Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

ENGLISH QUIZ

ENGLISH QUIZ

 

DIRECTIONS (1 – 6): Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/s meaningfully complete.

1. Of all the problems that have ……. human beings since the beginning of recorded history. perhaps the most significant has been the ………… of their own nature.
(1) encountered ……….. importance
(2) perplexed …………….. value
(3) questioned ………… scope
(4) confronted …………. riddle
(5) directed …………….. issue
Ans.(4)

2. Self – concept and self –esteem are crucial to personal and professional effectiveness because if they are not fully …………. , I may act in mystifying and sometimes …….. ways.
(1) positive ………. destructive
(2) developed ………. proactive
(3) nurtured ……… reactive
(4) nourished ……….. listless
(5) devised ……. Vulnerable

Ans.(3)

3. A key factor in ……. an effective and fulfilling life in our complex society is the ability to ……… control over our actions.
(1) achieving ………. exert
(2) obtaining …… energize
(3) projecting ……….. restrain
(4) providing ……. admonish
(5) expressing ………… withhold

Ans.(1)

Directions: Which of the phrases (1), (2) , (3), and (4) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence grammatically correct. If the sentence is correct as it is & no correction is required, mark (5) as the answer.

4. He went to the blast site to save his colleague who was stranding there.
(1) Had been stranded
(2) has to strand
(3) was being stranding
(4) was been stranding
(5) No correction required

Ans.(1)

5. When I receive the letter, the date for the interview was already over.
(1) I received the letter
(2) the letter I had received
(3) I had to receive letter
(4) I was receiving
(5) No correction required

Ans.(1)

6. Everyone is requested to attend the dinner party hosted by the president.
(1) is requesting to  
(2) is requested to
(3) will request to 
(4) is to requested to
(5) No correction required

Ans.(5)

Directions(7 – 12): Which of the phrases (1), (2) , (3) , (4) , given below type to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct mark (5) i.e., ‘No correction required’ as the answer.

7. For being skilful and experience, he is a valuable employee.
(1) Because he is skill  
(2) On account he is skilled
(3) With his skill   
(4) Beside having skill
(5) No correction required

Ans.(3)

8. Today there are few countries whose growth rate is equally that of China.
(1) equalize on  
(2) equivalent to
(3) equals with  
(4) on equality with
(5) No correction required

Ans.(3)

9. The government is willing for finance part of the project.
(1) willingly finance to 
(2) financially willing
(3) willing to finance 
(4) willingness in financing
(5) No correction required

Ans.(3)

10. We must keep in pace changing technology to succeed.
(1) keep pace with  
(2) kept pace on
(3) in keeping pace 
(4) keep pacing
(5) No correction required

Ans.(1)

11. The company does not have many choice, except to pay the fine.
(1) any choice of   
(2) Much choice
(3) more choices  
(4) other choice
(5) No correction required

Ans.(4)


Directions: (12-16) Rearrange the following eight sentences ( A) , ( B), ( C ) , ( D), ( E), (F), ( G) and ( H) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A) But I always felt somewhere in my mind that I loved acting.
(B) He never wanted me to be an actor, as he didn’t look upon theatre or acting as respectable vocation.
(C) Firstly, there was no tradition of theatre in my- family.
(D) I am talking specifically of acting, not theatre in general.
(E) My parents were old- fashioned.
(F) I will answer all your queries a little elaborately.
(G) Let alone theater, arts in general had no place of respect in my family.
(H) My father was a government servant.


12. Which of the following will be the LAST sentence?
(1) G
(2) C
(3) H
(4) D
(5) E

Ans.(4)

13. Which of the following will be the FIRST sentence?
(1) A
(2) B
(3) D
(4) C
(5) F

Ans.(5)

14. Which of the following will be the SIXTH sentence?
(1) B
(2) C
(3) A
(4) D
(5) E

Ans.(1)

15. Which of the following will be the FOURTH sentence?
(1) D
(2) E
(3) A
(4) B
(5) G

Ans.(2)

16. Which of the following will be the THIRD sentence?
(1) H
(2) E
(3) G
(4) C
(5) A

Ans.(3)

Directions (17-20) Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of the part is the answer. If there is no error, the answer is ‘5’. (Ignore errors of punctuation, if any).

17. Many animals and plants live in water (1) / but not in the same kind of water (2) / because not all water is the same . (3) / Sea water, for instance, contains a lot of salt, fresh water contains very little. (4) /  No error (5)

Ans.(4)



18. A sparrow has made a nest in Kesho’s house (1) / and had laid eggs. Both Kesho and his sister Shyama (2) / watched the nest for hours every day. (3) / Even meal times were forgotten. (4) / No error (5)

Ans.(1)



19. A skillful advertiser may be able to create (1) / practically a monopoly for himself. (2) / not because his product is superior to (3) / but because he has succeeded in inducing people to believe that it is . (4)/ No error (5)
Ans.(2)


20. Whatever may be the origin of speech, (1)/ we can be certain that man did not began (2)/ to feel the need to speak (3) / until he began to live in communities. (4) / No error (5)

Ans.(2)
 


Gallery