Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 21 Sep. 2016

Directions: Q(1-5) Rearrange following sentences and answer following questions.



A) The application of economics, environmental and consumer pressures have been on an increase

in recent years.

B) As a result our agro-food production design and technology are amongst the most advanced in the

world.

C) They are thus able to provide expertise and technology to satisfy the needs of agro food

production.

D) In turn, the support industries have developed to an equally advanced state.

E) They have also equipped themselves with the necessary expertise to satisfy the most exacting

requirement of the overseas markets.

F) These have greatly influenced the development of the agriculture and food industries in our

country.

 



1.Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.C

e.d

Ans. C

 



2. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.C

e.d

Ans. D

 



3. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.C

e.d

Ans. E

 



4. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.C

e.d

Ans. A

 



5.Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.F

e.d

Ans. D

 



Q(6-10) :

A) In this early period a good memory was a prerequisite for success and poets like Homer

memorized their work before it was ever written down.

B) If we have to remember everything will it not increase the feeling of stress?

C) Today memory is widely regarded as a useful aid to survival.

D) However, it is not what we grasp but what we fail to forgetting a file, key points at an interview

which causes stress.

E) Some people, however, are of the view that having an exceptional memory in a world of high

pressure working is a disadvantage.

F) To our ancestors, though, in the absence of the printing press it was much more it was the slate on

which history was recorded.

 


6.Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.C

e.d

Ans. D

 


7. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.C

e.d

Ans. B

 



8. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.C

e.d

Ans. C

 



9. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.C

e.d

Ans. A

 



10.Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?

a.E

b.B

c.A

d.F

e.d

Ans. D

 



Direction (11-15): – Each question below has two blanks, each blanks indicating that something has

been omitted . choose the set of words for each blank which best fits the meaning of the sentences

as a whole.

 


11.To achieve inclusive -- -- -- -- -- -- India will need to implement both, health and education reforms

with -- -- -- vigor.

(a) financial, same

(b) standard , force

(c) context , timely

(d) growth, equal

(e) tag , similar

Ans. D

 



12. Agriculture sector can be a driver of taking banking service to the -- --

(a) import , other

(b) key , poor

(c) good , limited

(d) essential , masses

(e ) properly , village

Ans. B

 



13. The self help group -- -- the Micro Finance institution are the -- -- - popular vehicles of taking Micro

Finance to the rural hinterland.

(a) also , really

(b) always , very

(c ) with , great

(d) and, most

(e) addition , so

Ans. D

 


14.In the -- -- -- - run, those who suffer hardships merge stronger than the ones who take things -- -- --

(a) last , simple

(b) long , easily

(c) end , joking

(d) end , casually

(e) fore, seriously

Ans. B

 



15. -- -- -- -- domestic as well as inter national environment, calls for -- -- revamping of polices.

(a) Dynamise , constant

(b) New, always

(c ) changing , continuous

(d) Diversity , real

(e) conversion , some .

Ans. C

 


Directions (Qs. 16 to 25) : In each question below, a part of the sentence is bold. Below are given

alternatives to the bold part which may improve the sentence. Choose the correct alternative.

 



16.Lift the handset only after paid a one rupee coin.

(a) paying a one-rupee coin

(b) you pay one rupee coin

(c) pay one rupee-coin

(d) you paid one rupee coin

(e) No correction required

Ans. A

 


17.Good life, according to many people, is to making more and more money

(a) is making

(b) is made

(c) are made

(d) are making

(e) No correction required

Ans. A

 



18.His behavior with all his employees is so pleasing that everyone come forward for helping him.

(a) came towards him for help

(b) comes towards him for help

(c) comes forward to help him

(d) comes forward for help him

(e) No correction required

Ans. C

 



19. A master should never impose his servants too much work.

(a) his servants with too much work

(b) too much work with his servants

(c) too much work on his servants

(d) too much work for his servants

(e) No correction required

Ans. C

 



20.What matter does most is the quality and not the quantity.

(a) What does matter

(b) What does it matter

(c) That matters

(d) What matters

(e) No correction required

Ans. D

 



21. The police commissioner burst into rage and ordered immediately suspension of the inspector

who had arrested the innocent boy.

(a) order immediately

(b) order immediate

(c) ordered immediate

(d) ordering immediate

(e) No correction required

Ans. C

 



22.He would be like to have some ice-cream.

(a) would like to

(b) would be liked to

(c) was to be liking to

(d) would being liked to

(e) No correction required

Ans. A

 



23.Not knowing the language and had no friends in the country, he found it impossible to get job.

(a) has no

(b) with having

(c) with having not

(d) having no

(e) No correction required

Ans. D

 



24.She will not attend the meeting until she is asked to.

(a) except

(b) even with

(c) even except

(d) unless

(e) No correction required
Ans. D

 



25.Because of his smart work, he is in the best books of his employer.

(a) in the better books

(b) in the good book

(c) in the good books

(d) into the good books

(e) No correction required

Ans. C

 



Directions (26–35): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered.

These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of

which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The right of Children to Free and Compulsory Education (RTE) Act, 2009, which came (1) effect in

April this year, is meant to transform the education sector and take India closer to the goal of

universal schooling. But with admissions to the new academic session just (2) the corner, it is fast

becoming clear that (3) well-intentioned ideas into (4) will take some doing. For a start, the guidelines

for admission under the RTE prohibit schools from conducting any sort of student profiling The stress

on a random yet justifiable admission process means that school will have to resort to something as

quirky as a lottery system. However, leaving admission to a good school to pure (5) will only

incentivize manipulations, defeating the very essence of RTE.

The main problem facing the education sector is that of a resource sector is that of a resource crunch.

The provisions for ensuring universal access to education are all very well, (6) we have the

infrastructure in place first Brick and mortar schools need to precede open admission and not the (7)

way around. In that sense legislators’ assessment of ground realities is (8) target when they endorse

the closure of tens of thousands of low-cost private schools for not meeting the minimum standards of

land plot, building specifications and playground area as laid out in the RTE Act. Instead of bearing

down (9) on private schools failing to conform to abstract bureaucratic criteria, efforts to bring about

universal education should focus on upgrading and expanding the existing government school

infrastructure to accommodate all. Only then can we ensure the much-needed supply-demand (10) in

the education sector.

 



26.(1) with

(2) for

(3) on

(4) into

(5) in

Ans. 4

 



27.(1) around

(2) near

(3) into

(4) about

(5) reaching

Ans. 1

 


28.(1) forming

(2) translating

(3) having

(4) taking

(5) framing

Ans. 2

 



29.(1) affect

(2) ideas

(3) practice

(4) concept

(5) procedure

Ans. 3

 



30.(1) benefit

(2) merit

(3) chance

(4) basis

(5) method

Ans. 3

 



31.(1) unless

(2) until

(3) executed

(4) provided

(5) exercised

Ans. 4

 



32.(1) other

(2) any

(3) two

(4) differ

(5) after

Ans. 1

 



33.(1) on

(2) of

(3) often

(4) taken

(5) off

Ans. 5

 



34.(1) soft

(2) more

(3) less

(4) only

(5) hard

Ans. 5

 



35.(1) need

(2) equilibrium

(3) expectation

(4) attempt

(5) aspects

Ans. 2

 



Directions(36–40) : Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the paper

sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them.

(A) “What a waste of my tax money”, I thought, walking past the people having free Californian

Chardonnay.

(B) “Speak to her”, he said , “She’s into books”,

(C) The friend who had brought me there noticed my noticing her.

(D) In late 2003, I was still paying taxes in America, so it horrified me that the US Consulate was

hosting a “Gallo drinking appreciation event”.

(E) Behind them, a pianist was playing old film tunes, and a slim short woman was dancing around

him.

 



36.Which of the following would be the FOURTH sentence?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) E

Ans. 3

 


37.Which of the following would be the FIRST sentence?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) E

Ans. 4

 



38.Which of the following would be the FIFTH (LAST) sentence?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) E

Ans. 2

 


39.Which of the following would be the SECOND sentence?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) E

Ans. 1

 



40.Which of the following would be the THIRD sentence?

(1) A

(2) B

(3) C

(4) D

(5) E

Ans. 5

 



Directions ( 41-50): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has

been omitted. Chose the set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a

whole.

 

 


41.A controversial plan to build an immense dam in Brazil’s rainforest was stalled when it _______ a

formidable bloc of _______ in ecologists and indigenous tribes alike.

(1) resulted, hostilities

(2) gained, supporters

(3) attracted, opponents

(4) lead, protesters

(5) drew, proponents

Ans. 3

 


42.According to a recent survey, sales figures of high – end cars have seen an __________ growth in

the past year, which shows that Indian consumers have _________ the impact of recession.

(1) Unprecedented, negated

(2) unbelievable, suffered

(3) unusual, worsened

(4) insignificant , endured

(5) adequate, proven

Ans. 1

 



43.The National Knowledge Commission has said that India will have to bring _________ in

education if it has to emerged as the most _______ workforce of the world.

(1) changes , biggest

(2) reforms , talented

(3) alleviation , skilful

(4) quality, brighter

(5) outcomes, demanded

Ans. 2

 



44.Norway has stolen a march over other developed countries by _________ that it would reduce

40% of its greenhouse gas emissions by 2020 and ___________ carbon neutral by 2030.

(1) allowing , turn

(2) posing, grew

(3) estimating, exist

(4) perceiving, arising

(5) declaring, become

Ans. 5

 



45.According to the language experts, children should begin talking in their mother tongue rather than

a foreign language which can _________ affect their comprehension abilities leading to serious

language based ________ later in their lives.

(1) significantly, abilities

(2) appropriately, achievements

(3) severely, advantages

(4) adversely, problems

(5) positively, issued

Ans. 4

 



46.Drawing attention to the pitfalls of __________ solely on Uranium as a fuel for nuclear reactors,

Indian scientists warned that Uranium will not fast for long and thus research on Thorium as its

______ Must be revived.

(1) Using, substitute

(2) believing, replacement

(3) depending, reserve

(4) reckoning, option

(5) relying, alternative

Ans. 5

 



47.In an effort to provide ______ for higher education to all , most of the universities have been

providing education without adequate infrastructure, thus churning out _______ graduates every

year.

(1) chances, fresh

(2) platform, capable

(3) opportunities, unemployable

(4) prospects , eligible

(5) policy, incompetent

Ans. 3

 


48.The move to allow dumping of mercury _______ an outcry from resident of the area who

__________ that high levels of mercury will affect their health and destroy ecologically sensitive

forest area.

(1) resulted, insist

(2) provoked, fear

(3) incited, determined

(4) activated, accept

(5) angered, believe

Ans. 2

 



49.___________ has been taken against some wholesale drug dealers for dealing in surgical items

without a valid licence and maintaining a stock of _________ drugs.

(1) Note , overwhelming

(2) Step, impressive

(3) Execution, outdated

(4) Action, expired

(5) Lawsuit, invalid

Ans. 4

 



50.Even as the ____________ elsewhere in the world are struggling to come out of recession, Indian

consumers are splurging on consumer goods and to _______ this growth, companies are investing

heavily in various sectors.

(1) economies, meet

(2) countries, inhibit

(3) governments, measure

(4) nations, inflict

(5) companies, counter

Ans. 1

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery