DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current affairs (IN ENGLISH) of 19 Dec.2016

“MIX QUIZ”

 

Q1. India and __________ have moved closer on Farzad-B gas field deal. Both nations continued their high level engagement on the gas field.

(a) Germany

(b) Austria

(c) Russia

(d) Iran

(e) Saudi Arabia

Ans.d

 

Q2. Who has appointed as Chief Executive Officer (CEO) of International Hockey Federation recently?

(a) Michelin Smith

(b) Abdelilah Benkirane

(c) Jason McCracken

(d) Antonio Guterres

(e) N N Vohra 

Ans.c

 

Q3. Which of the following banks has unveiled a virtual assistant called ‘Erica’ which uses artificial intelligence?

(a) CITI Bank

(b) Bank of America

(c) HDFC Bank

(d) ICICI Bank

(e) Standard Chartered

Ans.b

 

Q4. NN Vohra, who appointed former Chief Justice of Orissa High Court Bilal Nazki as the chairperson of the State Human Rights Commission, is the present governor of-

(a) Jammu and Kashmir

(b) Jharkhand

(c) West Bengal

(d) Bihar

(e) Odisha

Ans.a

 

Q5. Shillong is a hill station in northeast India and capital of the state of?

(a) Manipur

(b) Tripura

(c) Assam

(d) Meghalaya

(e) None of the above

Ans.d

 

Q6. Monetary policy is the process by which monetary authority of a country, generally controls the supply of money in the economy by its control over interest rates in order to maintain price stability and achieve high economic growth. Monetary policy is regulated by which organisations in India?

(a) Finance Ministry

(b) NITI Aayog

(c) Reserve Bank of India

(d) Prime Minister Office

(e) State Bank of India

Ans.c

 

Q7. The "God of Small Things" is the debut novel. It is a story about the childhood experiences of fraternal twins whose lives are destroyed by the "Love Laws" that lay down "who should be loved, and how. And how much." Written by?

(a) Chetan Bhagat

(b) Amish Tripathi

(c) Pranab Mukherjee

(d) Arundhati Roy

(e) None of the above

Ans.d

 

Q8. Follow-on is used which of the following game?

(a) Badminton

(b) Tennis

(c) Football

(d) Chess

(e) Cricket

Ans.e

 

Q9. Tiangong-2 is the experimental space lab of which of the following countries which successfully launched a micro-satellite, Banxing-2 recently?

(a) Russia

(b) China

(c) South Korea

(d) Germany

(e) UK

Ans.b

 

Q10. Which among the following state government has decided to observe 2017 as the "Garib Kalyan Varsh", with a host of schemes to be rolled out next year for the poor? 

(a) Maharashtra

(b) Kerala

(c) Uttar Pradesh

(d) Gujarat

(e) Haryana

Ans.e

 

Q11. The Centre had appointed the committee, under the Chairmanship of retired Chief Justice of Patna High Court ________, to look into the anomalies, if any, arising out of implementation of OROP.

(a) L Narasimha Reddy 

(b) Madhukar Gupta

(c) N Nagendra

(d) Bibek Debroy

(e) None of the above

Ans.a

 

Q12. Who has been appointed as the next High Commissioner of India to Australia?

(a) Amandeep Singh Gill

(b) Navdeep Singh Suri

(c) S P Yadav 

(d) Dr. Ajay M Gondane

(e) Sanjay Singh

Ans.d

 

Q13. Bank of India is commercial bank. Where is the headquarter of Bank of India?

(a) Kolkata

(b) Pune

(c) New Delhi

(d) Mumbai

(e) Bengaluru

Ans.d

 

Q14. Small Industries Development Bank of India(SIDBI) is an independent financial institution aimed to aid the growth and development of micro, small and medium-scale. SIDBI established on?

(a) 1982

(b) 1949

(c) 1956

(d) 1982

(e) 1990

Ans.e

 

Q15. How much amount have been allocated for MGNREGA in 2016-17 by Finance Minister Arun Jaitley?

(a) Rs98,200 crore

(b) Rs67,700 crore

(c) Rs38,500 crore

(d) Rs15,800 crore

(e) None of the above

Ans.c

 

Q16. On August 25, 2016 Linux celebrated its 25 years of its existence.

Features of LINUX are:

(a) Portability

(b) Open source

(c) Multi-user & Multi Programming

(d) All of the above

(e) None of the above

Ans.d

 

Q17. Which command is used to display the OS system name?

(a) OS

(b) Unix

(c) Kernel

(d) Uname

(e) Shell

Ans.d

 

Q18. When collection of various computers seems a single coherent system to its client, then it is called

(a) Computer Network

(b) Distributed System

(c) Both (a) & (b)

(d) None of the above

(e) Server

Ans.b

 

Q19. In computer network nodes are:

(a) The computer that originates the data

(b) The computer that routes the data

(c) The computer that terminates the data

(d) All of the mentioned

(e) None of the above

Ans.d

 

Q20. Bluetooth is an example of

(a) Personal area network

(b) Local area network

(b) Virtual private network

(d) None of the above

(e) Wireless fidelity

Ans.a

 

Q21. Which of the following extends a private network across public networks?

(a) Local area network

(b) Virtual private network

(c) Enterprise private network

(d) Storage area network

(e) DSL-LINE

Ans.b

 

Q22. Faster Supercomputer in the world as of June 2016,

(a) Sunway Taihulight

(b) IBM HS20

(c) Cray xc40

(d) SAGA

(e) PARAM

Ans.a

 

Q23. Weibo is a micro-blogging site popular in

(a) India

(b) USA

(c) South Korea

(d) China

(e) New Zealand

Ans.d

 

Q24. A relational database consists of a collection of

(a) Tables

(b) Fields

(c) Records

(d) Keys

(e) ROM

Ans.b

 

Q25. Database _______ which is the logical design of the database, and the database ________ which is snapshot of the data in the database at given instant in time.

(a) Instance, Schema

(b) Relation, Schema

(c) Relation, Domain

(d) Schema, Instance

(e) Trees, Attributes

Ans.d

 

Q26. During the execution of instructions, a copy of instruction is placed in the 

(a) Register

(b) RAM

(c) System heap

(d) Cache

(e) ROM

Ans.d

 

Q27. Which is not an object oriented Programming language-?

(a) JAVA

(c) C++

(b) Python

(d) FORTRAN

(e) Ruby

Ans.d

 

Q28. Which of the following is not a FONT EFFECT?

(a) Font Color

(b) Super Script

(c) Engrave

(d) Strike Through

(e) Bold

Ans.a

 

Q29. CTLR + ENTER KEY(Return) is a short cut to insert?

(a) Table

(b) Picture

(c) Clip Art

(d) Page Break

(e) MP3 files

Ans.d

 

Q30. F7 is a short cut key to launch which feature in MS-word?

(a) Word Count

(b) Spelling & Grammar

(c) Mail Merge

(d) Translate

(e) Insert

Ans.b

 

Directions(31-35) : Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D) , (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

 (A) “Hello, my dear, I see you may need a little more help, and can you pay me my fees?” said a voice.
(B) The girl gave him a shiny emerald ring and the wheel went whhirr whhirr, and the dwarf hummed, , the bobbins went whizzz and the night went faster than any shooting star in the sky. When he had finished, the dwarf bowed before the girl, then disappeared as fast he had come.
(C) The king’s obsession was fairly well known throughout his kingdom, and one day a miller, who had a very beautiful daughter, thought he could take advantage of this. He told the king about his daughter, claiming that she could spin straw into gold.
(D) In a kingdom far to the east, all the citizens were very wealthy and the whole land was covered in fields of wheat, which grew abundantly and apparently effortlessly. This way, some of this kingdom’s citizens were just as wealthy as the king.
(E) The rich kingdom's king wasn't happy and he had been looking at the straw, as it was brought from the fields, and the colour of the straw reminded him very much of the colour of gold. So he began to think of ways to turn the straw into gold, and this became an obsession.
(F) But of course the poor girl had no idea how to turn straw into gold; she was not even very good at using a spinning wheel. She started to cry, when she was asked to do so, locked in a room.

Q31. Which of the following would be the 'Second' sentence after rearrangement?
(a) A
(b) E 
(c) C 
(d) D 
(e) F

Ans.b

Q32. Which of the following would be the 'First' sentence after rearrangement?
(a) F
(b) B 
(c) D
(d) A 
(e) E

Ans.c

Q33. Which of the following would be the 'Fourth' sentence after rearrangement?
(a) A
(b) D 
(c) C 
(d) B 
(e) F

Ans.e

Q34. Which of the following would be the 'Third' sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B 
(c) C 
(d) D 
(e) E

Ans.c

Q35. Which of the following would be the 'Last' sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B 
(c) C 
(d) F
(e) E

Ans.b

Directions(36-40) : Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D) , (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

 (A) They calculated they would have more success against him. So it came to pass that they raised a great army and invaded Britain.
(B) My father had fought many battles with invading Danes and Saxons, and had always successfully defended his realm, but these foreign invaders rejoiced greatly after his death, when they heard that Constantius the Monk, as people referred to him, had been crowned king.
(C) My name is Uther Pendragon, and I was the third and youngest son of a great king, Constans.
(D) Once upon was a time, long before the inhabitants of Britain wrote down their histories for us all to read, that country was inhabited not just by people like you and me, but wizards, ghouls, monsters, dragons, tricksters, and worse, demons.
(E) During this time some of my father’s most loyal friends took my brother Aurelius and myself out of the country, and across to sea to Brittanny, or Little Britain as it was then commonly known, in a country which you now know as France.
(F) Along with the sons of The great Constans, I fought a gruesome battle which lasted a fortnight and successfully caught hold of our ancestors' reign.

Q36. Which of the following would be the 'Second' sentence after rearrangement?
(a) E 
(b) C 
(c) B 
(d) A 
(e) D

Ans.b

Q37. Which of the following would be the 'First' sentence after rearrangement?
(a) B 
(b) A 
(c) C 
(d) E 
(e) D

Ans.e

Q38. Which of the following would be the 'Fourth' sentence after rearrangement?
(a) F 
(b) E 
(c) C 
(d) B 
(e) A

Ans.e

Q39. Which of the following would be the 'Third' sentence after rearrangement?
(a) A 
(b) F 
(c) D 
(d) B 
(e) E

Ans.d

Q40. Which of the following would be the 'Last' sentence after rearrangement?
(a) C 
(b) D 
(c) E 
(d) F
(e) B
Ans.d


Directions41-45) : Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A) He spent the whole night moving the tree inch by inch and at last was rewarded with all the gold.
(B) One day a hurricane blew through the town; after it had passed the place looked even worse than before, but the worst thing was that an enormous tree had been blown over and thrown right across the main road leading to the market place.
(C) Lazy Town's Chief made his servants dig a hole under the tree and he hid some gold there. A weak lad the other night thought of elder's discomfort as the tree block the main road.
(D) There was a town where all the people were exceedingly lazy.
(E) Lazy Town's inhabitants didn’t like to do any kind of work at all! They didn’t clean up their yards, they didn’t keep their streets clean, and they couldn’t be bothered to weed their vegetable patches.
(F) The chief heard about the tree blocking the road. He asked; “Why don’t some of these people get together and move it?” But days went by and nobody did anything about it and the tree remained where it was.

Q41. Which of the following would be the 'Last' sentence after rearrangement?
(a) F
(b) B 
(c) A 
(d) D 
(e) E

Ans.c

Q42. Which of the following would be the 'Second' sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B 
(c) F 
(d) D 
(e) E

Ans.e

Q43. Which of the following would be the ‘Third' sentence after rearrangement?
(a) F
(b) B 
(c) C 
(d) D 
(e) E

Ans.b

Q44. Which of the following would be the 'Fourth' sentence after rearrangement?
(a) B
(b) C 
(c) F 
(d) D 
(e) E

Ans.c

Q45. Which of the following would be the 'First' sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B 
(c) D
(d)C 
(e) E

Ans.c

 

 


DIRECTIONS (Qs. 46-50): Rearrange the following six sentences(A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

(A) Do the devices that make it possible to do so many things at once truly raise our productivity or merely help us spin our wheels faster?

(B) More important, they’re exploring what can be done about it– how we can work smarter, live smarter and put our beloved gadgets back in their proper place, with us running them, not the other way around.

(C) The dinging digital devices that allow us to connect and communicate so readily also disrupt our work, our thoughts and what little is left of our private lives.

(D) They have begun to calculate the pluses, the minuses and the economic costs of the interrupted life– in dollars, productivity and dysfunction.

(E) What sort of toll is all this disruption and mental channel switching taking on our ability to think clearly work effectively and function as healthy human beings?

(F) Over the past five years, psychologists, efficiency, experts and information-technology researchers have begun to explore those questions in detail.

 

Q46. Which of the following should be the FIRST sentence?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) E

Ans.3

 

Q47. Which of the following should be the SECOND sentence?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) E

Ans.4

 

Q48. Which of the following should be the THIRD sentence?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) F

Ans.2

 

Q49. Which of the following should be the FIFTH sentence?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) E

Ans.1

 

Q50. Which of the following should be the SIXTH sentence?

(1) A

(2) F

(3) C

(4) D

(5) E

Ans.2


 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 

 

 

Gallery