DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 18 Oct. 2016

1. Who has been awarded with Mohanan Suvarna Mudra Award for the year 2016?
A.Suthiradevi
B.Sarathadevi
C.Leelavathi
D.Manjula

Answer – C.Leelavathi

 

 

2. India signed an MoU with which bank to host the next annual meetings of the bank at Mahatma Gandhi Convention Centre, Ahmedabad from May 22nd to May 26th 2017?
A.ADB
B.AfDB
C.BRICS Bank
D.World Bank

Answer –  B.AfDB

 

 

3. Which city hosted the sixth meeting of BRICS High Representatives responsible for security to counter terrorism and violent extremism emanating from the region?
A.Mumbai
B.Pune
C.Gurgaon
D.New Delhi

Answer  – D.New Delhi

 

 

4. Indian Railways marked the “Swachh Paryavaran Diwas” (Clean Environment Day) by launching the Swachht Saptah (Cleanliness Week) from which date by Union Railway Minister?
A.September 18th
B.September 17th
C.September 19th
D.September 20th

Answer  – B.September 17th

 

 

5. Which State/Territory governor initiated the drive to clean up the Coastal areas as part of the 31st International Costal Clean Up Day?
A.Odisha
B.Kerala
C.Goa
D.Puducherry

Answer  –D.Puducherry

 

 

6. Government planned to double the number of schemes under DBT to _____________ by March 2017 for paying subsidy directly via bank accounts of beneficiaries.
A.147
B.157
C.167
D.177

Answer  – A.147

 

 

7. Which State Chief Minister has announced funds for renovation of Churches and Mosques under the Waqf Board?
A.Kerala
B.Karanataka
C.Telangana
D.Tamilnadu

Answer  – D.Tamilnadu

 

 

8. Which country hosted the 17th Non Alignment Movement Summit to discuss the issues of Mutual Interest?
A.China
B.India
B.Bangladesh
D.Venezuela

Answer  – D.Venezuela

 

 

9. World’s largest permanent Shiplift designed by which engineers and began its trial on September 18th, 2016?
A.German and China
B.German and Japan
C.German and India
D.German and United States

Answer  – A.German and China

 

 

10. Which country had decided to become a partner country for the upcoming Vibrant Gujarat Global Summit to be held in January 2017?
A.United States
B.Qatar
C.Indonesia
D.Myanmar

Answer  – A.United States

 

 

11. Who would be honoured as the 2016 Humanitarian of the year by students and faculty at the Harvard Foundation?
A.Ban Ki Moon
B.Margarat Chan
C.Aung San Suu Kyi
D.Narendra Modi

Answer  – C.Aung San Suu Kyi

 

 

12. Who has been honoured with the ‘Lifetime Achievement Award’ at the Asian Achievers Awards in Britain by a leading publishing group for his work in the medical profession?
A.Narendra Koteswar
B.Narendra Jothi
C.Narendran Patel
D.Narendra Babubhai Patel

Answer  – D.Narendra Babubhai Patel

 

 

13. Lt Gen Surinder Singh took over as General Officer Commanding in Chief of which command on September 17th 2016?
A.Northern
B.Eastern
C.Western
D.Southern

Answer  – C.Western

 

 

14. Who has been appointed as UPSC Chairman by President Pranab Mukherjee from September 2016?
A.Alka Sirohi
B.Deepak Gupta
C.Atul Silvaya
D.Mukesh Sharma

Answer  – A.Alka Sirohi

 

 

15. Indian Foreign Services officer Monika Kapil Mohta was appointed as the next envoy of India to which country?
A.Norway
B.Sweden
C.France
D.Libya

Answer  – B.Sweden

 

 

16. Which space agency had entered the final year of its epic voyage and observed the closest observation of Saturn?
A.ISRO
B.ESA
C.JAXA
D.NASA

Answer  – D.NASA

 

 

17. How many gold clinched by the Indian Players in 15th Summer Paralympic Games for Atheletes with disabilities governed by the International Paralympic Committee held in Rio de Janeiro, Brazil  from September 7 to 18, 2016?
A.1
B.2
C.3
D.4

Answer  – B.2

 

 

18. Name the translated version of “Sai Charitra Granth” a book on the life of Sai Baba by the Consul General of Malaysia in India Eldeen Husaini Muhammad Hashim?
A.I Like Sai
B.I Love Sai
C.I Believe Sai
D.I Hope Sai

Answer  – B.I Love Sai

 

 

19. Which country Prime Minister arrived in New Delhi for a three-day state visit to India to sign three mutual agreements on 15th September 2016?
A.Bhutan
B.Myanmar
C.Nepal
D.Bangladesh

Answer – C.Nepal

 

 

20. Under which article of the Indian Constitution is duty bound to promote and propagate Hindi Language so that it might serve as a medium of expression for all the elements of the composite culture of India and to secure its enrichment?
A.350
B.352
C.353
D.351

Answer –  D.351

 

 

21. Which State Chief Minister signed an memorandum of understanding (MoU) with Goa State to work together in IT development?
A.Andhra Pradesh
B.Maharashtra
C.Kerala
D.Telangana

Answer –  D.Telangana

 

 

22. Which State Government announced a district status for the state’s for particular area to become 22 from 21 districts?
A.Haryana
B.Rajasthan
C.Punjab
D.Bihar

Answer –  A.Haryana

 

 

23. Union Minister of State for Development of North Eastern Region Jitendra Singh inaugurated the ‘e-VMS’ (e-Visitor Management System) at which port as part of the Ease of Doing Business initiatives?
A.Kandla
B.Ennore
C.Krishnapatnam
D.Kochi

Answer –  C.Krishnapatnam

 

 

24. Which City hosted 10 weeklong Festival “Confluence: Festival of India” was inaugurated by Union Tourism and Culture Minister on September 18th 2016?
A.Sydney
B.New York
C.Paris
D.New Delhi

Answer –  A.Sydney

 

 

25. Which Bank has launched its second Skill Academy at Coimbatore, as part of its Corporate Social Responsibility (CSR) initiatives?
A.Catholic Syrian Bank
B.HDFC Bank
C.Federal Bank
D.TMB

Answer –  C.Federal Bank

 

 

26. Which bank has issued commercial Papers of Rs.700 crore on September 12, 2016 having maturity date of September 29, 2016?
A.IDFC
B.HDFC
C.ICICI
D.TMB

Answer –  A.IDFC

 

 

27. Which limited has been conferred the prestigious membership of the Asia-Pacific Aerospace Quality Group (APAQG) under the category ‘Full Member with voting rights’?
A.Bharat Petroleum Corporation Limited
B.Neyveli Lignite Corporation Limited
C.Hindustan Unilever Limited
D.Hindustan Aeronautics Limited

Answer –  D.Hindustan Aeronautics Limited

 

 

28. Which formula one racer won the 2016 Singapore Grand Prix on September 18,2016?
A.Michael Schumacher
B.Lewis Hamilton
C.Nico Rosberg
D.Sebastian Vettel

Answer –  C.Nico Rosberg

 

 

29. India beated which country to finish 7th in Internationl Basketball Federation (FIBA) Asia Challenge?
A.Bangladesh
B.China
C.Japan
D.Germany

Answer – B.China

 

 

30. Which impaired shooter from Pune won bronze in the 10m air rifle category at the 1st World Deaf Shooting Championships held in Kazan, Russia?
A.Prijeesha Deshmukh
B.Anil Deshmukh
C.Priyesha Deshmukh
D.Pritham Deshmukh

Answer –  C.Priyesha Deshmukh

 

 

31. What is the name of Supercomputer which is launched by the Union Human Resource Development Minister Prakash Javedkar at IIT, Guwahati?
A.PARAM-ISHAN
B.SARAM-ISHAN
C.PARAM-USHAN
D.SARAM-USHAN

Answer –  A.PARAM-ISHAN

 

 

32. Which Indian – origin South African would head the International Society for Blood Transfusion (ISBT)?
A.Ashok Kumar
B.Abhijit Patel
C.Kesava Reddy
D.Ravi Reddy

Answer – D.Ravi Reddy

 

 

33. Which legendary singer has been conferred ‘Banga Bibhushan’ award by the West Bengal Government?
A.S.Janaki
B.S.P.Balasubramaniam
C.Asha Bonsle
D.Lata Mangeshkar

Answer –  D.Lata Mangeshkar

 

 

34. Which award ceremony was recently held over two nights on September, 2016 in the recognition of Television Arts and Sciences at Los Angeles?
A.68th Bafta TV awards 2016
B.68th British Academy Television Awards
C.68th National Television Awards
D.68th Emmy Awards

Answer –  D.68th Emmy Awards

 

 

35. Central Government has announced how many new smart cities from the 63 cities based on “Smart City Challenge Competition” by Union Minister Venkaiah Naidu in New Delhi?
A.26
B.27
C.28
D.29

Answer  – B.27

 

 

36. Which Government in association with International Labour Organization organised a two day national conference on Labour?
A.Punjab
B.Rajasthan
C.Haryana
D.Odisha

Answer  – D.Odisha

 

 

37. Which service has been initiated by Indian Railway to provide support to Old and Differently abled Passengers?
A.Wheel Chair Booking
B.Free Food Booking
C.Free Platform ticketing
D.Priority ticket booking

Answer  – A.Wheel Chair Booking

 

 

38. Union Minister of Agriculture and Farmer’s Welfare visited which country along with four member official delegation to deepen Bilateral engagement in Agriculture?
A.Iran
B.Iraq
C.Indonesia
D.Israel

Answer  – D.Israel

 

 

39. Which city hosted first ever summit on movement of 65.3 million refugees and migrants by UN?
A.Boston
B.Vienna
C.New York
D.Wales

Answer  – C.New York

 

 

40. First ever football of state Narottam Mohanty has passed away at Baripada in Mayurbhanj at the age of 100. He belongs to which state?
A.Haryana
B.Punjab
C.Odisha
D.Bihar

Answer  – C.Odisha

 

 

41. Which invasive species was sighted at Goa University Campus that is listed as one of the world’s 100 most invasive species by the IUCN?
A.HILS
B.TALS
C.GALS
D.HALS

Answer  – C.GALS

 

 

42. What is the name of new surface to air missile which was test fired successfully at Odisha coast by India?
A.INS-8
B.Tarak-8
C.Barak-18
D.Barak-8

Answer  – D.Barak-8

 

 

43. Which port inked pact to acquire the Australian firm APB from Glencore Coal Queensland Pty Limited for AUD 19.25 million?
A.Adani Ports and Special Economic Zone (APSEZ)
B.Mundra Port
C.Essar Ports
D.The Dhamra Port Company Limited (DPCL)

Answer  – A.Adani Ports and Special Economic Zone (APSEZ)

 

 

44. Who has been appointed as Tourism Brand Ambassador of Maharashtra by the State Tourism minister Jaykumar Rawal?
A.Akhilesh Yadav
B.Abhijith Gupta
C.Anoop Singh
D.Sambhajiraje Bhosale

Answer  – D.Sambhajiraje Bhosale

 

 

45. Who has been concurrently accredited as the High Commissioner of India to the Cayman Islands?
A.Abilesh Kumar
B.Arun Naik
C.Sevala Naik
D.Sastra Reddy

Answer  – C.Sevala Naik

 

 

46. Who has been appointed as marketing head of Bharat Electronics Limited (BEL) as its first woman director?
A.Lakshmi Ramakrishnan
B.Abinaya Suresh
C.Suganya Sundarrajan
D.Anandi Ramalingam

Answer  – D.Anandi Ramalingam

 

 

47. How many Indians among 17 people selected for the inaugural class of UN Young Leaders for Sustainable Development Goals?
A.2
B.3
C.4
D.5

Answer  – B.3

 

 

48. Which Bank has approved a loan of $631 million or Rs.4228.9 crore for building India’s first coastal industrial corridor between Visakhapatnam and Chennai?
A.Andhra Bank
B.Small Industries Development Bank of India
C.MUDRA Bank
D.Asian Development Bank

Answer  – D.Asian Development Bank

 

 

49. Which Corporation has signed a pact with Energy Efficiency Services Ltd (EESL) to implement energy efficient LED lighting solutions for all its projects, stations and offices across the country?
A.BPCL
B.BSNL
C.NLC
D.NTPC

Answer  – D.NTPC

 

 

50. Which power plant would set up by Ray Power Infra in Uttarakhand under Uttarakhand Renewable Energy Development Agency’s (UREDA) competitive bidding for 2015-16?
A.Solar Power Plant
B.Thermal Power Plant
C.Windmill
D.Geothermal Power Plant

Answer  –  A.Solar Power Plant

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery