Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

ENGLISH CLOSE TEST QUIZ

Directions (1-10): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

 

 

The Madras Literary Society, now busy trying to …(1)… itself, is offering a series of monthly talks on historical and literary …(2)…. The most recent one was on three persons who, starting out from Madras, …(3)…  significantly to our knowledge of India — namely, Francis Buchanan-Hamilton, William Lambton and Colin Mackenzie. I call them …(4)…  ‘surveyors’ because their work …(5)…  to the Botanical and Zoological Surveys of India, the Great Trigonometrical Survey of India and the Survey of India. …(6)…  from the talk, a story or two about each of the ‘surveyors’ found its way to me.

 

Dr. Francis Buchanan-Hamilton, generally known as Buchanan, began his assignment in South India after the final Mysore War with the mandate to gather botanical, agricultural and zoological information as …(7)…  as knowledge about the soil and natural resources …(8)…  in the area of his first survey. One of the things he ‘discovered’, I was told, was laterite in what is now Kerala. Buchanan called it “indurate clay” or “iron clay” and said this soft red soil which hardened …(9)…  exposure to air and heat was ideal for building purposes, something long known in the area but first recorded for a wider …(10)…, and given a name by him.



Q1.

(a) revive

(b) survive

(c) resize

(d) magnify

(e) generalize

Ans.a

 

Q2.

(a) pamphlets

(b) handouts

(c) magnitude

(d) objects

(e) subjects

Ans.e

 

Q3.

(a) confined

(b) contributed

(c) selected

(d) managed

(e) provided

Ans.b

 

Q4.

(a) pioneering

(b) draconian

(c) adhering

(d) looking

(e) ragingly

Ans.a

 

Q5.

(a) created

(b) showed

(c) led

(d) made

(e) fought

Ans.c

 

Q6.

(a) Abstracting

(b) Observing

(c) Taking

(d) Leading

(e) Heeding

Ans.d

 

Q7.

(a) wail

(b) in

(c) well

(d) on

(e) along

Ans.c

 

Q8.

(a) at

(b) of

(c) seek

(d) find

(e) found

Ans.e

 

Q9.

(a) on

(b)in

(c) at

(d)for

(e)onto

Ans.a

 

Q10.

(a) masses

(b) mass

(c) audience

(d) people

(e) group

Ans.c

 

Directions(11-15): Rearrange the following six in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A) Branded disposable diapers are available at many supermarkets and drug stores. 

(B) If one supermarket sets a higher price for a diaper, customers may buy that brand elsewhere

(C) By contrast, the demand for private-label products may be less price-sensitive since it is available only at a corresponding supermarket chain. 

(D) So the demand for branded diapers at any particular store may be quite price sensitive

(E) For instance, only SavOn Drugs stores sell SavOn Drugs diapers. 

(F) Then stores should set a higher incremental

 

 

Q11. Which of the following sentences should be the FOURTH after rearrangement?

(a)D

(b)C

(c)E

(d)F

(e)A

Ans.b

 

Q12. Which of the following sentences should be the FIRST after rearrangement?  

(a)C

(b)E

(c)A

(d)D

(e)F

Ans.c

 

Q13. Which of the following sentences should be the SECOND after rearrangement? 

(a)D

(b)E

(c)A

(d)F

(e)B 

Ans.a

 

Q14. Which of the following sentences should be the SIXTH(LAST) after rearrangement? 

(a)A

(b)C

(c)F

(d)B

(e)E

Ans.c

 

Q15. Which of the following sentences should be the FIFTH after rearrangement?

(a)C

(b)A

(c)D

(d)B

(e)E

Ans.e

Directions (16-26): In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/phrases are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/phrase in each case:

In economics, the term recession generally describes the reduction of a country’s Gross Domestic Product (GDP) for at least two quarters. A recession is (1) by rising unemployment, increase in government borrowing, (2) of share and stock prices, and falling investment. All of these characteristics have effects on people. Some recessions have been anticipated by stock market declines. The real-estate market also usually (3) before a recession. However, real-estate declines can last much longer than recessions. During an economic decline, high-(4) stocks such as financial services, pharmaceuticals and tobacco (5) to hold up better. However, when the economy starts to recover growth, stocks tend to recover faster. There is significant disagreement about how health care and utilities tend to (6).

In 2008, an economic recession was suggested by several important indicators of economic downturn. These (7) high oil prices, which led to (8) high food prices due to dependence of food production on petroleum, as well as using food crop products such as ethanol and bio-diesel as an (9) to petroleum; and global inflation; a substantial credit crisis leading to the drastic bankruptcy of large and well (10) investment banks as well as commercial banks in various, diverse nations around the world; increased unemployment; and signs of contemporaneous economic downturns in major economics of the world, a global recession.

 

Q16. 

(a) imagined

(b) depict

(c) shown

(d) visualized

(e) characterized

Ans.e

 

Q17.

(a) increase

(b) variance

(c) more

(d) decrease

(e) abundance

Ans.d

 

Q18.

(a) weakens

(b) initiates

(c) awakens

(d) strengthens

(e) volatile

Ans.a

 

Q19.

(a) maintained

(b) yield

(c) heavy

(d) result

(e) payment

Ans.b

 

Q20.

(a) are

(b) want

(c) tend

(d) yearn

(e) made

Ans.c

 

Q21.

(a) distribute

(b) recover

(c) wait

(d) increased

(e) fight

Ans.b

 

Q22.

(a) meant

(b) show

(c) numbered

(d) included

(e) encompass

Ans.d

 

Q23.

(a) fearful

(b) dangerous

(c) abnormally

(d) healthy

(e) nutritious

Ans.c

 

Q24.

(a) alternative

(b) variant

(c) substitute

(d) element

(e) integral

Ans.a

 

Q25.

(a) wealthy

(b) costly

(c) stand

(d) created

(e) established

Ans.e

 

Directions (26-30): Pick out the most effective pair of words from the given pair of words to make the sentence/ sentences meaningfully complete

 

Q26. The teacher must _________ the unique style of a learner in order to ______ it to the desired knowledge. 

(a) advocate, direct 

(b) perpetuate, develop 

(c) appreciate, focus 

(d) absorb, maintain 

(e)terrific, tempted

Ans.c

 

Q27. Not all countries benefit ______ from liberalization. The benefits tend to_________ first to the advantaged and to those with the right education to be able to benefit from the opportunities presented. 

(a) equally, generate 

(b) richly, downgrade 

(c) suitably, ascribe 

(d) uniformly, percolate 

(e)manifestation, deep

Ans.a

 

Q28. He has _______ sense of words. Therefore, the sentence he constructs are always ________ with rich meaning. 

(a) profound, pregnant 

(b) distinguished, loaded 

(c) terrific, tempted 

(d) meaningful, full 

(e)loquacious, light 

Ans.a

 

Q29. He was an _________ Musician, had been awarded the George Medal during the second world war and  _____ with the title of Rai Bhadur. 

(a) outstanding, popularize 

(b) underestimated, declared 

(c) accomplished, honoured

(d) impressive, assigned 

(e) stupid, deserved 

Ans.c

 

Q30. Whether it be shallow or not, commitment is the ________ the bedrock of any _______ loving relationship. 

(a) expression, perfunctory 

(b) foundation, genuinely 

(c) manifestation, deep 

(d) key, alarmingly

(e)advocate, direct

Ans.b

 


Gallery