DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 18 Nov. 2016

1. Union Government has approved for raising foreign shareholding limit from 5% to how much percentage in Indian Stock Exchanges?
A.12%
B.15%
C.18%
D.21%

Answer –  B.15%

 

 

2. Union Cabinet has accorded the approval for amendment in Central Agricultural University Act (CAU), 1992 to include which state under the Act?
A.Manipur
B.Goa
C.Nagaland
D.Telangana

Answer –  C.Nagaland

 

 

3. Union Government gave approval to the Bilateral Investment Treaty with which country to promote the protect investments?
A.Bhutan
B.Cambodia
C.Qatar
D.Australia

Answer –  B.Cambodia

 

 

4. Union Government gave nod for the establishment of new AIIMS at which state under the Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY)?
A.Andhra Pradesh
B.Puducherry
C.Punjab
D.Haryana

Answer –  C.Punjab

 

 

5. RBI has imposed penalty of 27 crores on how many private and public sector banking due to FEMA regulations and KYC lapses?
A.12
B.13
C.14
D.15

Answer –  B.13

 

 

6. Union Cabinet has approved $318 million loan for which Railways to upgrade the country’s rail communications system and rolling stock?
A.Indonesia
B.Phillipines
C.Sri Lanka
D.Myanmar

Answer –  C.Sri Lanka

 

 

7. Who has been appointed as the Deputy Lokayukta of the Uttar Pradesh on joint recommendation of Chief Minister Akhilesh Yadav and Lokayukta Justice Sanjay Misra?
A.Ram Naik
B.Shambhu Singh
C.Suresh Sukla
D.Mukul Naik

Answer – B.Shambhu Singh

 

 

8. International Tiger day is being celebrated every year on which date to raise awareness for tiger conservation?
A.July 27th
B.July 28th
C.July 29th
D.July 30th

Answer –  C.July 29th

 

 

9. Veteran musicians and Tabla Maestro has been passed away in Varanasi on July 28 and he has played in bollywood films. Who is he?
A.Pandit Lachhu Maharaj
B.Pandit Machhu Jairaj
C.Pandit Dachhu Suburaj
D.Pandit Vichhu Kamaraj

Answer –  A.Pandit Lachhu Maharaj

 

 

10. Who has announced his retirement from International football after playing 120 Games and holds the record for 18 times at Europeon Championship?
A.Thomas Muller
B.Jonas Hectar
C.Bastian Schweinsteiger
D.Mario Gotze

Answer – C.Bastian Schweinsteiger

 

 

11. What is the purpose of Indian Institute of Tropical Meterology, Pune partnered with Indian Meteorological Department setting up a supercomputer running on a dynamical model?
A.Summer Monsoon Forecast
B.Green House Gas Concentration
C.Annual Rainfall Forecast
D.Heat radiation

Answer –  A.Summer Monsoon Forecast

 

 

12. Which Airport to hold India’s first elevated taxiway to help the airport operator to cut down on the time taken by an aircraft to reach a runway?
A.Chennai
B.Mumbai
C.New Delhi
D.Kolkata

Answer –  C.New Delhi

 

 

13. Which company acquired Net Suite to offer software application that help companies automate back end and administrative operations from technology to human resources?
A.Infosys
B.Google
C.Oracle
D.Mcafee

Answer – C.Oracle

 

 

14. District Development Coordination and Monitoring Committee has been rechristened which name by Union Government for effective development coordination of all programmes?
A.Diksha
B.Disha
C.Akshya
D.Vijaya

Answer – B.Disha

 

 

15. Andhra Pradesh Chief Minister inaugurated the Mission Harita Andhra Pradesh to increase the green cover in which district?
A.Krishna
B.Guntoor
C.Vijayawada
D.Srikakulam

Answer –  A.Krishna

 

 

16. The first meeting of BRICS Employment Working group is conducted in which city to share the agenda for Labour and Employment?
A.Bengaluru
B.Varanasi
C.Lucknow
D.Hyderabad

Answer –  D.Hyderabad

 

 

17. Who has become the youngest delegate at the Democratic National Convention nominated Hillary Clinton as the Party’s presidential candidate?
A.Sruthi Palaniappan
B.Dakshika Ponnappan
C.Malathi Rajappa
D.Surekha Meiappan

Answer –  A.Sruthi Palaniappan

 

 

18. Which bank has signed an agreement with Life Insurance Corporation to distribute policies of the Country’s largest life insurer?
A.HDFC
B.ICICI Bank
C.Axis Bank
D.Kotak Mahindra

Answer – C.Axis Bank

 

 

19. Which of the following person is not awardee of Bharatiya Jnanpith’s 11thNavlekhan Award in the year 2016?
A.Amlendu Tiwari
B.Balram Kawant
C.Om Naagar
D.Tasneem Singh

Answer –  D.Tasneem Singh

 

 

20. Who has been appointed as the Secretary of the Ministry of Electronics and IT newly coined portfolio in the Ministry?
A.Aruna Sundarajan
B.Aruna Sharma
C.Manjula Krishna
D.Vanitha Nair

Answer – A.Aruna Sundarajan

 

 

21. Bihar Cadre IAS Officer CK Mishra has been appointed as Secretary to which Department?
A.Tourism
B.Space
C.Health
D.Civil Supplies

Answer –  C.Health

 

 

22. Eminent Lok Sabha member has been successfully inducted into the Territorial Army in the rank of Lieutenant by Army Chief General Dalbir Singh?
A.Abisekh Singh
B.Lal Krishna
C.Anurag Thakur
D.Harshavarthan

Answer –  C.Anurag Thakur

 

 

23. The International Day of Friendship is being celebrated on which date to promote the role that friendship plays across the world?
A.July 29
B.July 30
C.July 31
D.August 1

Answer –  B.July 30

 

 

24. Rajjat Barjatya has passed away due to Leukemia in Mumbai. He belonged to which field?
A.Journal
B.Cinema
C.Sports
D.Art

Answer –  B.Cinema

 

 

25. Which country weightlifter is being banned to participate in the Rio Olympics by the International Weightlifting Federation?
A.Syria
B.Pakistan
C.Russia
D.China

Answer –  C.Russia

 

 

26. Which service provider will provide Wi-Fi connectivity to all Government Colleges in Puducherry under its Corporate Social Responsibility (CSR) programme?
A.Vodafone
B.Airtel
C.Aircel
D.Reliance

Answer –  D.Reliance

 

 

27. Which Company acquired the Software Company Appcito to become a comprehensive secure application services provider?
A.A09 Networks
B.A10 Networks
C.A11 Networks
D.A12 Networks

Answer – B.A10 Networks

 

 

28. The Third meeting of the Joint Committee at the Secretary level under the India Japan CEPA held at which city in India?
A.Mumbai
B.New Delhi
C.Kolkata
D.Hyderabad

Answer –  B.New Delhi

 

 

29. Which State signed Memorandum of Understanding with National Thermal Power Corporation and National Hydel Power Corporation for hydro engineering college?
A.Andhra Pradesh
B.Himachal Pradesh
C.Uttar Pradesh
D.Madhya Pradesh

Answer – B.Himachal Pradesh

 

 

30. Union government has sanctioned nearly Rs. 620 crores to which state as assistance for the recent drought situation in the state?
A.Madhya Pradesh
B.Uttar Pradesh
C.Telangana
D.Punjab

Answer –  B.Uttar Pradesh

 

 

31. Which sector has been exempted from Right to Information Act 2005 without citing any reason for exemption?
A.Strategic Forces Command
B.UPSC
C.Public Sector Banks
D.National Security Groups

Answer –  A.Strategic Forces Command

 

 

32. The tenure of the Railway Board Chairman AK Mital was extended to how many years by the Appointments Committee of the Cabinet?
A.3 years
B.2 years
C.5 years
D.4 years

Answer –  B.2 years

 

 

33. Who has been appointed as the Chief Justice of Patna High Court by Bihar Governor Ramnath Kovind?
A.Tejashwi Prasad Yadav
B.Iqbal Ahmed Ansari
C.Sushil Kumar Modi
D.Vijay Kumar Chaudary

Answer – B.Iqbal Ahmed Ansari

 

 

34. Railway Minister along with Chief Minister of state laid the foundation stone of new railway station in which state?
A.Meghalaya
B.Himachal Pradesh
C.Nagaland
D.Manipur

Answer –  D.Manipur

 

 

35. Which Country hold the two day 3rd India Education Fair with over 35 premier Indian Educational Institutions including schools, colleges, and technical institutes?
A.Pakistan
B.Bhutan
C.Bangladesh
D.Nepal

Answer –  C.Bangladesh

 

 

36. The Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) is set to launch the facility of travel insurance for passengers from September 2016 at _______________?
A.Re 1
B.Rs 5
C.Rs 10
D.Rs 15

Answer –  A.Re 1

 

 

37. Which Airport has been awarded with Best Airport at National Tourism Awards for the year 2014-15 held in New Delhi?
A.Chennai
B.New Delhi
C.Mumbai
D.Kolkata

Answer –  C.Mumbai

 

 

38. Who inaugurated the newly announced Goa Indian Institute of Technology’s temporary Campus and will be mentored by IIT Mumbai?
A.Narendra Modi
B.Suresh Prabhu
C.Sushma Swaraj
D.Prakash Javdekar

Answer – D.Prakash Javdekar

 

 

39. Which country will host a crucial global summit 7th session of the Conference of the Parties (COP7) to the WHO Framework Convention on Tobacco Control (WHO-FCTC) in November 2016?
A.Bangldesh
B.Nepal
C.India
D.Russia

Answer – C.India

 

 

40. Prime Minister Narendra Modi flags off the Run for Rio also released the brochure of the Indian History at Olympics so far at which stadium?
A.Surjit Hockey Stadium in Jalandhar
B.Dhyan Chand National Stadium in New Delhi
C.Greater Noida Cricket Stadium in Noida
D.Dr Sampurnanda Stadium in Varanasi

Answer – B.Dhyan Chand National Stadium in New Delhi

 

 

41. In which state’s capital, Union government is planned to host the Make in India Conference in the month of December 2016?
A.Lucknow, Uttar Pradesh
B.Bengaluru, Karnataka
C.Bhubaneswar, Odisha
D.Patna, Bihar

Answer – C.Bhubaneswar, Odisha

 

 

42. For which rail route, Railway Minister Suresh Prabhu inaugurated the first broad gage train service also laid foundation stone for Akhaura international rail Project?
A.Jamshedpur to Gorakhpur
B.Agartala to Delhi
C.Shillong to Bareilly
D.Ranchi to Lakhimpur

Answer – B.Agartala to Delhi

 

 

43. In which scheme, Odisha Chief Minister Naveen Patnaik is going to be extended to three lakh more beneficiaries from August 15?
A.Madhubabu Pension Scheme
B.Madhubanu Pension Scheme
C.Madhubani Pension Scheme
D.Madhusali Pension Scheme

Answer – A.Madhubabu Pension Scheme

 

 

44. At which place, India is positioned in the Pathetic Global Stunted Growth Children List by the international charity organization called Water Aid?
A.Second
B.Third
C.First
D.Tenth

Answer – C.First

 

 

45. What is the name of Indo-Thailand Military Exercise is came to end at Krabi, Thailand which had commenced on 15 July 2016?
A.Vajrakosh 2016
B.LAMITYE 2016
C.Savithri 2016
D.Maitree 2016

Answer – D.Maitree 2016

 

 

46. Which healthcare has announced that the company will set up three units in Andhra Pradesh, Sikkim and Telangana to expand the business?
A.ITC Healthcare
B.Apollo Healthcare
C.Hetero Healthcare
D.Himalayas Healthcare

Answer – C.Hetero Healthcare

 

 

47. Which National Park has been announced as the India’s first mixed world heritage site by the Paris based UNESCO?
A.Kalesar National Park, Haryana
B.Kanger Ghati National Park, Chhattisgarh
C.Jim Corbett National Park, Uttarakhand
D.Khangchendzonga National Park, Sikkim

Answer – D.Khangchendzonga National Park, Sikkim

 

 

48. Who is appointed as the first woman governor of Tokyo on July 31 by the Japanese people?
A.Tsai Ing-wen
B.Sophia Kao Ching-chi
C.Yuriko Koike
D.Elaine Chao

Answer – C.Yuriko Koike

 

 

49. Which eminent writer’s 136th Birth Anniversary is being celebrated by his unique styled intense story-telling and use of simple language?
A.Satyajit Ray
B.Mulk Raj Anand
C.R.K. Narayan
D.Munshi Premchand

Answer – D.Munshi Premchand

 

 

50. What is the name of the book which is the JK Rowling’s eighth series has been released in bookstores across the globe?
A.Harry Potter and the Blessed Stone
B.Harry Potter and the Cursed Stone
C.Harry Potter and the Blessed Child
D.Harry Potter and the Cursed Child

Answer – D.Harry Potter and the Cursed Child

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

 

Anushka Academy

 

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

 

Gallery