Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 24 Nov. 2016

1. Apollo tyres would start a manufacturing facility in which state of India with an investment of Rs.525 crore?

A.Telengana

B.Himachal Pradesh

C.Andhra Pradesh

D.Assam

Answer  – C.Andhra Pradesh

 

 

 

2. Twitter India, along with website ‘India Spend’ has launched which service to enable users to get real-time information about the pollution levels in their areas with a tweet?

A.Good Air service

B.Breathe service

C.Good Quality service

D.Pure Air service

Answer  – B.Breathe service

 

 

 

3. Name the robot name has been introduced by Kumbakonam based City Union Bank to improve customer service?

A.CUB-LAKSHMI

B.CUB-UNION

C.CUB-UBI

D.CUB-GANGA

Answer  – A.CUB-LAKSHMI

 

 

 

4. Sri Lankan government has decided to obtain 10 diesel engines from which company in India under credit line facility provided by Indian government?

A.BHEL

B.BPCL

C.IOL

D.RITES

Answer  – D.RITES

 

 

 

5. Which state government has signed an agreement with Canada to implement a joint action plan on urban infrastructure development in the State on November 8, 2016?

A.Andhra Pradesh

B.Maharashtra

C.Madhya Pradesh

D.West Bengal

Answer  – B.Maharashtra

 

 

 

6. The number of rural households were distributed with free LPG connections under which scheme has crossed the 1 crore?

A.PMJDY

B.PMKVY

C.PMUY

D.PMAY

Answer  – C.PMUY

 

 

 

7. Which state government’s high court has been ordered all hill stations and glaciers in the state to be declared as eco-sensitive within three months?

A.Madhya Pradesh

B.Uttarakhand

C.Meghalaya

D.Arunachal Pradesh

Answer  – B.Uttarakhand

 

 

 

8. Name the world’s largest digital national building initiative has been inaugurated by Shri Prakash Javadekar, Union Human Resource Development Minister?

A.Future India Hackathon 2017

B.Smart India Hackathon 2017

C.Digital India Hackathon 2017

D.Skill India Hackathon 2017

Answer  – B.Smart India Hackathon 2017

 

 

 

9. Seventh Session of the Conference of Parties (COP7) to WHO Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) kicked off in which country?

A.Germany

B.India

C.Switzerland

D.Brazil

Answer  – B.India

 

 

 

10. Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the first ever International Agro-biodiversity Congress, (IAC) in which city on November 6, 2016?

A.Udaipur

B.Chennai

C.New Delhi

D.Hyderabad

Answer  – C.New Delhi

 

 

 

11. A notification has been issued by the centre to extend the Armed Forces Special Powers Act (AFSPA) in three districts of which state of India?

A.Arunachal Pradesh

B.Andhra Pradesh

C.Mizoram

D.Madhya Pradesh

Answer  – A.Arunachal Pradesh

 

 

 

12. Punjab Termination of Water Agreements Act was passed in which year?

A.1981

B.2001

C.1995

D.2004

Answer  – D. 2004

 

 

 

13. Which country will host the 2018 International Competition Network (ICN) Annual Conference

A.Singapore

B.India

C.Portugal

D.China

Answer  – B. India

 

 

 

14. How many Indian families are listed among the Forbes Asia’s 50 Richest Families?

A.15

B.17

C.19

D.25

Answer  –  B. 17

 

 

 

15. Which e-commerce company has introduced “wallet on delivery”?

A.Amazon

B.Snapdeal

C.Flipkart

D.Shopclues

Answer  –   B. Snapdeal

 

 

 

16. Indian railway and Assam has announced a Joint Venture for the construction of four elevated railway tracks in the state. What is the project cost?

A.Rs. 2500 Crore

B.Rs 4732 Crore

C.Rs 5000 Crore

D.Rs. 3332 Crore

Answer  –  C. Rs. 5000 Crore

 

 

 

17. Who has been awarded the Lifetime Achievement Award 2016 by the Karnataka Lalithakala Academy?

A.Baburao V Nadoni

B.Marta Jakimowicz

C.KK Makali

D.M.S. Murthy

Answer  –   B. Marta Jakimowicz

 

 

 

18. The Indian Space Research Organsiation (ISRO) started conducting the test for its second moon mission. What is the name of this moon mission?

A.Chandrayaan-II

B.Mangalyaan II

C.Chandrayaan-I

D.Mangalyan – I

Answer  –  A.Chandrayaan-II

 

 

 

19. Leonard Cohen who passed away on November 11, 2016 in California was a famous?

A.Artist

B.Writer

C.Singer

D.Musician

Answer  –  C. Singer

 

 

 

20. ‘Mukhya Mantri Shikshak Samman Yojana’ which aims to motivate the teachers by giving them monetary rewards was launched in which state?

A.Haryana

B.Punjab

C.Uttar Pradesh

D.Himachal Pradesh

Answer  –  D. Himachal Pradesh

 

 

 

21. Unaccounted deposits in bank account above Rs 2.5 lakh between 10 November 2016 and 30 December 2016 will face a penalty of ____%

A.100%

B.200%

C.250%

D.300%

Answer  –  B. 200%

 

 

 

22. Who was awarded with Uttarakhand Ratna Award on the occasion of 17th foundation day of the state?

A.ND Tiwari

B.S Nihal Singh

C.Prof. Raj Bisaria

D.Khanduri

Answer  – A.ND Tiwari

 

 

 

23. Economic Editors’ Conference-2016 was organized in which state ?

A.Haryana

B.New delhi

C.Maharashtra

D.Punjab

Answer  –  B. New Delhi

 

 

 

24. Meng Hongwei is elected the President of the International Criminal Police Organization (Interpol). Where is the headquater of INTERPOL?

A.France

B.New York

C.Singapore

D.Germany

Answer  –   A.France

 

 

 

25. Who is the author of “SRK- 25 Years of a Life” ?

A.Reema Kagti

B.Samar Khan

C.Vikram Chandra

D.Dinesh Raheja

Answer  –  B. Samar Khan

 

 

 

26. Who has written the book titled “Back To The Roots, A definitive Guide To Grassroots & Football Development’ ?

A.Prabir Das

B.Shaji Prabhakaran

C.Jeje Lalpekhlua

D.Gouramangi Singh

Answer  –   B. Shaji Prabhakaran

 

 

 

27. When is the National Education day celebrated?

A.November 12

B.November 7

C.November 11

D.November 9

Answer  –  C.  November 11

 

 

 

28. What is the theme of the 4th Young Scientists Meet Conducted by DRDO?

A.Convert Challenges Into Opportunities

B.Bridging World Through Science

C.Science Education And Outreach

D.Global Understanding

Answer  –  A. Convert Challenges Into Opportunities

 

 

 

29. Which state has become the first in the India to conduct e-auction of minor mineral?

A.Madhya Pradesh

B.Bihar

C.Chhattisgarh

D.Jharkhand

Answer  –  C. Chhattisgarh

 

 

 

30. ‘Global Rajasthan Agritech Meet (GRAM)’ was organized in which city?

A.Jaipur

B.Udaipur

C.Jaisalmer

D.Jodhpur

Answer  –  A. Jaipur

 

 

 

31. Second BRICS Communication Ministers meeting was hosted by which country?

A.China

B.South Africa

C.India

D.Russia

Answer  –  C. India

 

 

 

32. NSDA Signs MoU with which country for Joint Research in Skills Sector?

A.U.K.

B.Britain

C.Germany

D.Canada

Answer  –  B.Britain

 

 

 

33. India has pledged to contribute  _________ million to UN for the year 2017?

A.USD 4.5 million

B.USD 11.65 million

C.USD 10.95 million

D.USD 9.11 million

Answer  –  C. USD 10.95 million

 

 

 

34. With which country India has inked an agreement on trade and commerce?

A.Bhutan

B.Myanmar

C.Srilanka

D.Nepal

Answer  –  A. Bhutan

 

 

 

35. What is the total cost of Safe City Project launched by Punjab Deputy Chief Minister Sukhbir Singh Badal in Ludhiana?

A.Rs 80 crore

B.Rs. 75 crore

C.Rs. 25 crore

D.Rs. 90 crore

Answer  –  A. Rs. 80 crore

 

 

 

36. India’s women team defeated which country to win a gold in the 7thWorld carom Championship?

A.Myanmar

B.Bhutan

C.China

D.Srilanka

Answer  –  D. Srilanka

 

 

 

37. Robin Peterson who recently announced his retirement from cricket belongs to which country?

A.England

B.Australia

C.South Africa

D.New Zealand

Answer  –  C. South Africa

 

 

 

38. Name the famous Geophysicist who recently passed away in Hyderabad?

A.Debabrata Goswami

B.Rajesh Gopkumar

C.K.R. Ramanatahn

D.Janardhan G Negi

Answer  –  D. Janardhan G Negi

 

 

 

39. Who won the Stefan Edberg Sportsmanship Award for the 12thsuccessive year?

A.Rafael Nadal

B.Roger Federer

C.Andy Murray

D.Stan Wawrinka

Answer  –  B. Roger Federer

 

 

 

40. Recently who was appointed as the new president of the International Hockey Federation?

A.Narinder Batra

B.David Brinie

C.Tapan Das

D.Ken Read

Answer  –  A. Narinder Batra

 

 

 

41. Who is the CEO of the famous online payment gateway and e-commerce company PayTm?

A.Sachin Bansal

B.Vijay Shekhar Sharma

C.Amit Agarwal

D.Rajan Anandan

Answer  –  B. Vijay Shekhar Sharma

 

 

 

42. Which country is going to host invictus games 2018?

A.New Zealand

B.Singapore

C.Australia

D.Japan

Answer  –  C. Australia

 

 

 

43. Tajamul Islam who won under eight World Kick Boxing Championshipm for India belongs to which state.

A.Kashmir

B.Himachal Pradesh

C.Uttarakhand

D.Tripura

Answer  –  A. Kashmir

 

 

 

44. Name the robot who created a new record by solving the famous rubik’s cube puzzle.

A.Sub1

B.Icuber

C.Tilted Twister

D.RuBot2

Answer  –  A. Sub1

 

 

 

45. Ujjivan Small Finance Bank Limited has been issues licence to set up Small Finance Bank business by which institution?

A.IRDAI

B.SEBI

C.RBI

D.Finance Ministry

Answer  –  C. RBI

 

 

 

46. When is the Public Service Day observed in India?

A.November 11

B.November 9

C.November 12

D.November 10

Answer  –  C. November 12

 

 

 

47. What is the Theme of 2016 World Pneumonia Day?

A.Keep the Promise, Stop Pneumonia Now

B.We Think We Can

C.Stop Pneumonia for Better Life

D.Promise To Stop Pneumonia

Answer  –  A. Keep the Promise, Stop Pneumonia Now

 

 

 

48. In which state PM Laid Foundation Stone Of Greenfield Airport And Tuem Electronic City.

A.Rajasthan

B.Maharasthra

C.Goa

D.Uttar Pradesh

Answer  – C. Goa

 

 

 

49. What is the cost of the 12-km-long elevated railway corridor project to be set up in Guwahati under Smart City Project

A.Rs. 4750 crore

B.Rs. 7500 crore

C.Rs. 5500 crore

D.Rs.5000 crore

Answer  –  D.Rs.5000 crore

 

 

 

50. A Friendship Motor Car Rallyfrom Delhi to Bangkok was held between which three countries?

A.India, Myanmar and Thailand

B.Malaysia, Turkey, India

C.Thailand, Indonesia, Myanmar

D.India, Malaysia, Thailand

Answer  –  A.India, Myanmar and Thailand

 

 

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152


Gallery