Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 24 Oct. 2016

1. What is the name of Japanese cell biologist, won The Nobel Prize in medicine for discoveries on how cells break down and recycle their own components?
A.Hiroshi Komiyama
B.Akira Endo
C.Yoshinori Ohsumi
D.Michio Kaku

Answer – C.Yoshinori Ohsumi

 

 

2. Dassault Aviation of France had entered into a partnership with which group to execute offsets for the recently concluded deal for 36 Rafale fighter jets?
A.Samsung
B.Reliance
C.Hyundai
D.Chevrolet

Answer – B.Reliance

 

 

3. Which scheme is launched by the Bihar Chief Minister Nitish Kumar for the students passing Class 12th exam on Oct 2, 2016?
A.Credit Card Scheme
B.Bus Pass Scheme
C.Free councilling Scheme
D.Free Laptop Scheme

Answer – A.Credit Card

 

 

4. What is the new act has came into force from October 2 in the Bihar state for creating awareness about alcohol related issues?
A.Prevention and Awareness Act, 2016
B.Prohibition and Addiction Act, 2016
C.Prevention and Addiction Act, 2016
D.Prohibition and Excise Act, 2016

Answer – D.Prohibition and Excise Act, 2016

 

 

5. How much amount has been charged by the Supreme Court on Delhi Health Minister Satyendra Jain for the medical related issues?
A.Rs.25,000
B.Rs.15,000
C.Rs.35,000
D.Rs.55,000

Answer – A.Rs.25,000

 

 

6. Which minister inaugurated the 5th International Buddhist Conclave in Varanasi-Sarnath by showcasing and project the Buddhist heritage and pilgrim sites of India?
A.Ravi Shankar Prasad
B.Suresh Prabu
C.Mahesh Sharma
D.Smriti Irani

Answer – C.Mahesh Sharma

 

 

7. Who would be honoured with the invitation of the Chief Guest at India‘s Republic Day parade for the first time?
A.Mohammed Basha
B.Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan
C.Sheikh Ibrahim
D.Mohammed Akhtar

Answer – B.Sheikh Mohammed bin Zayed Al Nahyan

 

 

8. Who won the 2016 Malaysian Grand Prix held in Malaysia ?
A.Lewis Hamilton
B.Max Verstappen
C.Nico Rosberg
D.Daniel Ricciardo

Answer – D.Daniel Ricciardo

 

 

9. Which state became the first state in the country to implement Direct Benefit Transfer (DBT) in Kerosene?
A.Rajasthan
B.West Bengal
C.Jharkhand
D.Chattisgarh

Answer  – C.Jharkhand

 

 

10. Which week is to celebrate each year as World Space Week declared by the UN General Assembly?
A.4 to 10 October
B.5 to 11 October
C.6 to 12 October
D.7 to 13 October

Answer  – A.4 to 10 October

 

 

12. Which date is celebrate as World Animal Day every year to raising the status of animals in order to improve welfare standards around the globe?
A.October 2
B.October 5
C.October 3
D.October 4

Answer  – D.October 4

 

 

13. Who is the author of the book titled “Modi’s Midas Touch in Foreign Policy” ?
A.Smriti Irani
B.Ravi Shankar Prasad
C.Surendra Kumar
D.Venkaiah Naidu

Answer- C.Surendra Kumar

 

 

14. Which women’s team bagged their first gold medal at the 5th Asian Beach Games was held in Danang, Vietnam?
A.Cricket
B.Kabaddi
C.Volley Ball
D.Football

Answer – B.Kabaddi

 

 

15. What is the name of doe-eyed palm-sized robot which is unveiled by Toyota Motor Corp?
A.Karibo Mini
B.Hirobo Mini
C.Kirobo Mini
D.Miriho Mini

Answer – C.Kirobo Mini

 

 

16. Which company would bring to market the world’s first artificial pancreas, after U.S. regulators cleared the device for diabetics to automatically monitor blood sugar?
A.Medcap Plc
B.Ledtronic Plc
C.Tedtronic Plc
D.Medtronic Plc

Answer – D.Medtronic Plc

 

 

17. Who has been appointed as the brand ambassador of ‘Haritha Keralam’ project by the Kerala CM Pinarayi Vijayan?
A.S. Janaki
B.K J Yesudas
C.S.P.Balasubramaniam
D.Chitra

Answer – B.K J Yesudas

 

 

18. Who is the Indian-origin South African won a $50,000 scholarship at the annual Google Science Fair for her project titled ‘No More Thirsty Crops’?
A.Daleen Terblanche
B.Olivia Anderson
C.Shandre Fritz
D.Kiara Nirghin

Answer – D.Kiara Nirghin

 

 

19. Which prestigious award is instituted by HelpAge India has been presented on SJVN for its outstanding contribution in providing free?
A.Y.G. Sekar
B.P.L. Ram
C.P.L. Roy
D.Y.G. Mahendiran

Answer – C.P.L. Roy

 

 

20. Which Elephant researcher awarded with Chevalier de l’Ordre National du Mérite, which is one of the highest civilian recognitions of the French government?
A.Prajeesha
B.Keerti Agarwal
C.Preeti Sabarwal
D.Prajna Chowta

Answer – D.Prajna Chowta

 

 

21. How many scientists awarded with The 2016 Nobel Prize for their work on exotic states of matter?
A.5
B.2
C.4
D.3

Answer – D.3

 

 

22. Which bank has announced its entry into Myanmar by opening a branch in the Yangon, former capital city of Myanmar?
A.Indus Ind
B.YES
C.SBI
D.IOB

Answer –C.SBI

 

 

23. Which Organization raised projections for India’s economic growth by 0.2 percentage points to 7.6 per cent for 2016-17 and 2017-18?
A.IMF
B.SIDBI
C.SEBI
D.NABARD

Answer –A.IMF

 

 

24. The Central Government has given in principle approval to a grant of __________ to make the development of the proposed Sagar Port project in West Bengal on September 4 , 2016.
A.Rs. 515 crores
B.Rs. 500 crores
C.Rs. 450 crores
D.Rs. 350 crores

Answer – A.Rs. 515 crores

 

 

25. In which place, the Minister of Road Transport & Highways and Shipping Shri Nitin Gadkari formally launched the Indian Bridge Management System (IBMS)?
A.Trivandrum
B.Telengana
C.New Delhi
D.Hyderabad

Answer –C.New Delhi

 

 

26. Kersti Kaljulaid was elected as the first female president of which country ?
A.Estonia
B.Europe
C.Ethiopia
D.Egypt

Answer – A.Estonia

 

 

27. What is the new Repo rate according to the fourth bi-monthly monetary policy of the RBI ?
A.6.50%
B.6.25%
C.6.55%
D.6.75%

Answer – B.6.25%

 

 

28. Which date is celebrated every year as World Teachers Day by the UNESCO in 1994 to celebrate the educators of the world?
A.October 6
B.September 15
C.September 5
D.October 5

Answer – D.October 5

 

 

29. which authored novel named as ‘The Ministry of Utmost Happiness’ was prepared for release in June 2017?
A.Amitav Ghosh
B.Kiran Desai
C.Arundhati Roy
D.Jhumpa Lahiri

Answer –C.Arundhati Roy

 

 

30. Which renowned Malayali based painter and veteran of the contemporary art has passed away at his residence in Bengaluru?
A.Yusuf Arakkal
B.Rajesh Pillai
C.Sagar Shiyas
D.VD Rajappan

Answer –  A.Yusuf Arakkal

 

 

31. In which state, Election Commission has launched a mobile application for more transparency and effective monitoring of the ongoing revision of voter’s list before the 2017 Assembly polls?
A.Himachal Pradesh
B.Andhra Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Uttar Pradesh

Answer –  D.Uttar Pradesh

 

 

32. Which country is debarred from playing in the Kabaddi World Cup, 2016 by the International Kabaddi Federation (IKF)?
A.Pakistan
B.Afghanistan
C.Bangladesh
D.Nepal

Answer  –  A.Pakistan

 

 

33. What is the name of new species of green tree frog which has discovered by the Australian Scientists?
A.Pictoria bella
B.Vitoria bella
C.Litoria bella
D.Motoria bella

Answer  –  C.Litoria bella

 

 

34. In which Nature Reserve, nearly Sixty red-crowned cranes were hatched this year that is the world’s largest captive breeding centre for endangered birds?
A.South Georgia Marine Protected Area, United kingdom
B.Natural Park of the Coral Sea, France
C.Coral Sea Commonwealth Marine Reserve, Australia
D.Zhalong National Nature Reserve, China

Answer  –  D.Zhalong National Nature Reserve, China

 

 

35. Which eminent Malayalm novelist and short story writer is selected for prestigious Vayalar award 2016 for his novel ‘Thakshankunnu Swarooopam’?
A.Dhinu Omanakuttan
B.Ribin KP
C.U K Kumaran
D.George Kutty

Answer  –  C.U K Kumaran

 

 

36. Who has presented the “Sangeet Natak Akademi Fellowships (Akademi Ratna) and Sangeet Natak Akademi Awards (AkademiPuraskars) for the Year-2015” at a function in Rashtrapati Bhawan?
A.Arun Jaitley
B.Pranab Mukherji
C.Narendra Modi
D.Suresh Prabu

Answer –  B.Pranab Mukherji

 

 

37. Who has been selected as the winner of the 2016 John F. Richards Prize for her book Ashoka in Ancient India?
A.Kalpana Sekar
B.Swetha Balakrishnan
C.Nayanjot Lahiri
D.Navajyothi

Answer  –  C.Nayanjot Lahiri

 

 

38. Who has been inducted into the 2016 IAF Hall of Fame for his outstanding contributions to the development of space technology in India?
A.SK Shivakumar
B.U.R. Rao
C.K Radhakrishnan
D.M Annadurai

Answer  –  B.U.R. Rao

 

 

39. The Nobel Prize for 2016 has been awarded to Jean-Pierre Sauvage, Sir J. Fraser Stoddart and Bernard L. Feringa for developing molecular machines on which field?
A.Cell Biology
B.Atomic Physics
C.Physics
D.Chemistry

Answer  – D.Chemistry

 

 

40. Which bank has announced India’s GDP growth would remain strong at 7.6 percent in 2016 and 7.7 percent in 2017 by describing South Asia as a global growth hotspot?
A.World Bank
B.Asian Development Bank
C.IMF
D.BRICS Bank

Answer  –  A.World Bank

 

 

41. In which place, Haji Syed Salman Chishty of Dargah Ajmer Sharif is addressed at the ICYF-DC’s Third Islamic Conference of Youth and Sports Meet?
A.Kabul
B.Karachi
C.Istanbul
D.Baghdad

Answer  –  C.Istanbul

 

 

42. The fourth meeting of Indo-Czech joint working group led by the Secretary in the Department of Heavy Industry, Mr Girish Shankar held at which place?
A.Ostrava
B.Petrin
C.Prague Castle
D.Brno

Answer  –  D.Brno

 

 

43. Which district has been declared as the First Digital District of India in Mumbai by the Chief Minister Devendra Fadnavis?
A.Pune
B.Ahmednagar
C.Nagpur
D.Nashik

Answer  –  C.Nagpur

 

 

44. Election Commission of India partnered with which social networking to register young voters?
A.Twitter
B.Whatsapp
C.Linkedin
D.Facebook

Answer  –   D.Facebook

 

 

45. Which lake of Puducherry has been declared as Open Defecation Free by Lt Governor Kiran Bedi?
A.Ousteri
B.Kanakkan
C.Velrampet
D.Bahour

Answer  –  C.Velrampet

 

 

46. Union Government signed MoU with which country in the field of water resources?
A.Soviet Russia
B.United Kingdom
C.European Union
D.United States

Answer  –  C.European Union

 

 

47. The Union Government has made Aadhaar Mandatory for availing which subsidy in India?
A.Fertilizer
B.LPG
C.Electricity
D.Education Loan

Answer  –  B.LPG

 

 

48. In which place, Pranab Mukherjee inaugurated the first edition of World Sustainable Development Summit (WSDS)?
A.Udaipur
B.Raipur
C.New Delhi
D.Hyderabad

Answer  –  C.New Delhi

 

 

49. What is the name of the photo-biography on Mahatma Gandhi which was launched by Union Culture Minister Mahesh Sharma in New Delhi?
A.Mahatma – Gandhi’s Life in Struggle
B.Mahatma – Gandhi’s Life in Trouble
C.Mahatma – Gandhi’s Life in Courage
D.Mahatma – Gandhi’s Life in Colour

Answer  –  D.Mahatma – Gandhi’s Life in Colour

 

 

50. Who has clinched the gold medal at the inaugural Asian billiards 2016, defeating Aung Htay (Myanmar) in the final of the billiards?
A.Geet Sethi
B.Pankaj Advani
C.Siddharth Parikh
D.Ashok Shandilya

Answer  –  C.Siddharth Parikh

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery