DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 22 Nov. 2016

1. President Pranab Mukherjee is on a three-day state visit to which country from November 2 to 4, 2016?
A.South Korea
B.Nepal
C.Bhutan
D.Indonesia

Answer  –  B.Nepal

 

 

2. India jointly with which country has signed deals to increase oil production worth $1.45 billion?

A.China
B.Venezuela
C.Switzerland
D.Finland

Answer  –  B.Venezuela

 

 

3. Which state government has inked a MoU with Civil Aviation Ministry for Regional Connectivity Scheme recently?
A.Andhra Pradesh
B.Karnataka
C.Assam
D.Bihar

Answer  –  C.Assam

 

 

4. Which state has ranked no.1 position in the World Bank study report in India in the field of energy efficiency?
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Karnataka
D.Andhra Pradesh

Answer  –   D.Andhra Pradesh

 

 

5. The three day long 6th Annual Indian Language Festival ‘Samanvay’ was held in which city? 
A.Kolkata
B.Mumbai
C.Shillong
D.New Delhi

Answer  –   D.New Delhi

 

 

6. The 5 Day long National Conference on Tropical Parasitology’ was held in which union territory on November 2, 2016? 
A.Lakshadweep
B.New Delhi
C.Chandigarh
D.Puducherry

Answer  –  D.Puducherry

 

 

7. Name the mission has set the Guinness World Record for highest altitude fix of a GPS signal at 70,000 kilometres above the surface of the Earth by NASA?
A.Magnetometric Multiscale mission
B.Magnetometric Mobile mission
C.Magnetospheric Multiscale mission
D.Magnetosterio Multisector mission

Answer  –  C.Magnetospheric Multiscale mission

 

 

8. President Pranab Mukherjee has given his consent to payment of how much percent dearness allowance (DA) to central government employees?
A.2%
B.3%
C.1.5%
D.1%

Answer  – A.2%

 

 

9. Which date is observed as International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict?
A.November 4
B.November 5
C.November 6
D.November 7

Answer  – C.November 6

 

 

10. Who is the author of the book titled ‘An Era of Darkness: The British Empire in India’ ?
A.Pranab Mukherji
B.Shashi Tharoor
C.Smriti Irani
D.M. Hamid Ansari

Answer  –B.Shashi Tharoor
 

 

11. How many medals have been won by India at the Commonwealth Wrestling Championships in Singapore?
A.31
B.30
C.29
D.28

Answer  –  C.29

 

 

12. Which tennis player became the new world number one after Milos Raonic withdrew from their Paris Masters semi-final with injury?
A.Andy Murray
B.Novak Djokovic
C.Rafael Nadal
D.Serena Williams

Answer  – A.Andy Murray

 

 

13. How many medals have been clinched by Bastab Tapan Bordoloi at the recently concluded South Asian Aquatic Championship (SAAC) in Sri-Lanka?
A.6
B.4
C.5
D.7

Answer  – C.5

 

 

14. What is name of operation launched by Indian Army identifies areas and provides students with free coaching and make them participate in extra-curricular activities?
A.School Play
B.Operation Play
C.School Chalo
D.Operation Chalo

Answer  – C.School Chalo

 

 

15. Which state government has recently signed an MoU with Software Technology Parks of India (STPI) and establishment of a Gems & Jewellery Industrial Park?
A.Madhya Pradesh
B.Bihar
C.Odisha
D.Assam

Answer  –  C.Odisha

 

 

 

16. The three day Buddha Mahotsava celebration kicked off in which state on November 4 2016 that was organised by the District Administration of West Kameng?
A.Madhya Pradesh
B.Arunachal Pradesh
C.Bhutan
D.Nepal

 

Answer  – B.Arunachal Pradesh

 

 

17. Name the three day International Oil and Gas Conference and Exhibition was inaugurated by Prime Minister Narendra Modi in New Delhi on December 5, 2016?
A.PETROTECH-2016
B.OILTECH-2016
C.GASTECH-2016
D.IOGFORUM-2016

Answer  – A.PETROTECH-2016

 

 

18. The 5th edition of IEF-IGU Ministerial Gas Forum to be held in which city on 6 December 2016 ?
A.Bhubaneshwar
B.Raipur
C.New Delhi
D.Hyderabad

