Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 30 Nov 2016

1. Which Constituent Assembly became the first e-assembly constituency of the country by adopting E-Vidhan system on 22 November 2016?

A.Palampur Assembly Constituency

B.Palam Vihar Assembly Constituency

C.Palamgarh Assembly Consituency

D.Palamganj Assembly Constituency

Answer  –  A.Palampur Assembly Constituency

 

 

 

2. Which state government in India has made it compulsory for all four-wheeler vehicles in the state to install an auto dipper in the vehicles according to the Rule 106 of the Central Motor Vehicles Rules, 1989 ?

A.Maharashtra

B.Punjab

C.Haryana

D.Gujarat

Answer  –  C.Haryana

 

 

 

3. Cabinet Committee on Security (CCS) headed by PM Modi, gave its approval of buying 12 Dornier surveillance aircraft Do-228 for Indian Navy on 23 November 2016. The total cost of these aircraft is

A.Rs 3,000 Crore

B.Rs 2,500 Crore

C Rs 4,200 Crore

D Rs 2,000 Crore

Answer  –  B.Rs 2,500 Crore

 

 

 

4. The Fifth International Tourism Mart that is organized in the North Eastern region of India is to be held between 23-25 November 2016 in which Indian state ?

A.Manipur

B.Gangtok

C.Shillong

D.Guwahati

Answer  – A.Manipur

 

 

 

5. South Korea on 23 November 2016 signed a controversial intelligence deal to share defence intelligence on North Korea, with which country?

A.China

B.Japan

C.Taiwan

D.The Philippines

Answer  –  B.Japan

 

 

 

6. Airtel Payments Bank Ltd, a subsidiary of Bharti Airtel, has started its pilot operation of first payment bank unit in which Indian state on November 23, 2016?

A.Maharashtra

B.New Delhi

C.Rajasthan

D.Punjab

Answer  – C.Rajasthan

 

 

 

7. A loan of how much amount has been sanctioned by NABARD for farmer welfare in Rabi season to be distributed by theDistrict Central Cooperative Banks (DCCBs)

A.Rs 17,000 crore

B.Rs. 27,000 crore

C.Rs. 21,000 crore

D.Rs. 25,000 crore

Answer  – C.Rs 21,000 crore

 

 

 

8. Which bank of Brunei has signed a deal with India’s Ramco Systems for ERP integrated solution?

A.Baiduri Bank

B.Perbadanan Tabung Amanah Islam Brunei

C.Bank Islam Brunei Darussalam Berhad

D.Autoriti Monetari Brunei Darussalam

Answer  –  C.Bank Islam Brunei Darussalam Berhad

 

 

 

9. As per the 7th Global Wealth Report issued by the Credit Suisse Research Institute the global wealth of the world has ________ by____ in 2016?

A.Increased, 0.8%

B.Increased, 1.4%

C.Decreased, 0.8%

D.Decreased, 1.4%

Answer  –  B.Increased, 1.4%

 

 

 

10. Which country has agreed to import Indian basmati and non-basmati rice from 17 registered mills in India after proper inspection?

A.Japan

B.China

C.USA

D.Dubai

Answer  – B.China

 

 

 

11. BHEL commissioned the second unit of 4×93 MW steam turbine-based captive power plant on November 23, 2016 at Hazira, Gujarat. The power plant is owned by?

A.NTPC

B.Gujarat state government

C.Reliance Industries Ltd (RIL)

D.Adani Group

Answer  – C.Reliance Industries Ltd (RIL)

 

 

 

12. President Barack Obama awarded the United States highest civilian award ‘Presidential Medal of Freedom’ in White House on 22 November 2016 to how many people?

A.17

B.19

C.24

D.21

Answer  – D.21

 

 

 

13. Which sole bollywood actress has been named in the BBC’s list of 100 most influential women 2016 ?

A.Priyanka Chopra

B.Sunny Leone

C.Deepika Padukone

D.Aishwarya Rai Bachchan

Answer  –  B.Sunny Leone

 

 

 

14. Which Indian journalist has been honored at CPJ’s annual International Press Freedom Awards 2016 held on 22 November 2016 in New York City, for reporting from the Naxal-hit Bastar area, in Chhattisgarh?

A.Malini Subramaniam

B.Sucheta Dalal

C.Barkha Dutt

D.Shereen Bhan

Answer  – A.Malini Subramaniam

 

 

 

15. Who has been appointed the new chairman of National Highways Authority of India (NHAI) on November 23, 2016?

A.Yuvraj Singh Malik

B.Yogvir Singh Malik

C.Yudhvir Singh Malik

D.Yograaj Singh Malik

Answer  –  C.Yudhvir Singh Malik

 

 

 

16. Which Indian Pharma Company has acquired 85.1% stake in Russian JSC Biosintez for $ 60 million as an attempt to invest in strategic emerging market ?

A.Glaxo SmithKline Pharmaceuticals Ltd.

B.Cadila Pharmaceuticals Ltd

C.Sun Pharmaceutical Industries Limited

D.Glenmark Pharmaceuticals Ltd

Answer  –  C.Sun Pharmaceutical Industries Limited

 

 

 

17. PepsiCo InC.announced to acquire probiotic and kombucha beverage maker _____on November 22, 2016.

A.BeVita

B.KeVita

C.SeVita

D.HeVita

Answer  – B.KeVita

 

 

 

18. Name the 4th data satellite launched by China on 22 November 2016 on the Long March-3C carrier rocket from the Xichang Satellite Launch Centre in southwest Sichuan province ?

A.Ziyuan III-04

B.CBERS-4

C.Tianlian I-04

D.Tianhui 1D

Answer  – C.Tianlian I-04

 

 

 

19. The 13th World Robot Olympiad (WRO) to be held in which country from 25 to 27 November 2016 ?

A.Qatar

B.India

C.Malaysia

D.China

Answer  – B.India

 

 

 

20. Which Yash Bharti Awardee and Hindi & Bhojpuri writer passed away on 22 November 2016 at age of 92?

A.Dr. Viveki Rai

B.Dr. Krishna Dev Upadhyaya

C.Dr. Dharamveer Singh

D.Dr. H.S. Upadhyaya

Answer  – A.Dr. Viveki Rai

 

 

 

21. Name the former CEO of ICRA Limited who passed away on November 23, 2016 at 69 ?

A.Naresh Takkar

B.Arun Duggal

C.Ravinder Singhania

D.Pranab Kumar Choudhary

Answer  – D.Pranab Kumar Choudhary

 

 

 

22. Name the ex- Chairman of the Indian Space Research Organisation(ISRO) who was an eminent physicist passed away on 22 November 2016 at 88 ?

A.Professor A.S. Kiran Kumar

B.Dr. K.K. Radhakrishnan

C.Professor MGK Menon

D.Professor Shailesh Nayak

Answer  – C.Professor MGK Menon

 

 

 

23. Which state has launched Water Distribution Monitoring Portal ‘Smart Water Distribution Monitoring’ on November 23, 2016, to track the status of drinking water in the nearby water tanks?

A.Karnataka

B.Tamil Nadu

C.Telangana

D.Andhra Pradesh

Answer  –  D.Andhra Pradesh

 

 

 

24. Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by P.M Modi has approved the setting up of how many Jawahar Navodaya Vidyalaya (JNV) in uncovered districts with an outlay of Rs. 2,871 crore?

A.62

B.65

C.71

D.58

Answer  – A.62

 

 

 

25. As per the policy ‘Guidelines of the Ministry of Defence for penalties in business dealings with entities’ released by Defence Ministry on November 21, 2016, theBan period has been reduced to ___ years from the previous 10 years?

A.8

B.6

C.5

D.2

Answer  –  C.5

 

 

 

26. Union Cabinet Approved the Introduction of New Merchant Shipping Bill, 2016 in Parliament on November 23, 2016 in New Delhi. The bill will abolish The Coasting Vessels Act, 1838 and _____  ?

A.The Merchant Shipping Act, 1968

B.The Merchant Shipping Act, 1978

C.The Merchant Shipping Act, 1958

D.The Merchant Shipping Act, 1948

Answer  –  C.The Merchant Shipping Act, 1958

 

 

 

27. Wangala or 100 Drum Festival which marks the end of a period of toil for farmers is celebrated in which of the following state?

A.Mizoram

B.Nagaland

C.Tripura

D.Meghalaya

Answer  –  D.Meghalaya

 

 

 

28. What is India’s rank in 2016 edition of ‘Measuring the Information Society Report’ of UN International Telecommunication Union (ITU)  launched on 22 November 2016 in Botswana, South Africa ?

A.130

B.133

C.138

D.139

Answer  – C.138

 

 

 

29. Which university has topped the QS Graduate Employability Ranking for 2017?

A.University of Cambridge,UK

B.Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA

C.Stanford University,USA

D.Tsinghua University,China

Answer  –  C.Stanford University

 

 

 

30. Which country will host the Shanghai Cooperation Organization (SCO) Energy Club in 2017?

A.Cambodia

B.Belarus

C.Turkey

D.Mongolia

Answer  –  C.Turkey

 

 

 

31. The Reserve Bank of India on November 23, 2016 has increased the maximum limit of e-Wallet/ Prepaid Payment Instruments (PPIs) from Rs. 10,000 to ____?

A.Rs. 20,000

B.Rs. 15,000

C.Rs. 17,000

D Rs. 12,000

Answer  –  A.Rs 20,000

 

 

 

32. IBBI has notified three sets of regulations directing the eligibility criteria of becoming a professional member of an Insolvency Professional Agency? What is the full form of IBBI?

A.Insolvency and Bankruptcy Board of India

B.Independent Banking Board of Insolvency

C.Insolvency and Banking board of India

D.Indian board of Bankruptcy and Insolvency

Answer  –  A.Insolvency and Bankruptcy Board of India

 

 

 

33. How many banks have joined NPCI’s Unified Payments Interface (UPI) till date to allows national fund transfer between any two bank using a mobile phone?

A.25

B.30

C.32

D.35

Answer  – B.30

 

 

 

34. Gujarat State Road Transport Corporation (GSRTC) has signed agreement with which bank on November 24, 2016, for installation of 125 points of sale (PoS) terminals to facilitate booking of tickets through credit and debit cards at all GSRTC bus stops ?

A.Axis Bank

B.ICICI Bank

C.Yes Bank

D.HDFC Bank

Answer  –  C.Yes bank

 

 

 

35. On 23 November 2016 Talcher Thermal Power Station of NTPC made a record by generating highest single day generation of power of 11.496 Million Units. Where is Talcher Thermal Power Station located?

A.Andhra Pradesh

B.Odisha

C.Karnataka

D.Maharashtra

Answer  –  B.Odisha

 

 

 

36. The Women cricketer Karen Rolton has been inducted into the ICC’s Hall of Fame on November 24, 2016. She represented which country in cricket?

A.England

B.New Zealand

C.South Africa

D.Australia

Answer  –  D.Australia

 

 

 

37. Who has been appointed as the National President of Indo-American Chamber of Commerce for 2016-2017, by the committee of the Chamber during the meeting held in Mumbai?

A.N V Srinivasan

B.M S Srinivasan

C.M K Srinivasan

D.G V Srinivasan

Answer  – A.N V Srinivasan

 

 

 

38. Donald Trump on November 23, 2016  has appointed which Indian-American as the US Ambassador to UN?

A.Nikki Haley

B.Renu Pall

C.Pramila Jayapal

D.Kamala Harris

Answer  – A.Nikki Haley

 

 

 

39. Reliance group has entered into a deal with Zee group to sell its TV channels and Radio service to Zee group. The deal is worth ____ ?

A.$251 million

B.$260 million

C.$283 million

D.$275 million

Answer  – C.$283 million

 

 

 

40. Where is the Mortuary Temple of Seti I located?

A.Turkey

B.Libya

C.Greece

D.Egypt

Answer  – D.Egypt

 

 

 

41. Indian boxer Neeraj Goyat has been ranked 35th in World Boxing Council(WBC). He plays under which category?

A.Lightweight

B.Heavyweight

C.Welterweight

D.Cruiserweight

Answer  –  C.Welterweight

 

 

 

42. K. Subaash passed away in Chennai on November 23, 2016 at the age of 57 was related to which field?

A.Director

B.Football

C.Politician

D.Economist

Answer  – A.Director

 

 

 

43. Name the First Female Merchant Navy Captain to receive International Bravery Award for 2016 by the International Maritime Organization (IMO) in London on November 21, 2016, for her exceptional bravery in the rescue of 7 fishermen from a sinking fishing boat in Bay of Bengal waters.

A.Captain Radhika Menon

B.Captain Sonali Banerjee

C.Captain Tanuja Mukherjee

D.Captain Shristi Ahuja

Answer  – A.Captain Radhika Menon

 

 

44. Which Indian University has been ranked as the top institution of India according to the QS Graduate Employability Ranking 2017 Ranks ?

A.IIT Delhi

B.IIT Kharagpur

C.IIT Madras

D.IIT Bombay

Answer  –  B.IIT Kharagpur

 

 

 

45. Government of India has imposed a safeguard duty on import of which product effective from November 23, 2016 till May 22, 2019 to ensure fair trade and protect domestic manufacturers from cheap imports ?

A.Electronic Equipments

B.Steel

C.Gems

D.Fertilizers

Answer  – B.Steel

 

 

 

46. Renowned mountaineer Hassan Sadpara passed away on 21 November 2016 at 53. He was from which country?

A.Bangladesh

B.Afghanistan

C.India

D.Pakistan

Answer  – D.Pakistan

 

 

 

47. Which Indian city has been ranked among the “World’s Top Trending Tourists Destinations” for the year 2017 as per the survey of leading website Booking.com?

A.Agra

B.Mumbai

C.New Delhi

D.Hyderabad

Answer  –  B.Mumbai

 

 

 

48. P.M. Modi during his Punjab visit on 25 November 2016 on the 350th birth anniversary of Guru Gobind Singh laid the foundation stone of All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at which of the following district of Punjab?

A.Amritsar

B.Ludhiana

C.Faridkot

D.Bhatinda

Answer  – D.Bhatinda

 

 

 

49. According to a study conducted by Swiss researchers on ‘The impact of climate change in the Himalayas’ which power project in Himalayan Glaciers would fears chances of floods?

A.Thermal Power Projects

B.Hydro Power Projects

C.Nuclear Power Projects

D.All of these

Answer  – B.Hydro Power Projects

 

 

 

50. Who is the head of the committee formed by central government in New Delhi on November 25, 2016 to Develop Digital Payment Platform for all Government-Citizen Transactions?

A.Ratan P Watal

B.Amitabh Kant

C.M. Veerappa Moily

D.AK Jha

Answer   – B.Amitabh Kant

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152


Gallery