DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 21 Nov 2016

1.How many new banks have jointed Unified Payments Interface (UPI) bandwagon, thereby the total counts using UPI to 26?
A.6
B.5
C.7
D.4

Answer  –  B.5

 

2.Which bank has given an approval to British payments company Earthport for outbound cross-border payment services to banks in India?
A.Karur Vysya Bank
B.SIDBI
C.NABARD
D.Reserve Bank of India

Answer  –  D.Reserve Bank of India

 

3.What is the name of mobile Banking app of YES BANK for banking transactions on Apple and Android based Smart Watches?
A.YES IBANK 2.0
B.YES UPI
C.YES GET
D.YES MOBILE 2.0

Answer  –  D.YES MOBILE 2.0

 

4.India’s gross-value increased growth is expected to quicken to how much percentage this year from 7.2% in 2015-16?
A.7.6%
B.8.6%
C.8.2%
D.9.6%

Answer  –   A.7.6%

 

5.Which company has associated with Archaelogical Survey of India (ASI) for 360 degree virtual tour of 280-odd monuments across the country?
A.Bing
B.AOL
C.Google
D.Yahoo

Answer  –  C.Google

 

6.TDP president N. Chandrababu Naidu launched which programme in Andhra Pradesh to highlight the welfare and developmental initiatives of the government?
A.Maha Rath Yatra
B.Jan Dhan Yatra
C.Jana Chaitanya Yatra
D.Maha Jana Yatra

Answer  –  C.Jana Chaitanya Yatra

 

7.Which state became the First state to launched Cyber Police Stations in its each Districts on November 3, 2016? 
A.Madhya Pradesh
B.West Bengal
C.Uttar Pradesh
D.Maharashtra

Answer  –  D.Maharashtra

 

8.The Internet Corporation of Assigned Names and Numbers (ICANN) runs the World Wide Web and has begun its 7days annual general meeting was held in which city? 
A.Shillong
B.Hyderabad
C.Chennai
D.New Delhi

Answer  –  B.Hyderabad

 

9.Minister of Railways has inaugurated International Conference on Decarbonisation of Indian Railways was held in which city on November 3, 2016 ? 
A.New Delhi
B.Hyderabad
C.Trivandrum
D.Lucknow

Answer  –  A.New Delhi

 

10.What is the lowest tier rate for GST tax structure by the Goods and Services Tax (GST) council?
A.5%
B.6%
C.4%
D.3%

Answer  –  A.5%

 

11.Who is named as the next Prime Minister of Lebanon ?
A. Michel Aoun
B. Saad Hariri
C.Tammam Salam
D.Najib Mikati

Answer – B. Saad Hariri

 

12.NASA has successfully finished building the largest space telescope. What is the name of that telescope ?

A.James Webb Space Telescope
B. Hubble Space Telescope.
C.Gran Telescopio Canarias
D.Large Synoptic Survey Telescope

Answer – A.James Webb Space Telescope

 

13.Name the Mahatma Gandhi’s grandson is an ex-NASA scientist has passed away at an age of 87 ?
A.Kanu Ramdas Gandhi
B.Kiran Ramdas Gandhi
C.Kishore Ramdas Gandhi
D.Krish Ramdas Gandhi

Answer  –  A.Kanu Ramdas Gandhi

 

14.Which well known producer and director of Pakistan Television (PTV) has died at an age of 73?
A.Pervaiz Khattak
B.Hafiz Hafeezur Rehman
C.Mohammed Asif
D.Yawar Hayat Khan

Answer  –   D.Yawar Hayat Khan

 

15.Name the first woman from the Rewa division in UP to get selected in the Indian cricket squad at an age of 20?
A.Jhulan Goswami
B.Nuzhat Parveen
C.Soniya Dabir
D.Latika Kumari

Answer  –  B.Nuzhat Parveen

 

16.What is the name of next-generation geostationary meteorological satellite has been launched by Japan?
A.APSTAR 2R
B.Bangabandhu-1
C.Himawari-9
D.H-2A

Answer  –  C.Himawari-9

 

17.Which country has successfully launched the heavy-lift Long March 5 rocket into space ?
A.Bangladesh
B.Japan
C.Indonesia
D.China

Answer  –  D.China

 

18.Who has been appointed as Chief Executive Officer of the Multix utility vehicle manufacturer Eicher Polaris?
A.Rahul Sharma
B.Mayank Pareek
C.Pankaj Dubey
D.Vanitha Narayanan

Answer  –  C.Pankaj Dubey

 

19.Which Bollywood Actor was named the first Indian ambassador for promoting 2017 Switzerland Tourism’s campaign- “Nature wants you back“?
A.Ajay Devgan
B.Ranveer Singh
C.Akshay Kumar
D.Shahrukh Khan

Answer  –  B.Ranveer Singh

 

20.Which sports person has been roped as brand ambassador of Equitas Small Finance Bank?
A.Saina Nehwal
B.Dipa Karmakar
C.PV Sindhu
D.Ravichandran Ashwin

Answer  –  D.Ravichandran Ashwin

 

21.Name the Indian lawyer has won a seat in the hotly-contested United Nations (UN) General Assembly elections for membership its top body of legal experts?
A.Harishni Reddy
B.Aniruddha Rajput
C.Anuradha Vijaykumar
D.Hema Kumar

Answer  – B.Aniruddha Rajput

 

22.Which yojana has been launched by Union Government to provide free health check-ups to pregnant women at government health centers and hospitals?
A.PMGGY
B.PMSGY
C.PMSSA
D.PMSMA

Answer  –  D.PMSMA

 

23.Anil Madhav Dave, Minister of Environment, Forest and Climate Change has constituted a five-member team for conservation and management of which lake?  
A.Pulicat Lake
B.Chilika Lake
C.Loktak Lake
D.Wular Lake

Answer  –  C.Loktak Lake

 

24.Which state Chief Minister has distributed 43,000 bicycles to class eleventh students under ‘Sabuj Sathi’scheme?
A.Pema Kandu
B.Akilesh Yadav
C.Mamata Banerjee
D.Devendra Fadnavis

Answer  –  C.Mamata Banerjee

 

25.Ministry of Agriculture and Farmers Welfare has given its approval for implementation of Price Support Scheme (PSS) for procurement of Groundnut in which state during the Kharif season 2016-17?
A.Gujarat
B.West Bengal
C.Odisha
D.Andhra Pradesh

Answer  –  A.Gujarat

 

26.What is the name of programme has been launched by Punjab Chief Minister Parkash Singh Badal by flagging off 100 Information Education Communication (IEC) mobile vans?
A.Ensure and Protect
B.Beware and Safe
C.Aware and Care
D.Safe and Secure

Answer     –  C.Aware and Care

 

27.Name the Chinese Buddhist pilgrim and scholar has stayed in Vijayawada to study Buddhist scriptures?
A.Xi Jinping
B.Shinzō Abe
C.Takakusu Junjirō
D.Xuan Zang

Answer  –  D.Xuan Zang

 

28.Which country’s agreement on climate change entered into force, marking the first time that governments have agreed legally binding limits to global temperature rise?
A.Ireland
B.Switzerland
C.Paris
D.Germany

Answer  –  C.Paris

 

29.The first titanium project of India is being established by Saraf Group in which place of Odisha?
A.Puri
B.Cuttack
C.Bhubaneshwar
D.Ganjam

Answer  –  D.Ganjam 

 

30.Central Government has canceled the three licenses of over _________ NGOs under the Foreign Contribution Regulation Act (FCRA) for failing to apply for their renewal within the deadline. 
A.10,000
B.13,000
C.12,000
D.11,000

Answer  –   D.11,000

 

31.Which country has awarded eight scientists the Prince Sultan Bin Abdulaziz International Prize for Water at the United Nations headquarters ?
A.Saudi Arabia
B.Nepal
C.Afghanistan
D.Israel

Answer  –  A.Saudi Arabia

 

32.Name the Indian-origin researcher has won the German Green Talent award by the German Federal Ministry of Education and Research?
A.Anita Sengupta
B.Sharmila Bhattacharya
C.Shamik Chowdhury
D.Kamlesh Lulla

Answer  –  C.Shamik Chowdhury

 

33.Which actress would get the Golden Globes lifetime achievement award at the annual ceremony in January ?
A.Shirley MacLaine
B.Maggie Smith
C.Angela Lansbury
D.Meryl Streep

Answer  –   D.Meryl Streep

 

34.India signed agreement with which country to enhance collaboration in energy sector ?
A.Switzerland
B.France
C.Sweden
D.Myanmar

Answer – C.Sweden

 

35.Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the Asian Ministerial Conference on Disaster Risk Reduction was held in which city?
A.Udaipur
B.Chennai
C.Hyderabad
D.New Delhi

Answer  –  D.New Delhi

 

36.The 5th annual global celebration of Media and Information Literacy (MIL) Week observed from which week? 
A.24 October to 30 October, 2016
B.31 October to 6 November, 2016
C.7 November to 13 November, 2016
D.14 November to 20 November, 2016

Answer  –   B.31 October to 6 November, 2016

 

37.The First World Tsunami Awareness Day was observed on which day in the Asian Ministerial Conference for Disaster Risk Reduction (AMCDRR) 2016?
A.November 7
B.November 5
C.November 4
D.November 6

Answer  –  B.November 5

 

38.Name the Twitter’s India and South East Asia’s Managing Director has resigned after Rishi Jaitly exit from twitter?
A.Parminder Singh
B.Hemachandiran
C.Sandeep Kumar
D.PV Balaji

Answer  –  A.Parminder Singh

 

39.Who is the California’s Attorney General, is on the cusp of becoming the first Indian- American Senator in the US Congress?
A.Mrinalini Suresh
B.Vasunthara Das
C.Kamala Harris
D.Nirmala Kiran

Answer  –   C.Kamala Harris

 

40.Which IFS Officer has been accredited as the Ambassador of India to the Commonwealth of Dominica ?
A.Gulab Singh
B.Tarun Johri
C.Bishwadip Dey
D.Birendra Choudhary

Answer  –  C.Bishwadip Dey

 

41.Who has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the Republic of Benin?
A.Anil Kumar
B.Nisheeth Saxena
C.Saurab Khan
D.B Nagabhushana Reddy

Answer  –  D.B Nagabhushana Reddy

 

42.Which state was conferred with the award for outstanding work in the field of e-governance at the ‘State of the States Conclave 2016’ ?
A.Bihar
B.Maharashtra
C.Haryana
D.Kerala

Answer  –  C.Haryana

 

43.Which celebrity is the World’s Highest-Paid Woman in Music for 2016 report released by Forbes? 
A.Adele
B.Masonna
C.Rihanna
D.Taylor Swift

Answer  –   D.Taylor Swift

 

44.Which drug maker is setting up an innovation and development center (I&D) in Mumbai to develop new drug formulations, new indications, dosing, packaging and other differentiated offerings?
A.Cipla
B.Abbott
C.Lupin Ltd
D.Aurobindo Pharma

Answer  –  B.Abbott

 

45.Confederation of Indian Industry (CII) launched ‘Startup Mentorship Circle‘ in which city to mentor startups, connect them to the global marketplace ?
A.New Delhi
B.Hyderabad
C.Mumbai
D.Chennai

Answer  – C.Mumbai

 

46.MNRE has issued bidding guidelines for setting up _____________ Wind Power Projects connected to inter-state transmission system (ISTS)?
A.3000 MW
B.2000 MW
C.1000 MW
D.2500 MW

Answer  –  C.1000 MW

 

47.Which organisation jointly with Mumbai-based RBL Bank has announced a new loan portfolio guarantee that would facilitate up to $75 million for lending to small and medium enterprises (SMEs)?
A.WTO
B.SIDBI
C.USAID
D.IMF

Answer  – C.USAID

48.India jointly agreed with which country to maintain the pace of their high-level exchanges in counter- terrorism and other fields?
A.Pakistan
B.South Africa
C.Japan
D.China

Answer  –  D.China

 

49.Name the India and Bangladesh joint military training exercise is being started at Tangail in Dhaka, Bangladesh from 05 to 18 November 2016?
A.Sampoorna 2016
B.Yudh Abhyas 2016
C.Mitrasakthi 2016
D.Sampriti 2016

Answer  –  D.Sampriti 2016

 

50.Which country has became the first country in the Baltic Sea area signed a MoU to link up with China’s One Belt and One Road (OBOR) Initiative?
A.Latvia
B.Brunei
C.Sardinia
D.Djibouti

Answer  –  A.Latvia

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

 

Anushka Academy

 

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

 


Gallery