Answer  – C.New Delhi

 

 

19. Which Indian leader’s statue was unveiled at Consulate General of India, Dubai ?
A.Jawaharlal Nehru
B.Bhagat Singh
C.Sardar Vallabhai Patel
D.Mahatma Gandhi

Answer  – D.Mahatma Gandhi

 

 

20. Economic think-tank NCAER has pegged India’s GDP growth at what percent for the year 2016-17?
A.8.0%
B.7.0%
C.7.6%
D.8.6%

Answer  –  C.7.6%

 

 

21. How much amount imposed fine for Reliance Industries Ltd. and its partners BP and Niko for pumping out of gas to Godavari and Krishna river?
A.Rs.35,000 crores
B.Rs.15,000 crores
C.Rs.10,000 crores
D.Rs.20,000 crores

Answer  – C.Rs.10,000 crores

 

 

22. Which country has lifted the Asian Federation Cup by defeating Bengaluru Football Club 1-0 at Doha?
A.Bangladesh
B.Saudi Arabia
C.Iraq
D.Iran

Answer  – C.Iraq

 

 

23. Who has reclaimed the World Boxing Organization welterweight title for the third time with a unanimous decision victory over former champion Jesse Vargas?
A.Jack Dempsey
B.Willie Pep
C.Manny Pacquiao
D.Henry Armstrong

Answer  – C.Manny Pacquiao

 

 

24. Name the high-speed, intelligent unmanned sea vessel has been developed by China which could be used for a host of applications including submarine detection?
A.HydroFly-01
B.OceanFly-01
C.MarineFly-01
D.SeaFly-01

Answer  – D.SeaFly-01

 

 

25. Name the Indian woman who has received the Businesswoman of the Year award at the India Australia Business Community Awards (IABCA) was held in Sydney?
A.Shobhana Bhartia
B.Chanda Kochhar
C.Arundhati Bhattacharya
D.Uppma Virdi

Answer  – D.Uppma Virdi

 

 

26. National Green Tribunal (NGT) given its approval for the week-long which festival is held on the banks of Mahanadi river in Cuttack? 
A.Avani Avittam
B.Kumbh Mela
C.Bali Yatra
D.Pushkaram

Answer  –  C.Bali Yatra

 

 

27. What is the name of online platform has been launched in India which explains the country’s central and state laws in a user-friendly method?
A.Theeksha
B.Nyaaya
C.Suhaya
D.Subiksha

Answer  – B.Nyaaya

 

 

28. Who has been appointed as a member of National Human Rights Commission (NHRC)?
A.Avinash Rai Khanna
B.Venkaiah Naidu
C.Rajnath Singh
D.Yashwant Sinha

Answer  – A.Avinash Rai Khanna

 

 

29. Name the person is set to be the mascot of ‘Incredible India’ international marketing campaign with the tourism ministry?
A.Pranab Mukherjee
B.Amir Khan
C.Narendra Modi
D.Amitabh Bachchan

Answer  –  C.Narendra Modi

 

 

30. The Seventh Session of the Conference of Parties (COP7) to World Health Organisation (WHO) Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) held at which city? 
A.Greater Noida
B.New Delhi
C.Raipur
D.Ranchi

Answer  –  A.Greater Noida

 

 

31. Which software launched by Union Home Minister Rajnath Singh to do speedy disposal of appeals/Complaints?
A.e-Complaint Software
B.e-Court Appeal
C.e-Court Software
D.e-Appeal Software

Answer  –  C.e-Court Software

 

 

32. India signed a Memorandum of Understanding (MoUs) with which country on intellectual property rights (IPR) and ease of doing business?
A.Nepal
B.Britain
C.United States
D.Bangladesh

Answer  –  B.Britain

 

 

33. Name the ancient ‘lost’ Indian river is believed to have existed at Konark, a Unesco World Heritage Site in Odisha?
A.Sagayamala
B.Samuthravira
C.Chandrapraba
D.Chandrabhaga

Answer  –  D.Chandrabhaga

 

 

34. Which date is observed as the 128th anniversary of Nobel laureate Bharat Ratna Sir CV Raman who discovered Raman Effect?
A.November 8
B.November 5
C.November 6
D.November 7

Answer  –  D.November 7

 

 

35. Which date is observed as National Cancer Awareness Day every year across India since September 2014?
A.November 8
B.November 7
C.November 6
D.November 5

Answer  –  B.November 7

 

 

36. Name the Firebrand Congress leader and former MLA has died of multi-organ failure at a private hospital in Gurgaon?
A.Gobind Tej
B.Lalatendu Bidyadhar Mohapatra
C.Sharad Rao
D.Mangat Ram Sharma

Answer  – B.Lalatendu Bidyadhar Mohapatra

 

 

37. Name the Former Union Minister of State and BJP leader has passed away at an age of 88?
A.Narhari Amin
B.Jayawantiben Mehta
C.Digvijaya Singh
D.Samir Ranjan Barman

Answer  –  B.Jayawantiben Mehta

 

 

38. Who among the following won the 2016 WTA Elite Singles Trophy?
A.Lucie Hradecka
B.Lucie Safarova
C.Karolina Pliskova
D.Petra Kvitova

Answer  –  D.Petra Kvitova

 

 

39. Who defeated John Isner for men’s single title at the BNP Paribas Masters in Paris?
A.Novak Djokovic
B.Roger Federer
C.Rafael Nadal
D.Andy Murray

Answer  – D.Andy Murray

 

 

40. Name the Arjuna Awardee and world silver medalist has won the silver for India in the final of 52kg category lost to China’s Luan Zhang?
A.Y Sanathoi Devi
B.Mandeep Jangra
C.Jitu Rai
D.Dipa Karmakar

Answer  –  A.Y Sanathoi Devi

 

 

41. Name the World’s first zero-emissions hydrogen train has unveiled in Germany which would starts its passenger journey from next year?
A.Coradia iLint
B.THSR 700T
C.Alstom Euroduplex
D.Talgo 350

Answer  –  A.Coradia iLint

 

 

42. Which film has became the first Malayalam adventure film to enter into the Rs 100 crore club?
A.Vismayam
B.Oppam
C.Thoppil Joppan
D.Pulimurugan

Answer  –  D.Pulimurugan

 

 

43. Who has been appointed as Executive Director to look Department of Statistics and Information Management, Financial markets Operations Department and International Department by RBI?
A.P Chaitanya Rao
B.N Nagendar Rao
C.S Rajasekar Rao
D.M Rajeshwar Rao

Answer  –  D.M Rajeshwar Rao

 

 

44. Which Insurance corporation has been the country’s most attractive brand in the banking and financial services segment for the third year?
A.HDFC Prudential
B.Life Insurance Corporation
C.Birla Life Insurance
D.Bharti Axa

Answer  – B.Life Insurance Corporation

 

 

45. What is the rank positioned by India on global business optimism index during the third quarter?
A.2nd
B.5th
C.6th
D.3rd

Answer  –  A.2nd

 

 

46. Which organisation has signed a MoU with Indian Institute of Technology (IIT), Delhi to establish a ‘Joint Advanced Technology Centre’ (JATC)?
A.BSNL
B.DRDO
C.BHEL
D.BPCL

Answer  –  B.DRDO

 

 

47. Which construction major has became the first firm to get Rs.5,000 crore debt recast under RBI’s S4A Scheme?
A.Ashoka Buildcon
B.Prestige estates
C.HCC
D.Godrej properties

Answer  –  C.HCC

 

 

48. Name the General Manager of State Bank of India was appointed as Managing Director and Chief Executive Officer of CERSAI ?
A.Ravindar Chandra Jain
B.Rajesh Kanna
C.Rajesh Kumar
D.Praveen Kumar Sharma

Answer  –  D.Praveen Kumar Sharma

 

 

49. Which date is observed as ‘International Day of Radiology’ worldwide to mark the importance of radiology in diagnosis of severe diseases like cancer?
A.November 9
B.November 6
C.November 7
D.November 8

Answer  – D.November 8

 

 

50. Name the first woman to be appointed as Attorney General of US has passed away at an age of 78?
A.Victoria Wood
B.Madeleine Lebeau
C.Gale Booth
D.Janet Reno

Answer  –  D.Janet Reno

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

 

Anushka Academy

 

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

 

 


Gallery