Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 08 Dec.2016

1.What is the latest BWF World Ranking of the Olympic silver medallist PV Sindhu as on December 1, 2016?
A.10
B.15
C.7
D.9

Answer  – C.7

 

2.In which country the Scientists have discovered the world’s first polluted river, which is contaminated about 7,000 years ago by the combustion of copper?
A.Syria
B.Jordan
C.Israel
D.Iraq

Answer  –  B.Jordan

 

3.Indian women cricket team has defeated which country to win the Asia Cup Twenty20 final tournament held at the Asian Institute of Technology Ground in Bangkok on December 4, 2016?
A.Australia
B.New Zealand
C.Pakistan
D.South Africa

Answer  – C.Pakistan

 

4.Name the Golf Player who won the 2016 Panasonic Open India title 
A.Mukesh Kumar
B.Rashid Khan
C.Honey Baisoya
D.Jyoti Randhawa

Answer  – A.Mukesh Kumar

 

5.When is the Navy Day observed?
A.December 1
B.December 2
C.December 4
D.December 3

Answer  –  C.December 4

 

6.Which is the capital city of Qatar ?
A.Abu Dhabi
B.Doha
C.Dubai
D.Manama

Answer – B.Doha

 

7.The 6th Heart of Asia Ministerial Conference 2016 was held in which Indian city?
A.New Delhi
B.Jaipur
C.Amritsar
D.Kolkata

Answer  – C.Amritsar

 

8.Which state government launched a scheme on December 5, 2016, to provide Limited Free Talktime and Internet Data to the youth in the state to encourage them towards Digital India Initiative?
A.Goa
B.Kerala
C.Maharashtra
D.West Bengal

Answer  –  A.Goa

 

9.What is the theme of the 2016 World Soil Day ?
A.Soils and pulses, a symbiosis for life
B.Soils, foundation for family farming
C.Soils, a solid ground for life
D.Sustainable Management of soil for Overall Development

Answer  –  A.Soils and pulses, a symbiosis for life

 

10.When is the International Volunteer Day for Economic and Social Development celebrated?
A.December 2
B.December 5
C.December 1
D.November 30

Answer  – B.December 5

 

11.Name the first Asian-American Olympic Gold Medal Winning Diver who recently died of pneumonia in California at 96.
A.Harold Smith
B.Win Young
C.Sammy Lee
D.Xiong Ni

Answer  –  C.Sammy Lee

 

12.Name the Australian Captain who recorded his career best score in the Australia’s ODI against New Zealand at Sydney Cricket Ground on 04th December 2016.
A.Steven Smith
B.David Warner
C.Glenn Maxwell
D.Mitchell Starc

Answer  –  A.Steven Smith

 

13.Name the Prime Minister of New Zealand who announced his unexpected resignation on December 5, 2016.
A.Mike Moore
B.David Lange
C.John Key
D.Geoffrey Palmer

Answer  – C.John Key

 

14.A 10,500 years old ancient camping site has been discovered by the Archaeological Survey of India in which of the following region?
A.Great Himalayas
B.Ladakh
C.Tibet
D.Kunlun mountain range

Answer  – B.Ladakh

 

15.Which country’s Scientists have become the first to discover a method of mapping the human thought by using fast functional magnetic resonance imaging (FMRI)?
A.United Kingdom
B.China
C.United States of America
D.Norway

Answer  –  C.United States of America

 

16.Which country’s Prime Minister resigned on December 5, 2016, after being defeated in a referendum on constitutional reform over his plan to reform the constitution?
A.Germany
B.Italy
C.France
D.Switzerland

Answer  –  B.Italy

 

17.Who has won the Online Readers’ Poll for TIME Person of the Year 2016?
A Donald Trump
B.Barack Obama
C.Mark Zuckerberg
D.Narendra Modi

Answer  –  D.Narendra Modi

 

18.Which Electronic Commerce Company has launched a Startup Programme ‘Launchpad’ in India to support Indian startups?
A.Snapdeal
B.Amazon
C.Jabong
D.Myntra

Answer  – B.Amazon

 

19.To achieve complete digitization of government payments, the Finance Ministry has made it mandatory for all government departments to make electronic payments and lowered the amount for e-payment from Rs. 10,000 to Rs. ________
A.Rs. 5,000
B.Rs. 2,000
C.Rs. 7,500
D.Rs. 5,500

Answer  – A.Rs. 5000

 

20.To encourage Cashless Digital Payment System across Districts of India, NITI Aayog has taken initiative to provide Rs. ________ to each district to implement the system.
A.Rs. 1,50,000
B.Rs. 2,50,000
C.Rs. 5,00,000
D.Rs. 5,50,000

Answer  – C.Rs. 5,00,000

 

21.Which country has been suspended by the South American nations on December 2, 2016 from the Mercosur trade bloc for violating the bloc’s democratic principles and failing to meet its basic standards?
A.Mexico
B.Columbia
C.Uruguay
D.Venezuela

Answer  –  D.Venezuela

 

22.India as assumed a status of safe investment destination after crossing the FDI inflow of $_______ billion between April 2000 and September 2016.
A.500
B.450
C.700
D.300

Answer  – D.300

 

23.Indian online transportation company Ola has tied up with which bank to set up mobile ATMs in Ola cabsacross 30 locations, from where customers of any bank can withdraw up to Rs 2,000 per card.
A.SBI
B.YES Bank
C.ICICI
D.RBI

Answer  – B.YES Bank

 

24.Name the India’s First Social Aided Ecommerce Platform that offers new unique as well as pre-loved used products which is available for both, offline and online purchase?
A.Tappily
B.Happily
C.Yappily
D.Appily

Answer  –  C.Yappily

 

25.Who has been appointed as the CEO & Director of Airtel’s DTH arm on December 5, 2016.
A.Keshav Agarwal
B.Gopal Vittal
C.Sunil Taldar
D.Shashi Arora

Answer  –  C.Sunil Taldar

 

26.Mahindra Agri Solutions Ltd (MASL), a wholly-owned subsidiary of the company acquired Netherlands-based OFD Holding BV for __________ Euros.
A.5 million
B.7 million
C.1 billion
D.2.5 billion

Answer  – A.5 million

 

27.India’s largest public sector trading body MMTC (Metals and Minerals Trading has tied up with which Bank to sell 24 Carat government-minted Indian Gold Coin under the Gold Monetisation Scheme launched by PM Modi?
A.RBI
B.SBI
C.Federal Bank
D.SEBI

Answer  – B.SBI

 

28.The Central Government is planning for the speedy implementation of PFMS in the country to check on idle fund lying with government and cut interest cost from external borrowing. What is the full form of PFMS?
A.Public Financial Management System
B.Private Fund Monitoring System
C.Public Financial Management System
D.Proper Fund Managing Scheme

Answer  –  C.Public Financial Management System

 

29. What was the theme of the 2016 World Soil Day?
a) Soils and pulses, a symbiosis for life
b) Soils, foundation for family farming
c) Soils, a solid ground for life
d) None of the above

Answer- (a) Soils and pulses, a symbiosis for life



30. Which of the following countries was recently removed from the South America’s trade group Mercosur?
a) Argentina
b) Brazil
c) Paraguay
d) Venezuela

Answer- (d) Venezuela



31. Who was recently awarded with the 2016 IAAF female Athlete of the Year award?
a) Genzebe Dibaba
b) Valerie Adams
c) Almaz Ayana
d) Shelly-Ann Fraser-Pryce

Answer- (c) Almaz Ayana



32. Who was recently awarded with the 2016 IAAF male Athlete of the Year award?
a) Ashton Eaton
b) Usain Bolt
c) Renaud Lavillenie
d) David Rudisha

Answer- (b) Usain Bolt



33. Who won the 2016 Women’s Asia Cup T20?
a) India
b) Pakistan
c) Bangladesh
d) None of the above

Answer-(a) India



34. Which nation’s Prime Minister announced his surprise resignation on 5 December 2016, saying it is the right time to leave politics?
a) Italy
b) New Zealand
c) Spain
d) France

Answer- (b) New Zealand 


35. Which Indian district became the first to pay wages to tea garden workers through individual bank accounts?
a) Aurangabad
b) Kurnool
c) Nellore
d) Hailakandi 

Answer- (d) Hailakandi 



36. India and Qatar in November 2016 signed four agreements to boost the bilateral relations between the two nations. Consider the following statements in context to the project
I. Agreement on the exemption from visa requirement for holders of diplomatic, special and official passports was inked
II. Protocol on Technical Cooperation in cyber space and combating cyber crime 
III. It was inked during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Qatar

Which is/are correct?
a) Only III
b) Only I and II 
c) Only I and III
d) I, II and III

Answer- (b) Only I and II



37. The Archaeological Survey of India has discovered a 10,500-year-old camping site. Where is it located? 
a) Lahaul and Spiti Valley
b) Abbott Mount
c) Ladakh
d) Girnar

Answer- (c) Ladakh 



38. Phulel Singh Sujlana, who passed away recently, was the former international umpire of which sports? 
a) Badminton 
b) Cricket 
c) Hockey 
d) Boxing 

Answer- (c) Hockey 



39. Who was appointed as the Interim Chief Executive Officer of National Stock Exchange of India (NSE)?
a) TJ Ravichandran 
b) S Balakrishnan
c) Ravichandran Nair
d) Shardul Vinayak

Answer- (a) J Ravichandran



40. Who was appointed as the Interim director of Central Bureau of Investigation (CBI)? 
a) Raghav Aggarwal
b) Daksh Gupta
c) Rakesh Asthana 
d) Anil Sinha 

Answer- (c) Rakesh Asthana 



41. Name the renowned Urdu poet who passed away recently and belonged to Uttar Pradesh.
a) Bekal Utsahi 
b) Sunil Taldar
c) Anand Sarohi
d) Raj Shukla

Answer- (a) Bekal Utsahi



42. When is the International Volunteer Day observed globally?
a) 2 December
b) 3 December
c) 4 December
d) 5 December

Answer- (d) 5 December



43. The Ministerial Conference of the Heart of Asia-Istanbul Process concluded with adopting a declaration. Name it.
a) Amritsar Declaration
b) Kabul Declaration
c) Islamabad Declaration
d) Hyderabad Declaration

Answer- (a) Amritsar Declaration

 

44. Who won the 2016 World Chess Championship?
a) Sergey Karjakin
b) Garry Kasparov
c) Viswanathan Anand
d) Magnus Carlsen

Answer- (d) Magnus Carlsen



45. What is the purpose of drones employed by The North-Eastern Space Applications Centre?
a) To map water bodies
b) To map areas affected by natural disasters
c) To map soil erosion
d) To map the roadways

Answer- (b) To map areas affected by natural disasters


46. The Parliament of Thailand recently invited Crown Prince Vajiralongkorn to be the new king of the country. He will also be known as
a) King Rama IX
b) King Rama XI
c) King Rama X
d) King Rama XII

Answer- (c) King Rama X


47. Name the village in Gujarat that recently earned the tag of becoming India’s first digital village in India.
a) Akodara
b) Akrund
c) Poshina
d) Punsari

Answer- (a) Akodara


48. What percent of tax will be levied if the declarant voluntarily declares the undisclosed income?
a) 10 percent
b) 25 percent
c) 30 percent
d) 60 percent 

Answer- (c) 30 percent



49. Which Indian state is soon going to become the first state to run on a cashless system?
a) Delhi
b) Gujarat
c) Goa
d) Kerala

Answer- (c) Goa



50. Which film won the Golden Peacock prize at the 47th IFFI?
a) Afterimage 
b) Daughter
c) Cold of Kalandar
d) The Throne
Answer-(b) Daughter

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 

 

 


Gallery