Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 17 Dec.2016

1.One rupee notes and coins are issued by 

(1) Reserve bank of India

(2) State Bank of India on behalf of Government of India

(3) RBI

(4) Finance Minister of Central government of India

(5) None of the above

Ans.4

 

2.ATM cards are issued to a person who maintains any of following accounts with the bank 

(1) saving bank account

(2) current accounts 

(3) term deposits 

(4) loan or cash credit accounts 

(5) either 1 or 2 

Ans.5

 

 

3.A commercial paper is 

(1) a paper issued by Reserve Bank of India an trade and commerce 

(2) an unsecured money market instrument issued in the form of promissory note 

(3) a document issued by IDBI for seeking refinance facility from Reserve Bank India 

(4) all of the above 

(5) none of the above 

Ans.2

 

 

4.Capital market is the market 

(1) where company float their shares and debentures 

(2) where capital of various companies are bought and sold 

(3) for long term funds 

(4) for short term funds 

(5) none of the above

Ans.2

 

 

5.Capital market is divided into 

(1) long term market and short term market

(2) primary market and secondary market 

(3) shares market and debentures market 

(4) gilts market and bonds market 

(5) none of the above 

Ans.1

 

 

6.Primary market  

(1) is the new issues market where companies issue new securities to the investors

(2) is the place where only primary dealers may transact business

(3) signifies the market where only long-term bonds are traded

(4) comprises of stock exchanges, banks and financial institutions dealing in primary securities

(5) none of the above

Ans.2

 

 

7.Which of the following banks is not wholly owned by the Government of India? 

(1) Reserve Bank of India

(2) State Bank of India

(3) Punjab and Sind Bank

(4) Central Bank of India

(5) None of these

Ans.2

 

8.For the performance of its duties as the regulator of credit the Reserve bank of India possesses the usual instruments general credit control viz. 

(1) bank rate

(2) Open market operation

(3) The power to vary the reserve requirements of banks

(4) all of the above

(5) none of the above

Ans.4

 

 

9.Bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements and statutory liquidity requirements employed by Reserve Bank as measures of credit control viz. 

(1) quantitative methods

(2) qualitative methods

(3) both of the above

(4) all of the above

(5) none of the above

Ans.1

 

 

10.Which of the following would fall under the category of retail banking?

(1) Home Loans

(2) Credit Cards

(3) Personal Loans

(4) Car Loans

(5) All of these

Ans.5



11. Certificate of Deposit can be issued by _____?

(a) Reserve Bank, NABARD and Exim Bank only

(b) Commercial banks and term lending institutions

(c) Scheduled commercial banks excluding regional rural banks

(d) All the above

(e) None of the above

Ans.d

 

12. Commercial paper may be issued for a period of ____?

(a) 90 days 

(b) 91 to 180 days 

(c) 7 days to one year

(d) All the above

(e) None of the above 

Ans.c

 

13. Demand deposits mean _____?

(a) Deposits withdrawable on demand by the depositor 

(b) Current deposits  

(c) Fixed deposits   

(d) Short deposits       

(e) None of the above  

Ans.a

 

14. What is Call Money”?

(a) Money borrowed and lent for overnight or a day 

(b) Money borrowed for more than a day but upto 3 days     

(c) Money borrowed for more than a day but upto 7 days    

(d) Money borrowed for more than a day but upto 14 days 

(e) None of the above

Ans.a

 

15. Time deposits means _____ ?

(a) The deposits which are lent to bank for a fixed period 

(b) Time deposits include overdue fixed deposits 

(c) Time deposits do not include recurring deposits as well 

(d) Time deposits do not include deposits under Home Loan Account Scheme

(e) None of the above

Ans.a

 

16. Which of the following acts as Regulators for Credit rating agencies in India?

(a) RBI

(b) NSDL  

(c) SEBI    

(d) SIDBI

(e) None of the above  

Ans.c

 

17. A NBFC is prohibited to offer or undertake _____ ?

(a) accept demand deposits 

(b) accept time deposits   

(c) Lend long term loans  

(d) Pay a higher rate of interest on deposits as compared to Banks 

(e) None of the Above 

Ans.a

 

18. “Grameen Bank” is a micro-finance organization and community development bank which operates in _______?

(a) Pakistan 

(b) Sri Lanka 

(c) Bangladesh  

(d) India  

(e) Nepal

Ans.c

 

19. The Negotiable Instruments Act deals with ____?

(a) Cheques, demand drafts, banker’s cheques  

(b) Promissory notes, bills of exchange and cheques   

(c) Bills of exchange, cheques and demand drafts   

(d) Cheques, demand drafts and saving bank withdrawal forms  

(e) None of the above

Ans.b

 

20. The minimum acceptable amount under the Scheme of Certificate of Deposit is ____?

(a) Rs. 1 lakhs  

(b) Rs. 10 lakhs 

(c) Rs. 20 lakhs 

(d) Rs. 25 lakhs

(e) None of the above

Ans.a


21. Crossing denotes

(1) that the cheque will not be paid across the counter but will be credited to the account of the holder

(2) that the cheque cannot be transferred by the payee named therein

(3) that the cheque will be paid through clearing only

(4) a direction to the paying bank to make payment of the cheque through a bank

(5) none of the above

Ans.4

 

22. Who is primarily liable on a cheque?

(1) Drawee banker

(2) Drawer

(3) Payee

(4) Collecting banker

(5) none of the above 

Ans.2

 

23. In the case of a demand draft

(1) Drawer, drawee and payee are the same

(2) Drawer, drawee and payee are different

(3) Drawer and drawee are the same but he payee is different

(4) Drawer and payee are the same but the drawee is different

(5) none of the above

Ans.3

 

24. Demand draft is a

(1) not negotiable instrument

(2) not transferable instrument

(3) negotiable instrument

(4) Quasi-negotiable instrument

(5) none of the above

Ans.3

 

25. The Kisan Credit Card Scheme is being implemented by all

(1) Public Sector Commercial Banks

(2) Regional Rural Banks

(3) State Cooperative Banks/DCCBs/PACS nad Scheduled Primary Cooperative Banks

(4) All of the above

(5) None of the above

Ans.4

 

26. Which of the following Statements about Kisan Credit Cards are correct?

(1) Banks may provide Kisan Credit Cards to farmers who are eligible for sanction of production credit without any floor limit

(2) Credit would be available to the farmers under the scheme in the form of revolving cash credit normally valid for three years, subject to an annual review

(3) The Scheme covers term credit as also working capital for agriculture and allied activities, in addition to short term credit limit for crop/s

(4) all of the above

(5) none

Ans.4

 

27. NBFCs consist of

(1) Equipment Leasing Company and Investment Company

(2) Hire purchase Finance Company and Mutual Benefit Finance Company

(3) all of the above

(4) None of the above

Ans.4

 

28. The main functions of mutual funds are

(1) collection of funds from a larger of investors

(2) investment of funds so collected in capital markets

(3) holding investment in trust and to diversify the risk in the investment, proper management of portfolio with an object to optimize the returns

(4) all of the above

(5) none of the above

Ans.2

 

29. An open ended fund means

(1) the fund exists for perpetuity. There is no ceiling on the amount to be collected or raised

(2) investors are assured of dividends, capital appreciation and safety of their investments

(3) a repurchase facility close to Net Asset Value (NAV)

(4) all of the above

(5) none of the above 

Ans.4

 

30. A close ended fund means

(1) the corpus is of fixed size with a definite redemption period

(2) listing on stock exchanges provides easy liquidity

(3) the market price is always below the Net Asset Value

(4) all of the above

(5) none of the above

Ans.4

 

31. Statutory Liquidity Ratio means :-

(1) the maximum percentage of demand and time liabilities upto which bank can extend the advances

(2) maintenance of liquid assets by banks in the form of cash, gold and unencumbered approved securities equal to not less than 25 of their total demand and time deposit liabilities under the provisions of section 24 of Banking Regulation Act 

(3) to keep liquid cash 

(4) none of the above

(5) all of the above.

Ans.4

 

32. Indian Financial Network [INFINET] is the :-

(1) communication backbone for the Indian Banking and Financial sector

(2) association of the employers of the banking and financial sector

(3) closed user group network of SBI and its subsidiaries 

(4) all of the above 

(5) None of the above

Ans.2

 

33. To restrict expansion of credit, the Reserve Bank :-

(1) raises the bank rate

(2) reduces the bank rate 

(3) freezes the bank rate

(4) none of these

(5)all of these.

Ans.1

 

34. Bank rate policy, open market operations, variable reserve requirements and statutory liquidity requirements as measures of credit control are classified as :-

(1) quantitative methods 

(2) qualitative methods 

(3) weighted average method 

(4) both 1 and 2 

(5) none of the above .

Ans.1

 

35. Which of the following fall under the qualitative method of credit control adopted by Reserve bank of India:-

(1) Selective credit control 

(2) Moral suasion 

(3) Credit authorization scheme 

(4) all of the above 

(5) none of the above.

Ans.4

 

36. By crossing we mean :-

(1) two horizontal lines on a cheque 

(2) one straight line across the cheque 

(3) two lines across the cheque making ‘X’ 

(4) two transverse parallel lines on a cheque 

(5) none of the above .

Ans.4

 

37. The following are main objectives of the SEBI :-

(1) to protect interest of investors 

(2) to promote the development of security market 

(3) to regulate the security market 

(4) all of the above 

(5) none of the above .

Ans.4

 

38. Capital market can be divided into:-

(1) industrial securities market

(2) gilt edged market 

(3) personal securities market 

(4) both 1 and 2

(5) none of the above .

Ans.4

 

39. Which of the following is correct statement in respect of debit cards :- 

(1) Debit card facility is provided to those having savings bank account/current account accounts of individuals, firms and cooperates 

(2) This facility is not extended to cash credit/loan account holders

(3) debit card is issued to all the persons who visit the branch 

(4) 1 and 2 

(5) all of the above .

Ans.4

 

40. What are the facilities available to the customers through ATM :- 

(1) Cash withdrawal subject to a predetermined limit per day 

(2) Cash deposit 

(3) Balance enquiry 

(4) details of certain number of transactions 

(5) all of the above.

Ans.5

 

41. When it comes to the following term namely- IPO, what do you mean by “P”?

a) Provisions

b) Public

c) Private

d) Prudent

e) Pension

Ans.b

 

42. In the term called as AMFI, what do you mean by “M”?

a)    Mutual

b) money

c) Managing

d) Miscellaneous

e) none of the above

Ans.a

 

 

43. The money market in our country has been divided into organized sector and unorganized sector and which among the following do not fall under the unorganized sector category?

a) Reserve Bank of India

b) All commercial banks including SBI group, nationalized banks, foreign banks

c) Life Insurance Corporation of India

d) Indigenous banks

e) General Insurance Corporation of India

Ans.d

 

 

44. Which of the following is included in bancassurance?

a)    Insurance policies issued by the banks in their names

b)    Selling by a bank the insurance policies of its ancillary insurance company

c)     Selling by a bank the insurance policies of any insurance company

d)    All the above

e)    None of the above

Ans.d

 

 

45. When it comes to scheduled commercial banks, which out of the following is not true?

a) Nationalised banks

b) Regional Rural banks

c) Foreign banks

d) Private sector banks

e) Local area banks

Ans.e

 

46. Which amongst the following is called as mother of deposits?

a) Current account

b) fixed deposit

c) recurring deposit

d) savings bank

e) reinvestment deposit

Ans.d

 

 

47. Which amongst the following is not term deposits issued by commercial banks?

a) Current account

b) Fixed deposit

c) Recurring deposit

d) Reinvestment deposit

e) all the above

Ans.a

 

 

48.  What do you mean by money laundering?

a) Washing the currency notes in a good laundery

b) converting money obtained through illegal sources in to legal money

c) keeping the money in currency chests

d) sending excess cash to the other branch

e) none of the above

Ans.b

 

 

49.  Reserve Bank of India was established on 1st April, ______in accordance with the provisions

of Reserve Bank of India act_________

a) 1935 – 1934

b) 1934-1935

c) 1935-1936

d) 1937-1938

e) all the above

Ans.a

 

 

50.  To control inflationary situation in the economy, RBI can increase one or more of these monetary tool?

a)Crr-Slr-Bank Rate

b) Slr-Crr-Base Rate

c) Crr-Slr-Repo Rate 

d) Crr-Slr-Reverse Repo Rate

e) Crr-Slr-Benchmarking Plr.

Ans.a

 

 

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 

 
 

Gallery