Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 16 Dec.2016

CURRENT AFFAIRS

 

1.Name the President of Indonesia who recently was on a three days visit to India and signed three agreements in various areas to enhance strategic partnership.
A.Joko Widodo
B.Michel Temer
C.Vladimir Putin
D.Ameenah Gurib

Answer  – A.Joko Widodo 

 

 

2.In which state, the Prime Minister of India, Shri Narendra Modi, inaugurated the largest cheese plant and whey drying plant on December 10, 2016?
A.Haryana
B.Gujarat
C.Punjab
D.Madhya Pradesh

Answer  –  B.Gujarat

 

3.India’s first amphibious bus project  “Harike Cruise” was launched in which state on December 12, 2016?
A.Maharashtra
B.Assam
C.Jammu & Kashmir
D.Punjab

Answer  – D.Punjab

 

 

4.Uttar Pradesh Cabinet on December 13, 2016 approved the recommendations of the Seventh Pay Commission. The pay hike under the 7th pay commission will be applicable from which date?
A.February 1, 2017
B.March 1. 2017
C.January 1, 2017
D.December 31, 2016

Answer  – C.January 1, 2017

 

 

5.Name the Indian Minister who has been named in the top 100 Global Thinkers of 2016 List by the US based Foreign Policy magazine under the ‘Decision-makers’ category ?
A.Manohar Parrikar
B.Suresh Prabhu
C.Arun Jaitley
D.Sushma Swaraj

Answer  – D.Sushma Swaraj

 

 

6.Defence Minister Manohar Parrikar made his first ever visit to which country to strengthen close political and bilateral strategic ties between the two countries?
A.Mauritius
B.Indonesia
C.Vietnam
D.Cuba

Answer  –  A.Mauritius

 

 

7.The European Union (EU) on December 12, 2016, signed a deal with which country to normalize relations, change interaction on human rights issues and increase already existing business among the two?
A.Mexico
B.Cuba
C.Jamaica
D.Bahamas

Answer  – B.Cuba

 

8.United Bank of India has adopted two villages in which Indian state to implement schemes in line of digital India program to change the villages into truly cashless villages ?

A.Meghalaya
B.Assam
C.Tripura
D.Manipur

Answer  – C.Tripura

9.LIC Mutual Fund Asset Management Company on December 12, 2016, has announced to offer Unified Payment Interface (UPI) in partnership with which bank, as mode of payment for its investors to invest in its schemes ?
A.HSBC
B.Standard Chartered
C.DBS Bank
D.Deutsche Bank

Answer  – B.Standard Chartered

10.Yes Bank has tied-up with which e-grocer to deliver cash up to Rs. 2000 at doorstep on purchasing grocery online?
A.Grofers
B.BigBasket
C.GrocerMax
D.Reliance Fresh

Answer  – A.Grofers

11.Following India, which other country banned the circulation of the country’s largest banknote 100 bolivars within 72 hours to fight smuggling and food scarcity?
A.Nigeria
B.Venezuela
C.Zimbabwe
D.Myanmar

Answer  – B.Venezuela

 

 

12.Name the winner of 2016 Ballon d’Or .
A.Cristiano Ronaldo
B.Lionel Messi
C.Antoine Griezmann
D.Luis Suarez

Answer  – A.Cristiano Ronaldo

13.How many Indians have been listed in Forbes magazine’s 2016 List of US Wealthiest Entrepreneurs under 40?
A.5
B.4
C.1
D.2

Answer  – D.2

14.Which badminton player who was awarded with the Badminton World Federation (BWF) Most Improved Player of the Year award 2016 in Dubai on December 12, 2016 ?
A.Jwala Gutta
B.Saina Nehwal
C.PV. Sindhu
D.Ashwini Ponnappa

Answer  –  C.PV. Sindhu

15.Who has been appointed as the Industry Director of Facebook on December 12, 2016?
A.Eduardo Saverin
B.Peter Thiel
C.Sagar Chaturvedi
D.Pulkit Trivedi

Answer  – .Pulkit Trivedi

 

 

16.Who has been appointed as the Global Goodwill Ambassador of UNICEF for the campaign “For Every Child”?
A.Priyanaka Chopra
B.Katrina Kaif
C.Vidya Balan
D.Anuska Sharma

Answer  – A.Priyanaka Chopra

 

 

17.Who has been elected as the president of Chennai based Federation of Motor Sports Clubs of India (FMSCI) on December 12, 2016?
A.Aayushi Ashok
B.Akbar Ebrahim
C.Zayn Khan
D.J Prithiviraj

Answer  – B.Akbar Ebrahim 

 

 

18.Who has been appointed as the new full time Test Captain of South Africa on December 13, 2016?
A.Hashim Amla
B.JP Duminy
C.David Miller
D.Faf du Plessis

Answer  –  D.Faf du Plessis 

 

 

19.Name the snooker player who won the 2016 IBSF World Billiards Championship on December 12, 2016 in Bengaluru.
A.Peter Gilchrist
B.Devendra Joshi
C.Pankaj Advani
D.Rupesh Shah

Answer  – C.Pankaj Advani

 

 

20.Who is the author of the book, ‘Many Everests: An Inspiring Journey of Transforming Dream into Reality’?
A.Kushang Sherpa
B.Ravindra Kumar
C.Harshit Saumitra
D.Debabrata Mukherjee

Answer  – B.Ravindra Kumar

 

 

21.The first ever Day and Night Ashes test match between England and Australia is scheduled to be played in which stadium from 2-6 December 2017?
A.The Gabba
B.Melbourne Cricket Stadium
C.Sydney Cricket Ground
D.Adelaide Oval

Answer  – D.Adelaide Oval

 

 

22.According to the 2016 Jane’s Defence Budgets Report, released by IHS Markit on December 12, 2016, what is India’s position among the global defence spender?
A.Third
B.Fourth
C.Seventh
D.Tenth

Answer  –  B.Fourth

 

 

23.How much amount has been pledged by India to contribute to the UN Central Emergency Response Fund (CERF) for the year 2016-17?
A.$500,000
B.$1,000,000
C.$750,000
D.$470,000

Answer  – A.$500,000

 

 

24.Which island country has signed a deal with technology giant Google on December 12, 2016, to have faster access to internet content from the US technology giant?
A.Japan
B.Jamaica
C.Cuba
D.Indonesia

Answer  – C.Cuba

 

 

25.Which country on December 13, 2016, formally announced the end of its controversial “kafala” system?
A.Oman
B.UAE
C.Qatar
D.Iraq

Answer  – C.Qatar

 

 

26.The Asian Development Bank (ADB) on December 13, 2016, lowered the 2016 growth estimate for India from 7.4 per cent to ___________.
A.7.1%
B.7.3%
C.6.9%
D.7%

Answer  –  D.7%

 

 

27.With which bank India has signed a Grant Agreement for Additional Financing in Financing Energy Efficiency at MSMEs Project- Programmatic Framework for Energy Efficiency on December 13, 2016?
A.Asian Development Bank (ADB)
B.International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
C.International Fund for Agricultural Development (IFAD)
D.European Bank for Reconstruction and Development (EBRD)

Answer  – B.International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

 

 

28.Which e-commerce website has partnered with National Highways Authority of India (NHAI) to enable cashless payments at all national and city toll plazas?
A.Mobikwik
B.Freecharge
C.Paytm
D.Oxigen

Answer  –C.Paytm

 

 

29.Name the app launched by Vodafone India on December 13, 2016, to enable merchants and retailers to receive payments from their customers directly in the wallet and replaces the need of PoS machines.
A.M Pesa Pay
B.M Pesa Purse
C.E Pesa Pay
D.E Pesa Wallet

Answer  –A.M Pesa Pay

 

 

30.Which Indian airport has recently achieved carbon neutral status under the 5-15 Million Passengers Per Annum category?
A.Indira Gandhi International Airport, Delhi
B.Chhatrapati Shivaji International Airport, Mumbai
C.Sardar Vallabhbhai Patel International Airport, Ahemdabad
D.Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad

Answer  –D.Rajiv Gandhi International Airport, Hyderabad

 

 

31.Who has been sworn in as the 15th king of Malaysia on December 14, 2016?
A.Sultan Muhammad V
B.Muhammad Sharif Othman
C.Musa Abdul Wahab
D.Sultan Abdul Halim

Answer  –A.Sultan Muhammad V 

 

 

32.Who has been appointed as the new Chief Executive of the Indian Banks’ Association (IBA) on December 14, 2016?
A.Mohan V Tanksale
B.V G Kannan
C.Ashwani Kumar
D.Rajeev Rishi

Answer  –B.V G Kannan

 

 

33.Which country has been stripped from hosting the 2017 Bobsleigh and Skeleton World Championships? 
A.Switzerland
B.Austria
C.Russia
D.Canada

Answer  – C.Russia

 

 

34.Name the winner of the 1st Elite Senior Men’s National Boxing Championships  under lightweight 60 Kg category held on 13 December 2016 in Guwahati. 
A.Vijender Singh
B.Shiva Thapa
C.Ankush Dahiya
D.Manoj Kumar

Answer  –B.Shiva Thapa

 

 

35.Name the winner of the 1st Elite Senior Men’s National Boxing Championships under 69 Kg category held on 13 December 2016 in Guwahati. 
A.Manoj Kumar
B.Vijender Singh
C.Akhil Kumar
D.Jitendra Kumar

Answer  – A.Manoj Kumar

 

 

36.Name the tennis player who has been named as the 2016 ITF World Champions by the International Tennis Federation.
A.Rafael Nadal
B.Roger Federer
C.Andy Murray
D.Novak Dokovic

Answer  – C.Andy Murray 

 

 

37.Name the renowned horse trainer and Jockey who passed away on December 12, 2016 at 55?
A.Bob Baffert
B.D.Wayne Lukas
C.Kelly Breen
D.Walter Swinburn

Answer  –D.Walter Swinburn

 

 

38.When is the World Energy Conservation Day celebrated?
A.December 12
B.December 10
C.December 15
D.December 14

Answer  – D.December 14

39.Rajya Sabha on December 14, 2016 passed The Rights of Persons with Disabilities Bill, 2014, with amendments to secure and enhance the rights of disabled persons. Which among the following statements is true regarding the Bill?
i.The bill will replace the Persons with Disabilities Act, 1995.
ii.The amended Bill complies with the United Nations Convention on Rights of Persons with Disabilities.
iii.The new bill covers total 7 disabilities
A.Only i and iii.
B.Only ii and iii.
C.All i, ii, iii
D.Only i and ii

Answer  – D.Only i and ii

 

 

40.The National Green Tribunal (NGT) on December 14, 2016 imposed a ban on the procurement, sale and use of glass powder coated ‘manja’  for flying kites. Who is the Chairman of NGT?
A.Swatanter Kumar
B.Lokeshwar Singh Panta
C.Jagdish Singh Khehar
D.Jasmine Sharma

Answer  – A.Swatanter Kumar 

 

 

41.Where is the 9th edition of the annual bilateral maritime exercise INDRA NAVY between Indian Navy and Russian Navy being conducted? 
A.Indian Ocean
B.Pacific Ocean
C.Arabian Sea
D.Bay of Bengal

Answer  – D.Bay of Bengal

 

 

42.Name the book released by the Supreme Court of India that is based on the history of courts and judicial system in India?
A.Judicial System and History
B.Courts of India – Past to Present
C.History of Indian Judiciary
D.History of Indian Court & Judiciary

 

 

43.Which city officially entered the UN’s list of world heritage sites on December 13, 2016, in recognition of its soaring granite cliffs, urban rainforest and beaches?
A.Rio de Janeiro
B.Moscow
C.Sao Paulo
D.Shanghai

Answer  –A.Rio de Janeiro 

 

 

44.Union Cabinet, on December 14, 2016, approved signing of MoU with which country for strengthening cooperation in the field of Tourism ?
A.Tajikistan
B.Kyrgyzstan
C.Turkmenistan,
D.Uzbekistan

Answer  –B.Kyrgyzstan

 

 

45.The Union Cabinet on December 14, 2016, approved the signing of the revised Air Services Agreement (ASA) with which country after 38 years?
A.Russia
B.Vietnam
C.Nigeria
D.Indonesia

Answer  – C.Nigeria

 

 

46.With which Indian Research Organisation, United States Geological Survey (USGS) signed an MoU for cooperation in the exchange and use of U.S. Land Remote Sensing Satellite Data which got approval from Union Cabinet on December 14, 2016? 
A.DRDO
B.IIT-Khragpur
C.ISRO
D.IIT-Bombay

 

Answer  –C.ISRO

 

 

 

47.One rupee notes and coins are issued by 

A.Reserve bank of India

B.State Bank of India on behalf of Government of India

C.RBI

D. Finance Minister of Central government of India

E. None of the above

Answer  -D. Finance Minister of Central government of India

 

 

 

 

48.ATM cards are issued to a person who maintains any of following accounts with the bank 

A. saving bank account

B. current accounts 

C. term deposits 

D. loan or cash credit accounts 

E. either 1 or 2 

Answer  -E. either 1 or 2 

 

 

 

49.A commercial paper is 

A.a paper issued by Reserve Bank of India an trade and commerce 

B.an unsecured money market instrument issued in the form of promissory note 

C.a document issued by IDBI for seeking refinance facility from Reserve Bank India 

D.all of the above 

E.none of the above 

Answer  -B. an unsecured money market instrument issued in the form of promissory note 

 

 

50.Capital market is the market 

A.where company float their shares and debentures 

B.where capital of various companies are bought and sold 

C.for long term funds 

D.for short term funds 

E. none of the above

Answer  -B. where capital of various companies are bought and sold 

 

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 
 
 

 


Gallery