DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

REASONING QUESTIONS

Directions (1-5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statement and.

 

Give answer (1) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

Give answer (2) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

 

Give answer (3) if the data in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

Give answer (4) if the data in both the Statement I and II are not sufficient to answer the question.

Give answer (5) if the data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

 

1. What does 'Pa' mean in the code language?

I. 'Pe Bo Pa' means 'Look at me' and 'Bo Se Pe Ki means 'don't look at him' in that code language.

II. 'Ka Ta Ne Pa' means 'take me and go' and 'Li We Si Pa' means 'either me or you' in that code language

Ans. (3)

 

2. How is Seema related to Mangesh?

I. Shalini, the cousin of Mangesh, is the niece of Seema. 

II. Sulekha, Seema's sister, is the wife of Omkar, Mangesh's father.

Ans.(2)

 

3. What is Shekhar's rank in the class of 40?

I. Samir, who is 9th from the top in the class is above shailendra by 12 ranks who is below shekhar by 5 ranks.

II. Nilesh, who is between Shekhar and Sudhanshu, is 15th from the bottom.

Ans.(1)

 

4. P, Q, R, S and T hold different ranks. Who among them ranks the lowest? 

I. S is two ranks below R, who is not the highest in the rank.

II. P is higher in rank than S but below than Q and T in rank.

Ans.(5)

 

5. Who among A, B, C, D and E runs the fastest?

I. B runs faster than E but is not the fastest.

II. C, though does not run as fast as A and B, runs faster than D and E

Ans.(4)

 

Directions (6-10): Study the information given below and answer these questions.

 

(i) P, Q, R, S, T, U and V are sitting along a circle facing the center.

(ii) P is between V and S.

(iii) R, who is 2nd to the right of S, is between Q and U.

(iv) Q is not the neighbour of T.

Ans.(4)

 

6. Which of the following is correct statement?

(1) V is between P and S.

(2) S is 2nd to the left of V.

(3) R is third to the left of P.

(4) P is to the immediate left of S.

(5) None of the above.

Ans.(4)

 

7. What is the position of T?

(1) Between R and V.

(2) To the immediate left of V.

(3) 2nd to the left of R.

(4) 2nd to the right of P.

(5) None of the above.

Ans.(2)

 

8. Who is between R and U?

(1) No one

(2) S

(3) V 

(4) Q

(5) None of these

Ans.(1)

 

9. Which of the following is wrong statement?

(1) R is to the immediate right of U

(2) Q is to the immediate left of R

(3) T is third to the right of Q

(4) U is 2nd to the left of T

(5) None of the above

Ans.(4)

 

10. Which of the following pairs has 2nd member sitting to the immediate right of the first member?

(1) QS 

(2) PV

(3) RU 

(4) VT  

(5) None of these

Ans.(3)

 

11.  Statements: In Japan, the incidence of stomach cancer is very high, while that of bowel cancer is very low. But Japanese immigrate to Hawaii, this is reversed - the rate of bowel cancer increases but the rate of stomach cancer is reduced in the next generation. All this is related to nutrition - the diets of Japanese in Hawaii are different than those in Japan.
Conclusions:
The same diet as in Hawaii should be propagated in Japan also.
Bowel cancer is less severe than stomach cancer.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow
Ans. (D)


12. Statements: The Government run company had asked its employees to declare their income and assets but it has been strongly resisted by employees union and no employee is going to declare his income.
Conclusions:
The employees of this company do not seem to have any additional undisclosed income besides their salary.
The employees union wants all senior officers to declare their income first.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow
Ans.(D)


13.  Statements: Monitoring has become an integral part in the planning of social development programmes. It is recommended that Management Information System be developed for all programmes. This is likely to give a feedback on the performance of the functionaries and the efficacy with which services are being delivered.
Conclusions:
All the social development programmes should be evaluated.
There is a need to monitor the performance of workers.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Ans.(E)

14. Statements: The T.V. programmes, telecast specially for women are packed with a variety of recipes and household hints. A major portion of magazines for women also contains the items mentioned above.
Conclusions:
Women are not interested in other things.
An average woman's primary interest lies in home and specially in the kitchen.
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Ans.(B)

 
15. Statements: The distance of 900 km by road between Bombay and Jafra will be reduced to 280 km by sea. This will lead to a saving of Rs. 7.92 crores per annum on fuel.
Conclusions:
Transportation by sea is cheaper than that by road.
Fuel must be saved to the greatest extent
A. Only conclusion I follows
B. Only conclusion II follows
C. Either I or II follows
D. Neither I nor II follows
E. Both I and II follow

Ans.(B)

 

 


Gallery