Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 5 Sep.2016

1.A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between the Government of India

and with which Country to enhance cooperation on energy security, clean energy and

climate change?

A.Japan

B.China

C.United States

D.Brazil

Ans: C.United States

 

 



2. Union Government accorded approval for setting up the India Post Payments Bank under

the Department of Posts with how many % equity shares?

A.94%

B.100%

C.50%

D.80%

Ans: B.100%

 

 



3. Who has signed the Memorandum of Understanding on behalf United States of America

with GoI to enhance Co-operation on Energy Security, Clean Energy and Climate Change?

A.P.K. Pujari

B.Richard R Verma

C.Barack Obama

D.John Kerry

Ans: B.Richard R Verma

 

 



4. Which State Government has initiated to provide the social welfare benefits to

Transgender who are belonging to most deprived classes?

A.Telangana

B.Kerala

C.Tamilnadu

D.None of the above

Ans: D.None of the above

 

 


5. The famous tamil actor and Director has passed away due to a massive heart attack in

Coimbatore at the age of 61 years of old. Who is he?

A.Balu Ramanand

B.Balu Anand

C.Balu Sankar

D.Balu Nath

Ans: B.Balu Anand

 

 


6. Who has been ranked No. 1 in the Latest football rankings announced by FIFA?

A.Argentina

B.Germany

C.Colombia

D.Belgium

Ans: A.Argentina

 

 


7. What is the rank held by Indian’s Men Football team in the latest FIFI rankings with the

Blue Tigers?

A.25

B.125

C.63

D.163

Ans: D.163

 

 



8. Who has been nominated as a member by the International Olympic Committee is

subject to the 129th IOC elections in Rio De Janeiro?

A.Mukesh Ambani

B.Cyrus Mistry

C.Nita Ambani

D.Sachin Tendulkar

Ans: C.Nita Ambani

 

 



9. Who took charge as the New Managing Director of State Bank of Mysore?

A.N.K.Chari

B.N.C.Mukund

C.N.K. Sekar

D.N.P Chakra

Ans: A.N.K.Chari

 

 



10. Kerala’s Ruling LDF candidate and two times Legislator P Sree ramakrishnan was

elected as ___________________ of the 14th Assembly of the state.

A.Welfare Minister

B.Chief Minister

C.Speaker

D.Deputy Chief Minister

Ans: C.Speaker

 

 



11. Qatar based Doha Bank’s CEO Dr. R Seetharaman has been honoured with which

award for his contribution in environment-friendly activities?

A.Green Economy Agriculture

B.Agri Economy Visionary

C.White Revolution Visionary

D.Green Economy Visionary

Ans: D.Green Economy Visionary

 

 



12. India’s Fourth Largest Private sector general Insurer HDFC ERGO acquired which

insurance in all Cash agreement worth of Rs. 551 Crore?

A.Reliance

B.Tata AIG

C.L&T General Insurance

D.ICICI Prudential

Ans: C.L&T General Insurance

 

 



13. TATA Trusts signed with State Government on implementing interventions in healthcare

areas like nutrition, mental health and cancer care?

A.Bihar

B.Uttar Pradesh

C.Madhya Pradesh

D.Uttarakhand

Ans: C.Madhya Pradesh

 

 



14. India Joined in Hague Code of Conduct in opposition to which Missile proliferation was

apprised by HCoC Central Contact?

A.Nuclear

B.Sub Marine

C.Ballistic

D.Atom Bomb

Ans: C.Ballistic

 

 


15. Which State/UT joined with HCOC for elevating India’s membership application towards

desire Missile Technology Control Regime?

A.Maharashtra

B.Odisha

C.Goa

D.Delhi

Ans: D.Delhi

 

 


16. Which Institute researcher revealed the Period of Indus Valley Civilization and explained

the collapse of Harappan Culture?

