Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

MATHS QUIZ FOR FEBRUARY 13, 2017

MATHS QUIZ

 

Q1. The average temperature of Monday, Tuesday, Wednesday and Thursday was 38 and that of Tuesday, Wednesday, Thursday and Friday was 40. If the temperature on Monday was 30, the temperature of Friday was :

a. 40

b. 39

c. 38

d. 30

e. 42

Ans.c

 

 

Q2. The average of weight of three men A,B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg.more than that of D, replaces A, then the average weight of B,C,D and E becomes 79 kg. The weight of A is :

a. 70 kg

b. 72 kg

c. 75 kg

d. 80 kg

e. 78 kg

Ans.c

 

 

Q3. The average age of 30 students in a class is 12 years. The average age of a group of 5 of the students is 10 years and that of another group of 5 of them is 14 years. The average of the remaining students is :

a. 8  years

b. 10 years

c. 12 years

d. 14 years

e. 15 years

Ans.c

 

 

Q4.A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train is :

a. 72 metres

b. 54 metres

c. 55 metres

d. 45 metres

e. 50 meters

Ans.e

 

 

Q5. A train travelling at 36 kmph completely crosses another train having half its length and travelling in the opposite direction at 54 kmph, in 12 seconds. If it also passes a railway platform in 112 minutes, the length of the platform is :

a. 560 metres

b. 620 metres

c. 700 meres

d. 750 metres

e. 720 meters

Ans.c

 

 

Q6.A man travels 35 km partly at 4 km/hr and at 5 km/hr. If he covers former distance at 5 km/hr and later distance at 4 km/hr, he could cover 2 km more in the same time. The time taken to cover the whole distance at original rate is 

a. 9 hours

b. 7 hours

c. 9/2 hours

d. 8 hours

e. 10 hours

Ans.d

 

 

Q7. A train leaves Delhi at 6 a.m and reaches chandigarh at 10 a.m. Another train leaves chandigarh at 8 a.m and reaches Delhi at 11.30 a.m. At what time do the two trains cross one another ?

a. 9.26 a.m

b. 9 a.m

c. 8.36 a.m

d. 8.56 a.m

e. 9.56 a.m

Ans.d

 

 

Q8.Two pipes P and Q can fill a cistern in 12 minutes and 16 minutes respectively.  Simultaneously both the pipes are opened together, then after how much time Q should be closed so that the tank is full in 9 min ?

a. 3.5 min. 

b. 4 min.

c. 4.5 min. 

d. 4.75 min.

e. 5.00 min

Ans.b

 

 

Q9.A leak in the lower portion of a tank can empty the full tank in 9 hrs.  An inlet pipe fills water at the rtae of 10 lit. a minute.  When the tank is full, the inlet is opened and due to leak, the tank is empty in 16 hrs.  How many litres does the cistern hold ?

a. 17,580 

b. 17,960

c. 18,290 

d. 12,342

e. 13,500

Ans.d

 

 

Q10.8 children and 12 men complete a certain piece of work in 9 days. If each child takes twice the time taken by a man to finish the work, in how many days will 12 men finish the same work ?

a. 8

b. 15

c. 9

d. 12

e. 14

Ans.d

 

Q11. Alfred buys an old scooter for Rs. 4700 and spends Rs. 800 on its repairs. If he sells the scooter for Rs. 5800, his gain percent is:

A. 32/7%

B. 60/11%

C. 10%

D. 12%

Ans.B

 

Q12. In a certain store, the profit is 320% of the cost. If the cost increases by 25% but the selling price remains constant, approximately what percentage of the selling price is the profit?

A. 30%

B. 70%

C. 100%

D. 250%

Ans.B

 

 

Q13. A vendor bought toffees at 6 for a rupee. How many for a rupee must he sell to gain 20%?

A. 3

B. 4

C. 5

D. 6

Ans.C

 

 

Q14. On selling 17 balls at Rs. 720, there is a loss equal to the cost price of 5 balls. The cost price of a ball is:

A. Rs. 45

B. Rs. 50

C. Rs. 55

D. Rs. 60

Ans.D

 

 

Q15. A trader mixes 26 kg of rice at Rs. 20 per kg with 30 kg of rice of other variety at Rs. 36 per kg and sells the mixture at Rs. 30 per kg. His profit percent is:

A. No profit, no loss

B. 5%

C. 8%

D. 10%

E. None of these 

Ans.B

 

 

Q16. A man buys a cycle for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle?

A. Rs. 1090

B. Rs. 1160

C. Rs. 1190

D. Rs. 1202

Ans.C

 

 

Q17. Sam purchased 20 dozens of toys at the rate of Rs. 375 per dozen. He sold each one of them at the rate of Rs. 33. What was his percentage profit?

A. 3.5

B. 4.5

C. 5.6

D. 6.5

Ans.C

 

 

Q18. Some articles were bought at 6 articles for Rs. 5 and sold at 5 articles for Rs. 6. Gain percent is:

A. 30%

B. 100/3%

C. 35%

D. 44%

Ans.D

 

 

Q19. A shopkeeper expects a gain of 22.5% on his cost price. If in a week, his sale was of Rs. 392, what was his profit?

A. Rs. 18.20

B. Rs. 70

C. Rs. 72

D. Rs. 88.25

Ans.C

 

 

Q20. The cost price of 20 articles is the same as the selling price of x articles. If the profit is 25%, then the value of x is:

A. 15

B. 16

C. 18

D. 25

Ans.B


 


Gallery