Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 27 Oct. 2016

1. Which Chief Minister launched the portal of Samajwadi Smartphone Scheme under which smartphones will be distributed to people in the state ahead of Assembly election?
A.Virbhadra singh
B.Akhilesh Yadav
C.Pema Khandu
D.Chandrababu Naidu

Answer  – B.Akhilesh Yadav

 

 

2. Which state of India added 21 new districts carried out by the biggest administrative reform?
A.Jammu and Kashmir
B.Goa
C.Kerala
D.Telengana

Answer  –  D.Telengana

 

 

3. What is the name of the scheme a new study brought in first conclusive evidence of the role in reducing “socioeconomic disparities” existing in maternal care?
A.Janani Suraksha Yojana
B.Janani Samarithi Yojana
C.Beti Badhao Beti Bachao
D.Indira Awas Yojana

Answer  – A.Janani Suraksha Yojana

 

 

4. Which Senior National Conference leader and former MP died at his residence after prolonged illness at an age of 71?
A.Gurdial Singh
B.Sharad Rao
C.Heisnam Kanhailal
D.Mohammad Shafi Bhat

Answer  –D.Mohammad Shafi Bhat

 

 

5. Which Olympic Committee had officially withdrawn its bid to stage the 2024 Games in Rome after the city council voted to oppose the candidacy?
A.National Olympic Committee
B.Italy Olympic Committee
C.International Olympic Committee
D.Brazil Olympic Committee

Answer –  B.Italy Olympic Committee

 

 

6. Which Indian Golfer recorded her third top-10 finish on the Ladies European Tour at the ISPS Handa Ladies European Masters held at the Golf Club Hubblerath, Germany?
A.Aditi Ashok
B.Ananya Kapoor
C.Sailaja Atwal
D.Sharmila Nicollet

Answer –  A.Aditi Ashok

 

 

7. What is the name of Amphibious Bus is launched by the Chief Minister Laxmikant Parsekar to attract the tourists?
A.Frog Boats
B.Duck Boats
C.Swan Boats
D.Fish Boats

Answer –  B.Duck Boats

 

 

8. Which Indian off-spin bowler reclaimed the number one spot in Test rankings for bowlers?
A.Suresh Raina
B.Ajinkiya Rahane
C.Ravichandran Ashwin
D.Ravindra Jadeja

Answer – C.Ravichandran Ashwin

 

 

9. Which Indian cricketer was presented with the prestigious ICC Test Championship mace, following India wins over New Zealand in the third Test at Indore?
A.M.S. Dhoni
B.Virat Kohli
C.Rohit Sharma
D.Shikar Dhawan

Answer –  B.Virat Kohli

 

 

10. What is the name of bandage is developed by NASA that uses electricity to promote healing of injured wounds?
A.Dichloro Pelvoric Chloride
B.Pelvoric Fluoride
C.Polyvinyl Chloride
D.Polyvinylidene Fluoride

Answer –  D.Polyvinylidene Fluoride

 

 

11. Who has been elected as the National President of All India Manufacturer’s Association (AIMO) at the 75th Annual General Body Meeting held recently in Mumbai?
A.B K Rajeshkiran
B.R K Ranganathan
C.K E Raghunathan
D.J K Ragavendiran

Answer –  C.K E Raghunathan

 

 

12. Who has been appointed as a Whole-Time Member of markets regulator SEBI by the Union Government?
A.Urjit Patel
B.G Mahalingam
C.R S Sodhi
D.Manish Mehta

Answer –  B.G Mahalingam

 

 

13. Which NBA player has been appointed as the Chinese Ambassador to China’s Mars mission by 2020?
A.Shinzo Abe
B.Xi Jinping
C.Li Keqiang
D.Yao Ming

Answer –  D.Yao Ming

 

 

14. MChief Minister portfolios held by ailing Chief Minister J. Jayalalithaa have been allocated to which minister?
A.K.P Anbalagan
B.K. Palanisamy
C.C. Srinivasan
D.O. Panneerselvam

Answer –  D.O. Panneerselvam

 

 

15. Which former Chief Minister conferred with a prestigious award by the Ugandan government for promoting human values through his literature in Uganda on October 12 2016?
A.Gopinath Bordoloi
B.Ramesh Pokhriyal Nishank
C.Hemananda Biswal
D.Mohan Lal Sukhadia

Answer –  B.Ramesh Pokhriyal Nishank

 

 

16. Which University along with FieldFresh Foods, a joint venture between Bharti Enterprises & Del Monte Pacific Limited have signed a MoU to carry out a corn productivity research programme?
A.Birsa Agricultural University
B.Jiwaji University
C.Punjab Agricultural University
D.Assam Agricultural University

Answer –  C.Punjab Agricultural University

 

 

17. Which limited has planned to construct the nation’s longest LPG pipeline from Gujarat coast to Gorakhpur in eastern Uttar Pradesh to supply to growing demand for cooking gas in the country?
A.IRFC
B.FCI
C.BPCL
D.IOC

Answer D.IOC

 

 

18. Which foreign based bank announced a tie-up with Uber under which its credit cardholders across six countries would get a cash-back of up to 25 per cent for hailing cabs from the app?
A.Standard Chartered Bank
B.Doha Bank
C.American Express Banking Corp.
D.Abu Dhabi Commercial Bank

Answer –  A.Standard Chartered Bank

 

 

19. Which bank has renewed its corporate agency tie-up with United India Insurance Company (UIIC)?
A.Indian Bank
B.UCO Bank
C.Bank of India
D.Bank of Maharashtra

Answer –  D.Bank of Maharashtra

 

 

20. The first BRICS Trade Fair and Exhibition began in which place to exhibit state-of-the-art technologies and advances made in industrial development?
A.Raipur
B.New Delhi
C.Hyderabad
D.Chennai

Answer –  B.New Delhi

 

 

21. How much amount has been donated to the Nelson Mandela Foundation to help it in its welfare work for the people of South Africa?
A.Rs.9.3 million
B.Rs.8.3 million
C.Rs.6.3 million
D.Rs.7.3 million

Answer –  A.Rs.9.3 million

 

 

22. What is the rank positioned by India out of 118 countries on the International Food Policy Research Institute’s (IFPRI) Global Hunger Index (GHI) in 2016?
A.99th
B.79th
C.97th
D.88th

Answer –  C.97th

 

 

23. The Union Government is going to commemorate the birth centenary of social activist and former RSS leader. Who is he? 
A.Baba Amte
B.Medha Patkar
C.Kisan Baburao Hazare
D.Nanaji Deshmukh

Answer –  D.Nanaji Deshmukh

 

 

24. Which bank has successfully executed transactions in International trade finance and remittances using blockchain technology in partnership with Emirates NBD?
A.HDFC
B.ICICI
C.IDFC
D.Syrian Catholic

Answer –  B.ICICI

 

 

25. Which date is observed as The International Day for Disaster Reduction by the United Nations General Assembly for a day to promote a global culture of risk-awareness and disaster reduction?
A.October 10
B.October 11
C.October 12
D.October 13

Answer  –  D.October 13

 

 

26. Which date is observed as World Sight Day every year on which Thursday of October to draw attention on blindness and vision impairment?
A.First
B.Second
C.Third
D.Fourth

Answer  –   B.Second

 

 

27. What is the name of second book is authored by Twinkle Khanna who is herself as an interior designer, author and popular columnist?
A.The Legend Of Lakshmi Kanth
B.The Legend Of Krishna Prasad
C.The Legend Of Lakshmi Prasad
D.The Legend Of Krishna Parama

Answer  –  C.The Legend Of Lakshmi Prasad

 

 

28. Which renowned writer and litterateur passed away in Bhowali, Uttarakhand on October 13 2016?
A.Dhronandha Achariya
B.Dayanand Anant
C.Premanand Krishna
D.Sachinantha Deva

Answer  –  B.Dayanand Anant

 

 

29. What is the name of Italian satirical dramatist won the Nobel prize for literature in 1997, died at the age of 90?
A.James Cronin
B.Dario Fo
C.Roger Tsien
D.Elie Wiesel

Answer  – B.Dario Fo

 

 

30. Which opening Batsman has became the first Bangladeshi to score 5000 runs in One-Day International cricket?
A.Tamim Iqbal
B.Mohammad Mithun
C.Nasir Hossain
D.Mashrafe Mortaza

Answer  –  A.Tamim Iqbal

 

 

31. Which institute researchers from Kolkata had used human hair to produce cost-effective, metal-free cathodes for use in solar cells?
A.IISER
B.IIT Kharagpur
C.Vidyasagar University
D.IIEST

Answer  –  A.IISER

 

 

32. Who has been concurrently accredited as the Ambassador of India to the State of Eritrea, with residence in Khartoum (Sudan)?
A.Alfred Johnson
B.Amrit Lugun
C.Jacob Zuma
D.Daniel Malan

Answer  – B.Amrit Lugun

 

 

33. Which bank has roped badminton Olympians P V Sindhu and K Srikanth as its brand ambassadors for three years?
A.Bank of Baroda
B.Yes Bank
C.Indus Ind
D.Bank of Maharashtra

Answer  –  A.Bank of Baroda

 

 

