Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 25 Oct. 2016

1. What is the name of new species of fish which is found in Kerala waters by a team of CMFRI scientists led by E M Abdus samad?
A.Scomber Indicus
B.Stomber Lindicus
C.Scotcher Mindis
D.Seagner Amandus

Answer  –   A.Scomber Indicus

 

 

2. What is the name of India’s latest communication satellite was successfully launched from Kourou, Guiana?
A.GSAT-7
B.GSAT-18
C.GSAT-17
D.GSAT-8

Answer  –  B.GSAT-18

 

 

3. Who has been appointed as the new chairman of the Central Board of Direct Taxes(CBDT) till May 2017 by the Appointments Committee of the Cabinet?
A.Sushil Chandra
B.Rakesh Chandra
C.Anil Chandra
D.Mukesh Sohail

Answer  – A.Sushil Chandra

 

 

4. Who has been appointed as Chairman and CEO of Jammu and Kashmir Bank for a period of three years on October 6, 2016?
A.Mohammed Alsaffa
B.Moideen Basha
C.Riyaz Ahmed
D.Parvez Ahmed

Answer  –  D.Parvez Ahmed

 

 

5. Which Indian NGO has bagged the UN climate award 2016 for clean energy project?
A.Swayam Subikshan Prayo
B.Swaram Shimshan Prayog
C.Swayam Shikshan Prayog
D.Swaram Subikshan Prayog

Answer-  C.Swayam Shikshan Prayog

 

 

6. What is the name of pan India electronic portal to provide transparent and profitable trade facilities to farmers and buyers?
A.e-NAM
B.e-PAM
C.e-MAN
D.e-SAM

Answer  –  A.e-NAM

 

 

7. Which limited has signed a Memorandum of Understanding with the University of Houston (USA) in presence of Dharmendra Pradhan, Minister of State (I/C), Petroleum & Natural Gas?
A.OIL
B.BSNL
C.BPCL
D.NLC

Answer  –  A.OIL

 

 

8. Which Financial Services Company rolled out Selfie Pay app for the use of facial biometrics for payment authentication?
A.Maestro
B.VISA
C.Master Card
D.Rupay

Answer  – C.Master Card

 

 

9. Which country has became the first country in the world to completely ban disposable plastic cups, plates and other utensils?
A.France
B.Finland
C.Germany
D.Ireland

Answer  –  A.France

 

 

10. Which professional Indian mountaineer, scaled the world’s sixth highest mountain Cho Oyu which is located in the China – Nepal border?
A.Amit Singh
B.Ajay Kumar
C.Imran Akhtar
D.Arjun Vajpai

Answer  –  D.Arjun Vajpai

 

 

11. How much amount funded for Heritage Infrastructure projects which was led by the Shri M.Venkaiah Naidu, Minister of Urban Development?
A.Rs. 200 crore
B.Rs. 350 crore
C.Rs. 250 crore
D.Rs. 450 crore

Answer  –  B.Rs. 350 crore

 

 

12. Which state signed a MoU with the National Institute of Electronics and Information Technology for skill development of local people?
A.Himachal Pradesh
B.Arunachal Pradesh
C.Tiripura
D.Goa

Answer  –  B.Arunachal  Pradesh

 

 

13. In which place, Prime Minister Narendra Modi gave its approval to M/s HLL Lifecare Ltd, to sublease 330.10 acres of government land for setuping Medi park?
A.Visakapatnam, Andhra Pradesh
B.Hyderabad, Telengana
C.Trivandrum, Kerala
D.Chengalpattu, Tamil Nadu

Answer  –  D.Chengalpattu, Tamil Nadu

 

 

14. Which Chief Minister inaugurated 100 urban piped drinking water supply projects, with an objective to provide safe drinking water to every family?
A.Naveen Patnaik
B.Devendra Fadnavis
C.Akilesh Yadav
D.Jayalalitha

Answer  – A.Naveen Patnaik

 

 

15. India signed three agreements with which country on Mutual Visa Exemption return in New Delhi on October 6th 2016?
A.Singapore
B.South Korea
C.Japan
D.Switzerland

Answer  –  D.Switzerland

 

 

16. What is the significance of India to host first AMCDRR after Sendai Framework in collaboration with the United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNISDR)?
A.Minimise of Global Warming
B.Minimal usage of Carbon
C.Minimise the risk of loss of life during natural calamity
D.All the above

Answer  – C.Minimise the risk of loss of life during natural calamity

 

 

17. Typhcoon chaba battered which of the following country ?
A.South Korea
B.Japan
C.China
D.North Korea

Answer – A. South Korea

 

 

18. In which place, The India Economic Summit of the World Economic Forum (WEF) was held in partnership with the Confederation of Indian Industry?
A.New Delhi
B.Mumbai
C.Jodhpur
D.Patna

Answer  –   A.New Delhi

 

 

19. In which state, Hatupur Diamond mineral block was successfully auctioned by having a precious stone deposit worth of Rs. 106 crore?
A.Maharashtra
B.Madhya Pradesh
C.Andhra Pradesh
D.Himachal Pradesh

Answer  –  B.Madhya Pradesh

 

 

20. Who has inaugurated the Green building and Shatabdi Krishi Bhawan at Banaras Hindu University (BHU) in the wake of holding a review meeting VCs of Central Universities?
A.Smriti Irani
B.Ravi Shankar Prasad
C.Narendra Modi
D.Prakash Javadekar

Answer  –  D.Prakash Javadekar

 

 

21. Which state became the 17th state to join UDAY scheme would help the state save around Rs.9,725 crore on account of cheaper funds and cut in AT&C losses?
A.Haryana
B.Tamilnadu
C.Maharashtra
D.Kerala

Answer  – C.Maharashtra

 

 

22. In which railway station, Railway Minister Suresh Prabhu flagging-off the first freight train featured with solar power to run fans and lights?
A.Charbagh Railway Station, Lucknow
B.Safdarjung Railway Station, Delhi
C.Howrah Station, Kolkata
D.Chhatrapati Shivaji Railway Station, Mumbai

Answer  –  B.Safdarjung Railway Station, Delhi

 

 

23. The 20th ASEAN Regional Forum– Heads of Defence Universities / Colleges / Institutions Meet was held at which place?
A.Imphal
B.Udaipur
C.Mumbai
D.New Delhi

Answer  –  D.New Delhi

 

 

24. What is the rank of Indian pharmaceutical companies in the Biopharmaceutical Competitiveness & Investment (BCI) Survey?
A.19th
B.20th
C.21th
D.22th

Answer  – A.19th

 

 

25. India’s biggest-ever spectrum auction ended with the Centre garnering _________ in revenue.
A.Rs.62,789 crore
B.Rs.63,789 crore
C.Rs.64,789 crore
D.Rs.65,789 crore

Answer  –  D.Rs.65,789 crore

 

 

26. Former Chief Information Commissioner Shailesh Gandhi has authored an e-book in order to provide a better interpretation of which Rights in Indian Constitution?
A.Right to Equality
B.Right to Education
C.Right to Information
D.Right to Vote

Answer  –  C.Right to Information

 

 

27. Who has won the Girls under-16 title in the World Youth Chess Championship in Khanty-Mansiysk, Russia?
A.Soumya Swaminathan
B.Dronavalli Harika
C.Aakanksha Hagawane
D.Mobina Alinasab

Answer  –  C.Aaakanksha Hagawane

 

 

28. Which country scientists announced the discovery largest dinosaur ever found in South America’s biggest country?
A.Brazil
B.Argentina
C.Peru
D.Bolivia

Answer  – A.Brazil

 

 

29. Which country researchers have developed the smallest transistor reported to date, breaking a major size barrier with a gate only one nanometer long?
A.UK
B.US
C.Switzerland
D.Norway

Answer  –  B.US

 

 

30. Who has been elected as the Chairman of the Indian Banks’ Association for the Financial Year 2016-17 at IBA meeting held in Mumbai on October 7 2016?
A.Rajeev Rishi
B.Ashwani Kumar
C.Arun Tiwari
D.Arundhati Bhattacharya

Answer  –  A.Rajeev Rishi

 

 

31. Which Country has appointed Former NASSCOM Chairman BVR Mohan Reddy as an Honourary Consul of that country in Hyderabad?
A.Italy
B.Brazil
C.Germany
D.Venezuela

Answer  –  C.Germany

 

 

 

32. Who has received the Norwegian Nobel Peace Prize for the year 2016?
A.Juan Manuel Santos
B.Mathews Samuels
C.Julias Caesar
D.John Kath

Answer – A.Juan Manuel Santos

 

 

