Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

REASONING QUIZ FOR 6th FEBRUARY, 2017

REASONING QUIZ

 

In each of the questions/set of questions below are given two statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statements to be true even i f they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the two given conclusions logically follows from the information given in the statement. Give answer

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

1. Statements:

 All rings are circles.

All squares are rings.

No ellipse is a circle.

Conclusions:

 I. Some rings being ellipses is a

possibility.

II. At least some circles are squares.

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

Ans.2)

 

 

2. Statements:

 No house is an apartment.

Some bungalows are apartments.

Conclusions:

 I. No house is a bungalow.

II. All bungalows are houses.

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

Ans.4)

 

 

3. Statements:

 Some gases are liquids.

All liquids are water.

Conclusions:

 I. All gases being water is a possibility.

II. All such gases which are not water can

never be liquids.

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

Ans.5)

 

 

4. Statements:

 All minutes are seconds.

All seconds are hours.

No second is a day.

Conclusions: 

I. No day is an hour.

II. At least some hours are minutes.

Ans.2)

 

 

(5-6): Statements: 

Some teachers are professors.

Some lecturers are teachers.

5. Conclusions:

 I. All teachers as well as professors being

lecturers is a possibility.

II. All those teachers who are lecturers are

also professors.

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

Ans.1)

 

 

6. Conclusions: 

I. No professor is a lecturer.

II. All lecturers being professors is a

possibility.

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

Ans.2)

 

 

7. Statements:

Some squares are circles.

Some circles are rectangles.

Conclusions:

 I. At least some rectangles are squares.

II. No rectangle is a square.

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

Ans.3)

 

 

8. Statements:

 No office is a palace.

All colleges are palaces.

Conclusions:

 I. All palaces are colleges.

II. No college is an office.

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

Ans.2)

 

 

9. Statements:

 All mountains are rivers.

All rivers are lakes.

Conclusions: 

I. All mountains are lakes.

II. At least some lakes are rivers.

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

ANs.5)

 

 

10. Statements:

 Some wins are losses.

All trophies are losses.

Conclusions:

 I. All trophies are wins.

II. All losses are trophies.

1) if only conclusion I follows.

2) if only conclusion II follows.

3) if either conclusion I or conclusion II follows.

4) if neither conelusion I nor conclusion II follows.

5) if both conclusions I and II follow.

Ans.4)



 


Gallery