DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 10 Dec. 2016

1.The International Gita Mahotsav which is beganfrom December 6 to December 10 to spread the message of Gita to the world community has been organized in which Indian city?
A.Kurukshetra, Haryana
B.Kolkata, West Bengal
C.Mumbai, Maharashtra
D.Amritsar, Punjab

Answer  –  A. Kurukshetra, Haryana

 

2.Which state government has approved the implementation of Rs 50-crore National Hydrology Project in the state for easy access to water resource information with 100% assistance from the central government?
A.Uttar Pradesh
B.Karanatka
C.Haryana
D.Jammu & Kashmir

Answer  – C. Haryana

 

3.The Railway Ministry has come up with a decision, to mandate Aadhaar-based ticketing system for senior citizens, that will be effective from which date?
A.January 30, 2017
B.February 1, 2017
C.March 31, 2017
D.April 1, 2017

Answer  –  D. April 1, 2017

 

4.Which State has banned using Arms at wedding functions for celebratory firing under Section 144 of the Criminal Procedure Code?
A.Maharasthra
B.Haryana
C.Delhi
D.Bihar

Answer  –  B. Haryana

 

5.What is the name of 12 day annual bilateral maritime exercise between the Indian Navy and the Royal Navy of UK, that will be conducted in two phase at Mumbai and Goa between December 5 to December 16?
A.VARUNA 16
B.INDRA 16
C.KONKAN 16
D.UKINDA 16

Answer  – C. KONKAN 16

 

6.The Reserve Bank of India, on December 1, 2016, authorised the Receivables Exchange of India (RXIL), to launch trade receivables exchange platform, TReDS, to enable MSMEs, buyers and financiers to auction their trade receivables at competitive market rates. What is TReDS?
A.Trading Receivables Discount Service
B.Trade Receivables Discounting Systems
C.Trade Receivables Discount System
D.Trade Receivables Driven Scheme

Answer  –  B. Trade Receivables Discounting Systems

 

7.HDFC life insurance provider has recently launched two micro-insurance schemes to provide financial security to its customers at a nominal cost in the event of unfortunate death. Which among the following statement is False regarding the scheme?
A.Schemes launched are Jeevan Suraksha and Credit Suraksha
B.Jeevan Suraksha will provides insurance cover of maximum 2.5 lakhs against untimely death.
C.Credit Suraksha will provides insurance protection against outstanding loan liability up to Rs 2 lakhs in the event of untimely demise.
D.Credit Suraksha will provides 5% discount on premium of the younger life assured.

Answer  –  B. Jeevan Suraksha will provides insurance cover of maximum 2.5 lakhs against untimely death.

 

8.According to the 2016 Empathy Global Index lists which Indian company has been listed at top in the Least Empathetic Companies list?
A.Indian Oil
B.Larsen & Toubro
C.Bharti Airtel
D.Bharat Petroleum

Answer  –  D. Bharat Petroleum

 

9.Central Government on December 4, 2016 has further extended theMinimum Import Price (MIP)on 19 steel products till which date?
A.February 4, 2017
B.March 31, 2017
C.February 28, 2017
D.April 4, 2017

Answer  – A. February 4, 2017

 

10.Sachin Bansal and Binny Bansalwho have been chosen for the2016 ‘Asian of the Year’ by Straits Times of Singapore are the co-founders of which Electronic-Commerce Company?
A.Amazon
B.Flipkart
C.Snapdeal
D.E-Bay

Answer  – B. Flipkart

 

11.Who has been sworn in asthe new Chief Minister of Tamil Nadu following death of Chief Minister Jayalalithaa.
A.Nirmala Sitharaman
B.Satyavani Muthu
C.O. Panneerselvam
D.P. Shanmugam

Answer  –  C. O. Panneerselvam

 

12.Who has been sworn in as the new President of Uzbekistan replacingIslam Karimov?
A.Shavkat Mirziyoyev
B.Nigmatilla Yuldashev
C.Akmal Saidov
D.Nariman Umarov

Answer  –  A. Shavkat Mirziyoyev

 

13.Who has been appointed as the Managing Director of Chennai based AirAsia during the company’s board meeting held on 29 November 2016?
A.Aireen Omar
B.Amar Abrol
C.Tony Fernandes
D.Mittu Chandilya

Answer  –  B. Amar Abrol

 

14.Who has won the 2016 Austrian presidential election by winning 7.6 % more votes than his opponent?
A.Christian Kern
B.Thomas Klestil
C.Alexander Van Der Bellen
D.Heinz Fischer

Answer  – C. Alexander Van Der Bellen

 

15.Who has been appointed as the chief of Directorate General of Civil Aviation (DGCA) on December 5, 2016 replacing M Sathiyavathy?
A.BS Bhullar
B.Ashwani Lohani
C.Guruprasd Mohapatra
D.Subroto Mukerjee

Answer  – A. BS Bhullar

 

16.Name the technology giant who has launched a personal safety app ‘Trusted Contacts’ to give nearest location data for the selected contacts requested by the user.
A.LinkedIn
B.Facebook
C.Microsoft
D.Google

Answer  –  D. Google

 

17.Which ministry has launched observational Winter Fog Campaign atIndira Gandhi International Airport, New Delhi on December 6, 2016to develop methods for forecasting winter fog.
A.Information & Broadcasting
B.Health and Family Welfare
C.Ministry of Earth Sciences
D.Heavy Industries and Public Enterprises

Answer  –  C. Ministry of Earth Sciences

 

18.Former Tamil Nadu Chief Ministerand All-India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) SupremoJ Jayalalithaa who passed away in Chennai on December 5, 2016 at 68 had been appointed as the CM of Tamil Nadu how many times?
A.4
B.7
C.6
D.10

Answer  – C. 6

 

19.Cabinet minister for water resources, river development and Ganga rejuvenation Uma Bharti has announced to celebrate the birth anniversary of  Dr. Bhim Rao Ambedkar held on 14th April as which day?
A.Health Day
B.Water Day
C.Conservation Day
D.Food Day

Answer  –  B. Water Day

 

20.In order to boost the growing defence ties, India has signed an agreement to train the Sukhoi-30 fighter pilots of which country during a bilateral discussion held in New Delhi on December 5, 2016?
A.Vietnam
B.Thailand
C.Singapore
D.Mauritius

Answer  –  A. Vietnam

 

21.Name the health insurance scheme launched by Andhra Pradesh Government in partnership with Tata Trust in Vijaywada to provide health insurance to all the people of the city including new born fromDecember 1, 2016 to November 30, 2017.
A.Jeevan Aarogya Program
B.Health For All
C.Swastha Kutambham
D.Sehat Bima

Answer  – C. Swastha Kutambham

 

22.How many MoUs were signed at the 12th International Oil & Gas Conference & ExhibitionPETROTECH-2016 that was held at Pragati Maidan in New Delhi from December 4 to 7, 2016?
A.10
B.11
C.15
D.7

Answer  – B.11

 

23.Name the mobile App launched by Chandrababu Naidu in Vijayawada on December 6, 2016 to promote digital transaction among people. 
A.Mobile Wallet
B.Pay Purse
C.AP Purse
D.AP Wallet

Answer  – C.AP Purse

 

24.India on December 7, 2016, pledged to contribute how much amount to the United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA) ?
A.USD 1.50 million
B.USD 2.00 million
C.USD 1.75 million
D.USD 1.25 million

Answer  –  D.USD 1.25 million

 

25.Hindi has emerged as the 10th most powerful language on the planet according to the World Economic Forum’s Power Language Index Ranking. Which language has been ranked as the most powerful?
A.English
B.French
C.Mandarin
D.Korean

Answer  – A.English

 

26.According to the fifth bi-monthly monetary policy statement of 2016-2017 announced by the RBI Governor Urjit Patel on December 7, 2016, what is the current Repo Rate ?
A.5.75%
B.6.25%
C.4%
D.6.75%

Answer  –  B.6.25%

 

27.The Reserve Bank of India (RBI) has on December 7, 2016, relaxed the 2 Factor Authentication norms for online transactions up to Rs. __________ to boost small value online transactions and promote government’s digital payment program.
A.Rs. 5000
B.Rs. 2000
C.Rs. 7000
D.Rs. 2500

Answer  – B.Rs. 2000

 

28.Which Indian E-Commerce website has launched it’s Toll-Free number on December 7, 2016, to enable the users make transaction through mobile phones even without an internet connection ?
A.Flipkart
B.Snapdeal
C.Amazon
D.Paytm

Answer  –  D.Paytm

 

29.According to a statement by National Payments Corporation of India (NPCI), 100 banks have joined the NFS network as direct members on December 7, 2016. What is NFS?
A.National Financial Switch
B.National Fund Switch
C.National Financial System
D.National Fund System

Answer  –  A.National Financial Switch

 

30.The Women and Child Development Ministry has tied up with ________ and ___________ to offer wider payment option to buyers to buy products from “Mahila E-haat”.
A.Punjab National Bank and State Bank of India
B.India Post and State Bank of India
C.ICICI Bank and Punjab National bank
D.India Post and Yes Bank

Answer  –  B.India Post and State Bank of India

 

31.India International Exchange, INDIAINx, which is being set up on January 9 during Vibrant Gujarat Global Summit-2017, by the Bombay Stock Exchange (BSE) has collaborated with which exchange to reach out to global traders ?
A.Shanghai Gold Exchange
B.Iran Mercantile Exchange
C.Dubai Gold and Commodity Exchange
D.Hong Kong Mercantile Exchange

Answer  –  C.Dubai Gold and Commodity Exchange

 

32.Which bank has won the ‘Best Bank for SME Lending award’ by ASSOCHAM at the fourth SMEs Excellence Award function held in New Delhi ?
A.Dena Bank
B.Corporation Bank
C.Vijaya Bank
D.Indian Bank

Answer  – C.Vijaya Bank

 

33.Which bank has won the The Best MSME Bank Award 2016 by ASSOCHAM at the fourth SMEs Excellence Award function held in New Delhi ?
A.Corporation Bank
B.UCO Bank
C.Syndicate Bank
D.Vijaya Bank

Answer  – A.Corporation Bank

 

34.Who is the winner of the UK Turner prize 2016 ?
A.Anthea Hamilton
B.Josephine Pryde
C.Michael Dean
D.Helen Marten

Answer  – D.Helen Marten

 

35.Who has been named as the 44th Chief Justice of India succeeding Chief Justice TS Thakur who will retire on January 3, 2017?
A.Justice Madan Lokur
B.Justice Anil R Dave
C.Justice Jagdish Singh Khehar
D.Justice Ranjan Gogoi

Answer  – C.Justice Jagdish Singh Khehar 

 

36.Who has been chosen as the new French Prime Minister replacingManuel Valls who announced his resignation on December 6, 2016?
A.Francois Hollande
B.Bernard Cazeneuve
C.Bruno Le Roux
D.Alian Juppe

Answer  – B.Bernard Cazeneuve

 

37.Name the remote sensing satellite launched by ISRO on December 7, 2016 on PSLV-C36 from Satish Dhawan Space Centre in Sriharikota.
A.RESOURCESAT-1
B.RESOURCESAT-2A
C.RESOURCESAT-2
D.RESOURCESAT-1B

Answer  –  B.RESOURCESAT-2A

 

38.Which Spain international footballer has announced his retirement due to health problems on December 7, 2016?
A.David Villa
B.Andoni Zubizarreta
C.Sergio Ramos
D.Alvaro Dominguez Soto

Answer  – D.Alvaro Dominguez Soto

 

39.Which country won the women’s Hockey Junior World Cup 2016 held in Santiago, Chile?
A.Netherland
B.Argentina
C.Russia
D.Sweden

Answer  – B.Argentina

 

40.Name the renowned journalist and former BJP Rajya Sabha member who passed away on December 7, 2016 in Chennai at 82.
A.Cho Ramaswamy
B.Balu Anand
C.Kalki Krishnamurthy
D.Ramachandra Guha

Answer  –  A.Cho Ramaswamy

 

41.When is the International Civil Aviation Day observed?
A.December 5
B.December 7
C.December 8
D.December 6

Answer  –  B.December 7

 

42.Name the US National Football Player and Heisman Trophy Winner who died in Colorado, US on December 6, 2016 at the age of 47?
A.Winston Reid
B.Cam  Newton
C.Rashaan Salaam
D.Hassan Bashir

Answer  –  C.Rashaan Salaam

 

43.Which High Court on December 7, 2016, declared Triple Talaq as “unconstitutional” and against the rights of Muslim Women?
A.Delhi High Court
B.Allahabad High Court
C.Patna High Court
D.Mumbai High Court

Answer  – B.Allahabad High Court

 

44.Name the mission launched by Kerala chief minister Pinarayi Vijayan in Thiruvananthapuram on December 8, 2016 to ensure removal of waste from all water bodies in the state and increase land area under cultivation.
A.Haritha Keralam Mission
B.Nava Keralam Mission
C.Parippida Mission
D.Aardram Scheme

Answer  –  A.Haritha Keralam Mission

 

45.Which state has become 18th state to join UDAY (Ujwal DISCOM Assurance Yojana)a central scheme for revival of debt stressed power distribution companies, availing a net benefit of about Rs 823 crore?
A.Jammu & Kashmir
B.Uttarakhand
C.Himachal Pradesh
D.Chandigarh

Answer  –  C.Himachal Pradesh

 

46.Name the first hospital train which was installed with two new coaches on December 8, 2016 for the treatment of cancer and other family health services.
A.Heartline Express
B.Lifeline Express
C.Medicare Express
D.Healthcare Express

Answer  –  B.Lifeline Express

 

47.Which two banks of Abu Dhabi on December 7, 2016, approved to merge into the biggest bank of all Gulf Countries with an asset of $ 178 billion ?
A.Dubai Islamic Bank and Abu Dhabi Islamic Bank.
B.Bank of Abu Dhabi and Dubai Islamic Bank.
C.Abu Dhabi Islamic Bank and First Gulf Bank.
D.Bank of Abu Dhabi and First Gulf Bank.

Answer  – D.National Bank of Abu Dhabi and First Gulf Bank

 

48.Ride hailing serviceUber, has tied pact with which online insurance providing portal on December 8, 2016 to facilitate car insurance solutions for the Uber’s driver partners?
A.Religare.com
B.Bharti-axagi.co.in
C.Coverfox.com
D.Policybazaar.com

Answer  –  C.Coverfox.com

 

49.Which country recently lifted an Undeclared Ban on Import of Ginned Cotton from India?
A.Pakistan
B.Dubai
C.Afghanistan
D.Bangladesh

Answer  –  A.Pakistan

 

50.Central Government has decided to set up a center of Excellence in which field at the Al-Azhar University of Egypt to enhance cooperation in education sector between India and Egypt?
A.Human Resource
B.Information Technology
C.Bio-Technology
D.Agriculture

Answer  –  B.Information Technology

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152


Gallery