Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 14 Nov. 2016

1. Which Government is going to set up an Industrial Park completely and exclusively dedicated to the Women entrepreneurs?
A.Meghalaya
B.Arunachal Pradesh
C.Uttarakhand
D.Madhya Pradesh

Ans: C.Uttarakhand

 

 

2. The Central Human Resource Development Ministry is now underwriting a scheme in order to assist ___________ to overcome their financial burden by providing them a Interest Free Loans.
A.Arts Students
B.IFT Students
C.MBBS Students
D.IIT Students

Ans: D.IIT Students

 

 

3. Which state is all set to become the first state to set up ‘Happiness Department’ to ensure happiness in the lives of common people on the lines of Bhutan?
A.Sikkim
B.Arunachal Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Assam

Ans: C.Madhya Pradesh

 

 

4. How India is called by the World Health Organization (WHO), as a significant marking in Public Health Protection?
A.Chickenpox -Free Country
B.Yaws – Free Country
C.Polio – Free Country
D.Aids – Free Country

Ans: B.Yaws – Free Country

 

 

5. How much cap value, Reserve Bank of India advised banks to exchange up to 20 pieces of soiled Indian currency notes through the counter without any processing fee in order to improve the customer service?
A.Rs 5,000
B.Rs 15,000
C.Rs 6,000
D.Rs 25,000

Ans: A.Rs 5,000

 

 

6. How much amount above the transactions are to be Banned to curb Black Money which is specified by the Special Investigation Team?
A.5 Lakhs
B.4 Lakhs
C.3 Lakhs
D.6 Lakhs

Ans: C.3 Lakhs

 

 

7. Which based power plant is specially commissioned by the BHEL in Gujarat producing power about 250 MW?
A.Wind Mill
B.Nuclear power
C.Solar based
D.Coal based

Ans: D.Coal based

 

 

8. Who is appointed as the Chairman of the Central Board of Secondary Education (CBSE) for a five-year term by the Union government?
A.Umang Narula
B.Deepak Kumar Panwar
C.Kumar Mangalam Birla
D.Rajesh Kumar Chaturvedi

Ans: D.Rajesh Kumar Chaturvedi

 

 

9. In how much area, Boston Scientific Company has launched its first integrated facility in India to develop and sell minimally invasive technologies?
A.1 lakh sq ft
B.2 lakh sq ft
C.1.5 lakh sq ft
D.2.5 lakh sq ft

Ans: A.1 lakh sq ft

 

 

10. What is the name of a gun which is purely indigenous 155 mm x 52 caliber is successfully test fired by the DRDO?
A.AMAGS
B.ATAGS
C.ATMGS
D.ATAGM

Ans: B.ATAGS

 

 

11. For which port, Three Indian Naval Ships are on four day visit seeks to enhance maritime cooperation?
A.Port Sunda Kelapa, Indonesia
B.Port Chittagong, Bangladesh
C.Port Shanghai, China
D.Port Kelang, Malaysia

Ans: D.Port Kelang, Malaysia

 

 

12. Which Indian Grand Master has bagged Fide Women’s Grand Prix trophy in Chendu in China?
A.Mary Ann Gomes
B.Tania Sachdev
C.Koneru Humpy
D.Harika Dronavalli

Ans: D.Harika Dronavalli

 

 

13. Who wrote the Biography titled “Who moved my interest rate?” revealing a turbulent relationship with two Finance Ministers of the time P. Chidambaram and Pranab Mukherjee?
A.Anita Nair
B.Vikram Seth
C.RC Dhere
D.Duvvuri Subbarao

Ans: D.Duvvuri Subbarao

 

 

14. Which date is celebrated as World Youth Skills Day by United Nations every year in order to in order to highlight the fundamental rights of the youth?
A.July 16
B.July 13
C.July 14
D.July 15

Ans: D.July 15

 

 

15. A book titled Courage & Commitment: An Autobiography is authored by which personality about her transition from politician to Governor?
A.Margaret Alva
B.Mridula Sinha
C.Vasundhara Raje
D.Anandiben Patel

Ans: A.Margaret Alva

 

 

16. NASA is planned to give final design and construction of its next Mars Rover to be launched by which year?
A.2017
B.2018
C.2019
D.2020

Ans: D.2020

 

 

17. Which country has made trains running at world – record speeds in opposite directions crossed each other on parallel tracks?
A.China
B.Japan
C.Russia
D.United States

Ans: A.China

 

 

18. Tata Advanced Systems Limited has signed agreement which firm to manufacture helicopters under “Make in India” initiative in order to meet civil and military requirements?
A.DRDO
B.BHEL
C.Bell Helicopter
D.HAL

Ans: C.Bell Helicopter

 

 

19. India ranked which position during the April-June Quarter of 2016 on the scale of business optimism, according to the latest International Business Report by London Based Grant Thornton?
A.2nd
B.3rd
C.4th
D.5th

Ans: B.3rd

 

 

20. Reserve Bank of India has allowed foreign investors to up their stakes in which of the following banks under the Portfolio Investment Scheme?
A.Axis Bank
B.HDFC Bank
C.Both A & B
D.None of these

Ans: A.Axis Bank

 

 

22. Union Minister of Electronics & Information Technology and Law & Justice launched a new website named as ___________ in New Delhi.
A.Transforming Bharat
B.Transforming lives
C.Transforming India
D.Transforming World

Ans: C.Transforming India

 

 

23. Which State Government launched the new facilities of virtual and digital classrooms in 3 ITIs across the state on the occasion of world Youth Skills Day?
A.Bihar
B.Madhya Pradesh
C.Goa
D.Maharashtra

Ans: D.Maharashtra

 

 

24. The traditional annual Ramayana Month began in which state with temples and Hindu houses resonating with the chanting of the epic Ramayana?
A.Tamil Nadu
B.Andhra Pradesh
C.Kerala
D.Odisha

Ans: C.Kerala

 

 

25. The World’s first hospital on train celebrated 25 years of service to facilitate poor and rural people. Name the express.
A.Lifepharma Express
B.Lifeline Express
C.Lifetrain Express
D.Lifelane Express

Ans: B.Lifeline Express

 

 

26. Four Indian Women motorcyclists are campaigning against which illegal activities and raising awareness by taking a trip around Asia?
A.Infanticide
B.Female Foeticide
C.Dowry System
D.Suicide

Ans: B.Female Foeticide

 

 

27. Which Country holds the 11th edition of Asia-Europe Meeting Summit with world leaders including from the leaders of 51 member countries?
A.Mongolia
B.Singapore
C.Phillipines
D.Indonesia

Ans: A.Mongolia

 

 

28. Which place has been declared as a Heritage Site by UNESCO and will be 33rd site to get this tag?
A.Nalanda University
B.Banaras Hindu University
C.National University
D.Jawaharlal Nehru University

Ans: A.Nalanda University

 

 

29. Vice President has visited which country and unveiled a stone statute of Mahatma Gandhi at Pethub Monastery as symbol of Cultural and Spiritual ties?
A.Nepal
B.Myanmar
C.Mongolia
D.China

Ans: C.Mongolia

 

 

30. Who was sworn in as the 10th Chief Minister of Arunachal Pradesh marking the culmination of fast-paced political developments in the State?
A.Kalikho Pul
B.Tarun Gogoi
C.Nabam Tuki
D.Pema Khandu

Ans: D.Pema Khandu

 

 

31. What is launched by the Union Commerce Ministry for online purchase of goods and services by various central government ministries?
A.e-teleservice
B.e-purchase
C.e-marketplace
D.e-sharemarket

Ans: C.e-marketplace

 

 

32. What is the name of India’s first multi-city marathon was flagged off by Sports Minister Vijay Goel? 
A.The Bharat Marathon Run
B.The Marvel India Run
C.The Great India Run
D.The Great Marathon Run

Ans: C.The Great India Run

 

 

33. Which state is mulling to tap non-resident Kannadigas to set up start-ups and technology units in its revised start-up policy?
A.Karnataka
B.Tamilnadu
C.Assam
D.Kerala

Ans: A.Karnataka

 

 

34. What is the name of live interactive programme which is launched by the Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal to make directly engaging with the Delhiites? 
A.InteractToAK
B.ConnectToAK
C.TalkToAK
D.GetCloseAK

Ans: C.TalkToAK

 

 

35. Who is newly appointed as a Chief Operating Officer of HCL Technologies Ltd.?
A.C. Vikram Kumar
B.C. Ajay Kumar
C.C. Harish Kumar
D.C. Vijay Kumar

Ans: D.C. Vijay Kumar

 

 

36. In which place, the Mumbai based BSE is planning to trade currency, metals and energy at its upcoming international commodity exchange called Gift City?
A.Hyderabad
B.New Delhi
C.Allahabad
D.Gandhi Nagar

Ans: D.Gandhi Nagar

 

 

37. Which company to set up a bus assembly plant in Kenya with an investment of Rs 70 crore as part of its global expansion plans?
A.Hyundai
B.Ashok Leyland
C.Tata
D.Honda

Ans: B.Ashok Leyland

 

 

38. What is the name of the humanoid robot was designed collaboratively by the research firm SRI International and Georgia Tech’s Advanced Mechanical Bipedal Experimental Robotics (AMBER) Lab? 
A.DUMAS
B.DURUS
C.DEMON
D.DARAS

Ans: B.DURUS

 

 

39. Which Indian Pro boxer clinched the WBO Asia Pacific Super Middleweight title with a dominating win over former WBC European champion Kerry Hope in New Delhi?
A.Shiva Thapa
B.Mandeep Jangra
C.Vijender Singh
D.Manoj Kumar

Ans: C.Vijender Singh

 

 

40. In which place, Indian football team has reached the progress comes after two successive win over Laos in the AFC Asian Cup qualification playoffs?
A.152
B.150
C.147
D.130

Ans: A.152

 

 

41. Which state along with Andhra Pradesh, Justice Lokur is inaugurated the first e-court (paperless court) in the High Court of Judicature?
A.Kerala
B.Karnataka
C.Tamilnadu
D.Telangana

Ans: D.Telangana

 

 

42. How much money spended by Government of India as its contribution to the Atal Pension Yojana Scheme?
A.Rs. 200 crore
B.Rs. 160 crore
C.Rs. 100 crore
D.Rs. 200 crore

Ans: C.Rs. 100 crore

 

 

43. Which country along with Uttar Pradesh Government signed an Memorandum of Understanding in order to set up a new Skill Development Centre for Famers of UP?
A.Netherland
B.Switzerland
C.Ireland
D.England

Ans: A.Netherland

 

 

44. In order to control greenhouse emissions, Central Railway Ministry adopted the idea in all railway buildings across India. What is it? 
A.Bio Fuels
B.Bio Mass
C.Wind Mills
D.Solar panels

Ans: D.Solar panels

 

 

45. How many Indian heritage sites of Historical importance is announced for the first time by World Heritage Committee? 
A.3
B.4
C.5
D.2

Ans: A.3

 

 

46. Which musician has named as an Artist for Peace by the United Nations cultural agency UNESCO? 
A.Ennio Morricone
B.Gustavo Santaolalla
C.Kudsi Erguner
D.Alexandre Desplat

Ans: C.Kudsi Erguner

 

 

47. Which country’s Cabinet has approved India’s proposal to simplify the extradition process on July 18?
A.Bhutan
B.Nepal
C.Bangladesh
D.Pakistan

Ans: C.Bangladesh

 

 

48. Asia Europe meeting (ASEM) Summit in its 11th session signed the Ulaanbaatar Declaration on July 16 by which place?
A.Mongolia
B.Tanzania
C.Africa
D.China

Ans: A.Mongolia

 

 

49. Which Insurance announced a partnership with Nainital Bank for distribution of its products and also to provide life insurance solutions to the customers of the bank?
A.Bajaj Allianz Life
B.Birla Sun Life
C.Bharti AXA Life
D.IndiaFirst Life

Ans: Bajaj Allianz Life

 

 

50. Who concurrently accredited as the High Commissioner of India to the Kingdom of Swaziland?
A.Vivekananada Sharma
B.Rudra Gaurav Shresth
C.Prateek Singh
D.Saumya Mishra

Ans: B.Rudra Gaurav Shresth

 

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

 

Anushka Academy

 

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery