Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 23 Nov. 2016

1. Name the young talented batsman has stormed into record books by smashing fastest century in the history of India’s first class cricket at Ranji Trophy?
A.Sarfaraz Khan
B.Yuzvendra Chahal
C.Shreyas Iyer
D.Rishab Pant

Answer  – D.Rishab Pant

 

 

2. India’s first liquefied natural gas LNG Fuelled Bus in the Country has been launched by Shri Dharmendra Pradhan in which city?
A.Patna, Bihar
B.Dispur, Assam
C.Hyderabad, Telengana
D.Thiruvananthapuram, Kerala

Answer  – D.Thiruvananthapuram, Kerala

 

 

3. Name the Former Comptroller and Auditor General of India has been appointed as the chairman of the Fund Trustee and Advisory Commission (FTAC), Kerala?
A.Sanjay Mittal
B.Rajesh Khanna
C.Vinod Rai
D.Abhijit Gupta

Answer  – C.Vinod Rai

 

 

4. Name the young Syrian journalist was awarded with ‘Reporters without Borders (RSF)-TV5 Monde prize’ By Press Watchdog?
A.Sheik Umar
B.Hadi Abdullah
C.Anwarudeen
D.Mohammed Shah

Answer  – B.Hadi Abdullah

 

 

5. Infrastructure company Adani Enterprises Ltd has commissioned how much power of Solar Power Plant in Punjab?
A.250 MW
B.300 MW
C.200 MW
D.100 MW

Answer  –  D.100 MW

 

 

6. Which travel search engine has ratified a MoU with the Uttarakhand Tourism Development Board (UTDB) to promote and develop tourism infrastructure in Uttarakhand ?
A.Makemytrip
B.TravelGuru
C.Yatra
D.Incredible India

Answer –C.Yatra

 

 

7. India’s third largest private sector bank Axis Bank has announced its partnership with which online shopping portal to launch ‘Axis Bank Buzz Credit Card’?
A.Flipkart
B.Snapdeal
C.Amazon
D.Shopclues

Answer A.Flipkart

 

 

8. Which bank has told that it would raise Rs.271 crore from Life Insurance Corporation of India in preferential allotment of equal shares at Rs.37.74 apiece?
A.Punjab National Bank
B.United Bank of India
C.UCO Bank
D.Union Bank of India

Answer  – C.UCO Bank

 

 

9. Which bank jointly with Government Of India has signed $48 million loan to improve Assam’s power distribution?
A.Asian Development Bank
B.New Development Bank
C.NABARD
D.SIDBI

Answer  – A.Asian Development Bank

 

 

10. Union government on 7 November has approved the policy to blacklist on which companies are involved in corruption recently?
A.Steel
B.Defence
C.Airplane
D.Chemical

Answer  – B.Defence

 

 

11. Name the famous Hindi channel has been banned for one day by Information and Broadcasting Minister Venkaiah Naidu?
A.India News
B.Sahara Samay
C.NDTV Hindi
D.News 24

Answer  – C.NDTV Hindi

 

 

12. Who has been inaugurated the Diamond Jubilee Celebrations, 60th Anniversary of Export Credit Guarantee Corporation of India Limited (ECGC) on November 8, 2016 in New Delhi?
A.Pranab Mukherjee
B.Sushma Swaraj
C.Narendra Modi
D.Suresh Prabu

Answer  – A.Pranab Mukherjee

 

 

13. Which state government has imposed a ban on any type of construction within 2 km radius of its major lakes to protect 968 glaciers?
A.Manipur
B.Meghalaya
C.Madhya Pradesh
D.Uttarakhand

Answer  – D.Uttarakhand

 

 

14. The Indian Army has successfully completed the task of laying an irrigation pipeline for the villagers in which place? 
A.Dehradun
B.Western Delhi
C.Eastern Ladakh
D.Ghorakhpur

Answer  – C.Eastern Ladakh

 

 

15. The India’s first rural skate park is located in which place within the moderate zone of the Panna National Tiger Reserve?
A.Bandipur
B.Sunderbans
C.Bundelkhand
D.Bengaluru

Answer  – C.Bundelkhand

 

 

16. Name the Placement centre has been opened in every Parliamentary Constituency by the Govt. of India?
A.Pradhan Mantri Kaushal Awaas Kendra
B.Pradhan Mantri Kaushal Vikas Kendra
C.Pradhan Mantri Krishi Vikas Kendra
D.Pradhan Mantri Krishi Vikas Kendra

Answer  – B.Pradhan Mantri Kaushal Vikas Kendra

 

 

17. Which country has adopted cyber security law to strengthens censorship, surveillance, and other controls over the Internet?
A.China
B.Japan
C.Nepal
D.Bhutan

Answer  – A.China

 

 

18. Which bank has issued clarifications on hedging of currency for external commercial borrowings (ECBs) in a notification on its website?
A.Asian Development Bank
B.New Development Bank
C.SIDBI
D.The Reserve Bank of India

Answer  – D.The Reserve Bank of India

 

 

19. Indian Army signed MoU with which bank for Defence Salary Package ?
A.Corporation Bank
B. Co-operative Bank
C.State Bank of India
D.Reserve Bank of India

Answer – A.Corporation Bank

 

 

20. Who has been received the first copy of book titled ‘CHARAIVETI, CHARAIVETI’ from the Vice President of India, Shri Mohd Hamid Ansari?
A.Ravi Shankar Prasad
B.Sushma Swaraj
C.Pranab Mukherjee
D.Narendra Modi

Answer  – C.Pranab Mukherjee

 

 

21. Name the Union Territory has became the first in the country to launch ‘Human Papillomavirus (HPV) vaccination’ as a public health programme?
A.Lakshadweep
B.Chandigarh
C.New Delhi
D.Puducherry

Answer  – C.New Delhi

 

 

22. Which component is present in the Psyche, the largest metallic asteroid in our solar system proposed by NASA?
A.Water
B.Nitrates
C.Gold
D.Potassium

Answer  – A.Water

 

 

23. Name the British Prime Minister who has arrived in Delhi on a three-day visit aimed at enhancing their ties in the key areas of trade, investment, defense and security recently?
A.Shinzō Abe
B.Theresa May
C.Li Keqiang
D.Mohammad Ashraf Ghani

Answer  – B.Theresa May

 

 

24. Name the new yojana has been launched by Minister of State (I/C) for Skill Development and Entrepreneurship Shri Rajiv Pratap Rudy?
A.PMYY
B.PMVY
C.PMKY
D.PMAY

Answer  – A.PMYY

 

 

25. Name the medical service has been launched for ESIC beneficiaries by Shri Bandaru Dattatreya, the Minister of State at Dwarka?
A.Kahin Bhi Kabhi Bhi
B.Kabhi Bhi Kahin Bhi
C.Kabhi Kushi Meri Bhi
D.Meri Bharat Meri Mittee

Answer  – A.Kahin Bhi Kabhi Bhi

 

 

26. The Ministry of AYUSH has organized the 9th Annual Meeting of International Regulatory Cooperation for Herbal Medicines (IRCH) from 8-10 November, 2016 in which city? 
A.Imphal
B.Raipur
C.Hyderabad
D.New Delhi

Answer  – D.New Delhi

 

 

27. Which chief minister has announced the increasing motherhood leave period for women government employees from six to nine months ?
A.Devendra Fadnavis
B.Siddaramaiah
C.Jayalalithaa
D.Anandiben Patel

Answer   – C.Jayalalithaa

 

 

28. Which country has once again blocked India’s effort to join NSG in a meeting in Seoul on November 4 2016?
A.Japan
B.New Zealand
C.China
D.Pakistan

Answer  – C.China

 

 

29. What are the currency notes would no longer be legal tender from midnight 8th November 2016 announced by the PM Narendra Modi?
A.Rs. 50 and Rs. 1000
B.Rs. 500 and Rs. 100
C.Rs. 500 and Rs. 1000
D.Rs. 50 and Rs. 100

Answer  –  C.Rs. 500 and Rs. 1000

 

 

30. Which bank has launched ‘Unified Payments Interface’ (UPI) solution on 8th November 2016 for its corporate and financial institutional and commercial banking customers?
A.Punjab National Bank
B.Standard Chartered Bank
C.Doha Bank
D.Axis Bank

Answer  – B.Standard Chartered Bank

 

 

31. Which edition of Jamnalal Bajaj Foundation Award was awarded on 7 November 2016 in Mumbai, Maharashtra?
A.30th
B.20th
C.40th
D.39th

Answer  –  D.39th

 

 

32. Name the famous theatre personality has been conferred with Kalidas Samman national award for 2015-16 by Madhya Pradesh government?
A.Rajesh Kumar
B.Raj Kamal
C.Raj Bisaria
D.Raj Begum

Answer  – C.Raj Bisaria

 

 

33. Who has presented the Dr. APJ Abdul Kalam IGNITE Awards to the winners of IGNITE competition, organized by the National Innovation Foundation (NIF) at Rashtrapati Bhavan?
A.Pranab Mukherjee
B.Arvind Kejriwal
C.Suresh Prabhu
D.Narendra Modi

Answer  – A.Pranab Mukherjee

 

 

34. Who has been newly elected as a President of United States of America on November 8, 2016?
A.Marco Rubio
B.Ted Cruz
C.Hillary Clinton
D.Donald Trump

Answer  – D.Donald Trump

 

 

35. Who has been appointed as the new chief executive for Airtel Retail on 8th November 2016?
A.Vani Venkatesh
B.Vineetha Srinivasan
C.Rohit Malhotra
D.Vasundara Rajesh

Answer  – A.Vani Venkatesh

 

 

36. Who has been appointed as a Managing Director of GIC Housing Finance?
A.S Govind Singh
B.S Govindrajalu
C.S Gopala Krishnan
D.S Gopa Kumar

Answer  –  D.S Gopa Kumar

 

 

37. Name the Lieutenant General is probably to replace the incumbent Lt Gen D S Hooda, as new GOC–in Chief of Northern Command?
A.Durai Singam
B.Devraj Anbu
C.Deva Sagayam
D.Devendra Kumar

Answer  – B.Devraj Anbu

 

 

38. Which company has made an announcement that it’s receiving a small German engineering firm to help automate and accelerate production at its factories?
A.Zebronics
B.Siemens
C.Tesla
D.Logitech

Answer  – C.Tesla

 

 

39. Archaeologists from India has planned to use which instrument to sample the earth’s surface?
A.Sonometer
B.SONAR
C.Ultrasonics
D.LIDAR

Answer  –  D.LIDAR

 

 

40. Which date is celebrated as ‘World Science Day’ for Peace and Development world wide ?
A.November 11
B.November 8
C.November 10
D.November 9

Answer  – C.November 10

 

 

 

41. Which Indian Women’s Railways team has grabbed the title in the 33rd Indian Oil Servo Surjit Hockey Tournament at the Olympian Surjit Hockey Stadium in Jalandhar?
A.Chennai
B.Jabalpur
C.Mumbai West
D.Delhi East

Answer  – C.Mumbai West

 

 

42. Name the mobile app has been launched by Maharashtra to check violation of child rights on November 9, 2016?
A.CHILD
B.CHIRAG
C.Beti Bachao
D.Beta Beti

Answer  – B.CHIRAG

 

 

43. Union Health and Family Welfare Minister JP Nadda has been launched which mobile app to manage the stress level on November 9, 2016 in New Delhi?
A.No More Tension
B.Avoid Frustration
C.Avoid Tension
D.Go Hygiene

Answer  – A.No More Tension

 

 

44. What is the name of navigation satellite has been launched by China using pulsar detectors to reveal new technologies for space mapping?
A.XPNAV-1
B.UPNAV-1
C.SPNAV-1
D.ECNAV-1

Answer  – A.XPNAV-1

 

 

45. Who has been nominated as the interim chairman of the IT major Tata Consultancy Services (TCS) recently?
A.Anjali Menon
B.Chanda Kochar
C.Ishaat Hussain
D.Mistry

Answer  –  C.Ishaat Hussain

 

 

46. Name the former Indian cricketer has been made as a brand ambassador for the second T20 World Cup for the Blind categories?
A.Saurav Ganguly
B.Sachin Tendulkar
C.Rahul Dravid
D.Virendar Sehwag

Answer  – C.Rahul Dravid

 

 

47. Who was hold with an additional charge of the post of Managing Director and Chief Executive Officer of Indian Overseas Bank for three months?
A.R. Subramania Kumar
B.Chandra Kanth
C.Surendar Reddy
D.K. Sowrish Kumar

Answer  – A.R. Subramania Kumar

 

 

48. Who is the author of book titled ‘Solar Bones’ won the Goldsmithz Prize?
A.Marlon James
B.Paul Beatty
C.Mike McCormack
D.Svetlana Alexievich

Answer  – C.Mike McCormack

 

 

49. Which corporate has won the prestigious Golden Peacock Award for Corporate Governance for this year?
A.GAIL
B.SAIL
C.BHEL
D.NLC

Answer  – B.SAIL

 

 

50. Union Ministry of Urban Development has given Awards of Excellence to how many cities for their initiatives to promote Public Transport, Non-Motorized Transport and Road Safety?
A.12
B.10
C.9
D.8

Answer  – D.8

 

 

Join Today 

 

No.1 Coaching Institute of Udaipur Region

 

Anushka Academy

 

 

Shubhash Nagar Branch :- 8233223322

Shobhagpura Branch :- 7727867730

Sector 14 Branch :- 9521314152

 

 

 


Gallery