Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

REASONING QUIZ IN ENGLISH

 

Directions (1-7): Study the following information carefully and answer the given questions.

A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a square table in such a way that four of them sit at four corners of the square while four sit in the middle of each of the four sides. The ones who sit at the four corners face the centre of the table while those who sit in the middle of the sides face outside. Each of them likes a different subject, viz Mathematics, Hindi, English, Biology, Chemistry, Physics, History and Geography. (None of the information given in necessarily in the same order.)

 

C sits third to the left of the one who likes Geography. The one who likes Geography faces outside. Only two persons sit between C and H.

 

The one who likes Mathematics sits on the immediate right of H. The one who likes Chemistry sits second to the right of G. G is neither an immediate neighbour of H nor of C. G does not like Geography.

 

Only one person sits between A and the one who likes Chemistry.

 

D sits on the immediate left of the one who likes Physics. G does not like Physics.

 

E likes History. E is not an immediate neighbour of A.

 

The one who likes Hindi is an immediate neighbour of E.

 

The one who likes Biology is an immediate neighbour of F.

 

Q1. Who amongst the following sits diagonally opposite the one who likes Mathematics?

(a) The one who likes Hindi

(b) D

(c) A

(d) The one who likes English

(e) The one who likes Biology

Ans.(a)

 

Q2. Who among the following represent the immediate neighbours of the one who likes Chemistry?

(a) B, F

(b) C, E

(c) B, E

(d) D, F

(e) F, H

 Ans.(c)

 

Q3. Who among the following sits exactly between H and B?

(a) C

(b) The one who likes Hindi

(c) The one who likes English

(d) G

(e) A

 Ans.(e)

 

Q4. Which of the following is true regarding B?

(a) B is one of the immediate neighbours of D.

(b) The one who likes Geography is an immediate neighbour of B.

(c) B sits second to the left of H.

(d) B likes History.

(e) B is an immediate neighbour of the one who likes Mathematics.

 Ans.(e)

 

Q5. What is the position of the one who likes Physics with respect to G?

(a) Second to the left

(b) Third to the right

(c) Fourth to the left

(d) Second to the right

(e) Third to the left

 Ans.(e)

 

Q6. Which of the following subject does D like?

(a) Biology 

(b) Mathematics

(c) Hindi

(d) Chemistry

(e) English

Ans.(a)

 

Q7. Who among the following likes Geography?

(a) B

(b) F

(c) H

(d) A

(e) D

Ans.(b)

 

Directions (8-11): Study the following information to answer the given questions.

A, B, C, D, E, F, G and H are sitting in a straight line equidistant from each other (but not necessarily in the same order). Some of them are facing south while some are facing north.

(None : Facing the same direction means, if one is facing north then the other is also facing north and vice versa. Facing the opposite directions means if one is facing north then the other is facing south and vice versa.)

H faces north. C sits at one of the extreme ends of the line. A sits third to the left of C. D is not an immediate neighbour of C. G sits third to the right of A. B sits on the immediate right of G. B does not sit at any of the extreme ends of the line. Only one person sits between F and D. G sits second to the left of F. E sits second to the right of B. Both the immediate neighbours of G face the same direction. H faces the same direction as C. Both the immediate neighbours of A face the opposite directions. E faces the same direction as B. 

  

Q8. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which of the following does not belong to the group?

(a) B, A

(b) D, C

(c) E, B

(d) G, F

(e) None of these

 Ans.(d)

 

 

Q9. Which of the following is true with respect to the given information?

(a) G sits at one of the extreme ends of the line.

(b) B sits exactly between A and F.

(c) B sits third to the right of E.

(d) A faces north.

(e) A sits second to the left of B.

Ans.(e)

 

 

Q10. Who amongst the following sits second to the right of F?

(a) H

(b) D

(c) C

(d) G

(e) A

Ans.(b)

 

 

Q11. How many persons in the given arrangement are facing North?

(a) Four

(b) One

(c) Three

(d) Two

(e) More than four

 Ans.(a)

 

 

Directions (12-15): Study the following information and answer the questions given below:

Eight people – E, F, G, H, J, K, L and M – are sitting around a circular table, facing the centre. Each of them is of a different profession – Chartered Accountant, Columnist, Doctor, Engineer, Financial Analyst, Lawyer, Professor and Scientist, but not necessarily in the same order. F is sitting second to the left of K. The Scientist is an immediate neighbour of K. There are only three people between the Scientist and E. Only one person sits between the Engineer and E. The Columnist is on the immediate right of the Engineer. M is second to the right of K. H is the Scientist. G and J are immediate neighbours of each other. Neither G nor J is an Engineer. The Financial Analyst is on the immediate left of F. The Lawyer is second to the right of the Columnist. The Professor is an immediate neighbour of the Engineer. G is second to the right of the Chartered Accountant.

 

 

Q12. Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to that group?

(a) Chartered Accountant – H 

(b) M – Doctor 

(c) J – Engineer 

(d) Financial Analyst – L 

(e) Lawyer – K 

Ans.(c)

 

 

Q13. Who is sitting second to the right of E?

(a) The Lawyer

(b) G

(c) The Engineer

(d) F

(e) K

Ans.(b)

 

 

Q14. What is the position of L with respect to the Scientist?

(a) Third to the left

(b) Second to the right

(c) Second to the left

(d) Third to the right

(e) Immediate right

Ans.(b)

 

Q15. Who among the following is the Professor?

(a) F

(b) L

(c) M

(d) K

(e) J

 Ans.(d)

 


Gallery