DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

REASONING QUIZ 04/05/2017

REASONING QUIZ

 

Directions (1-5) : In each of the following questions, three statements are given followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

 

1. Statements: Some pearls are stones. Some stones are diamonds. No diamond is a gem.

Conclusions:

I  Some gems are pearls.

II Some gems are diamonds.

III  No gem is a diamond.

IV  No gem is a pearl.

 

A. Only I and II follow

B. Only III and IV follow

C. Only either I or IV and either II or III follow

D. Only III and either I or IV follow

E. None of these

 

2. Statements: All rods are bricks. Some bricks are ropes. All ropes are doors.

  Conclusions:

I  Some rods are doors.

II Some doors are bricks.

III  Some rods are not doors.

IV  All doors are ropes.

 

A. Only I and II follow

B. Only I, II and III follow

C. Only either I or III, and II follow

D. Only either I or III, and IV follow

E. None of these

 

3. Statements: All myths are fictions. No fiction is novel. All novels are stories.

Conclusions:

I  No myth is novel.

II Some fictions are novels.

III  Some fictions are myths.

IV Some myths are novels.

 

A. Only either I or II and both III and IV follow

B. Only either I or IV and II follow

C. Only either I or IV and both II and III follow

D. All follow

E. None of these

 

4. Statements: No paper is pen. No pen is pencil. All erasers are papers.

Conclusions:

I  Some papers are erasers.

II No pencil is eraser.

III  No pen is eraser.

IV All papers are erasers.

 

A. Only I and II follow

B. Only II and III follow

C. Only I, II and III follow

D. All follow

E. None of these

 

5. Statements: No man is sky. No sky is road. Some men are roads.

Conclusions:

I No road is man.

II No road is sky.

III  Some skies are men.

IV  All roads are men.

 

A. None follows

B. Only I follows

C. Only II and III follow

D. Only I and III follow

E. None of these

 

Directions (6-10) : In each question below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.

Give answer:

(A) If only conclusion I follows

(B) If only conclusion II follows

(C) If either I or II follows

(D) If neither I nor II follows and

(E) If both I and II follow.

 

6.  Statements: In Japan, the incidence of stomach cancer is very high, while that of bowel cancer is very low. But Japanese immigrate to Hawaii, this is reversed - the rate of bowel cancer increases but the rate of stomach cancer is reduced in the next generation. All this is related to nutrition - the diets of Japanese in Hawaii are different than those in Japan.

Conclusions:

The same diet as in Hawaii should be propagated in Japan also.

Bowel cancer is less severe than stomach cancer.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Either I or II follows

D. Neither I nor II follows

E. Both I and II follow

 

7. Statements: The Government run company had asked its employees to declare their income and assets but it has been strongly resisted by employees union and no employee is going to declare his income.

Conclusions:

The employees of this company do not seem to have any additional undisclosed income besides their salary.

The employees union wants all senior officers to declare their income first.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Either I or II follows

D. Neither I nor II follows

E. Both I and II follow

 

8.  Statements: Monitoring has become an integral part in the planning of social development programmes. It is recommended that Management Information System be developed for all programmes. This is likely to give a feedback on the performance of the functionaries and the efficacy with which services are being delivered.

Conclusions:

All the social development programmes should be evaluated.

There is a need to monitor the performance of workers.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Either I or II follows

D. Neither I nor II follows

E. Both I and II follow

 

9. Statements: The T.V. programmes, telecast specially for women are packed with a variety of recipes and household hints. A major portion of magazines for women also contains the items mentioned above.

Conclusions:

Women are not interested in other things.

An average woman's primary interest lies in home and specially in the kitchen.

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Either I or II follows

D. Neither I nor II follows

E. Both I and II follow

 

10. Statements: The distance of 900 km by road between Bombay and Jafra will be reduced to 280 km by sea. This will lead to a saving of Rs. 7.92 crores per annum on fuel.

Conclusions:

Transportation by sea is cheaper than that by road.

Fuel must be saved to the greatest extent

A. Only conclusion I follows

B. Only conclusion II follows

C. Either I or II follows

D. Neither I nor II follows

E. Both I and II follow

 

Directions (11-15): In each of the questions below are given four statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

11. Statements:

All pencils are pens.

Some pens are syrups.

All syrups are needles.

Some needles are syringes.

 

Conclusions:

I. Some needles are pens.

II. Some pens are pencils.

III.  Some syringes are needles.

IV. Some needles are syrups.

 

(1) None follows  

(2) Only I and II follow

(3) Only I, II and III follow 

(4) Only II, III and IV follow 

(5) All follow

 

12. Statements:

All dusters are bins.

All bins are sepals.

No sepal is a root.

All roots are flowers.

 

Conclusions:

I. No flower is a bin.

II. No duster is a root.

III. All dusters are sepals.

IV. All flowers are roots.

 

(1) Only I and II follow  

(2) Only III follow

(3) Only I, II and III follow 

(4) All follow  

(5) None of these

 

13. Statements:

All bulbs are lamps.

All lamps are stands.

Some stands are pens.

Some pens are benches.

 

Conclusions:

I. Some benches are bulbs.

II. Some lamps are benches.

III. Some pens are bulbs.

IV. Some pens are lamps.

 

(1) None follows 

(2) Only I and II follow

(3) Only II and IV follow 

(4) Only III and IV follow

(5) Only I, II and IV follow

 

14. Statements:

Some rulers are erasers.

All erasers are metals.

Some metals are papers.

All papers are bands.

 

Conclusions:

I. Some bands are rulers.

II. Some erasers are bands.

III. Some papers are rulers.

IV. Some metals are rulers.

 

(1) Only I and III follow  

(2) Only I and II follow

(3) Only II and III follow  

(4) Only II and IV follow 

(5) None of these

 

15. Statements:

Some houses are beads.

Some beads are cycles.

Some cycles are tubes.

Some tubes are rains.

 

Conclusions:

I. Some tubes are beads.

II. Some cycles are houses.

III. No bead is tube.

IV. Some rains are cycles.

 

(1) Only I follows  

(2) Only either I or III follows

(3) Only I and II follow  

(4) Only either I or III and IV follow

(5) None of these

 

Directions (16-20): In each question below, a question is followed by information given in statements. You have to decide the information given in which of the following statement is necessary to answer the question.

 

16. How many days did Rihana take to complete his assignment work?

I. Krish correctly remembers that Rihana took more than two days but less than seven days to complete her assignment.

II. Pavitra correctly remembers that Rihana took more than 5 days but less than 10 days to complete her assignment.

III. Arayan correctly remembers that Rihana completed her assignment within 12 days.

 

1)  All I, II & III together  

2) Only II

3) Only I and II  

4) Only I and III

5) None of these

 

17. Ayana is in which direction with respect to Ritu?

I. Manav is to the south of Ritu and Ayana is to the east of Pihu who is to the north of Manav.

II. Pihu is to the south of Ritu.

III. Pihu is to the west of Tilak.

 

1) Only I 

2) Only II & III

3) All

4) Only I & II 

5) None of these

 

18. How many sisters Ritesh have? Ritesh is a boy.

I. Kavita, the mother of Ritesh, is the only child of Monika. Monika has only two grand children.

II. Sarvesh, the son-in-law of Monika, has a son and a daughter.

 

1) Only I  

2) Only II

3) Both I & II

4) Either I or II  

5) Neither I nor II

 

19. Among A, B, C, D and E sitting in a row, facing east, who sits exactly in the middle of the line?

I. D sits third to the left of B. D is an immediate neighbour of both A and E.

II. Two people sit between E and C. C does not sit at either of the extreme ends. A sits second to the right of E.

 

1) Only I  

2) Only II 

3) Both I and II  

4) Either I or II  

5) Neither I nor II

 

20. How is 'Sweet' coded in a code language?

I. 'I love sweet chocolate' is written as 'qa la ti mi' and 'she is sweet girl is written as 'ja ra mi ka'.

II. 'Bright and Sweet' is written as 'zi mi na' and 'who is sweet' is written as 'mi yo di'.

 

1)  Only I 

2)  Only II          

3)  either I or II alone

4)  neither I nor II 

5) both I & II

 

 

-: ANSWERS :-

1.(D)

2.(C)

3.(E)

4.(E)

5.(E)

6.(D)

7.(D)

8.(E)

9.(B)

10.(B)

11.(5)

12.(5)

13.(1)

14.(5)

15.(2)

16.(3)

17.(4)

18.(3)

19.(2)

20.(3)

 

 


Gallery