33. Which bank released the report of the Internal Working Group on Rationalisation of Branch Authorisation Policy?
A.International Monetary Fund
B.World Bank
C.Reserve Bank of India
D.BRICS Bank

Answer  – C.Reserve Bank of India

 

 

34. Indian pharmaceuticals sector seeked major support from which country market, Commerce Minister Nirmala Sitharaman announced that the share of India in that drug market?
A.China
B.Afghanistan
C.Japan
D.Germany

Answer  – C.Japan

 

 

35. The two day State Power Ministers Conference held in which city ?
A.New Delhi
B.Mumbai
C.Bhuvaneshwar
D.Vadodara

Answer – D.Vadodara

 

 

36. Which edition of Air Force Day is celebrated at the Hindon Air Base in Ghaziabad, Uttar Pradesh on October 8th 2016?
A.83
B.84
C.85
D.86

Answer  –   B.84

 

 

37. Name the Hurricane that hit Florida along the Atlantic coast and drenched the state with rain and as strong winds pushed waves over beaches?
A.Nilofar
B.Wilma
C.Matthew
D.Irene

Answer  –  C.Matthew

 

 

38. The Supreme Court stayed the Commercial release of the genetically modified variety of which Vegetable till October 2017?
A.Custard
B.Brinjal
C.Tomato
D.Mustard

Answer  –  D.Mustard

 

 

39. Who has been appointed as Brand Ambassador of Vizag Steel by R Ramakrishnan, Director and Co-Founder Baseline Ventures?
A.Sachin Tendulkar
B.Deepa Karmakar
C.PV Sindhu
D.Shashi Malik

Answer  –   C.PV Sindhu

 

 

40. The President of China Xi Jinping appointed Luo Zhaohui as New Ambassador to which country by replacing Le Yucheng?
A.Afghanistan
B.Bangladesh
C.India
D.Pakistan

Answer  –  C.India

 

 

41. Which Airport Terminal 3 has achieved “Platinum” rating from Indian Green Building Council?
A.Sardar Vallabhi Patel International Airport
B.Chatrabathi Sivaji International Airport
C.Anna International Airport
D.Indira Gandhi International Airport

Answer  –  D.Indira Gandhi International Airport

 

 

42. Who has bagged the 24th Ekalabya Award for the year in recognition of her Sporting Excellence?
A.Srabani Nanda
B.Deep Grce Ekka
C.Dispan Tirkey
D.All the above

Answer  –  D.All the above

 

 

43. Which Public sector undertaking has announced a start up scheme with a corpus amount of Rs. 30 crore?
A.BEML
B.IOCL
C.BARC
D.BPCL

Answer  –  B.IOCL

 

 

44. Which country Prime Minister had visited India for a five day aimed at deepening bilateral ties in a range of areas including trade and investment?
A.Malaysia
B.Indonesia
C.Singapore
D.Nepal

Answer  –  C.Singapore

 

 

45. The Reserve Bank of India had granted in-principle approval to how many payments banks as on September 2015?
A.10
B.11
C.12
D.13

Answer  – B.11

 

 

46. President had lifted US economic sanctions on which country, terminating an emergency order that deemed the policies of the former military government a threat to US national security?
A.Singapore
B.Syria
C.Israel
D.Myanmar

Answer  –  D.Myanmar 

 

 

47. Which year is the deadline for Union Government to completely seal the India-Pakistan border as part of an extensive plan to monitor the country’s frontier security?
A.2017
B.2018
C.2019
D.2020

Answer – B.2018

 

 

48. Name the scheme which was inaugurated by Assam Chief Minister Sarbananda Sonowal at Guwahati to give training for unemployed youths?
A.Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
B.Pradhan Mantri Kaushal Kendra
C.Pradhan Mantri Vikas Kendra
D.Pradhan Mantri Mandal Kendra

Answer  – B.Pradhan Mantri Kaushal Kendra

 

 

49. Union Petroleum Minister along with the state Chief Minister have launched the Pradhan Mantri Ujjwala Yojana in which state to provide free LPG connections?
A.Madhya Pradesh
B.Uttar Pradesh
C.Maharashtra
D.Gujarat

Answer  – C.Maharashtra

 

 

50. Which Government has allocated 40.68 hectare land in Hingloi to Department of Atomic Energy (DAE) for LIGO India Project?
A.Manipur
B.Tamilnadu
C.Maharashtra
D.Mizoram

Answer  –  C.Maharashtra

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery