Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 26 Sep. 2016

1. The Union government has amended the Atal Pension Yojana facilitating the spouse to pay the balance amount on premature death of the subscriber. What is the maximum age limit to join APY?
a) 60 years
b) 55 years
c) 50 years
d) 40 years

Answer: d) 40 years

 

 

2. Which two Indians have placed in the world’s top 30 CEO’s released by Barron?
a) Anand Mahindra & Mukesh Ambani
b) Adithya Puri & Chanda Kochar
c) Vijay Shekhar Sharma & Binny Bansal
d) Adithya Puri & Anand Mahindra

Answer: d) Adithya Puri & Anand Mahindra

 

 

3. India’s GDP growth has been projected at what percent by ICRA?
a) 8%
b) 7.5%
c) 7.7%
d) 7.2%

Answer: c) 7.7%

 

 

4. Cricket legend Sachin Tendulkar has become the shareholder and brand ambassador of which of the following?
a) Videocon
b) Micromax
c) Smartron
d) Qualcom

Answer: c) Smartron

 

 

5. Paytm has appointed ex-head of Alibaba as its president.Name him
a) Bhusan Patil
b) Vijay Shekhar
c) Rahul Sharma
d) Adithya Puri

Answer: A) Bhusan Patil

 

 

6. What was the theme of the World Meteorological Day 2016 that was observed across the world on 23 March 2016?
a) Hotter, Drier, Wetter. Face the Future
b) Climate Knowledge for Climate Action
c) Weather and Climate: Engaging Youth
d) Climate Change: Face the Future

Answer: a) Hotter, Drier, Wetter Face the Future

 

 

7. Identify the state that in March 2016 passed a bill specifying that the interest payable on debt shall be calculated at such rate as may be notified by the government.
a) Andhra Pradesh
b) Punjab
c) Bihar
d) Tamil Nadu

Answer: b) Punjab

 

 

 

8. Name the Fast Patrol Vessel that was commissioned on 21 March 2016 in Visakhapatnam.
a) ICGS Samrat
b) ICGS Arnvesh
c) ICGS Samarath
d) ICGS Rajdhwaj

Answer: b) ICGS Arnvesh

 

 

9. Which Ministry/Organisation on 22 March 2016 launched the Longitudinal Ageing Study in India?
a) Ministry of Health and Family Welfare
b) Ministry of Home Affairs
c) Ministry of Social Justice and Empowerment
d) Registrar General of India

Answer: a) Ministry of Health and Family welfare

 

 

10. Who was on 23 March 2016 appointed as the Chairman of the Central Administrative Tribunal (CAT)?
a) Justice (retd) Permod Kohli
b) Justice (retd) AP Shah
c) Justice (retd) KG Balakrishnan
d) Justice (retd) HL Dattu

Answer : d) Justice( retd) Permod Kohli

 

 

11. The government has allotted 6284 crores for highway projects. Who is the minister of Roadways?
a) Nitin Gadkari
b) Rajnath Singh
c) Piyush Goyal
d) Prakash Javadekar

Answer: a) Nitin Gadkari

 

 

12. The Union government has extended the Udaan scheme till?
a) 2016-17
b) 2017-19
c) 2019-20
d) 2020-23

Answer: c) 2019-20

 

 

13. According to the Swachh bharat rankings which building is the top among cleanest buildings?
a) Nirvachan Sadhan
b) Rashtrapathi Bhavan
c) Jaipur House
d) Jaisalmer House

Answer: b) Rashtrapathi Bhavan

 

 

14. Which are the two transport corporations to get Electric buses?
a) Himachal and Mumbai
b) Haryana & Punjab
c) Andhra Pradesh & Tamilnadu
d) Delhi & Maharashtra

Answer: a) Himachal and Mumbai

 

 

15. How many gram panchayats in Chhattisgarh have been declared ‘open defecation free’?
a) 100
b) 80
c) 72
d) 110

Answer: d) 110

 

 

16. Which of the following Indian has been in the list of contenders for TIME’s most influential people?
a) Saina Nehwal
b) Sania Mirza
c) Mithali Raj
d) Mary gom

Answer: b) Sania Mirza

 

 

17. Which of the private sector bank has tied up with NHBC for collateral management and warehousing?
a) Karur Vysya Bank
b) Lakshmi Vilas Bank
c) HDFC
d) ICICI

Answer: b) Lakshmi Vilas Bank

 

 

18. Which Australian cricketer has announced his retirement from T-20 games after T-20 World cup?
a) Shane Watson
b) David Warner
c) James Faulkner
d) Steve Smith

Answer: a) Shane Watson

 

 

19. Union Finance Minister Arun Jaitley launched the Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana on 22 March 2016 from which city?
a) Jodhpur
b) Pratapgarh
c) Mumbai
d) Patna

Answer: c) Mumbai

 

 

20. Which country became a dialogue partner of the Beijing-based regional security grouping, Shanghai Cooperation Organisation (SCO) on 22 March 2016?
a) India
b) Pakistan
c) Nepal
d) Sri Lanka

Answer: c) Nepal

 

 

21. Prime Minister Narendra Modi on 23 March 2016 inaugurated broadband connectivity to North Eastern States via which country?
a) Nepal
b) Bhutan
c) China
d) Bangladesh

Answer: d) Bangladesh

 

 

22. Identify the organization that prepared a standardized electronic format for information exchange on Base Erosion and Profit Sharing (BEPS) to help tax authorities on 22 March 2016.
a) Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)
b) Agency for Cooperation and Research in Development (ACORD)
c) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)
d) International Monetary Fund (IMF)

Answer: a) OECD

 

 

23. The World Tuberculosis Day was observed on 24 March 2016 with the theme
a) Unite to End TB
b) Gear up to End TB
c) Stop TB in my lifetime
d) Transforming the fight

Answer: a) Unite to end TB

 

 

24. Prime Minister Narendra Modi and Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina on 23 March 2016 inaugurated the export of how much power from India to Bangladesh?
a) 300 MW
b) 200 MW
c) 100 MW
d) 400 MW

Answer: c) 100 MW

 

 

25. Which one of the following is not the founding member of Ashgabat Agreement that was in news in March 2016?
a) Kazakhstan
b) Turkmenistan
c) Oman
d) Iran

Answer: a) Kazakhstan

 

 

26. Union Cabinet approved the 1500 million US dollar project of World Bank to support Swachh Bharat Mission – Gramin (SBM-G) that seeks to achieve universal sanitation coverage in rural areas by the year
a) 2020
b) 2022
c) 2019
d) 2021

Answer: c) 2019

 

 

27. Union Cabinet on 23 March 2016 gave post-facto approval to the MoU on mobilizing long term investment into the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) with which country?
a) Saudi Arabia
b) Germany
c) Brunei
d) United Arab Emirates (UAE)

Answer: d) UAE

 

 

28. Union Cabinet on 23 March 2016 gave the approval for MoU on agriculture with which country?
a) Finland
b) Sweden
c) Lithuania
d) Latvia

Answer: c) Lithuania

 

 

29. Name the first women CM of Jammu & Kashmir?
a) Mehbooba Mufti
b) Vasundra Raje
c) Nejma Heptullah
d) Rubaiya Sayeed

Answer: a) Mehbooba Mufti

 

 

30. Which state has inaugurated the first lift irrigation project in India?
a) Punjab
b) Haryana
c) Andhra Pradesh
d) Telengana

Answer: c) Andhra Pradesh

 

 

31. The cabinet gave its approval to Pradhan Mantri Awaas Yojana. It is aimed at?
a) Making Aadhaar card mandatory
b) Providing houses to houseless people in rural areas
c) Providing LPG connection to women of rural household
d) Creating a bank account for all

Answer: b) Providing houses to houseless people in rural areas

 

 

32. Which North-eastern state has signed a pact with JICA for sustainable agriculture?
a) Meghalaya
b) Arunachal Pradesh
c) Tripura
d) Mizoram

Answer: d) Mizoram

 

 

33. BHEL has commissioned a thermal unit at Singareni project of Adilabad. What is the capacity of the unit installed?
a) 500 MW
b) 270 MW
c) 300 MW
d) 600 MW

Answer: d) 600 MW

 

 

34. US congress has passed a bill that will allow India to be a part of APEC. Where is the headquarters of APEC?
a) Washington
b) Tokyo
c) Singapore
d) Beijing

Answer: C) Singapore

 

 

35. Which Indian leader have been placed at 42nd position in the Fortune 50 leaders?
a) Arvind Kejriwal
b) Narendra Modi
c) Arun Jaitley
d) Sushma Swaraj

Answer: a) Arvind Kejriwal

 

 

36. RTI bill has been passed in the parliament of which of the following countries?
a) China
b) Nepal
c) Srilanka
d) Bangladesh

Answer: c) Srilanka

 

 

37. Radovan Karozdic who is found guilty in the Bosnian war 1992-95 has been sentenced to imprisonment of how many years?
a) Lifetime
b) 50 years
c) 30 years
d) 40 years

Answer: d) 40 years

 

 

38. Iran has signed an oil pact to develop the Azadegan oil field with which country?
a) Japan
b) UAE
c) France
d) Russia

Answer: c) France

 

 

39. The BMI research has projected India’s GDP growth for 2016-17 at?
a) 8%
b) 7.7%
c) 7.4%
d) 7.2%

Answer: d) 7.2 %

 

 

40. DIPP has given its approval to raise the FDI in Insurance and Pension sector to 49%. Earlier the FDI limit was?
a) 25%
b) 26%
c) 15%
d) 29%

Answer : b) 26%

 

 

41. Which country tops the world in terms of Internet speed as assessed by the Akamei technologies?
a) USA
b) South Korea
c) Australia
d) China

Answer: b) South Korea

 

 

42. Which company has shut down its Artificial Intelligence Robot Tay?
a) Microsoft
b) Intel
c) Google
d) Apple

Answer: a) Microsoft

 

 

43. Identify the World War I era tug that was in news on 23 March 2016 after being discovered after 95 years.
a) TOM Bennett
b) Luzon US
c) Maryann US
d) USS Conestoga

Answer: d) USS Conestoga

 

 

44. Identify the renowned Comedian, actor, writer and producer who died on 24 March 2016 in Santa Monica, the USA?
a) Roger Rees
b) Garry Shandling
c) Fred Thompson
d) Jerry Weintraub

Answer: b) Garry Shandling

 

 

45. What is the theme of International Day of Remembrance of the Victims of Slavery and the Transatlantic Slave Trade 2016 celebrated on 25 March 2016?
a) Women and Slavery
b) Africa: Out of Slavery
c) Remember Slavery
d) None of These

Answer: c) Remember Slavery

 

 

46. Arogya fair which displays the traditional medicinal system of India like Siddha, Unani, and Ayurveda is a four day event held at?
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Goa
d) Haryana

Answer: c) Goa

 

 

47. According to Union Power Minister Piyush Goyal by which year India will become 100% electric vehicle nation?
a) 2025
b) 2032
c) 2030
d) 2027

Answer: c) 2030

 

 

48. Which organization has commissioned their fourth thermal plant of capacity 195 MW in Bihar?
a) NTPC
b) BHEL
c) GVK Power & Infrastructure Limited
d) GMR Power Corporation Limited

Answer: a) NTPC

 

 

49. Indo Tibetan Border Police centre weapon training centre is to be established at?
a) Maharashtra
b) Madhya Pradesh
c) Haryana
d) Goa

Answer: b) Madhya Pradesh

 

 

50. Which two nations have emerged as the leading investors in Renewable energy according to UN report?
a) India & China
b) China & Russia
c) India & Brazil
d) Brazil & Russia

Answer: a) India & China

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery