Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 04 Oct. 2016

1. Supreme Court of India has allowed the sale of diesel cars and SUVs with engine capacity of 2,000 cc or more in which city?
A.Mumbai
B.Bengaluru
C.Delhi
D.Mysore

Answer –  C.Delhi

 

 

2. National Centre for Cell Science has succeeded in isolating Cancer stem cells that cause which cancer published in the Journal of Investigative Dermatology?
A.Blood
B.Liver
C.Skin
D.Kidney

Answer –  C.Skin

 

 

3. Which institute has bagged the 5 medals for Young Scientists award for the year 2015 by the Indian National Science Academy?
A.Indian Institute of Technology, Chennai
B.Indian Institute of Technology, Hyderabad
C.Indian Institute of Science, Bengaluru
D.Indian School of Mines, Dehradun

Answer –  C.Indian Insitute of Science, Bengaluru

 

 

4. Which city to hold the Indian Film Festival 2016 in Australia to showcase the Australian Film Industry and Pakistan Film Industry?
A.Sydney
B.Melbourne
C.Perth
D.Brisberne

Answer – B.Melbourne

 

 

5. The First National Association of Software and Services warehouse has been launched at which city by NASSCOM?
A.Secunderabad
B.Kolkata
C.Pune
D.Visakhapatnam

Answer –  D.Visakhapatnam

 

 

6. Which Private sector bank partnered with India’s Largest Banker State Bank of India for their co-branded credit card for the Customers?
A.Catholic Syrian Bank
B.Rathankar Bank Limited
C.Paytm
D.South Indian Bank

Answer –  D.South Indian Bank

 

 

7. National Payments Corporation of India tied up with which bank to launch an USSD based *99# mobile application for their customers?
A.United Bank of India
B.Union Bank of India
C.City Union Bank
D.Bank of India

Answer –  B.Union Bank of India

 

 

8. Insurance Regulatory and Development Authority has imposed Rs. 35 lakh fine to which insurance company for violation of laws?
A.Bajaj Fiserv
B.Muthoot Finance
C.Bharti Axa General Insurance
D.L & T General Insurance

Answer –  C.Bharti Axa General Insurance

 

 

9. The Four day long Counter – Terrorism Financing summit 2016 has been conducted in which country to collectively develop regional solutions to critical tourism financing issue and risks?
A.India
B.Indonesia
C.Malaysia
D.Nepal

Answer –  B.Indonesia

 

 

10. Which country to host the Tomorrow’s India Global Summit to be conducted by Global Social India Foundation during September 2016?
A.South Korea
B.Singapore
C.India
D.North Korea

Answer –  A.South Korea

 

 

11. Union Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Minister and Urban Development Minister launched Smart Ganga City Scheme in how many cities located along Ganga to set up Sewage Treatment Plants (STPs) and improve drainage?
A.9
B.10
C.11
D.12

Answer –  B.10

 

 

12. Which state has announced the decision to conducts polls to Urban Local Bodies (ULB) by granting 33% women reservation by the chief Minister?
A.Manipur
B.Meghalaya
C.Chattishgarh
D.Nagaland

Answer –  D.Nagaland

 

 

13. Which state Government has given approval for full implementation of state Official Language act?
A.Gujarat
B.Assam
C.Odisha
D.Maharashtra

Answer –  C.Odisha

 

 

14. Which state government has lauched an online service for customers to apply for low-tension service connection ?
A.Kerala
B.Maharashtra
C.Jharkhand
D.Tamil Nadu

Answer – D.Tamil Nadu

 

 

15. Famous Lyricist and Poet Na Muthukumar has passed away at the age of 41 years due to Jaundice in Tamilnadu. He belonged to which Language Lyricist?
A.Telugu
B.Tamil
C.Kannada
D.Malayalam

Answer –  B.Tamil

 

 

16. The founder of Akshardham temples and a saint of the Swaminaryan passed away due to prolonged illness at the Sarangpur temple. Who is he?
A.Bhakthi Narayan
B.Pramukh Narayan
C.Pramukh Swami
D.Bhakthavachalam

Answer –  C.Pramukh Swami

 

 