34. Who would be appointed as next Secretary-General to replace the retiring Ban Ki-moon on 1 January next year by the UN General Assembly?
A.Kofi Annan
B.Antonio Guterres
C.K. Kutesa
D.Sophie Sangreal

Answer  –  B.Antonio Guterres

 

 

35. Which singer and songwriter was awarded the Nobel Prize in Literature for “having created new poetic expressions within the great American song tradition,”?
A.Juan Manuel Santos
B.Yoshinori Ohsumi
C.Jean-Pierre Sauvage
D.Bob Dylan

Answer  –  D.Bob Dylan

 

 

36. Which Hydrocarbon sector signed a MoU with TERI to undertake study on “Climate Change Risks: Preparedness for Oil and Gas Sector“?
A.Conoco Phillips
B.Chevron
C.PetroFed
D.Shell

Answer  –  C.PetroFed

 

 

37. Which state’s Economic Development Board has signed a pact with Russia’s JSC United Shipping Corporation for setting up a ship-building unit in the state?
A.Bihar
B.Telengana
C.Andhra Pradesh
D.Uttar Pradesh

Answer  –  C.Andhra Pradesh

 

 

38. Which country along with India signed a pact to set up 25 integrated infrastructure centers for irradiation treatment of perishable food items?
A.Bangladesh
B.Russia
C.Afghanistan
D.Japan

Answer  –  B.Russia

 

 

39. Petroleum and Natural Gas minister Dharmendra Pradhan inaugurated the National Seismic Programme (NSP) at which place?
A.Raipur, Chattisgarh
B.Rupnagar, Punjab
C.Bareilly, Uttar Pradesh
D.Taranga, Odisha

Answer  –  D.Taranga, Odisha

 

 

40. Which Chief Minister decided to extend fee waiver to students for professional and higher education courses, including medical and engineering?
A.Naveen Patnaik
B.Vasundhara Raje
C.Akhilesh Yadav
D.Devendra Fadnavis

Answer  –  D.Devendra Fadnavis

 

 

41. What is the slogan adopted by the Chief Minister Manohar Lal Khattar to eradicate casteism from the society for the development of the state?
A.Saarvabhaumik Haryana
B.Nahin Jaati Haryana
C.Haryana ek Haryanvi ek
D.Ekata Haryana

Answer  –  C.Haryana ek Haryanvi ek

 

 

42. Union Government has signed an Memorandum of Understanding with which bank through Interbank Cooperation Mechanism by Government at the level of Secretary, Department of Economic Affairs/ Export Import Bank of India?
A.World Bank
B.Asian Development Bank
C.BRICS Bank
D.None of the above

Answer  – C.BRICS Bank

 

 

43. What is the rank hold by India in the category of holding US Government Bonds?
A.11
B.12
C.13
D.14

Answer  –  B.12

 

 

44. The 2nd Meeting of Heads of Export Credit Agencies of BRICS (BRICS ECAs) was held at which place? 
A.Udaipur
B.Kolkata
C.Hyderabad
D.New Delhi

Answer  –  D.New Delhi

 

 

45. Which minister has inaugurated ‘Women of India Festival 2016’ of organic products by women at Dilli Haat at INA, New Delhi?
A.Maneka Sanjay Gandhi
B.Suresh Prabu
C.Ravi Shankar Prasad
D.Smriti Irani

Answer  –  A.Maneka Sanjay Gandhi

 

 

46. Which state government has released Rs.99.62 crore to its Urban Finance and Infrastructure Development Corporation Limited for the year 2016-17 under AMRUT scheme?
A.Himachal Pradesh
B.Andhra Pradesh
C.Uttar Pradesh
D.Madhya Pradesh

Answer  –  B.Andhra Pradesh

 

 

47. Which report has been released by the World Health Organisation (WHO) to prevent, detect and treat the disease if they are to meet global targets?
A.Global AIDS Report 2016
B.Global Anaemia Report 2016
C.Global Tuberculosis Report 2016
D.Global Cancer Report 2016

Answer  –  C.Global Tuberculosis Report 2016

 

 

48. Which country has suspended cooperation with the UNESCO, a day after the U.N. cultural agency adopted a draft resolution on the Temple Mount and Western Wall?
A.Iran
B.Israel
C.Saudi Arabia
D.Afghanistan

Answer  – B.Israel

 

 

 

49. How many entities has banned in a case related to tax evasion and illegal gains through misuse of stock exchange mechanism by SEBI?
A.24
B.22
C.21
D.25

Answer  –  C.21

 

 

50. Which date is celebrated as World Standards Day every year internationally by the members of the IEC, ISO and ITU?
A.October 16
B.October 13
C.October 15
D.October 14

Answer  –  D.October 14

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery