Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 02 Nov. 2016

1. The Ministry of Shipping ratified the Capital Dredging Project for Ro Pax Ferry Services between Gogha&Dahej, in which state?
A.Uttar Pradesh
B.West Bengal
C.Gujarat
D.Andhra Pradesh

Answer  – C.Gujarat

 

 

2. Which city has topped for the fifth consecutive year on the list of the world’s leading global cities for business, innovation and culture?
A.London
B.Mumbai
C.New York
D.Tokyo

Answer  – A.London

 

 

3. IRDAI has imposed a penalty of Rs. 6 lakh on which insurance company for Casual approach towards certain norms?
A.Bajaj Finserv
B.Shri Ram Finance
C.Yogalakshmi Finance
D.All of the above

Answer  –B.Shri Ram Finance

 

 

4. Which date is observed as World Osteoporosis Day every year to raising global awareness about the prevention of osteoporosis and metabolic bone disease?
A.October 18
B.October 20
C.October 21
D.October 19

Answer  –   B.October 20

 

 

5. Which renowned British statistician has been awarded with the inaugural recipient of the International Prize in Statistics?
A.Sir James Watson
B.Sir David James
C.Sir David Cox
D.Sir John Xavier

Answer  –  C.Sir David Cox

 

 

6. The Book on Cricket Player ViratKohli titled ‘Driven: The ViratKohli Story’ was published in which place?
A.New Delhi
B.Hyderabad
C.Bhubaneshwar
D.Dispur

Answer  – A.New Delhi

 

 

7. What is the rank positioned by The Indian football team from 148 countries in the latest FIFA ranking?
A.137th
B.138th
C.139th
D.129th

Answer  – A.137th

 

 

8. Which team has won the 15th USIC- International Shooting World Championship with 10 medals held at Saint Mandrier, France?
A.Services team
B.Indian Overseas Bank team
C.Indian Railways team
D.Indian Bank team

Answer  –  C.Indian Railways team

 

 

9. Who is the founder member of PDP resigned from the LokSabha protesting against the “failure” of Parliament to make “any tangible moves” to end violence in Kashmir?
A.Aamir Liaquat Hussain
B.Asaduddin Owaisi
C.Tariq Hameed Karra
D.Javed Akhtar

Answer  –  C.Tariq Hameed Karra

 

 

10. Which Mumbai based photographer has won the prestigious Wildlife Photographer Award, 2016 by the BBC and Natural History Museum in London?
A.Sandesh Kadur
B.Kalyan Varma
C.Rathika Ramasamy
D.Nayan Khanolkar

Answer  –  D.Nayan Khanolkar

 

 

11. Which company became the first Indian solar company to be listed on NYSE after it announced the pricing of its initial public offering of 3,409,091 equity shares at the New York Stock Exchange (NYSE)?
A.Boston Solar
B.Azure Power Global Limited
C.SunPower by Alternative Energy Systems
D.NRG Clean Power

Answer  – B.Azure Power Global Limited 

 

 

12. Which bank has to provide USD 2 Billion to Bangladesh to fight for clmatic changes like global warming and cyclones etc.,?
A.Central bank of Bangladesh
B.Shanghai Commercial Bank Limited
C.Asian Development Bank
D.World Bank

Answer  – D.World Bank

 

 

13. Which bank has declared Silchar as its 5th zone in North East after Guwahati, Shillong?
A.Bank of India
B.Bank of Maharashtra
C.Bank of Baroda
D.State Bank of India

Answer  –  D.State Bank of India

 

 

14. Which organisation has re-constituted its committee which advises the regulator on issues related to disclosure requirements and accounting practices for various entities in the securities market?
A.SEBI
B.SIDBI
C.IB
D.NSE

Answer  –  A.SEBI

 

 

15. The India – China armies second Joint Exercise called “Sino India Cooperation 2016” was held at which place?
A.Ladakh
B.Rupnagar
C.Kohima
D.Lahore

Answer  –  A.Ladakh

 

 

16. Which government official was on a five-day visit to Hungary and Algeria, where he raised the matter of cross-border terrorism and a host of other bilateral issues?
A.Suresh Prabhu
B.Narendra Modi
C.Hamid Ansari
D.Sushma Swaraj

Answer  –  C.Hamid Ansari

 

 

