DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

REASONING QUIZ ENGLISH

1. A certain fraction is equivalent to 2/5 . If the numerator of the fraction is increased by 4 and the denominator is doubled, the new fraction is equivalent to 1/3 . What is the sum of numerator and denominator of the original fraction? 
(1) 49  
(2) 35 
(3) 28  
(4) 26  
(5) 21

Ans. (5)


2. The population of city X increased from 650,000 in 2000 to 700,000 in 2010, and it is projected that the population will increase by the same number from 2010 to 2020. Approximately what is the projected percent increase in population from 2010 to 2020 ? 
(1) 7.1%  
(2) 7.7% 
(3) 8.3% 
(4) 14.3%  
(5) 15.3%

Ans. (1)

3. Of  the science books in a certain supply room, 40 are on botany, 35 are on zoology, 30 are on physics, 40 are on geology, and 55 are on chemistry. If science books are removed randomly from the supply room, how many must be removed to ensure that 20 of the books removed are on the same science subject? 
(1) 81  
(2) 79  
(3) 96  
(4) 85  
(5) 100

Ans.3

4. In how many different ways, letters of the word MANPOWER be arranged such that all vowels are together? 
(1) 360  
(2) 4320 
(3) 1440
(4) 2160 
(5) 40320

Ans.2

5. On a certain test, 3 students each had a score of 90, 9 students each had a score of 80, 4 students each had a score of 70, and 4 students each had a score of 60. What was the average (arithmetic mean) score for the 20 students ? 
(1) 70.5  
(2) 75.0  
(3) 75.5
(4) 80.0  
(5) 80.5

Ans.3

Directions—(Q. 6–10) Study the following information carefully and answer the questions given below it. 

Out of the 45,000 candidates eligible for an Officer’s Post in a Public Sector Bank, 1350 candidates have prior experience of working in Public Sector Banks in rural areas only. One-fourth of the total number of candidates has prior experience of working in Public Sector Banks in urban areas only. 12% of the total number of candidates has prior experience of working in Private Sector Banks in urban areas only. 2% of the total number of candidates has prior experience of working in Private Sector Banks in rural areas only. 10800 candidates have worked in Public Sector Banks in both urban and rural areas. 15% of the total number of candidates has worked in both Public and Private Sector Banks in urban areas only. 1800 candidates have worked in both Public and Private Sector Banks in rural areas only. The remaining candidates have no prior experience of working in the Banking industry.


6. How many candidates have prior experience of working in rural areas (both Public Sector and Private Sector Banks together) ?
(1) 13050   
(2) 14,850
(3) 14400 
(4) 14700 
(5) 14550

Ans. (2)

7. How many total candidates have prior experience of working in Public Sector Banks (Urban and Rural areas together) ?
(1) 37,350  
(2) 25200
(3) 30150
(4) 31950 
(5) None of these

Ans. (4)

8. What is the respective ratio of the candidates who have a prior experience of working in Public Sector banks in rural areas only to the candidates who have a prior experience of working in Private sector banks in rural areas only?
(1) 4 : 3  
(2) 3 : 2 
(3) 2 : 3 
(4) 3 : 4 
(5) None of these

Ans. (2)

9. What is the total number of candidates who have worked in Private Sector Banks in urban areas ?
(1) 3600  
(2) 6750 
(3) 12150
(4) 10800 
(5) None of these

Ans. (3)

10. The candidates who have no prior experience of working in the banking industry are what per cent of the candidates who have worked in Public Sector banks in both urban and rural areas ?
(1) 60•5 
(2) 63•5 
(3) 62.5
(4) 64 
(5) None of these

Ans. (3)

11. If the compound interest on an amount of Rs. 29000 in two years is Rs. 9352.5, what is the rate of interest?
(1) 11  
(2) 9 
(3) 15  
(4) 18 
(5) None of these

Ans. (3)

12. Three friends A, B and C start running around a circular stadium and complete a single round in 8, 18 and 15 seconds respectively. After how many minutes will they meet again at the starting point for the first time?
(1) 12  
(2) 6 
(3) 8  
(4) 15 
(5) 18
Ans. (2)

13. The perimeter of a square is equal to the radius of a circle having area 39424 sq cm, what is the area of square?
(1) 1225 sq cm
(2) 441 sq cm
(3) 784 sq cm
(4) Can’t say
(5) None of these

Ans. (3)

Directions—(Q. 14 and 15) Study the following information carefully to answer the questions that follow—

A committee of five members is to be formed out of 5 Males, 6 Females and 3 Children. In how many different ways can it be done if—?

14. The committee should consist of 2 Males, 2 Females and 1 Child?
(1) 450  
(2) 225 
(3) 55  
(4) 90 
(5) None of these

Ans. (1)

15. The committee should include all the 3 Childs?
(1) 90  
(2) 180 
(3) 21  
(4) 55 
(5) None of these

Ans. (4)

16. Thirty men can complete a work in 36 days. In how many days can 18 men complete the same piece of work?
(1) 48  
(2) 36 
(3) 60  
(4) 72 
(5) None of these

Ans. (3)

17. Ram spends 50% of his monthly income on household items, 20% of his monthly income on buying clothes, 5% of his monthly income on medicines and saves remaining Rs. 11,250 . What is Ram’s monthly income?
(1) Rs. 38,200 
(2) Rs. 34,000
(3) Rs. 41,600 
(4) Rs. 45,000
(5) None of these

Ans. (4)

18. The number obtained by interchanging the two digits of a two digit number is lesser than the original number by 54. If the sum of the two digits of the number is 12, then what is the original number?
(1) 28 
(2) 39 
(3) 82 
(4) Can’t say
(5) None of these

Ans. (5)

19. At present Geeta is eight times her daughter’s age. Eight years from now, the ratio of the ages of Geeta and her daughter will be 10 : 3 respectively. What is Geeta’s present age ?
(1) 32 years
(2) 40 years
(3) 36 years
(4) Can’t say
(5) None of these

Ans. (1)

20. In how many different ways can 4 boys and 3 girls be arranged in a row such that all the boys stand together and all the girls stand together ?
(1) 75  
(2) 576 
(3) 288  
(4) 24 
(5) None of these

Ans. (3)

 


Gallery