DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 3 Dec.2016

Q1. In which among the following state India’s first and Asia’s longest bicycle highway has been inaugurated?

(a) Uttar Pradesh

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Gujarat

(e) West Bengal

Ans.(a)

 

 

 

Q2. _________ hosted the golden jubilee (50th anniversary) celebrations of United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL) recently.

(a) Indonesia

(b) Japan

(c) China 

(d) India

(e) South Korea

Ans.(d)

 

 

 

Q3. The autobiography of India’s batting legend Sachin Tendulkar ______________________ has won the prestigious Crossword Book of the Year Award in the Autobiography category.

(a) The Test of My Life

(b) Playing it my way

(c) Sunny Days

(d) Chase and won

(e) None of the above

S3Ans.(b)

 


 

 

Q4. Which among the following technology giant has announced a partnership with Indian conglomerate and multinational Mahindra to develop blockchain solutions to revolutionize supply chain finance in the country?

(a) Google

(b) Microsoft

(c) Dell

(d) Apple

(e) IBM

Ans.(e)

 

 

 

Q5. Public sector banks (PSBs) have seen nearly Rs 80,000 crore increase in gross NPAs in the three months ended September 2016. NPAs stands for? 

(a) National-Performing Assets

(b) Non-Performing Association

(c) Non-Performing Assets

(d) Non-Product Assets

(e) Non-Performing Amount

Ans.(c)

 

 

 

 

Q6. World AIDS Day is observed across the world on 1 December annually. The theme for 2016 World Aids Day is-

(a) Hands Up for HIV Prevention

(b) Raise Awareness to the AIDS 

(c) Discussion Related to AIDS

(d) Spread of the HIV Infection

(e) None of the above

Ans.(a)

 

 

 

 

7. India has improved its ranking by four places to _________ position among 136 economies in terms of enabling cross border trade, with Singapore leading the list.

(a) 113th

(b) 102nd

(c) 90th

(d) 121st

(e) 83rd

Ans.(b)

 

 


 

Q8. Chief minister Naveen Patnaik has inaugurated Tata Steel’s 55,000 tonne per annum (TPA) ferro-chrome plant in Gopalpur Industrial Park in the state’s Ganjam district. Naveen Patnaik is the present Chief Minister of which of the following state? 

(a) Jharkhand

(b) Bihar

(c) Odisha

(d) West Bengal

(e) Assam

Ans.(c)



 

 

Q9. Union Cabinet has approved how much amount to development package for onetime settlement of 36,384 displaced families from Pakistan occupied areas of Jammu and Kashmir and Chhamb?

(a) Rs. 10,000 crore

(b) Rs. 5,000 crore

(c) Rs. 15,000 crore

(d) Rs. 2,000 crore 

(e) Rs. 1,000 crore

Ans.(d)

 

 

 

 

Q10. Breaking the Bofors jinx, India and ___________ inked a nearly Rs 5,000 crore deal for 145 M777 ultra-light howitzers, which will be mostly deployed near the borders with China. 

(a) Russia

(b) Germany

(c) France

(d) Canada

(e) US

Ans.(e)

 

 



Q11. Utkarsh Micro Finance has received the final license from the Reserve Bank of India (RBI) to start operations as Small Finance Bank (SFB). Utkarsh Micro Finance based in-

(a) Pune, Maharashtra

(b) Bhopal, Madhya Pradesh

(c) Siliguri, West Bengal

(d) Patna, Bihar

(e) Varanasi, Uttar Pradesh

Ans.(e)

 

 

 

 

Q12. ___________ a short film by the Toonz Media Group has won an award at the prestigious UNESCO Salon Youth Video Competition 2016.

(a) Fred Wang 

(b) Message Outside

(c) Armelle  Arrou

(d) Magical Piano

(e) None of the above

Ans.(d)

 

 

 

 

Q13. As per the new GST law, E-commerce giants Flipkart and Snapdeal will have to deduct how much per cent TCS (Tax Collected at Source) while making payments to their suppliers and deposited TCS amount with the government? 

(a) 5 per cent

(b) 10 per cent

(c) 2 per cent

(d) 15 per cent

(e) 1 per cent

Ans.(c)

 

 

 

Q14. Which bank has tied up with non-banking finance company Bajaj Finance, to launch a series of co-branded credit cards for Indian customers?

(a) Axis Bank

(b) RBL Bank

(c) ICICI Bank

(d) Bandhan Bank

(e) Kotak Mahindra Bank

Ans.(b)

 

 

 

Q15. Which among the following states is likely to become the first state in India to go cashless from December 31, 2016 as people will be able to buy perishables such as fish, meat, vegetables or anything else at the press of a button on their mobile?

(a) Goa

(b) Kerala

(c) Gujarat

(d) Maharashtra

(e) Assam

Ans.(a)

 

 

 

Q16. Who has been named Australia's first female High Court chief justice ending 113 years of men leading the nation's highest court?

(a) Susan Kiefel

(b) Robert French

(c) Michel Smith

(d) Vivian Graeme

(e) None of the above

Ans.(a)

 

 

 

Q17. Who among the following won the 2016 Abu Dhabi Grand Prix F1 championship?

(a) Daniel Ricciardo

(b) Lewis Hamilton

(c) Sebastian Vettel

(d) Nico Rosberg

(e) Fernando Alonso

Ans.(b)

 

 

 

Q18. The upper house of which of the following countries rejected the ambitious BBIN Motor Vehicles Agreement (MVA) recently?

(a) Nepal

(b) Bangladesh

(c) Bhutan

(d) Myanmar

(e) None of the above

Ans.(c)

 

 

 

Q19. Who will be head a committee of Chief Ministers to suggest measures to reduce hardships caused to the common man by demonetisation of Rs 500 and Rs 1000 notes by the Modi government?

(a) Arun Jaitley

(b) Nitish Kumar

(c) ML Khattar

(d) Chandrababu Naidu

(e) Naveen Patnaik

Ans.(d)

 

 

 

Q20. __________ village in Sabarkantha district of Gujarat recently has earned the title of becoming the 1st digital village in India. 

(a) Rakhwari

(b) Rudrapur

(c) Harari

(d) Barsam

(e) Akodara

Ans.(e)

 

 




Q21. Which among the Public sector banks has signed a corporate agency agreement with Bajaj Allianz General Insurance for the distribution of Bajaj Allianz’s general insurance products through its branches?

(a) Canara Bank

(b) ICICI Bank

(c) State Bank of India

(d) Punjab National Bank

(e) Indian Overseas Bank

Ans.(a)

 

 

 

Q22. Who has been appointed as president of Hockey India with immediate effect? 

(a) Nitin Kumar

(b) Mariamma Koshy

(c) Cyrus Mistry

(d) Yudhvir Singh Malik 

(e) None of the above

Ans.(b)

 

 

 

Q23. __________  and Indian Railways Catering and Tourism Corporation (IRCTC) have included ‘transgender as the third gender’ in the gender option along with male and female in the railway ticket reservation and cancellation forms.

(a) Indian Army

(b) Indian Airlines

(c) Indian Railways

(d) Indian Navy

(e) Indian Bus Service

Ans.(c)

 

 

 

Q24. The Indian Railways will soon introduce a system on its trains to reduce train accidents. The system is named

(a) Meghadoot

(b) E-Eye

(c) Sense

(d) Tri-Netra

(e) None of the above 

Ans.(d)

 

 

 

Q25. Which country has lifted their first Davis Cup (Davis Cup, Tennis 2016) in a 3-2 victory over hosts Croatia in the final?

(a) Portugal

(b) England

(c) USA

(d) Germany

(e) Argentina

Ans.(e)

 

 

 

Q26. Indian Navy’s seventh landing craft utility (LCU) L-57 was launched by Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE) recently in-

(a) Goa

(b) Kandla

(c) Vishakhapatnam

(d) Mumbai

(e) Kolkata

Ans.(e)

 

 

 

Q27. Name the noted Marathi author and Sahitya Akademi awardee, who passed away recently in Pune?

(a) Madan Reddy

(b) Jaidev Kumar

(c) Suman Gautam

(d) Anand Yadav

(e) None of the above

 Ans.(d)

 

 

 

Q28. Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has set up 2 advisory panels. Advisory committee on service providers consists of 9 members, the panel is lead by educationist _________ Corporate insolvency and liquidation panel is chaired by noted banker ___________. 

(a) Amitabh Kant, SS Mundra

(b) Omkar Goswami, Manohar Das

(c) Mohandas Pai, Uday Kotak

(d) Ashish Kumar Chauhan, M V Nair

(e) Anand Sinha, Bibek Debroy

Ans.(c)

 

 

 

Q29. Who has won the inaugural Qatar Ladies Open in Doha? 

(a) Gaurav Ghei

(b) Aditi Ashok

(c) Jyoti Randhawa

(d) Arjun Atwal

(e) Anirban Lahiri

Ans.(b)

 

 

 

Q30. Which among the following cities has overtaken Mumbai to become India's economic capital according to the economic entities globally in 2015?

(a) New Delhi

(b) Gurugram

(c) Kolkata

(d) Chennai

(e) Nagpur

Ans.(a)

 

 

 

Q31. Prime Minister Narendra Modi has flagged off the _____________ train between Gorakhpur and Delhi's Anand Vihar terminus from Kushinagar in Uttar Pradesh. 

(a) Humsafar

(b) Jeevan Tarang

(c) Saathi

(d) Mangalmay Yatra

(e) Sukhad Yatra

Ans.(a)

 

 

 

 

Q32. Name the Indian online transportation network company, which has tied up with lenders like State Bank of India (SBI) and Punjab National Bank (PNB) to set up mobile ATM in the cab to help people withdraw cash easily?

(a) Uber cabs

(b) Ola cabs

(c) Quick cabs

(d) Taxi cabs

(e) None of the above

Ans.(b)

 

 

 

Q33. Which among the following Indian Film has been invited by the Assistant Secretary-General of the United Nations for a special screening at its headquarters in New York, USA?

(a) Kahani

(b) The Lunchbox

(c) Pink

(d) Queen

(e) Teen

 Ans.(c)

 

 

 

Q34. Who has been appointed as the chief of Pakistan Army by the Prime Minister Nawaz Sharif?

(a) Gen Jamil Masud

(b) Gen Hilal-e-Imtiaz 

(c) Gen Raheel Sharif

(d) Gen Qamar Bajwa

(e) None of the above

 Ans.(d)

 

 

 

Q35. Banking major HSBC has rolled out UPI solution for corporates in India. UPI stands for......?

(a) Unified Pick Interface

(b) Unified Payments International

(c) Unified Payments India

(d) Unique Payments Issue

(e) Unified Payments Interface

Ans.(e)




Q36. Who has been conferred with the International Press Freedom Award for reporting from Chhattisgarh's Naxal-infested Bastar area?

(a) Yudhvir Singh Malik

(b) Malini Subramaniam

(c) Akshaya Mukul 

(d) Hari Prasad Chourasia

(e) Pankaj R Patel

 Ans.(b)

 

 

 

Q37. The _________ World Robot Olympiad will be organised jointly by NCSM under the aegis of Ministry of Culture and India STEM Foundation (ISF) from 25 November to 27 November 2016 at the India Expo Mart, Greater Noida, India.

(a) 09th

(b) 32nd

(c) 04th

(d) 13th

(e) 20th

Ans.(d)

 

 

 

Q38. The Colombian Government signed a revised peace agreement with the country's largest rebel movement, Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC) making a second attempt within months to end a half century of hostilities. Who is the present President of Colombia?

(a) Juan Manual Santos

(b) Tony Tan Keng Yam

(c) Lee Hsien Loong

(d) Tshering Tobgay

(e) None of the above

Ans.(a)

 

 

 

Q39. Which of the following banks has announced a partnership with Gujarat State Road Transport Corporation (GSRTC) to digitise payment of bus tickets for its customers?

(a) Bandhan Bank

(b) Bank of Baroda

(c) ICICI Bank

(d) State Bank of India

(e) YES Bank

Ans.(e)

 

 

 

Q40. Which country has launched the Tianlian I-04 satellite from the Xichang Satellite Launch Centre?

(a) India

(b) USA

(c) China

(d) Japan 

(e) Bhutan

Ans.(c)

 

 

 

Q41. In the wake of demonetisation, bank deposits with the Reserve Bank of India (RBI) have reached a record high of ___________ beating the earlier record of Rs. 1.7 trillion in May 2009. 

(a) Rs 4.3 trillion

(b) Rs 12.3 trillion

(c) Rs 10.6 trillion

(d) Rs 9.1 trillion

(e) Rs 8.7 trillion

Ans.(a)

 

 

 

Q42. In order to absorb the surge in liquidity in banking system following demonetisation of high value notes, the Reserve Bank introduced an incremental Cash Reserve Ratio (CRR) of 100 per cent for the fortnight which began from 26th November 2016. Currently it is at how much per cent?

(a) 6.25 per cent

(b) 4.00 per cent

(c) 5.75 per cent

(d) 20.25 per cent

(e) 6.75 per cent

Ans.(b)

 

 

 

 

Q43. Which among the following states has announced that the state government has allowed the use of old Rs500 currency notes for purchasing stamp papers until December 15, 2016?

(a) Bihar

(b) Goa

(c) Uttar Pradesh

(d) Assam

(e) Kerala

Ans.(c)

 

 

 

Q44. Which state has introduced a strict law against placement agencies to rein in those involved in exploiting people on the pretext of giving employment outside the state? 

(a) Gujarat

(b) Kerala

(c) Maharashtra

(d) Jharkhand

(e) West Bengal

Ans.(d)

 

 

 

Q45. Assam's picturesque hill station Haflong will host the three-day _____________ next month when tourists can indulge in a number of adventure sports like trekking, hiking, angling and satiate their taste buds by gulping one of the best traditional brews of the region.

(a) Anshus Feastival

(b) Sourya Festival

(c) Gaurish Festival

(d) Bihu Festival

(e) Judima Festival

Ans.(e)

 

 

 

Q46. Which among the following countries was the most searched country by Indian travellers in 2016, with travel searches increasing by 52% this year when compared to 2015, according to a new Skyscanner survey? 

(a) Singapore

(b) Denmark

(c) Switzerland

(d) Australia

(e) New Zealand

Ans.(e)

 

 

 

Q47. Name the Cuba’s former president, Who has passed away recently?

(a) William Trevor 

(b) MGK Menon

(c) Ivan Mikoyan 

(d) Fidel Castro

(e) None of the above

S12. Ans.(d)

 

 

 

Q48. The Government has constituted a new committee to form a strategy to expedite the process of transforming India into a cashless economy. The committee will be headed by ______________. 

(a) Jagdish Singh Khehar

(b) Radhika Menon 

(c) Amitabh Kant

(d) Yudhvir Singh Malik

(e) Pankaj R Patel

 Ans.(c)

 

 

 

Q49. Name the Bank, which has launched contactless debit card which is based on Near Field Communication (NFC) technology?

(a) State Bank of India

(b) South Indian Bank

(c) Kotak Mahindra Bank

(d) IDFC Bank

(e) Bandhan Bank

Ans.(b)

 

 

 

Q50. Celebrated Indian boxer ____________  is all set to add another honour to her glittering career when she/he receives the 'Legends Award' from the International Boxing Association (AIBA) on its 70th anniversary on December 20, 2016?

(a) M C Mary Kom

(b) Vijender Singh

(c) Manoj Kumar

(d) Laishram Sarita Devi

(e) Sarjubala Devi

 Ans.(a)

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 

Gallery