DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

MATHS QUIZ 05/05/2017

MATHS QUIZ

 

Q1. Gopal went to the Hotel at the speed of 60 km/hr while returning for his home he covered the half of the distance at the speed of 10 km/hr, but suddenly he realized that he was getting late so he increased the speed and reached the home by covering rest half of the distance at the speed of 30km/hr. The average speed of the Gopal in the whole length of journey is:

(a) 5.67 km/hr 

(b) 24 km/hr

(c) 22.88 km/hr 

(d) 5.45 km/hr

(e) None of these

 

Q2. Anil earns 3/2 times in January, April, July and October than his average earning of Rs.600 per month in the rest of the month. So his savings in the January, April, July and October goes to 5/4 times that of the rest months saving of Rs.400 per month in the year. The average expenditure of per month is:

(a) Rs.266.66   

(b) Rs.250

(c) Rs.233.33  

(d) Rs.433.33

(e) None of these

 

Q3. The average age of Sachin and Ganguli is 35 years. If Kaif replaces Sachin, the average age becomes 32 years and if Kaif replaces Ganguli, then the average age becomes 38 years. If the average age of Dhoni and Irfan be half of the average age of Sachin, Ganguly, and Kaif, then the average age of all the five people is:

(a)28 years 

(b)32 years

(c)25 years

(d)30 years

(e)None of these

 

Q4. The average rain fall in the months of January and February is 6 cm and in the months of March to June is 5 cm and July to October is 10 cm and in the November and December, it is 6 cm. The average rainfall for the whole year is:

(a) 7  

(b) 5.5

(c) 7.5

(d) 8.5  

(e) None of these

 

Q5. On an average 300 people watch the movie in Pacific Cinema hall on Monday, Tuesday and Wednesday and the average number of visitors on Thursday and Friday is 250. If the average number of visitors per day in the week be 400, then the average number of people who watch the movie in weekends (i.e., on Saturday and Sunday) is:

(a) 500  

(b) 600

(c) 700  

(d) 800

(e) None of these

 

Q6. The average age of a family of 6 members 4 year ago was 25 years. Meanwhile a child was born in this family and still the average age of the whole family is same today. The present age of the child is:

(a) 2 years  

(b) 11/2 years

(c) 1 year  

(d) Data insufficient

(e) None of these

 

Q7. The average salary is being paid to all its employees by the Biotech corporation is Rs15,500. The average salary of the senior employees is `18000 per month and the average salary of the junior employees is `12,000 per month. If there are only two levels of employees viz junior and senior level, then what fraction of the total employees is the junior level employees are:

(a) 7/10  

(b) 5/12

(c) 5/10  

(d) 7/12

(e) None of these

 

Q8. There were five sections in Banking Exam paper. The average score of Pooja in first 3 sections was 83 and the average in the last 3 sections was 97 and the average of all the sections (i.e., whole paper) was 92, then her score in the third section was:

(a) 85  

(b) 92

(c) 88  

(d) 90

(e) None of these

 

Q9. Nirmala gets 40 marks out of 50 in Computer Science, 70 out of 100 in Manufacturing science and 142 out of 150 in professional communication. The percentage marks of Nirmala (in percent) in all the three subjects is:

(a) 84%  

(b) 76%

(c) 71%  

(d) 60%

(e) None of these

 

Q10. The average weight of A, B, C and D is 40 kg. A new person E is also included in the group, then the average weight of the group is increased by 1kg. Again a new person F replaces A, then the new average of 5 person becomes 42. The average weight of B, C, D, F is:

(a) 42  

(b) 41.25

(c) 42.5  

(d) 40.5

(e) None of these

 

Q11. The average salary of all the workers in a workshop is Rs. 8000. The average salary of 7 technicians is Rs. 12000 and the average salary of the rest is Rs. 6000. The total number of workers in the workshop is:

(a) 20

(b) 21

(c) 23

(d) 22

(e) None of these

 

Q12. The average of 7 consecutive numbers is 20. The largest of these numbers is:

(a) 24

(b) 23

(c) 22

(d) 20

(e) None of these

 

Q13. The average weight of three men A, B and C is 84 Kg. D joins them and the average weight of the four becomes 80 Kg. If E, whose weight is 3 Kg more than that of D, replaces A, the average weight of B, C, D and E becomes 79 Kg. The weight of A is:

(a) 65 Kg

(b) 70 Kg

(c) 75 Kg

(d) 80 Kg

(e) None of these

 

Q14. Average age of seven persons in a group is 30 years. The average age of five persons of this group is 31 years. What is the average age of the other two persons in the group?

(a) 55 years

(b) 26.5 years

(c) 15 years

(d) 27.5 years

(e) None of these

 

Q15. 12% of Kaushal’s monthly salary is equal to 16% of Nandini’s monthly salary. Suresh’s monthly salary is half that of Nandini’s monthly salalry. If Suresh’s annual salary is Rs. 1.08 lacs. What is Kaushal’s monthly salary? 

(a) Rs. 20000

(b) Rs. 18000

(c) Rs. 26000

(d) Rs. 24000

(e) None of these

 

Q16. The frequency distribution data is given below. If the average age is 17 years, the value of m is

Age (in years):  8 20 26 29.

Number of people:  3 2  m  1

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

(e) None of these

 

Q17. Average rainfall on Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday is 420.5 cm and average on Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday is 440.5 cm. If the ratio of rainfall for Monday and Friday is 20 : 21, find the rainfall in cm on Monday and Friday.

(a) 1800, 1890

(b) 1600, 1680

(c) 1700, 1470

(d) 1682, 1762

(e) None of these

 

Q18. A batsman, in his 12th innings, makes a score of 63 runs and thereby increases his average score by 2. The average of his score after 12 th innings is:

(a) 41

(b) 42

(c) 34

(d) 35

(e) None of these

 

Q19. A professional institute’s total expenditure on students for a particular course is partly fixed and partly varies linearly with the number of students. The average expense per student is Rs. 615 when there are 24 students and Rs. 465 when there are 40 students. What is the average expense when there are 60 students?

(a) Rs. 370

(b) Rs. 450

(c) Rs. 350

(d) Rs. 420

(e) Rs. 390

 

Q20. The average age of 80 boys in a class is 15. The average age of a group of 15 boys in the class is 16 and the average age of another 25 boys in the class is 14. What is the average age of the remaining boys in the class?

(a) 15.25

(b) 14

(c) 14.75

(d) Cannot be determined

(e) None of these

 

 

 

-: ANSWERS :-

1. (b)

2. (a)

3. (a)

4. (a)

5. (c)

6. (c)

7. (b)

8. (e)

9. (a)

10. (b)

11. (b)

12. (b)

13. (c)

14. (d)

15. (d)

16. (a)

17. (b)

18. (a)

19. (e)

20. (a)


Gallery