Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 20 Sep. 2016

1. Which will become the first company in the world to formally adopt UN’ s SDG?

A.India Inc

B.Tata

C.General Motors

D.Nestle

Answer: a) India Inc

 



2. The domestic rating agency Crisil has projected the GDP rate of India for 2016 at?

A.7.5 %

B.7.8%

C.7.4%

D.7.9%

Answer: D) 7.9%

 

 



3. What is the limit suggested by Supreme Court for Call drop limit without penalty to the

telecom operators?

A.1%

B.3%

C.2%

D.5%

Answer: C) 2%

 



4. The interactive webportal Kendriya Sainik Board was launched by which of the

following Ministry?

A.Airforce

B.Defence

C.Human Resources

D.Skill development

Answer : B) Defence

 


5. Where did the launch of Sixth ship of LCU MK IV project take place?

A.Kolkatta

B.Vishakapatnam

C.Paradip

D.Chennai

Answer : A) Kolkatta

 



6. Indian Professional Boxer Vijendher Singh got his fourth consecutive win. He

defeated Alexander Horvath of?

A.Hungary

B.Belgium

C.Norway

D.Serbia

Answer: A) Hungary

 


7. Claudia Ruiz Massieu Salinas who recently visited India is the Foreign Minister of?

A.Mexico

B.Canada

C.France

D.Germany

Answer: A) Mexico

 


8. Which State has proposed a state Budget of 1.30 Lakh crores?

A.Chhattisgarh

B.Uttarkhand

C.Telengana

D.Maharashtra

Answer: C) Telengana

 


9. Which High court has celebrated its 150th year?

A.Guwahati

B.Patiala

C.Hyderabad

D.Allahabad

Answer: D) Allahabad

 


10. ‘Advancing Asia: Investing for the future’ a joint conference by Union government

and IMF is conducted at?

A.New Delhi

B.Mumbai

C.Noida

D.Bengaluru

Answer: a) New Delhi

 



11. Moody’s Investors services have maintained the ratings of which of the two banks

unchanged at Baa-3/P- 3?

A.SBI & HDFC

B.ICICI & Yes bank

C.SBI & IDBI

D.NABARD & IDBI

Answer: C) SBI & IDBI

 


12. India post selects Deloitte as its consultant of Payment bank for a proposal worth

of?

A.1000 crores

B.800 crores

C.500 crores

D.765 crores

Answer: B) 800 crores

 


13. The Union government has decided to fix the MSP of Bt cotton seed for BG-1

version at?

A.650 rupees

B.735 rupees

C.655 rupees

D.635 rupees
Answer: D) 635 rupees\\

 



14. FSSAI has decided to train street vendors in New Delhi. FSSAI comes under the

ministry of Health and Family. The Union minister of Health and family is?

A.Maneka Gandhi

B.J P Nadda

C.Najma A. Heptullah

D.Kalraj Mishra

Answer: B) J.P.Nadda

 



15. The 13th Broadband Commission is held at Dubai. The Next meet will be held at?

A.New York

B.San Francisco

C.Mexico

D.Seoul

Answer: A) New York

 


16. French Tyre Manufacturing company Michelin has roped in with which of the e-

commerce website to sell tyres online?

A.Flip kart

B.Snap deal

C.Amazon

D.E-bay

Answer: B) Snap deal

 



17. Development bank of Singapore has acquired RBS for a deal of?

A.1500 Crores

B.1000 Crores

C.2000 crores

D.1200 crores

Answer : B) 1000 Crores

 



18. 4G Free Wi-Fi service has been offered by BSNL at which International Airport?

A.Chennai

B.Mumbai

C.Delhi

D.Srinagar

Answer : D) Srinagar

 



19. Fossil of 250 million year old species discovered at Brazil has been named as?

A.Teyujagua Paradoxa

B.Tuataras

C.Schelto pusik

D.Ocellate Mountain viper

Answer: A) Teyujagua Paradoxa

 



20. India’s first Education Acceleration programme Edugild was launched in?

A.IIT, Mumbai

B.JNU

C.MIT,Pune

D.NIT, Warangal

Answer: C) MIT, Pune

 



21. Which state has adopted its new Industrial Policy which will be valid till 2026?

A.Jammu & Kashmir

B.Jharkhand

C.Maharashtra

D.Madhya Pradesh

Answer: A) Jammu & Kashmir

 



22. Ministry of Tourism has signed a MoU with Ecotourism of India for responsible and

sustainable tourism. Who is the tourism minister of State?

A.Kalraj Mishra

B.Suresh Prabhu

C.Najma.A.Heptullah

D.Mahesh Sharma

Answer: D) Mahesh Sharma

 



23. Which state has introduced the Prohibition of Social Boycott bill, 2016?

A.Maharashtra

B.Madhya Pradesh

C.Bihar

D.Uttar Pradesh

Answer: Maharashtra

 


24. Which country is likely to set up an International Maritime Judicial Centre?

A.Japan

B.USA

C.China

D.India

Answer: C) China

 


25. Co-branded Credit card is a tie-up between Ferrari and which of the following

banks?

A.ICICI

B.HDFC

C.Axis

D.Federal Bank

Answer: A) ICICI

 


26. How much amount has been planned by Kotak Mahindra bank and Canada pension

plan to invest in stressed assets of India?

A.$ 500 Million

B.$ 525 Million

C.$ 635 Million

D.$ 700 Million

Answer: B) $ 525 Million

 


27. Glenmach Pharmaceutical Inchas has got nod from FDA for manufacture of

Migraine drugs is headquartered at?

A.Delhi

B.Gurgaon

C.Mumbai

D.Hyderabad

Answer: C) Mumbai

 



28. Exo-Mars is a project launched to explore living conditions in Mars. It is a combined

effort of?

A.Europe & Russia

B.Japan & Europe

C.India & Russia

D.India & US

Answer: A) Europe & Russia

 



29. Which of the websites has partnered with KTH Royal Institute of technology for

developing speech website?

A.Google

B.Yahoo

C.Wiki pedia

D.Bin search

Answer : C) Wiki pedia

 


30. Lloyd Shapeley who passed away is an economist who won the Nobel Prize for

Game theory in the year?

A.1997

B.2005

C.2012

D.2015

Answer: C) 2012

 


31. Renowned Novelist Anita Brookner who passed away belongs to?

A.America

B.Britain

C.India

D.Canada

Answer: B) Britain

 



32. March 15 is celebrated across the world as?

A.World Human rights day

B.World Consumer rights day

C.World Health day

D.World Kidneys day

Answer: B) World Consumer Rights day

 


33. RUSA scheme implemented for the improvement of quality, equity in higher

education was first introduced in?

A.2012

B.2013

C.2015

D.2011

Answer: b) 2013

 


34. Constitution Amendment Order bill (Scheduled castes) which allows inclusion,

exclusion of certain castes in Northern states was passed. Which is the only state that

excludes certain castes from Scheduled Caste category?

A.Odisha

B.West Bengal

C.Chhattisgarh

D.Haryana

Answer: A) Odisha

 



35. The 31st edition of food & fair festival AAHAR was inaugurated in New Delhi by?

A.Najma Heptullah

B.Maneka Gandhi

C.Smriti Irani

D.Harsimrat Kaur Badal

Answer : D) Harsimrat Kaur Badal

 


36. How many crores have been disbursed so far under MUDRA Yojana for small &

medium enterprises?

A.2 lakh crores

B.1 lakh crore

C.50,000 crores

D.25000 crores

Answer : B) 1 lakh crore

 



37. Centre has allotted 609 crores for upgrading Jails across 8 states under the

recommendation of 13th Finance Commission headed by?

A.T.S.Vijayan

B.Y.V.Reddy

C.Govindha Rao

D.Abhijit Sen

Answer : A) T.S.Vijayan

 



38. Which bank has signed pact with Indian-Brazil Commerce for strategic co-

operation?

A.Federal Bank

B.Yes Bank

C.HSBC Bank

D.HDFC Bank

Answer: B) Yes Bank

 



39. How much amount has been spent by the PSU’s for CSR activities in the year 2014-

15?

A.2447 crores

B.2787 crores

C.2567 crores

D.2337 crores

Answer: A) 2447 Crores

 



40. Uber has opened its first engineering Hub in which Indian city?

A.New Delhi

B.Hyderabad

C.Bengaluru

D.Mumbai

Answer : C) Bengaluru

 


41. BSNL will offer Video-on- Demand services to its 2 crore customers through which of

the following DTH services?

A.Tata Sky

B.Airtel

C.Reliance Digital

D.Videocon

Answer: A) Tata Sky

 



42. Which nation has roped up with India to launch Fulbright-Kalam Climate fellowship

award?

A.USA

B.UK

C.France

D.Japan

Answer: A) USA

 


43. Which tourism board has bagged the Golden city Gate award at the travel show in

Berlin?

A.Gujarat

B.Maharashtra

C.Jammu & Kashmir

D.Kerala

Answer : D) Kerala

 



44. Google’s next upgraded Android system which provides option to toggle between

the apps has been named as?

A.Android ‘M’

B.Android ‘N’

C.Android ‘S’

D.Android ‘Z’

Answer: B) Android ‘N’

 



45. Uttarkhand presented its State budget of 40,422 crores. The finance minister of

Uttarkhand is?

A.Jayant Sinha

B.Etela Rajender

C.Raghubar Das

D.Indira Hridayesh

Answer: D) Indira Hridayesh

 



46. PM Narendra Modi inaugurated three important railway projects in which of the

following Indian states?

A.Jharkhand

B.Bihar

C.Uttar Pradesh

D.Maharashtra

Answer: B) Bihar

 



47. The Union Government has planned to computerize all the Ration shops by?

A.2017

B.2018

C.2019

D.2021

Answer : C) 2019

 



48. The LED based lighting scheme has been named as?

A.UDAY

B.UJJWAL

C.UJALA

D.RUSA

Answer: C) UJALA

 


49. A two day festival on Apiculture and organic farming called the ‘Honey’ festival

was celebrated in which city of Karnataka?

A.Bengaluru

B.Mangalore

C.Shimoga

D.Hubli

Answer: b) Mangalore

 



50. The centre has given approval to Mega food park to be set up at Khammam district

situated in?

A.Andhra

B.Telengana

C.Kerala

D.Karnataka

Answer: B) Telengana

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152


Gallery