Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 02 Dec. 2016

1.Name the noted Marathi author, whose autobiography ‘Zombi’ won Sahitya Akadmi award in 1991 and who passed away in Pune on November 27, 2016 at the age of 80 ?
A.Nand Kumar Talpade
B.Ajeet Bakshi
C.Anand Yadav
D.Sunil Kumar

Answer – C.Anand Yadav

 

2.NASA will work with Space agency of which Country to put communications capability on the spacecraft Hope that will reach the mars planet in 2021?
A.Japan
B.India
C.China
D.UAE

Answer – D.UAE

 

3.Who is the winner of the 53rd Abu Dhabi Grand Prix held on November 27, 2016?
A.Verstappen
B.Sebastian
C.Rosberg
D.Lewis Hamilton

Answer – D.Lewis Hamilton

 

4.Against which player, the Indian Badminton Player PV Sindhu lost the Women’s single title in the 12th Hong Kong Super series held between November 22-27, 2016?
A.Ratchanok Intanon, Thailand
B.Nozomi Okuhara, Japan
C.Tai Tzu-ying, Taiwan
D.Carolina Marín, spain

Answer – C.Tai Tzu-ying, Taiwan

 

5.The Badminton World Federation (BWF), released a list of Top 50 World Champions comprising six indian male shuttlers. Name the top Indian shuttler who ranked at 12th spot ?
A.Kidambi Srikanth
B.Ajay Jayaram
C.H. S. Prannoy
D.B.Sai Praneeth

Answer – A.Kidambi Srikanth

 

6.Which Cab service provider has partnered with SBI and PNB to launch a mobile ATM in the cab to help the people withdraw cash after the demonetization scheme?
A.Ola
B.Uber
C.Easy Cab
D.Taxi for Sure

Answer – A.Ola

 

7.The insolvency and Bankruptcy Board of India has set up two advisory panels  to consolidate and amend laws relating to corporate as well as service providers insolvency and liquidation. Who will be the head of the panels?
A.Dipak Gupta and Shubhasis ghosh
B.Mohandas Pai and Dipak Gupta
C.Mohandas Pai and Uday Kotak
D.Uday kotak and G Murlidhar

Answer – C.Mohandas Pai and Uday Kotak

 

8.Indian Railways and IRCTC have included “transgender as third gender” in the option in ticket reservation and cancellation forms both online and offline to safeguard their rights. Where is the headquarter of IRCTC?
A.Kolkata
B.New Delhi
C.Mumbai
D.Bangalore

Answer – B.New Delhi

 

9.The book titled ‘Death Under the Deodars’ was penned by whom ?
A.Kiran Desai
B.Aruna Nandhini
C.Chetan Bhagat
D.Ruskin Bond

Answer – D.Ruskin Bond

 

10.Which Indian boxer will be honoured with  ‘Best Boxer’ award by International Boxing Association on December 20, 2016 ?
A.Jitender Kumar
B.Vikas Krishan
C.Akhil Kumar
D.Vijender Singh

Answer – B.Vikas Krishan

 

 

11.Name the Indian Golfer who won the inaugural Qatar Ladies Open held in Doha, Qatar on November 26, 2016.
A.Vani Kapoor
B.Aditi Ashok
C.Smriti Mehra
D.Gursimar Badwal

Answer  –  B.Aditi Ashok

 

12.Which country won their first ever maiden Davis Cup tennis title held in Zagreb, Croatia on November 28, 2016?
A.Argentina
B.Uruguay
C.Croatia
D.Great Britain

Answer  –  A.Argentina

 

13.Who has been appointed as the new Managing Director of McKinsey & Company’s New Delhi office on November 28, 2016 in New Delhi?
A.Sunil Sehgal
B.Atul Bakshi
C.Anand Yadav
D.Gautam Kumra

Answer  – D.Gautam Kumra

 

14.The Government has exempted the POS machines from the excise duty of 12.5% and Special Additional Duty of 4% till which date?
A.March 29, 2017
B.March 30, 2017
C.March 31, 2017
D.April 1, 2017

Answer  –  C.March 31, 2017

 

15.Name the Andriod App launched by the Mobile Wallet Payment Firm MobikWik to enable easy digital payment service in area with slow internet connection.
A.MobiKwik Pay
B.MobiKwik Lite
C.MobiKwik Easy
D.MobiKwik Connect

Answer  – B.MobiKwik Lite

 

16.The government has proposed to revisit the existing National Steel Policy, to ensure overall profitability of the industry. Who is the minister of State for Steel?
A.Vishnu Deo Sai
B.Piyush Goel
C.Dheeraj Kumar
D.Ankur Verma

Answer  – A.Vishnu Deo Sai

 

17.Bank of America’s Merrill Lynch has lowered the estimated GDP of India by 30 basis points for the Fiscal Year 2017-2018 after the demonetization of Rs 500 and Rs 1,000 notes. What is the new GDP estimate?
A.7.2
B.7.3
C.7.1
D.7.4

Answer  – C.7.1

 

18.Which is the only foreign bank after Standard Chartered Bank to offer ‘Unified Payments Interface’ (UPI) solution for corporates in India.
A.HSBC
B.CitiBank
C.Deutsche Bank
D.DBS Bank

Answer  –  A.HSBC

 

19.The United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL),  celebrated its golden jubilee in New Delhi on November 28, 2016. Where is the headquarter of UNCITRAL?
A.Paris
B.Geneva
C.London
D.Vienna

Answer  – D.Vienna

 

20.Which country has rejected a plan to force their government to accelerate the country’s exit from nuclear energy on November 27, 2016.
A.Switzerland
B.Syria
C.South Africa
D.Singapore

Answer  – A.Switzerland

 

21.Which bank has tied up with a non banking company Bajaj Finance to launch a series of co-branded credit cards for Indian customers?
A.Yes Bank
B.Axis Bank
C.HDFC Bank
D.RBL Bank

Answer  – D.RBL Bank

 

22.Utkarsh Micro Finance has received final license from The Reserve Bank of India (RBI) to start operations of____________
A.Small Finance Bank
B.Payment Bank
C.Micro ATM
D.Stock Trading Company

Answer  –  A.Small Finance Bank

 

23.What is the global ranking of Delhi among the top 50 metropolitan economic entities in 2015 according to the data released by the Oxford Economics?
A.31
B.29
C.30
D.35

Answer  –  C.30

 

24.Which ministries have signed an MoU on November 28, 2016 to boost to skill initiatives in the Hydrocarbon Sector
A.Ministry of Heavy Inustries and Public Enterprises, Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
B.Ministry of Chemical and Fertilizer, Ministry of Petroleum and Natural Gas
C.Ministry of Petroleum and Natural Gas, Ministry of Human Resource
D.Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, Ministry of Petroleum and Natural Gas

Answer  – D.Ministry of Skill Development and Entrepreneurship, Ministry of Petroleum and Natural Gas

 

25.Name the campaign launched by Bengaluru based NGO, Association for Promoting Social Action (APSA) to create awareness against child trafficking and missing children in the city.
A.Every5Minutes
B.Every8Minutes
C.Every1Minutes
D.Every5Seconds

Answer  – B.Every8Minutes

 

26.Who won the Asian Para-Badminton Championships held in Beijing, China between November (22-27), 2016?
A.Raj Kumar
B.Pramod Bhagat
C.Suhas LY
D.Tarun Tarun

Answer  – C. Suhas LY

 

27.The Taxation Laws (Second Amendment) Bill, 2016 has been introduced in the Parliament to amend the provisions of which Act to ensure that defaulting assesses are subjected to tax at a higher rate and stringent penalty provision?
A.Income-tax Act, 1951
B.Income-tax Act, 1940
C.Income-tax Act, 1959
D.Income-tax Act, 1961

Answer  – D.Income-tax Act, 1961

 

28.Which Country won a silver medal in the Regular junior High Category at the 13th World Robot Olympiad (WRO) held in Greater Noida on November 27, 2016?
A.India
B.USA
C.China
D.Japan

Answer  – A.India

 

29.What was India’s rank in the 4-Nations Hockey Tournament held in Melbourne on November 27, 2016?
A.1st
B.2nd
C.3rd
D.4th

Answer  –  C.3rd

 

30.The largest uniformed youth organization National Cadet Corps (NCC) on November 27, 2016, celebrated its _________ raising day in New Delhi.
A.65
B.68
C.69
D.67

Answer  – B.68

 

31.Where was the 47th Edition of the International Film Festival of India (IFFI) 2016 held?
A.Kolkata
B.Mumbai
C.Bangalore
D.Goa

Answer  –  D.Goa

 

32.Who has been awarded the Lifetime Achievement Award at the 47th Edition of the International Film Festival of India (IFFI) 2016?
A.Im Sang-soo
B.Lee Joon-ik
C.Im Kwon Taek
D.Song Il-gon

Answer  – C.Im Kwon Taek

 

33.What was the theme of National Film Archives of India’s (NFAI) exhibition organized at the 47th Edition of the International Film Festival of India (IFFI), 2016?
A.Azadi 70 Saal  – Yaad karo Qurbani
B.70 Saal Azadi – Yaad karo Qurbani
C.Yaad Karo Qurbani – Azadi ke 70 Varsh
D.70 Varsh Azadi- Yaad Karo Qurbani

Answer  – A.Azadi 70 Saal  – Yaad karo Qurbani

 

34.Akodara in Sabarkantha district of Gujarat which has become the first Digital Village in India had been adopted by which bank in 2015?
A.Yes Bank
B.State Bank of India
C.Axis Bank
D.ICICI Bank

Answer  – D.ICICI Bank

 

35.The Central Government has formed a committee of Chief Ministers of five States to deal with the situation arising out of Rs 500 and Rs 1,000 denomination notes. Who is the head of the Committee?
A.Sivaraj Singh Chauhan
B.Nitish Kumar
C.Narayana Swamy
D.N. Chandrababu Naidu

Answer  – D.N. Chandrababu Naidu

 

36.Asia’s first cycle highway has been inaugurated in which state?
A.Uttar Pradesh
B.Haryana
C.Bihar
D.Gujarat

Answer  – A.Uttar Pradesh

 

37.10 day long, Losar Festival is celebrated in which region of India?
A.Jammu & Kashmir
B.Manipur
C.Meghalaya
D.Himachal Pradesh

Answer  – A.Jammu & Kashmir

 

38.Government decided to introduce Direct Benefit Transfer (DBT) system for fertilizer subsidy payments.  How many schemes have been covered under the DBT system as on 29 November 2016?
A.55
B.70
C.69
D.78

Answer  –  D.78

 

39.Which state has hosted the World War II Vintage Jeep Rally on 27 November 2016?
A.Assam
B.Meghalaya
C.Manipur
D.Tripura

Answer  – C.Manipur

 

40.A village in Telangana named Khanapur has been renamed as Kavithapuram after the name of the daughter of the Chief Minister of the state. Who is the Chief Minister of Telangana?
A.Shri K Chandrasekhar Rao
B.E.S Lakshmi Narasimhan
C.Ch. Vidyasagar Rao
D.Nara Chandrababu Naidu

Answer  –  A.Shri K Chandrasekhar Rao

 

41.World Health Organisation (WHO) on 24 November 2016 has settled a long standing dispute and battle between India and which organisation about labeling of drugs?
A.The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)
B.D8 (Developing 8)
C.G8 Countries
D.European Union (EU)

Answer  – D.European Union (EU)

 

42.Which country has launched ‘bond notes’ currency in bid to ease cash crunch and is pegged at par with the US dollar and is backed by a $200 million bond facility?
A.Zambia
B.Zimbabwe
C.Libya
D.Namibia

Answer  – B.Zimbabwe

 

43.Bollywood movie Pink To Be Screened at UN Headquarters on Special Invitation. Who is the director of the movie Pink?
A.Ritesh Shah
B.Rashmi Sharma
C.Aniruddha Roy Chowdhury
D.Shoojit Sircar.

Answer  – C.Aniruddha Roy Chowdhury

 

44.RBI has relaxed the withdrawal limits for deposits made in legal tender beyond the restrict limit of Rs 24,000 and Rs 50,000 for saving accounts and Current accounts respectively from 29 November 2016. RBI has the sole right to issue current note under which Act?
A.Section 2 of the Reserve Bank of India Act, 1934
B.Section 12 of the Reserve Bank of India Act, 1934
C.Section 22 of the Reserve Bank of India Act, 1934
D.Section 32 of the Reserve Bank of India Act, 1934

Answer  –  C.Section 22 of the Reserve Bank of India Act,1934

 

45.Which bank has announced a Digital Village initiative to convert 100 villages into digital in 100 days?
A.ICICI Bank
B.HDFC Bank
C.Axis Bank
D.Yes Bank

Answer  –  A.ICICI Bank

 

46.American Morgan Stanley has lowered India’s growth forecast growth for FY’17 from 7.7% to ___?
A.7.1%
B.7.4%
C.7.5%
D.7.3%

Answer  – D.7.3%

 

47.The telecoms tower provider Indus Towers has planned to  invest Rs _____ in India to set up 500 new sites within a year.
A.110 Crore
B.100 Crore
C.107 Crore
D.151 Crore

Answer  –  B.100 Crore

 

48.Union government lead by PM Narendra Modi has approved ___ proposals to set up new special economic zones (SEZs) for IT and biotechnologyacross Telangana, Haryana and Karnataka.
A.Eleven
B.Seven
C.Four
D.Six

Answer  – D.Six

 

49.Name the co-founder of Stripe who has been named world’s youngest self-made billionaires by Forbes.
A.Bobby Murphy
B.Patrick Collison
C.John Collision
D.Ross Boucher

Answer  –  C.John Collison

 

50.Who has been appointed as the new Chief Justice of Australia on November 29, 2016 by Prime Minister Malcolm Turnbull and has become Australia’s first woman Chief Justice?
A.Susan Kiefel
B.Susan Ferling
C.Elyse Kiefel
D.Elyse Ferling

Answer  – A.Susan Kiefel

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 

 


Gallery