17. Which team won the champions in the PSG trophy by beating the Tamilnadu State team by 84-72 in 52nd All India Basket Ball Championship in Coimbatore?
A.Indian Railways
B.Services
C.Karnataka
D.ONGC

Answer – D.ONGC

 

 

18. Kumarakamvembanad Boat Club maneuvered KarichalChundan won the champions of the 64th Nehru Trophy held at which Place in Kerala?
A.Athirapally
B.Kochi
C.Alappuzha
D.Thrissur

Answer –  C.Alappuzha

 

 

19. Which country Aerospace manufacturer has successfully launched SpaceX’s Falcon 9 rockets on a floating drone ship?
A.Japan
B.China
C.Europe
D.America

Answer – D.America

 

 

20. Which Institution has developed a new bio-optical algorithm to provide accurate assessments of Cholorophyll (Chla) concentration for detection and mapping of algal blooms?
A.IIT, Madras
B.IIT, Mumbai
C.IIT, Kharaghpur
D.IIT, Kanpur

Answer –  A.IIT, Madras

 

 

21. When the railway budget was separated from the General Government Finances which was to be merged with the General Budget now by Union Government?
A.1923
B.1924
C.1925
D.1926

Answer – B.1924

 

 

22. Union Government has intimated the revised tax treaty with which country under the treaty India will impose capital gains tax on investments?
A.Singapore
B.Bangladesh
C.Seychelles
D.Mauritius

Answer –  D.Mauritius

 

 

23. Which City hosted the first National Conference of Investigation agencies held on 12-13 August 2016 organised by Bureau of Police Research and Development and National Investigation Agency?
A.New Delhi
B.Hyderabad
C.Pune
D.Dehradun

Answer –  A.New Delhi

 

 

24. Which State assembly passed the Amusement and Betting tax (Amendment) Bill, 2016 to give a fillip to the local film industry?
A.Haryana
B.Assam
C.Bihar
D.Gujarat

Answer –  B.Assam

 

 

25. Which of the following purpose Sri Lanka and China has entered into a tripartite agreement?
A.Port City Project
B.Construction of Thermal Power station
C.Border Security
D.All of these

Answer –  A.Port City Project

 

 

26. Which country has launched the first public immunization programme in the Americas against Dengue fever?
A.Norway
B.United States
C.China
D.Brazil

Answer –  D.Brazil

 

 

27. Times of India Group’s Times Internet joined with which bank to launch Co-branded debit cards with daily shopping limit of Rs. 2.75 Lakh and an ATM withdrawal limit of Rs. 1 lakh?
A.ICICI Bank
B.Kotak Mahindra
C.HDFC
D.South Indian Bank

Answer –  C.HDFC

 

 

28. Oil and Natural Gas Corporation limited has funded how much for start up on its Diamond Jubilee year?
A.Rs. 200 Crore
B.Rs. 100 Crore
C.Rs. 150 Crore
D.Rs. 1000 Crore

Answer – B.Rs. 100 Crore

 

 

29. Who has been selected as the Prestigious “Indian Council of Medicinal Research International Fellowship Award”?
A.Dr.Prashant Murumkar
B.Dr.Prashant Kamrakar
C.Dr.Prasheet Kumar
D.Dr.Prasad Murumkar

Answer –  A.Dr.Prashant Murumkar

 

 

30. Ms. Anitha Nayar has been appointed as the Ambassador of which Country?
A.Lebanon
B.Chile
C.Nigeria
D.Mauritius

Answer –  B.Chile

 

 

31. Which Country researchers have developed a new electrical immunosensor for swift and reliable diagnosis of heart attacks at the point of care?
A.Germany
B.Sweden
C.France
D.South Korea

Answer – D.South Korea

 

 

32. Which Company has acquired Beam, an interactive live streaming platform for gamers based on Seattle?
A.Infosys
B.Google
C.Facebook
D.Microsoft

Answer – D.Microsoft

 

 

33. Which Legendary has been honoured at the United Nations on India’s 70th Independence Day by Composer A.R Rahman?
A.Sivaji Ganesan
B.M.S Subbulakshmi
C.Dr MGR
D.None of the Above

Answer –  B.M.S. Subbulakshmi

 

 

34. Who has received the APJ Abdul Kalam Award for the year 2016 by Tamilnadu Chief Minister for meritorious services in the Higher Education Department?
A.P Shanmugam
B.B Srinivasan
C.D Devanathan
D.C Sadhasivam

Answer – A.P Shanmugam

 

 

35. Which of the following language scholars have not been awarded with Maharishi Badrayan Vyas Samman held at Rashtrapati Bhavan?
A.Sanskrit
B.Arabic
C.Persian
D.Tamil

Answer –  D.Tamil

 

 

36. Which Company has entered their name in Guiness World records after a making a world largest cake of weight 1,078 kg was unveiled at the Park Hotel in Bengaluru?
A.Bakes and Cakes
B.Baking Cakes
C.Baking Doodle
D.Baking Buddies

Answer –  D.Baking Buddies

 

 

37. India has celebrated the ____________ Independence day annually observed on 15th August to commemorate the Nation’s Independence from the British Empire?
A.69th
B.70th
C.71st
D.72nd

Answer –  B.70th

 

 

38. Which state has become the first state to ratify Constitution Amendment Bill related to the Goods and Services Tax?
A.Gujarat
B.Tamilnadu
C.Assam
D.Bihar

Answer –  C.Assam

 

 

39. Bihar Chief Minister announced the launch of which scheme from October 2 to provide interest free loan to students for pursuing higher education?
A.Student Debit Card
B.Student Project Card
C.Student Credit Card
D.Student Seva Card

Answer – C.Student Credit Card

 

 

40. Union Government has constituted which committee to develop the Pan-India road map for trade facilitation?
A.National Committee on Trade Facilitation
B.National Committee on Free Trade
C.National Committee on Trade Centre
D.National Committee on Trade Services

Answer –  A.National Committee on Trade Facilitation

 

 

41. National Pension System(NPS) regulator PFRDA has substantially lowered the minimum annual contribution to how much to keep the account active in the National Pension System?
A.Rs. 2000
B.Rs. 3000
C.Rs. 1000
D.Rs. 500

Answer –  C.Rs. 1000

 

 

42. India’s first Bio-CNG plant will use agricultural residue to generate CNG to be commissioned in which city?
A.Bengaluru
B.Noida
C.Anand
D.Pune

Answer –  D.Pune

 

 

43. State-run General Insurance Corporation of India in association with non-life insurance companies unveiled the Insurance policy for which sector first of its kind in India?
A.CNG
B.Petroleum Products
C.Nuclear Supplier
D.Wind Energy

Answer –  C.Nuclear Supplier

 

 

44. Which Country holds the first position in the top export products for the major economies in terms of product diversification by PHD Chamber of Commerce and Industry?
A.Hong Kong
B.Korea
C.Japan
D.Germany

Answer – A.Hong Kong

 

 

45. Which State Tourism presents an exclusive bike rally called ‘Freedom Ride’ held on 15 August 2016?
A.Kerala
B.Bihar
C.Goa
D.Assam

Answer – C.Goa

 

 

46. Odia became the official Language of the Odisha Government from which date in all transactions of the Odisha Government?
A.August 15th
B.August 16th
C.August 17th
D.August 18th

Answer –  B.August 16th

 

 

47. Which State government modernized Girl Child development scheme and re-launched as Majhi Kanya Bhagyashri in order to achieve its objective of improving the skewed girl child ratio in the state?
A.Gujarat
B.Assam
C.Maharashtra
D.Haryana

Answer –  C.Maharashtra

 

 

48. Which state government approved the GST bill followed by Assam Government to keep the tax rate at a reasonable level to prevent it from having an inflationary effect?
A.Haryana
B.Bihar
C.Telangana
D.Andhra Pradesh

Answer – B.Bihar

 

 

49. India ranked which position in category of the World Intellectual Property Organization as per rankings released by Cornell University?
A.81
B.56
C.61
D.66

Answer –  D.66

 

 

50. S & P Dow Jones Indices and BSE, Asia Index jointly launched a new index to measure the performance which rate for transactions maturing on the following business day?
A.Repo Rate
B.Marginal Standing Facility
C.Collaterlized Borrowing and lending Obligation
D.London Interbank organization Rate

Answer –  C.Collaterlized Borrowing and lending Obligation

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery