DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 09 Sep. 2016

1.Pompano Beach-based Stonegate Bank is set to issue the first credit card that can be used in which country?
A.Fiji
B.Vatican City
C.Cuba
D.Seychelles

 

Ans: C.Cuba

 

2. International Day of Family remittances is being observed every year to recognize the contribution of migrant workers to their families and communities back home?
A.June 14th
B.June 15th
C.June 16th
D.June 17th

 

Ans: C.June 16th

 

3. President of Congress Committee Anjan Dutta has passed away due to cardiac failure in New Delhi at the age of 64 years. He belonged to which state?
A.Gujarat
B.Bihar
C.Jharkhand
D.Assam

 

Ans: D.Assam

 

4. Who has become the first Indian in Sports history to participate and win international tournaments in the sport of Racketlon in Denmark and Belgium?
A.Ashutosh Paduko
B.Ashutosh Pednekar
C.Ashutosh Patnaik
D.Ashtesh Pednekar

 

Ans: B.Ashutosh Pednekar

 

5. Who has been appointed as Full time Director General of Doordarshan approved by Appointments Committee of Cabinet?
A.Surendar Sahu
B.Sripriya Sahu
C.Sridivya Sahu
D.Supriya Sahu

 

Ans: D.Supriya Sahu

 

6. Who has been named as the Goodwill Ambassador by the United Nations to promote gender equality and women empowerment?
A.Anne Hathaway
B.Nicole Kidman
C.EmmaWatson
D.Bajrakiyabha Mahidol

 

Ans: A.Anne Hathaway

 

7. Who has been elected as the head of International Chamber of Commerce in Paris, France?
A.Tata
B.Cyrus Mistry
C.Azim Premji
D.Sunil Bharti Mittal

 

Ans: D.Sunil Bharti Mittal

 

8. Which Company has bagged an order worth 130 million Euro to set up a high voltage direct current link to connect power supply networks of India and Bangladesh?
A.Adani Group
B.Siemens
C.Reliance
D.None of the Above

 

Ans: B.Siemens

 

9. Which state organized event where the 3,049 participants registered their spot in the Guinness Book of world records for performing largest Karma Naach dance?
A.Uttar Pradesh
B.Andhra Pradesh
C.Madhya Pradesh
D.Odisha

 

Ans: C.Madhya Pradesh

 

10. Who has been awarded with Pen Pinter Prize for the year 2016 for her contribution towards Political activism and Human rights?
A.Margaret Thatchar
B.Margaret Anne
C.Margaret Atwood
D.Markut Thatchar

 

Ans: C.Margaret Atwood

 

11. Reserve Bank of India has granted in principle approval to the common service Centres to act as which operating unit to make bill payments in rural?
A.Bharat Bill Payment
B.National Bill Payment
C.Non Banking Financial
D.Mobile Banking Payment

 

Ans: A.Bharat Bill Payment

 

12. Union Human Resource Development minister taken a steps to cultivate reading habits among children through a scheme _____________
A.VIDYALAKSHMI
B.VIDYANJALI
C.KALVIYANJALI
D.KALYANJALI

 

Ans: B.VIDYANJALI

 

13. Union Government signed the Memorandum of Understanding with which country Research Centre for geosciences?
A.France
B.Qatar
C.Mexico
D.German

 

Ans: D.German

 

14. Lt. Governor of Puducherry Kiran Bedi has launched a mobile App named ____________ SOS App to provide one-click emergency services to senior citizens.
A.SaveAge
B.AgeHelp
C.SaveSenior
D.HelpAge

 

Ans: D.HelpAge

 

15. Union Government inked the agreement with which nation for Air Services, Bilateral trade and tourism?
A.Sweden
B.Taiwan
C.Germany
D.Denmark

 

Ans: B.Taiwan

 

16. The Union Cabinet has been apprised of the Memorandum of Understanding between Indian Space Research Organization and which nation space agency?
A.Nepal
B.United States
C.Japan
D.Canada

 

Ans: D.Canada

 

17. Under the Enforcement of Security Interest and Recovery of Debts Laws and Miscellaneous Provisions Bill, 2016, Legislation proposed to give powers to which organization to regulate the debts?
A.Reserve Bank of India
B.Ministry of Home
C.State Bank of India
D.Central Bureau of Investigation

 

Ans: A.Reserve Bank of India

 

18. The World Day to Combat Desertification and Drought is being celebrated every year to mark the urgent need to curb the desertification process?
A.June 14th
B.June 15th
C.June 16th
D.June 17th

 

Ans: D.June 17th

 

19. Manimala Devi Passed away due to prolonged illness at the age of 86 in Odisha. She belonged to which field?
A.Literature
B.Cinema
C.Politics
D.Sports

 

Ans: B.Cinema

 

20. What is the official slogan for the Rio Olympic and Paralympic Games in South America revealed by Rio Olympics 2016 organising Committee?
A.A New Sport
B.A New arena
C.A New World
D.A New Earth

 

Ans: C.A New World

 

21. India Men’s Hockey Team is set a record to appear in the final match of which trophy against Australia in 36 years?
A.Hero Champions Trophy
B.Stanley Cup
C.Dhyanchand Cup
D.World Cup

 

Ans: A.Hero Champions Trophy

 

22. National Aquarium in Baltimore decided to create an Ocean side first sanctuary for Bottle Nose dolphins in which continent?
A.Asia
B.Africa
C.Australia
D.North America

 

Ans: D.North America

 

23. Which country has launched the Nuclear-powered icebreaker Ship named Arktika, is the largest and most powerful vessel of the type in the world?
A.China
B.Russia
C.India
D.United States

 

Ans: B.Russia

 

24. Which country scientists have grown a living bone in the lab to repair large defects in the head and face of patient?
A.Japan
B.India
C.United States
D.Norway

 

Ans: C.United States

 

25. Who has been appointed as the American Ambassador to Malaysia by US President Barack Obama after succession of Joseph Y Yun?
A.Kamala ShirinLakhdhir
B.Kamalini Mukherjee
C.Kamala Shrinivasan
D.Kamalnath ShirinLakhdhir

 

Ans: A.Kamala ShirinLakhdhir

 

26. Uber has signed agreement with which group to help its drivers own Indica and Indigo cars with less hassle for Hyderabad City?
A.Reliance Group
B.Adani Group
C.Tata Group
D.Wipro Group

 

Ans: C.Tata Group

 

27. Which bank was awarded with the CFBP Jamnalal Bajal Award for Fair Business Practices under the category Service Enterprises Large in Mumbai?
A.State Bank of India
B.Andhra Bank
C.Karnataka Bank
D.HDFC Bank

 

Ans: C.Karnataka Bank

 

28. Who has been awarded with Vivian Fonseca Scholar Award 2016 at the ADA’s 76th Scientific sessions in New Orleans, Louisiana?
A.Shashank S Shah
B.Shanmuk S Shah
C.Chaturvedi S Shah
D.Mahayana S Shah

 

Ans: A.Shashank S Shah

 

29. What is the name of the project framed by the Ministry of Science and Technology in order to cope with water scarcity in Agricultural Sector?
A.Waterforcrops
B.Cropswithwater
C.Water2crops
D.Water4crops

 

Ans: D.Water4crops

 

30. Union Government has signed agreement with which authority for handling exploration and other activities related to Poly metallic Sulphides?
A.International Seabed Authority
B.International Rockcut Authority
C.National Rockcut Authority
D.National Molten Sulphides Authority

 

Ans: A.International Seabed Authority

 

31. Mumbai Based Reserve Bank of India has taken steps to simplify the registration process for which organization?
A.Nidhi Companies
B.Non Banking Financial Companies
C.Private Banks
D.All of these

 

Ans: B.Non Banking Financial Companies

 

32. Bangladesh’s Shipping Minister Shahjahan Khan inaugurated the operation at which port in central Bangladesh?
A.Chittagong
B.Ashuganj
C.Chalna
D.Dhaka

 

Ans: B.Ashuganj

 

33. Union Railway Minister Suresh Prabhu has flagged off country’s first time tabled freight train, named Cargo Express between which stations?
A.Delhi to Mumbai
B.Delhi to Kolkata
C.Delhi to Bengaluru
D.Kolkata to Mumbai

 

Ans: C.Delhi to Bengaluru

 

34. India won which medal in the 36th edition of the Hockey Champions Trophy held in London?
A.Gold
B.Silver
C.Bronze
D.None of the Above

 

Ans: B.Silver

 

35. Which Aerospace company successfully deployed two satellites but the Falcon 9 rocket crashed into its drone ship in the Atlantic Ocean?
A.Tase Global
B.Kun Aerospace
C.Mahindra Aircraft
D.SpaceX

 

Ans: D.SpaceX

 

36. Which Shipyard handed over the Fast Patrol Vessel ICGS Aryaman to Indian Coast Guard will be operated from the Coast Guard Station at Kochi?
A.Cochin
B.Mumbai
C.Odisha
D.Vizahakapatnam

 

Ans: A.Cochin

 

37. India’s Indigenous basic trainer aircraft named as _____________________ developed by the Hindustan Aeronautics Limited made its inaugural flight in HAL Bengaluru.
A.Hindustan Turbo Trainer-33
B.Hindustan Turbo Trainer-44
C.Hindustan Turbo Trainer-40
D.Hindustan Turbo Trainer-30

 

Ans: C.Hindustan Turbo Trainer-40

 

38. Who has taken over as a General Officer Commanding of the Jammu Based Tiger division after successor of Major General Sanjeev Narain?
A.Sanjeev Kumar Sharma
B.Sathish Kumar Singh
C.Sankar Kumar Sharma
D.Sujith Kumar Sinha

 

Ans: A.Sanjeev Kumar Sharma

 

39. Which state/UT has bagged four awards at the 11th edition of the Festival FilmAT, a film dedicated to tourism, Art and Ecology held in Poland?
A.Puducherry
B.Kerala
C.Andaman and Nicobar
D.Odisha

 

Ans: B.Kerala

 

40. Union Defence Minister laid the foundation stone of Tata Boeing Aerospace Limited (TBAL) under the government’s ‘Make in India’ initiative in which city?
A.Bengaluru
B.Chennai
C.Mumbai
D.Hyderabad

 

Ans: D.Hyderabad

 

41. Which of the following women is not involved in the inducting female pilots in the Indian Air force into Combat roles?
A.Avani Chaturvedi
B.Bhawana Kanth
C.Mohana Singh
D.Avani Kanth

 

Ans: D.Avani Kanth

 

42. Which Insurance sector merged with Max Life and Max Financial Services to form the largest private player in India’s Insurance sector?
A.ICICI Prudential Life
B.TATA AIG
C.HDFC Standard Life
D.All the above

 

Ans: C.HDFC Standard Life

 

43. Which bank has decided to create IT Innovations and Start up Fund of Rs. 200 Crore for investment in promising startups?
A.Punjab National Bank
B.Syndicate Bank
C.State Bank of India
D.HDFC

 

Ans: C.State Bank of India

 

44. The Finance Ministry has recently launched the scheme that Non Resident Indians can open which account if they bear Aadhaar Card or PAN Card?
A.National Pension System
B.Public Provident Fund
C.Employees Provident Fund
D.Employees Pension System

 

Ans: A.National Pension System

 

45. Union Commerce Minister has launched initiative with which Country to promote and facilitate investments in India?
A.Kenya
B.Ghana
C.Korea
D.Egypt

 

Ans: C.Korea

 

46. Prime Minister of India and Sri Lankan President jointly inaugurated the newly renovated stadium in which province in Srilanka?
A.Jafna
B.Ampara
C.Galle
D.Badulla

 

Ans: A.Jafna

 

47. All Indian Council for Technical Education signed agreement with which company to initiate the programme called as SWAYAM?
A.Google
B.Facebook
C.Twitter
D.Microsoft

 

Ans: D.Microsoft

 

48. The Union Government initiated a step to launch _______________ Scheme to deal with Tax related issues of the public on test mode.
A.E-Nivaran
B.E-Help
C.E-Nirman
D.E-Vishya

 

Ans: A.E-Nivaran

 

49. International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict is being observed every year on which date to raise awareness to put an end to violence?
A.June 18th
B.June 19th
C.June 20th
D.June 21st

 

Ans: B.June 19th

 

50. Erstwhile Maharashtra Director General of Police has been passed away in Mumbai at the age of 90 years. Who is he?
A.Suryakant Jog
B.Sathyanath Chand
C.Suryakumar Chand
D.Surya Krishnan

 

Ans: A.Suryakant Jog

____________________________________________________________________

 

ENGLISH

 

Directions (1-10): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The protection of ...(1)... human rights is an ...(2)... necessity for the ...(3)... development of an individual. If the ...(4)... bills called ‘Protection of women ...(5)... sexual Harassment at workplace bill, 2010’ and ‘Protection of children from sexual ...(6)... bill, 2010’ ...(7)... into laws, they can go a long way in the protection of Human Rights of women and children from ...(8).... In addition, the various movements by groups of people by way of voluntary organizations offer a ray of hope towards individual ...(9)... leading to a ...(10)... development of our nation.

 

1. (1) complex 

(2) key

(3) marginal 

(4) basic

(5) straight forward

Ans. 4

 

2. (1) provisional 

(2) unconditional

(3) absolute 

(4) total

(5) conclusive

Ans. 3

 

3. (1) fullest   

(2) marginal

(3) essential 

(4) lowest

(5) total

Ans. 1

 

4. (1) passed  

(2) coming

(3) cancelled 

(4) recent

(5) proposed

Ans. 5

 

5. (1) from  

(2) to

(3) by  

(4) against

(5) with

Ans. 4

 

6. (1) defense 

(2) offence

(3) abolition 

(4) crime

(5) abuse

Ans. 2

 

7. (1) materialize 

(2) effective

(3) included 

(4) starting

(5) mentioned

Ans. 1

 

8. (1) Harassment 

(2) treatment

(3) crime  

(4) abuse

(5) illness

Ans. 4

 

9. (1) skill  

(2) power

(3) empowerment 

(4) development

(5) right

Ans. 3

 

10. (1) effective 

(2) whole

(3) total  

(4) marginal

(5) holistic

Ans. 5

 

Directions (11-20): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

The date was September 5th, 2003 or Teacher's Day. As I stood behind some youth in a queue I began (11) with them. Suddenly it occurred to me that they should have been in college. "How it feels you aren't in college attending the celebration X" I asked, "Why should there be a celebration X" was the reply. I refused to give up in the face of their ignorance and (12) "Do you (13) why September 5th is celebrated as Teacher's Day X" It was (14) to see that they had no idea. "Have you heard of Dr. Sarvapalli Radhakrishnan X" I asked, "No, well he was a famous philosopher and a great teacher. When he left Mysore, it is (15) that the students themselves pulled the carriage to the station not the horses. He was (16) as one of the greatest teachers and he (17) on to become the President of India. His birthday is celebrated as Teacher's Day!"

It was then I realised that we declare holidays but (18) to tell children the reason for the holiday. We usually (19) the day off and do not make any effort at all to (20) children as to why the day should be celebrated or remembered.

 

11.(1).agreeing         

(2).argument

(3).interact       

(4).conversing

(5).questioning.

Ans. 4

 

12.(1).returned         

(2).forced

(3).continued 

(4).left

(5).thought.

Ans. 3

 

13.(1).justify              

(2).sure

(3).aware          

(4).identify

(5).know.

Ans. 5

 

14.(1).sad   

(2).disheartened

(3).guilty           

(4).wonderful

(5).worried.

Ans. 1

 

15.(1).usual

(2).said

(3).seen              

(4).decided

(5).invited.

Ans. 2

 

16.(1).presented

(2).example

(3).acknowledged.       

(4).worshipped

(5).invited.

Ans. 3

 

17.1. Stayed

2. Hesitated      

3. Travels          

4. Achieved       

5. Went.

Ans. 5

 

18.1. Certain              

2. Fail 

3. Try

4. Want              

5. Don’t.

Ans. 2

 

19.1. Happy

2. Pleased          

3. Spend             

4. Take

5. Apply.

Ans. 4

 

20.1. Enlighten          

2. Explain          

3. Discuss          

4. Preach           

5. Observe.

Ans. 2

 

Directions (21-25): Read each of the following sentences to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5)- (Ignore errors of punctuations, if any).

 

21.Some people (1)/are believing (2)/ that women cannot (3)/complete with men. (4)/ No error (5).

Ans. 2

 

22.He avoids (1)/taking the (2)/ prescribed medicine (3)/ at regularly intervals. (4)/No error (5).

Ans. 4

 

23.When we heard the name (I)/ of our leader uttered (2)/ respectfully by the foreigners (3)/ we felt pride of him. (4)/ No error (5).

Ans. 4

 

24.It goes to his credit (1)/that he was a clean man (2)/in politics as well as (3)/ his person dealings. (4)/ No error (5).

Ans. 4

 

25.It was evident (1)/ to me that there (2)/ was any mistake (3)/ in that account. (4)/ No error (5).

Ans. 3

 

Directions (26-30): Rearrange the following six sentences & B, C, D, E and F in the proper sequence to form a meaningful paragraph, then answer the questions given below them.

 

A. He, therefore, blamed his memory a lot and spent almost a sleepless night in that.

B. We found the Japanese people very polite, helpful and honest.

C. He remembered about them only after returning to the hotel in the evening.

D. But to his surprise and delight, he received those parcels by post at his doorstep the very next day.

E. While shopping one day, a member of our team forgetfully left his parcels on the counter.

F. And since he could not remember exactly where they had been left, he lost all hope of getting them back.

 

26.Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

The Choices are:

(1).A.

(2).B.

(3).C.

(4).D.

(5).E.

Ans. E

 

27.Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

The Choices are:

(1).A.

(2).B.

(3).C.

(4).D.

(5).E.

Ans. C

 

28.Which of the following will be the THIRD sentence after rearrangement?

(1).A.

(2).B.

(3).C.

(4).D.

(5).E.

Ans. A

 

29.Which of the following will be the FIFTH sentence after rearrangement?

The Choices are:

(1).A.

(2).B.

(3).C.

(4).D.

(5).E.

Ans. D

 

30.Which of the following will be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement?

The Choices are:

(1).A.

(2).B.

(3).C.

(4).D.

(5).E.

Ans.2

 

Directions (31-35): Pick out the most effective word from the given words to fill in the blanks to make the sentence meaningfully complete.

 

31.There is no need of any proof because everything is very ________________.

(1).obvious.

(2).uncertain.

(3).definite.

(4).regular.

(5).essential.

Ans. 1

 

32.Onions grow in _____________ in this part and hence they are always very cheap here.

(1).deand.  

(2).abundance.

(3).peak.   

(4).excessive.

(5).dearth.

Ans. 2

 

33.Normally, he is very ______________ in his behaviour but on that occasion he behaved very aggressively.

(1).rude.   

(2).obedient.

(3).docile.  

(4).intolerant.

(5).immature.

Ans.3

 

34.If you _____________ in advance, you will get some concession.

(1).buy.    

(2).work.

(3).submit. 

(4).pay.

(5).decide.

Ans. 4

 

35.I have in my album photographs of some of my very close friends __________ I can never forget.

(1).that.    

(2).who.

(3).whom.

(4).which.

(5).those.

Ans. 3

 

Directions (36-40): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them:

(A) The experience of McDonalds in India illustrates some of the challenges which MNCs face while operating in the country.

(B) Beef was taboo among the Hindus and pork among the Muslims.

(C) Company executives who visited the country realized the peculiarities of the India market.

(D) McDonalds become serious about entering India in the early 1990s

(E) Many Indians preferred vegetarian food.

 

36. Which one of following is the FOURTH sentence of passage?

(1) A    (2) C    (3) D    (4) E    (5) B

Ans. 4

 

37.  Which should be the THIRD sentence?

(1) B    (2) A     (3) D    (4) C   (5) E

Ans. 4

 

38. Which one should be the FIRST sentence?

(1) B    (2) C     (3) E    (4) A    (5) D

Ans. 4

 

39. Which should be the FIFTH sentence?

(1) D    (2) C     (3) A    (4) B    (5) E

Ans. 4

 

40. Which one of the following should be SECOND sentence?

(1) E     (2) A    (3) C     (4) B    (5) D

Ans. 5

 

Directions: (41-45): Below is given a single word with options to its meaning in different contexts. You have to select all those options which are synonyms of the word when the context is changed. Select the correct alternative from (1), (2), (3) and (4) which represents all those synonyms.

 

41.CELEBRITY

(A) Famous  (B) Well known 

(C) Notable  (D) Festive

(1) Only A  (2) Only B (3) A & B

(4) A, B & C (5) All A, B, C & D

Ans.4

 

42.FIN

(A) A resident of Finland (B) A airfoil

(C) A Fish   (D) A five dollar bill

 

(1) Only A  (2) Only B (3) B & C

(4) C & D  (5) All A, B, C & D

Ans. 4

 

43.DEFAULT

(A) Walk over (B) Failure

(C) Absent (D) Big fault

 

(1) A, B & C (2) B, C & D (3) A, C & D

(4) A, B & D (5) All A, B, C & D

Ans. 1

 

44.FAVOUR

(A)  A good will (B) Prejudice

(C) Affable (D) Arrogant

 

(1)A, B & C (2) B, C & D  (3) C, D & E

(4) A & B  (5) All A, B, C & D

Ans. 1

 

45.NULL

(A) Nonexistent (B) Zero

(C) Characterless (D) No legal binding

 

(1) A, C & D (2) B, C & D (3) A, B & D

(4) A, B & C (5) All A, B, C & D

Ans. 3

 

Directions (46-50): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (5), i.e. ‘No Error’. (Ignore the errors of punctuation. If any)

 

46.You have failed to produce (1)/ No evidence to support (2) / the charge that he (3) is responsible for the error. (4)/No error (5)

Ans. 2

 

47.As per the agreement(1)/scientists from both of (2)/ the countries will work(3)/ together to find a solution.(4)/ No error (5)

Ans. 2

 

48.Negotiations with the bank (1)/are at an advanced (2)/ stage and we hope to (3)/ signed the deal soon.(4) No error (5)

Ans. 4

 

49.Neither the ministers (1)/ nor the intelligence sources (2)/ was aware of the coup (3) / being planned in the country. (4)/ No error.(5)/

Ans. 3

 

50.Certain amounts of stress (1)/ at work is natural but (2)/ it is important that one learns (3)/to keep it in the right proportion.(4)/ No error.(5)/

Ans. 1

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery