Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 1 Dec. 2016

1. Ministry of Culture on November 25, 2016, released a commemoration coin of Rs ___ and circulation coin of Rs ___ to mark year-long celebration of 500th Anniversary of Shri Krishna Chaitanya Mahaprabhu at Vrindawan?

A.500, 10

B.1000, 10

C.500, 5

D.1000, 5

Answer  – A.500, 10

 

 

 

2. Indian railways will introduced which system to check collisions between tracks to reduce train accidents by keeping a record of the track maintenance and will also provide better visibility during foggy days?

A.Rail Saver

B.Tri-Netra

C.i-Netra

D.Track Saver

Answer  –  B.Tri-Netra

 

 

 

3. The Securities and Exchange Board of India (SEBI)on November 23, 2016 has relaxed the norms for _____________ to boost more investment for newstart-ups in the country?

A.Venture capitalists

B.Personal investors

C.Angel Investors

D.Peer-to-peer lenders

Answer  –  C.Angel Investors

 

 

 

4. ESAF’s small finance bank headquarterd at Thrissur, Kerala has selected which of the following institution as their bank’s technology partner?

A.Fidelity National Information Services Inc(FIS)

B.L & T Finance Limited

C.Finance Integration System

D.Birla Global Finance Limited

Answer  – A.Fidelity National Information Services Inc(FIS)

 

 

 

5. South Indian Bank launched ‘Near Field Communication’ (NFC) technology based contactless debit card on November 2, 2016. Where is the headquarter of South Indian Bank located?

A.Kerala

B.Tamil Nadu

C.Karnataka

D.Andhra Pradesh

Answer  –  A.Kerala

 

 

 

6. German based BSH Household Appliances Group has opened India’s first technology centre on 25 November 2016 in which place?

A.New Delhi

B.Mumbai

C.Bengaluru

D.Kolkata

Answer  – C.Bengaluru

 

 

 

7. World’s largest Online homestay marketplace Airbnb signed MOU with the Self-Employed Women’s Association of India (SEWA) on 23 November 2016 for which purpose?

A.To open new women-only hospitals

B.To promote education of poor women in urban areas

C.To train women in vehicle driving

D.To promote tourism in rural areas

Answer  – D.To promote tourism in rural areas.

 

 

 

8. Who won the Best Performance Award by an Actor at the 10th Asia Pacific Screen Awards, held in Brisbane on November 24, 2016?

A.Nawazuddin Siddiqui

B.Sushant Singh Rajput

C.Ranveer Singh

D.Manoj Bajpayee

Answer  –  D.Manoj Bajpayee

 

 

 

9. Name the Chancellor of Nalanda University who has resigned from his post on 25 November 2016.

A.Goh Chok Tong

B.Vivian Balakrishna

C.George Yeo

D.Lee Hsien Loong

Answer  –  C.George Yeo

 

 

 

10. Name the first women who has been appointed as the Director of Lal Bahadur Shastri National Academy of Administration (LBSNAA) at Mussoorie?

A.Prajana Chowdhary

B.Upma Chowdhary

C.Anandi Ramalingam

D.Anandi Chowdhary

Answer  – B.Upma Chowdhary

 

 

 

11. Name the 7th ship of the series of eight Landing Craft Utility Ships that was launched by Indian Navy on 24 November 2016 at Garden Reach Shipbuilders and Engineers Ltd (GRSE), Kolkata.

A.LCU-L07

B.LCU-L27

C.LCU-L57

D.LCU-L77

Answer  – C. LCU-L57

 

 

 

12. Name the hurricane that hit the Central America regions on November 24, 2016 simultaneously with a powerful earthquake.

A.Hurricane Otto

B.Hurricane Virgil

C.Hurricane Zeke

D.Hurricane Paula

Answer  –  A.Hurricane Otto

 

 

 

13. Which state has renamed Chief Minister’s Trophy for Football and Volleyball after martyred Hangpan Dada(Indian Army)?

A.Arunachal Pradesh

B.Assam

C.Meghalaya

D.Manipur

Answer  – A.Arunachal Pradesh

 

 

 

14. What is the rank of Olympics silver medal winning shuttler P.V Sindhu in the latest BWF Badminton ranking as on 25 November 2016?

A.8

B.9

C.10

D.11

Answer  –  B.9

 

 

 

15. Maha Haddioui who is the first professional golfer from Arab region who will play in the Ladies European Tour in the Qatar Ladies Open 2016 hails from which Arab country?

A.Tunisia

B.United Arab Emirates (UAE)

C.Lebanon

D.Morocco

Answer  –  D.Morocco

 

 

 

16. Book titled “Rajiv Gandhi assasin, hidden truths, Priyanka meeting Nalini” which was released on November 24, 2016 is an autobiography of?

A.Nalini Sriharan

B.Priyanka Gandhi

C.Harithra Sriharan

D.Jayakumar

Answer  – A.Nalini Sriharan

 

 

 

17. Dileep Padgaonkar who passed away on November 25, 2016 the age of 72 was related to which field?

A.Educationist

B.Singer

C.Journalist

D.Neurosurgeon

Answer  – C.Journalist

 

 

 

18. Name the freedom fighter who was also the part of Quit India Movement who passed away at 94 in Bhubaneswar,  Odisha.

A.Bhikari Charan Mohanty

B.Rash Behari Bose

C.Surendranath Bannerjee

D.Sagarmal Gopa

Answer  – A. Bhikari Charan Mohanty

 

 

 

 

19. When is the  International Day for the Elimination of Violence against Women celebrated?

A.22 November

B.25 November

C.23 November

D.26 November

Answer  – B.25 November

 

 

 

20. The second edition of Windmill Festival– ‘India’s First International Children’s Festival’ is scheduled to be held on January 14th and 15th, 2017 in which place?

A.Chandigarh

B.Hyderabad

C.Mumbai

D.Kolkata

Answer – C.Mumbai

 

 

 

21. A Supreme Court bench of judges on 25 November 2016 Banned the Sale of Crackers In New Delhi and NCR region to tackle the pollution level in the region. The bench was headed by?

A.A.R. Dave

B.T.S Thakur

C.Ranjan Gogoi

D.J.S. Khehar

Answer – B.T.S. Thakur

 

 

 

22. Which state government has decided to launch “Annapurna Rasoi Programme” to provide quality meal at cheap price to weaker section of people?

A.Andhra Pradesh

B.Gujarat

C.Karnataka

D.Rajasthan

Answer – D.Rajasthan

 

 

 

23. 51st Annual Conference of Directors General and Inspectors General of Police 2016 that was inaugurated on 26 November by P.M Modi was held in which city ?

A.Bangalore

B.Hyderabad

C.New Delhi

D.Mumbai

Answer –B.Hyderabad

 

 

 

24. On 25 November 2016 Armed Forces Tribunal was launched by the Chief Justice of High Court of Jammu and Kashmir at Jammu. Who is the present Chief Justice of High Court of Jammu and Kashmir?

A.N Paul Vasanthakumar

B.Tirath Singh Thakur

C.M. M. Kumar

D.Justice Aftab Hussain Saikia

Answer – A.N Paul Vasanthakumar

 

 

 

25. Bajaj Allianz General Insurance has signed agreement with which bank to sell its insurance products through the bank branches?

A.Union Bank of India

B.Canara Bank

C.Yes Bank

D.Axis Bank

Answer –B.Canara Bank

 

 

 

26. Which multiplex chain in India has partnered with State Bank of India(SBI) to enable cash withdrawal of Rs 2000 at their multiplex ?

A.INOX

B.PVR

C.Cinemax

D.Big Cinemas

Answer –A.INOX Leisure

 

 

 

27. Google on 23 November 2016 announced a list of ___ Indian Startupsthat will join the third edition of Launchpad Accelerator programme at Google Headquarters California.

A.5

B.6

C.7

D.8

Answer –C.7

 

 

 

28. Which Indian Boxer will be awarded with the Legends Award’ by the International Boxing Association (AIBA) on its 70th anniversary ceremony on 20 December 2016 in Switzerland ?

A.Laishram Sarita Devi

B.Mary Kom

C.Vijender Singh

D.Vikas Krishan Yadav

Answer –B.Mary Kom

 

 

 

29. The book  ‘The Man Who Knew: The Life and Times of Alan Greenspan’ has been authored by whom ?

A.Robert Gordon

B.Iris Bohnet

C.Sebastian Mallaby

D.Duncan Clark

Answer – C.Sebastian Mallaby

 

 

 

30. On November 26, 2016, Bangladesh announced to honour ____ members of Indian Army who were martyred during the Bangladesh Liberation War.

A.1896

B.1688

C.1668

D.1686

Answer –C.1668

 

 

 

31. Who has been appointed as the President of Hockey India during the 41st Hockey India Executive Board meeting on November 25, 2016 in New Delhi and will replace Narinder Dhruv BatrA.

A.Mariappa Koshy

B.Mariamma Koshy

C.Mariamma Joshy

D.Mariappa Joshy

Answer – B.Mariamma Koshy

 

 

 

32. Who has been appointed as the interim Chairman of Tata Steel after Cyrus Mistry was removed from the position on November 25 in Mumbai?

A.O P Bhatt

B.O P Kohli

C.O P Singh

D.V P Singh

Answer –A.O P Bhatt

 

 

 

33. Civil Aviation Ministry on 25 November 2016 has launched a portal named _______ to provide a hassle-free and comfortable air travel experience to people.

A.AirService

B.VayuSewa

C.AirSewa

D.E-Sewa

Answer – A.AirSewa

 

 

 

34. Scientists from which country have developed 3D artificial lung model which will help in creating more accurate treatment method and drugs for the lung disease.

A.USA

B.Czech Republic

C.Japan

D.UK

Answer –B.Czech Republic

 

 

 

35. Which Indian boxer defeated Jorge Grinan of Cuba to win a Gold Medal at the AIBA Youth World Boxing Championship held at St Peterburg, Russia on 26 November 2016 ?

A.Sachin Singh

B.Naman Tanwar

C.Vikas Krishan

D.Manoj Kumar

Answer –A.Sachin Singh

 

 

 

36. Name the Revolutionary Cuban leader who has served as both Prime Minister and President of Cuba, who died at 90 on 25 November 2016 ?

A.Fidel Vostro

B.Fidel Castro

C.Ryder Castro

D.Ryder Vostro

Answer –B.Fidel Castro

 

 

 

37. Ivan Mikoyan who died at 89 on 25 November 2016, was the co-creator of which famous fighter jet?

A.Sukhoi Su-27

B.Dassault Mirage 2000

C.Boeing P-26 Peashooter

D.MiG-29

Answer – D.MiG-29

 

 

 

38. Constitution Day or Samvidhan Divas is celebrated every year in India on which day to honor our Constitution and its promulgation ?

A.November 25

B.November 26

C.November 27

D.November 29

Answer – B.November 26

 

 

 

39. National milk day is celebrated on 26 November to mark the anniversary of Father of the White Revolution. Who is the Father of the White Revolution?

A.M.S Swaminathan

B.Hiralal Chaudhary

C.Verghese Kurien

D.G. Balakrishnan

Answer – C.Verghese Kurien

 

 

 

40. Union Agriculture & Farmers Welfare Minister,Shri Radha Mohan Singh launched a portal ______ for connecting breeders and farmers regarding availability of bovine germplasm?

A.E-pashupaalan

B.E-pashuhaat

C.E-pashuayog

D.E-pashuvihar

Answer – B.E-pashuhaat

 

 

 

41. India’s First Underwater Festival was organized by Finkick Adventures on November 27, 2016 in which city of India ?

A.Nashik

B.Nagpur

C.Pune

D.Mumbai

Answer – C.Pune

 

 

 

42. Prime Minister Narendra Modi on November 27, 2016 flagged off an express train from Kushinagar in Uttar Pradesh that will run between Gorakhpur and Delhi`s Anand Vihar terminus. What is the name of that train?

A.Humsafar Express

B.Jansafar Express

C.Humraahi Express

D.Janyatra Express

Answer – A.Humsafar Express

 

 

 

43. Which state Government has recently introduced a bill to stop the placement agencies from exploiting the job seekers and abolish human trafficking from the state?

A.Haryana

B.Jharkhand

C.Uttar Pradesh

D.Bihar

Answer – B.Jharkhand

 

 

 

44. The Reserve Bank of India increased the Cash Reserve Requirement (CRR) for excess deposits amount collected in banks between September 16 and November 11, 2016 to _______________

A.10%

B.70%

C.4%

D.100%

Answer – D.100%

 

 

 

45. To help the foreign tourists overcome the cash crunch problem the forex player Centrum Direct launched a payment solution named _________which consists of a mobile wallet along with a physical card to withdraw money from any bank ATM.

A.CentrumWallet

B.DirectPay

C.CentrumPay

D.ForexWallet

Answer – C.CentrumPay

 

 

 

46. According to the new GST law, E-commerce giants Flipkart and Snapdeal will have to deduct _______________ TCS (Tax Collected at Source) while making payments to their suppliers and deposit TCS amount with the government.

A.5%

B.2%

C.3%

D.1%

Answer – B.2%

 

 

 

47. Which film won the short film award at the UNSECO Salon Youth Video Competition 2016 held in Marrakech, Morocco on November 14, 2016

A.Magical Piano

B.Paperman

C.The Red Balloon

D.Tin Toy

Answer – A.Magical Piano

 

 

 

48. Who has been appointed as the new chief of Pakistan Army by the Prime Minister Nawaz Sharif replacing Gen Raheel Sharif who will retire on November 29, 2016 ?

A.Malik Zafar Iqbal

B.Rizwan Akhtar

C.Zubair Mahmood Hayat

D.Qamar Bajwa

Answer – D.Qamar Bajwa

 

 

 

49. Bangalore-based pharmaceutical company Strides Shasun announced to acquire Swedish Moberg Pharma’s brand ‘PediaCare’ for how much amount?

A.$ 7 million

B.$ 5 million

C.$ 4 million

D.$ 2 million

Answer – B.$ 5 million

 

 

 

50. Which Indian golfer won Hero womens Professional Golf Tour title inLucknow on November 27, 2016.

A.Aditi Ashok

B.Smriti Mehra

C.Gursimar Badwal

D.Vani Kapoor

 

Answer – B.Smriti Mehra

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

 

Shobhagpura Branch :- 7727867730

 

Sector 14 Branch :- 9521314152

 

Gallery