DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 26 Nov. 2016

1. Which Indian city will host India-China Joint Training Exercise “Hand-in-Hand 2016”?
A.Kochi
B.Pune
C.Bhubaneswar
D.Madurai

Answer  –  B.Pune

 

 

2. GoI has signed $500 million loan with which bank to Build Longest Bridge across River Ganga?
A.AIIB
B.WORLD BANK
C.IMF
D.ADB

Answer  –  D.ADB

 

 

3. The government has formed a special taskforce team to recalibrate ATMs. Who will head the taskforce?
A.Ajay Sharma
B.P. K . Sethi
C.S.S. Mundra
D.Sameer Gehlaut

Answer  –  C.S.S.Mundra

 

 

4. Which Indian bank is the first to roll out newly issued 500 rupee notes?
A.State Bank of India
B.Central Bank of India
C.Canara Bank
D.Bank of India

Answer  –  A.State Bank of India

 

 

5. Which Pharmaceutical company has signed a signedtri-party agreement for For Malaria Project In Mandla?
A.Cipla
B.Sun Pharma
C.Glenmark
D.Surya Pharma

Answer  –  B.Sun Pharma

 

 

6. What is the name of the venture formed by the Reliance group to provide Internet of Things (IoT) services to customers across India?
A.INIFINTE
B.COSMIC
C.UNBOUND
D.UNLIMIT

Answer  –  D.UNLIMIT

 

 

7. Suzuki Motor Corporationis to set up an industrial training institute ‘Japan-India Institute for Manufacturingin which state of India?
A.Haryana
B.Gujarat
C.Kerala
D.West Bengal

Answer  –  B.Gujarat

 

 

8. In which state the 135 women commando inducted in CRPF are undertaking anti-Maoist operations? 
A.Jharkhand
B.Bihar
C.Chhatisgarh.
D.Madhya Pradesh

Answer  –  A.Jharkhand 

 

 

9. Supermoon was seen on 14 November 2016 across the worlD.Last time, it was observed in which year?
A.1934
B.1948
C.1973
D.2001

Answer  –  B.1948

 

 

10. Name the winner of the National Women Premier Chess Championship. 
A.Rucha Pujari
B.Tania Sachdev
C.Padmini Rout
D.Sarita Reddy

Answer  –  C.Padmini Rout

 

 

11. SSP Chawrasia who recently won the Asian Tour is associated with which game?
A.Hockey
B.Golf
C.Football
D.Atheletics

Answer  –  B.Golf

 

 

12. Who won the 2016 Champions Showdown?
A.Viswanathan Anand
B.Magnus Carlsen
C.Bobby Fischer
D.Veselin Topalov

Answer  –  A.Viswanathan Anand

 

 

13. The fifth edition of the India Surfing Festival held in which state ?
A.Kerala
B.Odisha
C.Jharkhand
D.Meghalaya

Answer – B.Odisha

 

 

14. What is the new date for presenting the Union Budget as decided by the government of India?
A.February 20
B.March 1
C.February 28
D.February 1

Answer  –  D.February 1

 

 

15. Ayur Herbarium project has been inaugurated in which state by Maritius PM?
A.Uttar Pradesh
B.Tamil Nadu
C.Goa
D.Puducherry

Answer  –  C.Goa

 

 

16. Government of India has imposed 5 year ban on Zakir Naik’s NGO. What is the name of the NGO?
A.Rehmani Foundation
B.Islamic Research Foundation
C.Rahat Welfare Trust
D.Khair-e-Ummat Trust

Answer  –  B.Islamic Research Foundation

 

 

17. Name the scheme launched to provide free electricity connection to each household in the Bihar in the next two years.
A.Har Ghar Bijli Lagataar
B.Har Ghar Ujala Yojna
C.Ghar Ghar Roshini ka Vada
D.Deen Dayal Upadhyaya Gram Jyoti Yojana

Answer  –  A.Har Ghar Bijli Lagataar

 

 

18. What is the revamped Toll-free helpline number launched by UIDAI to help residents get quick access to information about Aadhaar.
A.1007
B.1991
C.1866
D.1947

Answer  –  D.1947

 

 

19. How many nations have become the signatories of the Framework agreement of International Solar Alliance?
A.17
B.18
C.20
D.23

Answer  –  C.20

 

 

20. Festival of India is being celebrated in which country to showcase the diverse culture of the country?
A.Qatar
B.Oman
C.Saudi Arabia
D.Dubai

Answer  –  B.Oman

 

 

21. What is the name of the payments solution launched by MasterCard to enable the users pay using their smart phones.
A.SMS payment
B.WebMoney
C.QIWI Wallet
D.Masterpass QR

Answer  –  D.Masterpass QR

 

 

22. The president of India, Shri Pranab Mukherjee, launched National Student Startup Policy at the Second Visitor’s Conference to generate employment opportunities for the students. Where was the conference held?
A.New Delhi
B.Karnataka
C.West Bengal
D.Chandigarh

Answer  –  A.New Delhi

 

 

23. How many products have been registered under geographical indications to gain specific reputation?
A.255
B.272
C.321
D.296

Answer  –  B.272

 

 

24. Government has hiked the Minimum Support Prices (MSP) of Wheat by:
A.Rs 550 per quintal
B.Rs 500 per quintal
C.Rs 100 per quintal
D.Rs 300 per quintal

Answer  –  C.Rs 100 per quintal

 

 

25. When is the National Press day celebrated ?
A.November 14
B.November 13
C.November 16
D.November 17

Answer  –  C.November 16

 

 

26. Who has been appointed as the CEO of Times Global Partners
A.Sudhir Pal
B.Rishi Jaitly
C.Puneet Singhvi
D.Abhishek Sharma

Answer  –  B.Rishi Jaitly

 

 

27. Who has been appointed by Israel as the first ambassador to Turkey since 2010?
A.Shirley Porter
B.Stav Shaffir
C.Orly Levy
D.Eitan Naeh

Answer  –  D.Eitan Naeh

 

 

28. Who has been appointed as the new Chairman of Tata Global Beverages replacing Cyrus Mistry?
A.Harish Bhat
B.Arun Sarin
C.Piyush Mankad
D.G.K. Pillai

Answer  –  A.Harish Bhat

 

 

29. Which country has topped in the list of the world’s fastest supercomputers for the eight consecutive years?
A.USA
B.Germany
C.China
D.Japan

Answer  –  C.China

 

 

30. Which country recently conducted the first Brain implantation?
A.UK
B.Netherlands
C.Norway
D.Iceland

Answer  –  B.Netherlands

 

 

31. Name the drone developed by DRDO to keep an eye on enemy territory, which recently completed its test flight.
A.Rustom-2
B.Aura
C.Netra
D.Abhyas

Answer  –  A.Rustom-2

 

 

32. Which company has launched the thinnest laptop of the world in India?
A.Dell
B.Lenovo
C.HP
D.Acer

Answer  –  D.Acer

 

 

33. Which country will host T20 Cricket World Cup for the Blind in 2017?
A.Australia
B.India
C.Pakistan
D.New Zealand

Answer  –  B.India

 

 

34. Name the six times BJP MLA and Former Himachal Pradesh Minister who died recently.
A.Jagadish Kumar
B.Rajendra Dadu
C.I D Dhiman
D.Ganesh Joshi

Answer  –  C.I D Dhiman

 

 

35. The first female Chinese pilot who died recently was the pilot of which fighter jet?
A.J-10
B.J-9
C.J-11
D.J-15

Answer  –  A.J-10

 

 

36. The International Day for Tolerance observed on
A.November 15
B.November 11
C.November 14
D.November 16

Answer  –  D.November 16

 

 

37. Which state has become the first to adopt a resolution to support the demonetization move of the government?
A.Madhya Pradesh
B.Gujarat
C.Chhattisgarh
D.Maharashtra

Answer  – C.Chhattisgarh

 

 

38. Under ‘Housing for All by 2022’, Government has approved setting up of how many houses in the next three years?
A.1.5 Crore
B.1 Crore
C.2.5 Crore
D.1.25 Crore

Answer  – B.1 Crore

 

 

39. Recently which state has been adopted by Sachin Tendulkar under the Sansad Adarsh Gram Yojna?
A.Gollapalli village
B.Ulavapadu village
C.Buddapalli village
D.Inkollu village

Answer  – A.Gollapalli village

 

 

40. Which of the following country has conducted Raad ul Barq (Strike of Thunder) military exercise in a strategically located area in Punjab?
A.India
B.Afghanistan
C.China
D.Pakistan

Answer  – D.Pakistan

 

 

41. Which of the following country has officially withdrawn from International Criminal Court (ICC) ?
A.Pakistan
B.China
C.The Netherland
D.Russia

Answer  – D.Russia

 

 

42. Which of the following was declared as the word of the year 2016 by Oxford Dictionaries ?
A.Post-truth
B.Woke
C.Adulting
D.Hygge

Answer  –  A.Post-truth

 

 

43. Which among the following Broadcaster service will launch 11 new language services?
A.NBC
B.CBS
C.ABC
D.BBC

Answer  – D.BBC

 

 

44. Which Test Cricket playing nation has appointed a women as the president of the Cricket Board?
A.South Africa
B.England
C.New Zealand
D.Srilanka

Answer  – C.New Zealand

 

 

45. World Philosophy Day is observed on which date?
A.November 18
B.November 15
C.November 17
D.November 16

Answer  – C.November 17

 

 

46. Who is the author of the book titled ‘The Legend of Lakshmi Prasad’ ?
A.Tara Sharma
B.Nalini Bhardwaj
C.Nisha Kothari
D.Twinkle Khanna

Answer  – D.Twinkle Khanna

 

 

47. Who has been awarded the Poet Laureate award 2016 at the Mumbai’s literary festival ‘Tata Literature Live’?
A.Salim Khan
B.Gulzar
C.Akhtar Mirza
D.Javed Akhtar

Answer  – B.Gulzar

 

 

48. Which airline has been awarded as the best airline in the world byAirlineRatings.com?
A.Air New Zealand
B.Qantas Airways
C.Singapore Airlines,
D.British Airways

Answer  – A.Air New Zealand

 

 

49. Which Social media giant has acquired the emotion detection start-up FacioMetrics ?
A.LinkedIn
B.Instagram
C.Twitter
D.Facebook

Answer  – D.Facebook

 

 

50. Recently which country has discovered a new species of fish?
A.Japan
B.USA
C.China
D.UK

Answer  –  C.China

 

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 

Gallery