DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 17 Nov 2016

1. Which country Prime Minister has been resigned from the post of Prime Minister after the no confidence vote polled?
A.China
B.Myanmar
C.Indonesia
D.Nepal

Answer –  D.Nepal

 

 

2. Which first female violinist has been awarded with Sangita Kalanidhi Award by Music Academy?
A.Malavika
B.Saindhavi
C.Kanyakumari
D.Kausaliya

Answer –  C.Kanyakumari

 

 

3. Union Railway Minister flagged off India’s First ever Green Rail corridor of length 144 km in which state aimed towards the “Swachh Bharat Abhiyan”?
A.Kerala
B.Goa
C.Tamilnadu
D.Chattisgarh

Answer –  C.Tamilnadu

 

 

4. How much capital has been sanctioned by Tourism Ministry under “Swadesh Darshan” Scheme for 25 Projects to 21 states and Union Territories?
A.Rs 2,048 crore
B.Rs 3,248 crore
C.Rs 2,408 crore
D.Rs 2,084 crore

Answer – A.Rs 2,048 crore

 

 

5. Hinduja National Power has commissioned a 1,040 MW power project includes two units of 520 mw each in which city?
A.Secundarabad
B.Kochi
C.Chennai
D.Visakhapatnam

Answer –  D.Visakhapatnam

 

 

6. Which company ranked first position in IT Industry surveyed by the National Association of Software and Services Companies?
A.Wipro
B.Infosys
C.Google India
D.TCS

Answer –  D.TCS

 

 

7. Due to irregularities in Forex Related policies, The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty to which of the following Banks?
A.HDFC
B.Bank of Baroda
C.PNB
D.All of these

Answer –  D.All of these

 

 

8. Which bank partnered with Global Payment Giant SWIFT Payment Group and thereby become the first domestic leaders to enter the international payment group?
A.Axis Bank
B.ICICI
C.Both A & B
D.Neither A nor B

Answer –  C.Both A & B

 

 

9. Which Bank has announced to serve as banking correspondents through Indian Oil Corporation owned 6500 Kisan Seva Kendras?
A.Punjab National Bank
B.State Bank of India
C.Indian Bank
D.Indian Oversees Bank

Answer –  B.State Bank of India

 

 

10. Which Country to hold 10 members Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) nations Finance Ministers meet?
A.Malaysia
B.Singapore
C.Phillipines
D.Vientiane

Answer –  D.Vientiane

 

 

11. Vijay Diwas is being observed on 26th July to mark the celebration of which victory in 1999?
A.Kargil
B.Siachen
C.Part of Punjab
D.Part of West Bengal

Answer –  A.Kargil

 

 

12. Who has been ranked first in MRF Tyres ICC Rankings in the category of Test matches Bowler?
A.Yasir Shah
B.Mohammad Shami
C.Darren Samy
D.Ravichandran Ashwin

Answer –  D.Ravichandran Ashwin

 

 

13. Which of the following players has been banned from playing in Rio Olympics due to fail a dope test showed as positive in Sample A Test?
A.Inderjit Singh
B.Narsingh Yadav
C.Both A and B
D.Mary Kom

Answer – C.Both A and B

 

 

14. The Solar powered plane Solar Impulse 2 has completed the first round world trip and arrived at which airport it had started its journey 505 days ago?
A.Abu Dhabi
B.Malaysia
C.India
D.Singapore

Answer –  A.Abu Dhabi

 

 

15. Which of the following statements is not true about Zika Virus?
A.Member of the virus family Flaviviridae and the genus Flavivirus
B.Spread by daytime-active Aedes mosquitoes
C.Name comes from the Zika Forest of Brazil
D.Virus was isolated in 1947

Answer –  C.Name comes from the Zika Forest of Brazil

 

 

16. Which company acquired Jabong online fashion and lifestyle market from Global Fashion Group for $70 million?
A.Myntra
B.Snapdeal
C.Amazon
D.Tata

Answer –  A.Myntra

 

 

17. Who has been appointed as the General Manager of Easter Railway located in Kolkata?
A.Hardeep Singh
B.Mandeep Singh
C.Ghanshyam Singh
D.Harsha Singh

Answer – C.Ghanshyam Singh

 

 

18. Who has been appointed as Director General of the National Museum of India by the Union Government?
A.Dr. Maharaja Sundar Raja
B.Dr. Buddha Rashmi Mani
C.Dr. Narendra Reshmi Raja
D.Dr. Sundara Vadivelu Mani

Answer –  B.Dr. Buddha Rashmi Mani

 

 

19. What is the name of the Elephant from Kerala aged 86 years is all set to enter the Guinness World Records as the Oldest living Elephant?
A.Kalyani
B.Lakshmi
C.Dakshayani
D.Mahalakshmi

Answer –  C.Dakshayani

 

 

20. Which Mobile wallet service has announced its partnership with Punjab State power Corporation Limited to offer easy to use digital option to pay electricity bills instantly?
A.Airtel
B.Vodafone
C.Aircel
D.None of these

Answer –  B.Vodafone

 

 

21. Which bank ATMs are launched with a new payment system allow the account holders to transfer money using mobile phone number as a key identifier?
A.Bank of Baroda
B.ICICI Bank
C.State Bank of India
D.HDFC

Answer – C.State Bank of India

 

 

22. Which country to hold the world’s largest yazidi temple and to set the world largest temple is to be completed by 2017?
A.Tasmania
B.Romania
C.Armenia
D.Russia

Answer –  C.Armenia

 

 

23. Union Government lower house amended a bill providing for opening how many new Indian Institute of Technology under the institutes of Technology (Amendment) Bill 2016?
A.Five
B.Six
C.Seven
D.Eight

Answer – B.Six

 

 

24. Which Government has set up a dedicated Start-up Cell to fuel the implementation of the initiatives under the Start up policy?
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Tamilnadu
D.Karnataka

Answer –  D.Karnataka

 

 

25. Union Agriculture Ministry joined with which country agency for International Development (USAID) jointly inaugurated the second phase of the Feed the Future -India triangular training programme?
A.United States
B.United Kingdom
C.Brazil
D.Iraq

Answer –  A.United States

 

 

26. Who has headed the Seventh Pay Commission and recommended the pay fixation and revision to Government Employees?
A.Ashok Mehta
B.Ashok Mathur
C.Ashok Gupta
D.Ashok Sharma

Answer –  B.Ashok Mathur

 

 

27. India has contributed how much capital to a trust fund set up for victims of sexual exploitation and abuse by peacekeepers?
A.$100,000
B.$200,000
C.$300,000
D.$400,000

Answer – A.$100,000

 

 

28. Former India’s Ambassador to the United Nations has been passed away due to cancer illness at the age of 76 years in New Delhi. Who is she?
A.Arundhati Radje
B.Arundhati Ghose
C.Arundhati Dhakur
D.Arundhati Mehta

Answer –  B.Arundhati Ghose

 

 

29. Who has been officially inducted into the ICC Hall of Fame along with three other cricketing inducted into the ICC hall of Fame?
A.Muttiah Muralitharan
B.Arthur Morris
C.Karen Rolton
D.All of these

Answer –  D.All of these

 

 

30. Who has been represented India in the Rio Olympics in place of Narsingh Yadav in the 74kg freestyle category after the Wrestling Federation of India?
A.Praveen Sona
B.Parveen Rana
C.Parveen Sanjay
D.Previjan Rana

Answer –  B.Parveen Rana

 

 

31. Which state government announced Rs. 60 Lakh special incentive for Rio Olympic Qualifiers from the state?
A.Haryana
B.Punjab
C.Odisha
D.Gujarat

Answer –  C.Odisha

 

 

32. Which space agency is set to launch a new spacecraft in the month of September that will travel to a near – Earth asteroid known as Bennu?
A.JAXA
B.ESA
C.NASA
D.ISRO

Answer –  C.NASA

 

 

33. Who will be conferred with 2016 Bharat Gaurav Award by city football giants East Bengal for his contributions on sports?
A.Phalke Singh
B.Milka Singh
C.Dalbir Singh
D.Harbajan Singh

Answer –  B.Milka Singh

 

 

34. Which of the following persons received Prestigious Ramon Magsaysay Award for the year 2016 from Chennai?
A.Bezwada Wilson
B.T.M. Krishna
C.Conchita Carpio
D.S.K. Kannan

Answer –  B.T.M. Krishna

 

 

35. Union Government cleared amendments in the GST constitutional Amendment Bill, dropping how many percent manufacturing tax and providing guarantee to compensate states for any revenue loss?
A.2%
B.1%
C.3%
D.4%

Answer –  B.1%

 

 

36. Which country planned to install Sixteen Statues of Thiruvalluvar to foster greater understanding between India and the country is being donated by VGP?
A.Malaysia
B.Pakistan
C.Bhutan
D.Sri Lanka

Answer –  D.Sri Lanka

 

 

37. World Health Organisation declared which country is free from measles with zero cases?
A.Serbia
B.Brazil
C.Norway
D.Sweden

Answer – B.Brazil

 

 

38. On commemorating the first death anniversary of the former president Dr APJ Abdul Kalam, the Ministry of Defence has unveiled a life-size statue at which place in Rameswaram?
A.Dhanushkodi
B.Mandapam
C.Peikarumbu
D.Kalam House

Answer –  C.Peikarumbu

 

 

39. Lok Sabha passed which bills allows extension of the time given to public servants, trustees and board members of NGOs receiving government funds of more than Rs. 1 crore or foreign funding of more than Rs 10 lakh to declare their assets and those of their spouses?
A.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2016
B.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2015
C.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2014
D.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2013

Answer – A.Lokpal and Lokayukta (Amendment) Bill, 2016

 

 

40. Lok Sabha passed the amendments to the Child Labour Act, there by laying a complete framework for the absolute prohibition of employment of children below the age of _______________but allowing minors to work in family enterprises.
A.11
B.12
C.13
D.14

Answer –  D.14

 

 

41. Union government has approved a sum of Rs. 1601 crore for the skill development initiative named Himayat Programme in which state?
A.Uttarkhand
B.Himachal Pradesh
C.Punjab
D.Jammu & Kashmir

Answer – D.Jammu & Kashmir

 

 

42. Which state has joined the Ujwal DISCOM Assurance Yojana (UDAY) scheme? It is the 14th state to join the UDAY?
A.Nagaland
B.Manipur
C.West Bengal
D.Chattisgarh

Answer – B.Manipur

 

 

43. World Hepatitis is being observed annually on which date to mark the awareness of Hepatitis and to boost prevention, diagnosis and treatment?
A.July 27th
B.July 28th
C.July 29th
D.July 30th

Answer –  B.July 28th

 

 

44. Who has written the Book “India’s Most Powerful Women” and released by the President at Rashtrapati Bhavan?
A.Prem Ahluwalia
B.Desh Kumar Chand
C.Premanad sinha
D.Mukesh Singh

Answer –  A.Prem Ahluwalia

 

 

45. Eminent Scientist Neelamraju Ganga Prasad Rao has passed away due to illness at the age of 89 in Hyderabad. He belongs to which field?
A.Space
B.Technology
C.Construction
D.Agriculture

Answer –  D.Agriculture

 

 

46. India’s Oil Ministry has partnered with which country Geological Department to discover the highly enriched accumulations of natural gas hydrate Reserve in the Bay of Bengal?
A.United States
B.Turkmenistan
C.Germany
D.Russia

Answer –  A.United States

 

 

47. Which state tourism department has launched a mobile app to attract the travelers across the world?
A.Tripura
B.Kerala
C.West Bengal
D.Himachal Pradesh

Answer –  C.West Bengal

 

 

48. Which Company has acquired Idea Couture to boost its digital technologies offering without disclosed deal?
A.Tata Consultancy Services
B.Wipro
C.Siemens
D.Cognizant

Answer –  D.Cognizant

 

 

49. Union Government passed Compensatory Afforestation Fund Bill, 2016 that seeks for the disbursement of capital for forest land and lying unexpended for how many years?
A.4
B.5
C.6
D.7

Answer –  A.4

 

 

50. Union Government gave nod to which Transactions (Prohibition) Amendment Bill, 2015 to check generation of black Money?
A.Black Money
B.Benami
C.Bank
D.Corruption

Answer –  B.Benami

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

 

Anushka Academy

 

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

 


Gallery