Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

MATHS QUIZ IN ENGLISH

 

MATHS QUIZ IN ENGLISH

 

Q1. The area of the base of rectangular tank is 6500 cm2 and the volume of water contained in it is 2.6 cubic metres. The depth of the water in tank is:  

(a) 4 m 

(b) 6 m 

(c) 8 m 

(d) 10 m 

Ans(a)

 

 

Q2. The heights of a cone, cylinder and hemisphere are equal. If their radii are in the ratio 2 : 3 : 1, then the ratio of their volumes is 

(a) 2 : 9 : 2

(b) 4 : 9 : 1

(c) 4 : 27 : 2 

(d) 2 : 3 : 1 

Ans.(c)

 

 

Q3. In a class, the average height of 35 girls was measured 160 cm. Later, on it was discovered that height of one of the girls was misread as 144 cm, while her actual height was 104 cm. What was the actual average height of the girls in the class? (rounded off to two digits after decimal)   

(a) 159.86 cm 

(b) 158.54 cm 

(c) 159.56 cm 

(d) None of these 

Ans.(d)

 

 

Q4. Ten years ago the average age of P and Q was 20 years. Average age of P, Q and R is 30 years now. After 10 years, the age of R will be:  

(a) 35 years 

(b) 40 years 

(c) 30 years 

(d) 45 years 

Ans.(b)

 

                                                                                               

Q5. Mira’s expenditure and savings are in the ratio 3 : 2. Her income increases by 10%. Her expenditure also increases by 12%. By how many % does he saving increase? 

(a) 7%

(b) 10%

(c) 9%

(d) 13%

Ans.(a)

 

 

Q6. If the arcs of unit length in two circles subtend angles of 60° and 75° at their centres, the ratio of their radii is

(a) 3: 4

(b) 4: 5

(c) 5: 4

(d) 3: 5

Ans.(c)

 

 

Q7. The area of three consecutive faces of a cuboid are 12 cm2, then the volume (in cm3) of the cuboid is 

(a) 3600 

(b) 100

(c) 80

(d) 24 √3

Ans.(d)

 

 

Q8. Three solid iron cubes of edges 4 cm, 5cm and 6 cm are melted together to make a new cube, 62cm3 of the melted material is lost due to improper handling. The area (in cm2) of the whole surface of the newly formed cube is 

(a) 294

(b) 343

(c) 125

(d) 216

Ans.(a)

 

Q9. Find the number of lead balls of diameter 1 cm each, that can be made from a sphere of diameter 16 cm

(a) 4096

(b) 512

(c) 1028

(d) 2048

Ans(a)

 

Q10. A right cylindrical vessel is full with water. How many right cones having the same diameter and height as that of the right cylinder will be needed to store that water? (Take 𝜋 = 22/7)   

(a) 4

(b) 2

(c) 3

(d) 5 

Ans.(c)

 

Q11. A right circular cone is 3.6 cm high and radius of its base is 1.6 cm. It is melted and recast into a right circular cone with radius of its base as 1.2 cm. then the height of the cone (in cm) is 

(a) 3.6

(b) 4.8

(c) 6.4

(d) 7.2

Ans.(c)

 

Q12. There are two groups A and B of a class, consisting of 42 and 28 students, respectively. If the average weight of group A is 25 Kg and that of group B is 40 Kg, find the average weight of the whole class. 

(a) 69 

(b) 31

(c) 70

(d) 30

Ans.(b)

 

 

Q13. A trader has 50 kg of rice, a part of which he sells at 10% profit and the rest at 5% loss. He gains 7% on the whole. What is the quantity sold at 10 % gain and 5% loss?   

(a) 30 kg, 12 kg

(b) 40 kg, 15 kg 

(c) 35 kg, 15 kg 

(d) 40 kg, 10 kg

Ans.(d)

 

Q14. If the length and the perimeter of a rectangle are in the ratio 5:16. Then its length and breadth will be in the ratio   

(a) 5:11

(b) 5:8

(c) 5:4

(d) 5:3

Ans.(d)

 

Q15. A wooden box measures 20 cm by 12 cm by 10 cm. Thickness of wood is 1 cm. Volume of wood to make the box (in cube cm) is

(a) 960

(b) 519

(c) 2400 

(d) 1120 

Ans.(a)

 

 


Gallery