17. What is the name of skill development programme has been launched by the Maharashtra government for students?
A.Mukundh Setu
B.Madhumitha Setu
C.Kshatriya Setu
D.Kaushalya Setu

Answer  –  D.Kaushalya Setu

 

 

18. Which is the India’s second eco-friendly airport is all set to open its doors to passengers?
A.New Delhi
B.Mumbai
C.Chennai
D.Vadodara

Answer  –  D.Vadodara

 

 

19. Who has arrived in India on October 16 on a four-day trip during which she attended BRICS-BIMSTEC Outreach Summit in Goa and held talks with Prime Minister Narendra on key bilateral and regional issues?
A.Aung San SuuKyi
B.Hillary Clinton
C.Christiane Amanpour
D.JK Rowling

Answer  –  A.Aung San SuuKyi

 

 

20. Who has been inaugurated the 28th Accountants General Conference in New Delhi?
A.Pranab Mukherjee
B.NarendraModi
C.Smriti Irani
D.Hameed Hansari

Answer  –  A.Pranab Mukherjee

 

 

21. Railways and Urban Development Ministries signed anMoU for how many years to redevelop railway stations and adjoining areas on smart city lines for enhancing passenger amenities?
A.Four
B.Five
C.Six
D.Seven

Answer  –  B.Five

 

 

 

22. The three-day Air Force Commanders’ Conference was held at which place by the leadership of Air Chief Marshal Arup Raha?
A.Shillong
B.Hyderabad
C.New Delhi
D.Mumbai

Answer  – C.New Delhi

 

 

23. The theme for 2016 World Statistics Day is
A.Better Data, Better Lives
B.Statistics for all, with all
C.Better Life for Every One
D.Statistics for Everyday life

Answer – A.Better Data, Better Lives

 

 

24. Which date is observed as Police Commemoration Day every year to honors the memory of Indian police personnel killed by Chinese soldiers in 1959?
A.October 19
B.October 20
C.October 22
D.October 21

Answer  –   D.October 21

 

 

25. What is the author of book titled The Sleepwalker’s Dream narrates the journey of a group of militants towards an elusive freedom?
A.Arundhati Roy
B.Dhrubajyoti Borah
C.Vikram Seth
D.Chetan Bhagat

Answer  –  B.Dhrubajyoti Borah

 

 

26. Which former Indian cricketer is the only captain in ODI history to score a double ton, while leading India against the West Indies in 2011?
A.Virender Sehwag
B.Sourav Ganguly
C.Sachin Tendulkar
D.Rahul Dravid

Answer  – A.Virender Sehwag

 

 

27. India bagged silver and bronze medal in the 56kg weight category in the IWF Youth (Boys & Girls) World Weightlifting Championships was held at which place?
A.Chittagong, Bangladesh
B.Jurong, Singapore
C.Penang, Malaysia
D.Jakarta, Indonesia

Answer  –  C.Penang, Malaysia

 

 

28. Which university has developed a protein-enriched rice variety especially for children in the tribal-dominated places?
A.National Backward Krishi Vidyapeeth, Solapur
B.Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalay, Chattisgarh
C.Punjab Agricultural University, Ludhiana
D.Mahatma Phule Krishi Vidyapeeth, Rahuri

Answer  –  B.Indira Gandhi Krishi Vishwavidyalay, Chattisgarh

 

 

30. What is the name of Fast Patrol Vessel Indian Coast Guard Ship which was commissioned under the Director-General of Coast Guard Rajendra Singh?
A.Aadesh class
B.Rani Abbakka
C.Rani Gaidinliu
D.Aryaman

Answer  –  C.Rani Gaidinliu

 

 

31. Which company announced to acquire Butler America Aerospace for USD 85 million to strengthening its position in the aerospace and defence engineering services space?
A.HCL
B.Lenovo
C.Sony
D.Acer

Answer  –  A.HCL

 

 

32. Which limited would spend $500 million to buy Appirio Inc., an Indianapolis, US-based cloud services firm?
A.ASUS
B.HP
C.Wipro
D.Apple

Answer  –  C.Wipro

 

 

33. The Election Commission of India holds the first ever International Conference on Voter Education was held at which place?
A.Udaipur
B.Raipur
C.Ranchi
D.New Delhi

Answer  –  D.New Delhi

 

 

34. What is the name of Regional Connectivity Scheme has been launched by the Civil Aviation Ministry?
A.SUDAY
B.UDAY
C.UDAN
D.UDAM

Answer  –  C.UDAN

 

 

35. Heritage Rail Tourism Conference was organized by Indian Railways jointly with Asia Pacific Heritage & Rail Tourism Organization (APHRTO) was held at which place? 
A.New Delhi
B.Hyderabad
C.Bhubaneshwar
D.Gandhi Nagar

Answer  –   A.New Delhi

 

 

36. Which country along with Indian Joint Committee established under the Scientific and Technological Cooperation Agreement re-launch cooperation in the sectors of science, technology and innovation?
A.Germany
B.Brazil
C.Italy
D.Japan

Answer  –  C.Italy

 

 

37. Which infrastructure based company has signed MoU with the Maharashtra government for Nagpur smart city project?
A.Ashoka Buildcon
B.Godrej Properties
C.Oberoi Realty
D.Larsen & Toubro (L&T)

Answer  –   D.Larsen & Toubro (L&T)

 

 

38. What is the name of activist who formed a new political party named People’s Resurgence and Justice Alliance (PRJA) ahead of the Assembly polls in Manipur in 2017?
A.Rahul Eswar
B.Irom Sharmila
C.Manasi Pradhan
D.Piyush Manush

Answer  –  B.Irom Sharmila

 

 

39. Which country’s Electronic Media Regulatory Authority decided to enforce a complete ban on Indian TV and radio contents from October 21, 2016?
A.Bangladesh
B.China
C.Afghanistan
D.Pakistan

Answer  – D.Pakistan

 

 

40. What is the position of Mumbai among 15 global cities in terms of total wealth which was released by the New World Wealth?
A.7th
B.14th
C.8th
D.15th

Answer  –  B.14th

 

 

41. Which bank’s relaxed foreign investment norms in financial services firms, startups and in investments by foreign regulated capital investors?
A.RBI
B.NABARD
C.SIDBI
D.SBI

Answer  –  A.RBI

 

 

42. What is the name of technology investment firm, the former Former HCL Technologies Ltd. CEO Anant Gupta launched a Rs.100 crore investment fund to invest in start-ups focused on digital technologies?
A.TECHCELX
B.BINFEX
C.SQUAREX
D.LOGITECH

Answer  –  A.TECHCELX

 

 

43. Which city council bestowed honorary citizenship on His Holiness the Dalai Lama despite strong objections from Chinese government?
A.Verona
B.Venice
C.Rome
D.Milan

Answer  –  D.Milan

 

 

44. Who has been conferred with the Lifetime Achievement award by The Sports Journalists’ Association of Mumbai (SJAM)?
A.Sachin Tendulkar
B.Kapil Dev
C.Sourav Ganguly
D.Sunil Manohar Gavaskar

Answer  – D.Sunil Manohar Gavaskar

 

 

45. What is the name of Vice Admiral, NM takes over as Director General of Naval Operations on October 21, 2016?
A.D K Joshi
B.SN Ghormade
C.Sunil Lamba
D.K. S. Ghandhi

Answer  –  B.SN Ghormade

 

 

46. Which personality from Japan was elected as the Ninth president of the International Gymnastics Federation at the 81st FIG Congress in Tokyo?
A.Ichiro Suzuki
B.Yoko Ono
C.Morinari Watanabe
D.Akihito

Answer  –  C.Morinari Watanabe

 

 

47. Supreme Court freezed which organization’s financial powers has appointed independent auditor?
A.BCCI
B.CAG
C.ISRO
D.Hight Court

Answer  – A.BCCI

 

 

48. What is the name of Veteran Assamese journalist has died at an age of 96 in Guwahati who is an advisor of the vernacular daily Dainik Pratidin?
A.Aroon Tikekar
B.Babu Bharadwaj
C.Yogendra Bali
D.Tilak Hazarika

Answer  –   D.Tilak Hazarika

 

 

49. What is the name of wolf has been chosen as the official mascot of the upcoming FIFA football World Cup which will be held in Russia in 2018?
A.Yuvivaka
B.Zabivaka
C.Casavika
D.Yobinaka

Answer  –  B.Zabivaka

 

 

50. Which state has recently joined with Kochi and Navi Mumbai as one of the venues to host next year’s FIFA U-17 World Cup after it received the green signal from a high-level delegation of football’s world body?
A.West Bengal
B.Goa
C.Odisha
D.Kerala

Answer  –  B.Goa

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery