A]Singapore [B]South Korea [C]Vietnam [D]Malaysia
 
Ans. South Korea
 
 
 
18. Which Indian personality has been honoured with Olympic Order by the
 
International Olympic Committee (IOC)?
 
[A]Milkha Singh [B]P. T. Usha [C]N Ramachandran
 
[D]Arunima Sinha
 
Ans. N Ramachandran
 
 
 
19. Which union ministry has recently launched Surya Mitra mobile App at National
 
Workshop on Rooftop Solar Power in New Delhi?
 
[A]Ministry of Earth Sciences
 
[B]Ministry of New and Renewable Energy
 
[C]Ministry of Petroleum and Natural Gas
 
[D]Ministry of Power
 
Ans. Ministry of Power
 
 
 
20. Which country is the world’s largest oil consumer, as per the recently released BP
 
Statistical Review of World Energy?
 
[A]China [B]United States [C]India [D]Russia 
 
Ans. United States
 
 
 
21. Which of the following pollutants is responsible for highest number of premature
 
mortalities in India? [A]PM2.5 [B]PM2.10 [C]Carbon Monoxide
 
[D]Nitrous oxide 
 
Ans. PM2.5
 
 
 
22. Who is the head of the newly created committee by NITI Aayog for land policy cell?
 
[A]T. Haque [B]T. S. Thakur [C]Shah Nawaz Khan [D]Anil R.
 
Dave 
 
Ans. T. Haque
 
 
 
23. Exercise Anakonda 2016 (AN16), the joint military exercise has started in which
 
country?
 
[A]Poland [B]Vietnam [C]Germany [D]France
 
Ans. Poland
 
 
 
24. Which country has recently joined Europe-led plan to tackle tax evasion and
 
corruption?
 
[A]Pakistan [B]China [C]India [D]Switzerland
 
Ans. India
 
 
 
25. Who among the following has become the first Indian to win the Mumbai Mayor’s
 
International Open Chess Tournament 2016?
 
[A]Himal Gusain [B]Diptayan Ghosh [C]Swapnil S Dhopade
 
[D]NR Visakh 
 
Ans. NR Visakh
 
 
 
26. Which country is hosting the 2016 UEFA European football championship?
 
[A]Germany [B]France [C]Turkey [D]Netherland 
 
Ans. France
 
 
 
27. The book “The Gene: An Intimate History” has been authored by whom?
 
[A]Randall Munroe
 
[B]Siddhartha Mukherjee
 
[C]Yuval Noah Harari
 
[D]Richard P. Feynman
 
Ans. Siddhartha Mukherjee
 
 
 
28. Which pay review panel has been constituted for academic staff of Universities and
 
Colleges? [A]Satish Ghosh panel
 
[B]Ashok Dalwai panel
 
[C]V S Chauhan panel
 
[D]Neeraj Kumar Gupta panel 
 
Ans. V S Chauhan panel
 
 
 
29. Who has been bestowed with the Regius Professorship in Manufacturing by Queen
 
Elizabeth II? [A]Mahesh Kumar Singla
 
[B]Kumar Bhattacharyya
 
[C]Divakar Reddy
 
[D]H R Nagendra 
 
Ans. Kumar Bhattacharyya
 
 
 
 
30. The 2016 Malabar trilateral naval exercise has started between which of the
 
following countries? [A]India, Germany and France
 
[B]India, Iran and Turkey
 
[C]India, Japan and United States
 
[D]India, Afghanistan and Russia 
 
Ans. India, Japan and United States
 
 
 
31. Which state government has recently abolished agriculture income tax?
 
[A]Karnataka [B]Rajasthan [C]Bihar [D]Assam 
 
Ans. Karnataka
 
 
 
32. Janani Sewa is a newly introduced scheme by which ministry?
 
[A]Ministry of AYUSH
 
[B]Ministry of Health and Family Welfare
 
[C]Ministry of Railways
 
[D]Ministry of Social Justice and Empowermen
 
Ans. Ministry of Railways
 
 
 
33. “Rajasva Gyan Sangam”, the annual conference of tax administrators 2016 will be
 
held in which city? [A]New Delhi [B]Allahabad [C]Mumbai
 
[D]Rajkot
 
Ans. New Delhi
 
 
 
34. Which state has become the first Indian state to launch open government data
 
portal to promote transparency?
 
[A]Tripura [B]Odisha [C]Sikkim [D]Assam 
 
Ans. Sikkim
 
 
 
35. Who won the 2016 Australian Open Super Series Women’s singles Badminton
 
trophy?
 
[A]PV Sindhu [B]Yihan Wang [C]Saina Nehwal [D]Sun Yu 
 
Ans. Saina Nehwal
 
 
 
36. Which of the following has been conferred with the national award for best
 
performing central PSU for Green Energy initiatives?
 
[A]Reserve Bank of India
 
[B]Neyveli Lignite Corporation Limited
 
[C]Airports Authority of India
 
[D]Rail Vikas Nigam Limited 
 
Ans. Airports Authority of India
 
 
 
37. Who has won the 2016 International Dublin Literary Award?
 
[A]Akhil Sharma [B]Shantanu Guha
 
[C]Nirmal Jain [D]Preeti Kapoor 
 
Ans. Akhil Sharma
 
 
 
38. Who has been ranked No.1 according to the Forbes’ 2016 list of world’s 100
 
highest-paid athletes?
 
[A]Roger Federer
 
[B]Novak Djokovic
 
[C]Cristiano Ronaldo
 
[D]Lionel Messi
 
Ans. Cristiano Ronaldo
 
 
 
39. Who has been appointed as a part-time member of the 21st Law Commission of
 
India?
 
[A]Sobir Gokaran [B]Satya Pal Jain
 
[C]Manoj Singh [D]Akhilesh Srivastav
 
Ans. Satya Pal Jain
 
 
 
40. The book “India’s Wars: A Military History (1947-1971)” has been authored by
 
whom?
 
[A]Shiv Kunal Verma
 
[B]T M P Mahadevan
 
[C]Srinath Raghavan
 
[D]Arjun Subramaniam 
 
Ans. Arjun Subramaniam
 
 
 
41. What is India’s current position in terms of crude oil consumption in world as per
 
recent report of BP Statistical review of World Energy?
 
[A]Third [B]Fourth [C]Fifth [D]Sixth 
 
Ans. Third
 
 
 
42. Which of the following countries has become the first country in the world to ban
 
deforestation?
 
[A]Paraguay
 
[B]Norway
 
[C]Bolivia
 
[D]Argentina 
 
Ans. Norway
 
 
 
43. Who is the newly appointed Chief Executive of Nuclear Fuel Complex (NFC)?
 
[A]M Radhakrishnan [B]G Kalyanakrishnan
 
[C]N Saibaba [D]Anupama Parameswaran
 
Ans.G Kalyanakrishnan
 
 
 
44. Where are the headquarters of International Paralympic Committee (IPC)?
 
[A]Geneva
 
[B]New York
 
[C]Paris
 
[D]Bonn 
 
Ans. Bonn
 
 
 
45. Which committee has been constituted to make recommendations on pay scale
 
revision for PSUs employees?
 
[A]Satish Chandra committee
 
[B]Ashok Dalwai committee
 
[C]Sanjay Mitra committee
 
[D]HR Nagendra committee 
 
Ans. Satish Chandra committee
 
 
 
46. The United Nations International Albinism Awareness Day is observed on which
 
date?
 
[A]June 14 [B]June 13 [C]June 15 [D]June 12 
 
Ans. June 13
 
 
 
47. Who has been crowned as the “Little Miss Princess of Asia 2016”?
 
[A]Pehr Kumari [B]Mridula Sinha
 
[C]Mahima Sen [D]Bethool Ajmal 
 
Ans. Bethool Ajmal
 
 
 
48. The book “Losing My Religion” has been authored by whom?
 
[A]Sakshi Nanda [B]Vishwas Mudagal
 
[C]Amrish Tripathi [D]Chetan Bhagat 
 
Ans. Vishwas Mudagal
 
 
 
49. Which Indian short film has won the Audience Choice Award at the Seoul
 
International Women’s Film Festival (SIWFF) 2016?
 
[A]Ahalya [B]NaamKaran
 
[C]Chai [D]Leeches 
 
Ans. Leeches
 
 
 
50. Who will become the first tennis player in the world to have 7th appearance in
 
Olympics?
 
[A]Martina Navratilova [B]Serena Williams
 
[C]Leander Paes [D]Roger Federer 
 
Ans. Leander Paes
 
 
 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur 

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

Gallery