DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 07 Sep. 2016

1.AYUSH Ministry is working towards which scheme to promote Yogo and it
 
will start giving the award from 2017?
 
A.International Yoga Mantra
 
B.National Yoga Mantra
 
C.International Yoga Award
 
D.National Yoga Award
 
Ans: C.International Yoga Award
 
 
 
 
2. International Yoga Day is being celebrated every year on which date to be
 
globally recognized by the United Nations General Assembly?
 
A.June 8
 
B.June 21
 
C.July 21
 
D.May 9
 
Ans: B.June 21
 
 
 
 
3. Tata Trusts joined with which firm for launching Internet Saathi Program in
 
West Bengal to focus on training women and larger communities?
 
A.Facebook
 
B.Google
 
C.Whatsapp
 
D.Tata Consultancy Services
 
Ans: B.Google
 
 
 
 
4. The Union Government has named the New Indian reserve Battalion as
 
which personality on the occasion of the 475th Birth Anniversary?
 
A.Nizamuddin
 
B.Tipu Sultan
 
C.Maharana Pratap
 
D.Haider Ali
 
Ans: C.Maharana Pratap
 
 
 
 
5. Which Government has decided to celebrate the 21st day of every month as
 
Yoga day across all schools, colleges and universities?
 
A.Delhi
 
B.Maharashtra
 
C.Sikkim
 
D.Jammu and Kashmir
 
Ans: B.Maharashtra
 
 
 
 
6. India ranked which position in the world’s largest consumer based on BP
 
Statistical Review of World Energy Report 2015?
 
A.1st
 
B.2nd
 
C.3rd
 
D.4th
 
Ans: C.3 rd
 
 
 
 
7. Which country to eliminate month to child HIV transmission in Asian Country
 
as declared by the World Health Organisation?
 
A.Bhutan
 
B.India
 
C.Thailand
 
D.Myanmar
 
Ans: C.Thailand
 
 
 
 
8. Who has been honoured with Russia’s Order of Friendship by Russian
 
Prime Minister Vladimir Putin?
 
A.Ban Ki Moon
 
B.Barack Obama
 
C.NarendraModi
 
D.Margarat Chan
 
Ans: A.Ban Ki Moon
 
 
 
 
9. India ranked which position among 163 countries in Global Peace Index
 
announced by Institute for Economics and Peace?
 
A.143
 
B.141
 
C.121
 
D.123
 
Ans: B.141
 
 
 
 
10. The World Bank has decreased its forecast for the global growth to how
 
many percent for the year 2016?
 
A.2.1%
 
B.2.2%
 
C.2.3%
 
D.2.4%
 
Ans: D.2.4%
 
 
 
 
11. Who has been topped in the top 100 highest paid Athletes for the year
 
2016 from 23 countries and compete in ten sports?
 
A.Lionel Messi
 
B.LeBron James
 
C.Cristiano Ronaldo
 
D.Roger Federer
 
Ans: C.Cristiano Ronaldo
 
 
 
 
12. Which is the following element is not added after public review and formal
 
approval by the IUPAC council in the Periodic table?
 
A.Tokiyium
 
B.Nihonium
 
C.Moscovium
 
D.Tennessine
 
Ans: A.Tokiyium
 
 
 
 
13. Which country holds the first position in Malware Infection Index 2016
 
published by US based Microsoft Company?
 
A.Indonesia
 
B.Pakistan
 
C.Bangladesh
 
D.India
 
Ans: B.Pakistan
 
 
 
 
14. Which state agricultural University developed rice variants for submerged
 
areas in order to yield during the monsoon season?
 
A.West Bengal
 
B.Chattisgarh
 
C.Kerala
 
D.Assam
 
Ans: D.Assam
 
 
 
 
15. Who has been appointed as the Chief executive of Nuclear Fuel complex,
 
Hyderabad on successful completion of N Saibaba?
 
A.Kalyana Raman
 
B.Kalyana Krishnan
 
C.KalyanaSundaram
 
D.Kalyan Mohan
 
Ans: B.Kalyana Krishnan
 
 
 
 
16. Which firm has bagged the Ministry of New and Renewable Energy in the
 
Channel Partner/ EPC Contractor category at the National Excellence Awards
 
2016?
 
A.Adani Power
 
B.National Institute of Wind Energy
 
C.National Thermal Power Corporation
 
D.Tata Power Solar
 
Ans: D.Tata Power Solar
 
 
 
 
17. Who has bagged the prestigious 2016 International Dublin Literary Award
 
for his novel named Family Life in Dublin’s Mansion House?
 
A.Akhil Kumar
 
B.Akhil Nathan
 
C.Akhil Sharma
 
D.Akhil Singh
 
Ans: C.Akhil Sharma
 
 
 
 
18. Which Corporation inked with Adani group for construction of two silos to
 
store wheat capacity of 75,000 tonnes in Punjab and Bihar?
 
A.Food Corporation of India
 
B.Municipal Corporation in India
 
C.Container Corporation of India
 
D.None of the Above
 
Ans: A.Food Corporation of India
 
 
 
 
19. Which bank announced the launch of India’s first Internationally listed
 
certified green bonds to finance climate change solutions around the world?
 
A.ICICI
 
B.HDFC
 
C.AXIS
 
D.TMB
 
Ans: C.AXIS
 
 
 
 
20. Which Bank signed an MoU with Spain’s Caixa bank to fund Indo-Spanish
 
Joint Ventures and local Business?
 
A.RBI
 
B.WB
 
C.SBI
 
D.PNB
 
Ans: C.SBI
 
 
 
 
21. Which bank has approved a $100 million loan to strengthen a key irrigation
 
system and improve water management in Tamilnadu?
 
A.BRICS Bank
 
B.ADB
 
C.WB
 
D.RBI
 
Ans: B.ADB
 
 
 
 
22. Who is the author of the book “India vs Pakistan : Why Can’t we just be
 
friend”?
 
A. J.K.Rowling
 
B. Akhil Sharma
 
C. Nora Roberts
 
D. Husain Haqqani
 
D. Husain Haqqani
 
 
 
 
23. India, Japan and the US navies kicked off the 20th edition Malabar
 
Exercise, a naval exercise near which country?
 
A.India
 
B.Japan
 
C.US
 
D.None of the above
 
Ans: B.Japan
 
 
 
 
24. Union Railway Minister Suresh Prabhu flagged off Champaran Satyagrah
 
Express train at a function in which state?
 
A.Punjab
 
B.Delhi
 
C.Bihar
 
D.Maharashtra
 
Ans: C.Bihar
 
 
 
 
25. Delhi CM Arvind Kejriwal set up a high level committee headed by PWD
 
Minister Satyendra Jain to look into what issue in the capital?
 
A.Construction of Dams
 
B.Water Bodies
 
C.Roads
 
D.Electricity
 
Ans: B.Water Bodies
 
 
 
 
26. Which state has ranked first in Road Accidents in India 2015 report
 
released by the Minister of Road Transport and Highways?
 
A.Tamilnadu
 
B.Bihar
 
C.Maharashtra
 
D.Andhra Pradesh
 
Ans: A.Tamilnadu
 
 
 
 
27. The National Investment and Infrastructure Fund inked Memorandum of
 
Understanding with which country to encourage Infrastructure investments in
 
India?
 
A.Japan
 
B.United States
 
C.Qatar
 
D.Mexico
 
Ans: C.Qatar
 
 
 
 
28. Veteran Journalist passed away in Delhi due to illness at the age of 86
 
and he is known as one of the notable political journalist. Who is he?
 
A.Durai Malhotra
 
B.Aksay Malhotra
 
C.Dave Malhotra
 
D.Inder Malhotra
 
Ans: D.Inder Malhotra
 
 
 
 
29. The Former Chairman MS Krishna Bhat has passed away in Mangaluru at
 
the age of 78. He belonged to which Bank?
 
A.Punjab and Sind Bank
 
B.Andhra Bank
 
C.Karnataka Bank
 
D.Punjab National Bank
 
Ans: C.Karnataka Bank
 
 
 
 
30. The Veteran Ice Hockey player Gordie Howe has passed away due to
 
illness at the age of 88 years old. He belonged to which country?
 
A.Australia
 
B.Iceland
 
C.Canada
 
D.Sweden
 
Ans: C.Canada
 
 
 
 
31. Rajendra Dadu passed away in a road accident in Madhya Pradesh on his
 
way to Bhopal at the age of 53 years. He belonged to which field?
 
A.Cinema
 
B.Politics
 
C.Journalism
 
D.Sports
 
Ans: B.Politics
 
 
 
 
32. Paralympic Committee of India headed by Rao Inderjit Singh has been
 
recognized by which committee/association?
 
A.Indian Olympic association
 
B.International Olympic Committee
 
C.Paralympic Games 2016
 
D.International Paralympic Committee
 
Ans:D.International Paralympic Committee
 
 
 
 
33. Which country has developed a method CO2 is pumped into the volcanic
 
carfixrock and sped up a natural process where the basalts react with the gas
 
to form carbonate minerals?
 
A.Ireland
 
B.Iceland
 
C.United Kingdom
 
D.United States
 
Ans: B.Iceland
 
 
 
 
34. Who has been resigned from the post of Executive Vice Chairman and
 
Managing Director of Emaar MGF?
 
A.Shravan Gupta
 
B.Sarava Gupta
 
C.Chandi Gupta
 
D.Mandeep Gupta
 
Ans: A.Shravan Gupta
 
 
 
 
35. Which department launched a logo and tagline design contest on the
 
MyGov portal on June 10 inviting participation from all Indian and their
 
associations?
 
A.Art and Culture
 
B.Postal
 
C.Information and Broadcasting
 
D.Information Technology
 
Ans: B.Postal
 
 
 
 
36. Which is the nodal agency of the Government of India for advertising on
 
behalf of various ministries/Departments/ PSU’s/Autonomous organisations?
 
A.Directorate of Advertisements
 
B.Directorate of Advertising and Visual Publicity
 
C.Directorate of Print Medias
 
D.None of the Above
 
Ans: B.Directorate of Advertising and Visual Publicity
 
 
 
 
37. Which Ministry/nodal agency has announced new print media advertisement
 
policy for Directorate of Advertising and Visual Publicity with focus of
 
transparency and equity?
 
A.Ministry of Information and Broadcasting
 
B.Press Information Bureau
 
C.Press Trust of India
 
D.Information Technology
 
Ans: A.Ministry of Information and Broadcasting
 
 
 
 
38. Prime Minister signed agreement with Mexico to strengthen which field in
 
order to improve the bilateral relations between two nations?
 
A.Economics
 
B.Science and Technology
 
C.Culture, education and tourism
 
D.All the above
 
Ans: D.All the above
 
 
 
 
39. United Nations Chief Ban Ki- Moon welcomed the initiatives taken by India
 
and The United states to sign which agreement?
 
A.Paris Climate
 
B.Copenhagen Climate
 
C.Climate Finance
 
D.Climate Deal
 
Ans: A.Paris Climate
 
 
 
 
40. On approval of Paris Agreement on climate change, the Nuclear power
 
Corporation of India Ltd has initiated to build six reactors in which State by
 
2017?
 
A.Bihar
 
B.Uttar Pradesh
 
C.Rajasthan
 
D.Gujarat
 
Ans: D.Gujarat
 
 
 
 
41. India-US inked 8 Memorandum of Understandings to strengthen economic
 
growth & sustainable development. Which of the following agreement is not
 
singed during the visit?
 
A.Exchange of terrorist screening information
 
B.Cooperation on Energy Security
 
C.Clean Energy
 
D.Solar Energy
 
Ans: D.Solar Energy
 
 
 
 
42. Prime Minister made his last day to which country and to uplift their
 
partnership and also extended support for inclusion of India into Nuclear
 
Suppliers Group?
 
A.Qatar
 
B.Mexico
 
C.Afghanistan
 
D.None of the Above
 
Ans: B.Mexico
 
 
 
 
43. The World Day against Child Labour is being observed every year on
 
which date to foster the worldwide movement against child labour?
 
A.June 11th
 
B.June 12th
 
C.June 14th
 
D.June 13th
 
Ans: B.June 12 th
 
 
 
 
44. The theme of the World Day against Child Labour for the year 2016
 
is_______________
 
A.End Child Labour in India – It’s everyone’s business.
 
B.End Child Labour around the world – It’s everyone’s business.
 
C.End Child Labour in Supply chains – It’s everyone’s business.
 
D.End Child Labour in Transport – It’s everyone’s business.
 
Ans: C.End Child Labour in Supply chains – It’s everyone’s business.
 
 
 
 
45. Achyut Lakhar has passed away in Assam at the age of 85 years old. He
 
belonged to which field?
 
A.Cinema
 
B.Journalism
 
C.Politics
 
D.Sports
 
Ans: A.Cinema
 
 
 
 
46. amaican Sprinter Usain Bold won the 100m race in how many seconds is
 
the second fastest time in the world in 2016 at the National Stadium in
 
Jamaica?
 
A.9.87
 
B.9.86
 
C.9.85
 
D.9.88
 
Ans: D.9.88
 
 
 
 
47. Who has won the Australian Open title against Sun Yu of China in
 
Sydney?
 
A.Saina Nehwal
 
B.Nitya Krishinda Maheswari
 
C.BaoYixin
 
D.Qingchen
 
Ans: A.Saina Nehwal
 
 
 
 
48. Who has been appointed as the Speaker of the 14th Puducherry legislative
 
Assembly and the elections held in May, 2016?
 
A.Malladi Krishan Rao
 
B.Namassivayam
 
C.Narayanasamy
 
D.Vaithilingam
 
Ans: D.Vaithilingam
 
 
 
 
49. Who has been appointed as a part time member of the 21st Law
 
Commission of India?
 
A.Satya Pal Jain
 
B.Kumar Singh
 
C.Akshay Kumar
 
D.Mahindra Pal Jain
 
Ans: A.Satya Pal Jain
 
 
 
 
50. Who is the chairman of the 21st Law Commission of India framed on
 
September 2015?
 
A.Ravi R. Tripathi
 
B.Bimal N. Patel
 
C.Balbir Singh Chauhan
 
D.Satya Pal Jain
 
Ans: C.Balbir Singh Chauhan
 
 
 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery