DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 14 Dec. 2016

BANKING GK

 

1. As per RBI's fifth bi-monthly monetary policy bank rate fixed at _____ ?
Ans. 7.75%

 

 

2. A banknote, of which a portion is missing or which is composed of more than two pieces is called _____?

Ans. Mutilated banknote

 

 

3. A note which, has become dirty due to usage and also includes a two piece note pasted together wherein both the pieces presented belong to the same note, and form the entire note is called ________?
Ans. Soiled note

 

 

4. A Non-Banking Financial Company (NBFC) is a company registered under the Companies Act_______?
Ans. 1956

 

 

5. The NBFCs are allowed to accept public deposits for a maximum period of _________?

1.       Ans. 60 months. 

 

 

6. As per the RBI instructions, banks have been mandated to resolve customer complaints by re-crediting the customer’s account within how many working days from the date of complaint?

Ans. 7 days

 

7. SARFAESI Act stands for?

Ans. The Securitization and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act

 

8. Under National Electronic Funds Transfer (NEFT) Scheme, individuals, firms and corporates can electronically transfer funds from any bank branch to any individual, firm or corporate having an account with any other bank branch in the country participating in the Scheme. What is the maximum and minimum limit that one can transfer by using this scheme?

Ans.No Limit either minimum or maximum

 

9. The RTGS system is primarily meant for large value transactions. The minimum amount to be remitted through RTGS is _______ 
Ans. Rs. 2 lakhs. There is no upper ceiling for RTGS transactions

 

 

10. Cheque and demand draft are valid for a period of ____________ ?
Ans. 3 months


11. What is the Cash Reserve Ratio as on 20th December 2015?

Answer. 4%

 

12. Who decied the Prime lending rate?

Answer. Individual Banks

 

13. The NBFCs are allowed to accept/renew public deposits for a minimum period of _______ and maximum period of _______. They cannot accept deposits repayable on demand?

Answer. 12 months & 60 months

 

14. Name the institution which is a principal financial institution in India for coordinating the working of institutions engaged in financing export and import trade?

Answer. The Export-Import (EXIM) Bank of India

 

15. Where is the Headquarter of Securities and Exchange Board of India (SEBI) ?

Answer. Mumbai

 

16. Who is known as the "Micro-Finance Regulatory Authority"?

Answer. NABARD

 

17. Who is the regulator of Nidhi Companies?

Answer. Ministry of corporate affairs, Government of India 

 

18. Name the 9 digit numeric code that uniquely identifies a bank branch participating in electronic clearing scheme?

Answer. MICR 

 

19. What is the full form of the CORE word in CBS?
Answer. Centralized Online Realtime Exchange

 

20. An account is maintained by an Indian Bank in the foreign countries?

Answer. Nostro account 



21. ATMs which are set up, owned and operated by non-banks are called as?
Answer.  White Label ATMs



 

22. Waht is the name of the asset which has remained NPA for a period exceeding 12 months?

Answer. Doubtful asset

 

23. Which is an electronic fund transfer system that operates on a Deferred Net Settlement (DNS) basis which settles transactions in batches?

Answer. NEFT

 

24. Name the account which are maintained only in the form of term deposits of 1 to 5 years & can be in any freely convertible currency?

Answer. Foreign Currency Non Resident (Bank) Account – FCNR (B) Account

 

25.  If a cheque is presented for payment after 3 months from the date of the cheque it is called as?

Asnwer. Stale Cheque

 

26. If anyone is not satisfied with the decision passed by the Banking Ombudsman, he/she can approach the appellate authority. who is the appellate authority under this?

Answer.  Deputy Governor of the RBI

 

27. ______________________ is a short term security (7 days to 365 days) issued by a corporate entity (other than a bank), at a discount to the face value?

Answer. Commercial Paper

 

28. Name the financial instrument which are issued for short term (up to one year) borrowing by RBI on behalf of  the Government of India?

Answer. Treasury Bills

 

29. What is the Overall PSL Target for Domestic Bank/Foreign Bank with more than 20 Branches?

Answer. 40 percent of Adjusted Net Bank Credit

 

30. Farmers with landholding of up to 1 hectare are considered as?

Answer.  Marginal Farmers



31. A note which, has become dirty due to usage and also includes a two piece note pasted together wherein both the pieces presented belong to the same note, and form the entire note is known as?
Answer. Soiled note 

 

32. What is the minimum age to open a bank account?

Answer. 10 years

 

33. Interest on Savings A/c is calculated on __________?

Answer. Daily Balance Basis

 

34. Name the class of NBFC, which is a company and has as its principal business the receiving of deposits, under any scheme or arrangement or in any other manner and not being Investment, Asset Financing, Loan Company?

Answer. Residuary Non-Banking Company

 

35. What is the maximum amount per transaction limit for cash-based remittances to Nepal with the help of NEFT?

Answer. Rs.50,000

 

36. Name the account which is maintained in foreign currency with an Authorised Dealer i.e. a bank dealing in foreign exchange by business persons in India who require foreign exchange on regular basis?

Answer. Exchange Earners' Foreign Currency Account (EEFC)

 

37. Non-Resident Ordinary Rupee Account (NRO Account) may be opened / maintained in the form of_________?

Answer. Current, Savings, Recurring or Fixed deposit accounts

 

38. The Banking Ombudsman is a senior official appointed by whom to redress customer complaints against deficiency in certain banking services?

Answer. The Reserve Bank of India

 

39. What is the full form of BRBNMPL?

Answer. Bhartiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited

 

40. Name the market to get funds for 1 day only?
Answer. Call Money Market



41.Name the organisation which provides risk as well as insurance cover to the Indian exporters.
Answer. ECGC


42. Who is known as the Father Of RRB?

Answer. M.Swaminathan.

 

43.Who is the regulator of  Merchant Banking companies in India?

Answer. SEBI

 

44. Which bank has the tagline "Experience our expertise"?

Answer. Yes Bank

 

45. Where is the headquarter of Allahabad Bank?

Answer. Kolkata

 

46. What is the full form of SWIFT?

Answer. Society for Worldwide Interbank financial tele-communication

 

47. Which is the interest rate at which banks can borrow funds, in marketable  size, from other banks in the London interbank market?

Answer. London InterBank Offered Rate

 

48. When a Negotiable Instrument contains, on the back of the instrument , signed by the holder or payee of an order instrument, transferring the title to the other person, it is called ?

Answer. Endorsement

 

49. Who is the current  Chairman of the Basel Committee?

Answer. Stefan Ingves, Governor of Sveriges Riksbank (SWEDEN)

 

50. What is the PSL target in Agriculture?

Answer. 18 percent of ANBC 




 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 
 

Gallery