A.IIT Bombay

B.IIT Madras

C.IIT Kharagpur

D.IIT Indore

Ans: C.IIT Kharagpur

 

 



17. Which country holds best country in World and named as the Good Country 2015

Index due to Good Charitable Service and Volunteer service?

A.Denmark

B.Netherland

C.India

D.Sweden

Ans: D.Sweden

 

 


18. Professional Boxer Muhammad Ali passed away after a 32 year battle with Parkinson’s

disease at the age of 74 years old. He belongs to which country?

A.China

B.United States

C.Japan

D.Malaysia

Ans: B.United States

 

 



19. The Indian licensing body for professional boxers Indian Boxing Council (IBC) has been

officially granted affiliation by which Council?

A.Commonwealth Boxing Council

B.International Boxing Council

C.National Boxing Council

D.Commonnation Boxing Council

Ans:A.Commonwealth Boxing Council

 

 



20. Harvard University Scientist developed the bionic Leaf to create what type of fuel using

Sunlight to split water molecules?

A.Gas Fuel

B.Carbon Fuel

C.Petroleum Fuel

D.Liquid Fuel

Ans:D.Liquid Fuel

 

 



21. Which Hospital has became the first hospital to implant world’s smallest pacemaker in

92 year old patient?

A.Global

B.Ramachandra

C.Medanta Medicity

D.AIIMS, Bhubaneshwar

Ans:C.Medanta Medicity

 

 



22. Using the Satellite-based method, NASA scientists have located 39 unreported and

major human-made sources of toxic ______________emissions.

A.Methane

B.Sulphur di oxide

C.Carbon Monoxide

D.Nitrous Oxide

Ans:B.Sulphur di oxide

 

 



23. Which Revenue Minister resigned after an alleged over a string of Corruption charges,

including a questionable land deal?

A.Bihar

B.Odisha

C.Uttar Pradesh

D.Maharashtra

Ans: D.Maharashtra

 

 



24. Who has been elected as the Speaker of 15th Tamilnadu Legislative Assembly?

A.Thambidurai

B.P Dhanapal

C.V Jayaraman

D.Markendayan

Ans:B.P Dhanapal

 

 



25. Who took charge as the Managing Director of State Bank of Travancore, is one of the

five associate banks of State Bank of India?

A.CS Manojkumar

B.CD Deskmukh

C.CR Sasikumar

D.MD Viswanathan

Ans:C.CR Sasikumar

 

 



26. Which port in India bagged National Award for excellence in Cost Management for the

year 2015 from the Institute of Cost Accountants of India?

A.Paradip

B.Marmugao

C.Ennore

D.V.O.Chidambaranar

Ans: D.V.O.Chidambaranar

 

 



27. The Three day 15th edition of Asia’s largest annual security forum Shangri-La Dialogue

was inaugurated in which country?

A.Japan

B.Malayasia

C.Singapore

D.Iraq

Ans:C.Singapore

 

 



28. Which Government launched Asia’s First Gyps Vulture Reintroduction Programme at

Jatayu Conservation Breeding Centre?

A.Odisha

B.Punjab

C.Madhya Pradesh

D.Haryana

Ans: D.Haryana

 

 



29. Which state assembly has passed Ease of Doing Business Bill, 2016 to make ease of

doing business and to attract fresh investment?

A.Assam

B.West Bengal

C.Chattisgarh

D.Manipur

Ans: A.Assam

 

 


30. Union Government has signed the Memorandum of Understanding with which country

for exchange of Information on Terrorism?

A.Iraq

B.Qatar

C.United States

D.UAE

Ans: C.United States

 

 



31. Who has signed on behalf of the Singapore with Indian Government to enhance the

scale and complexity of existing bilateral military interaction?

A.Ng Eng Hen

B.Mg Eng Sen

C.Mc Seng Hen

D.Mu Eng Pun

Ans: A.Ng Eng Hen

 

 



32. Prime Minister Narendra Modi and Afghanistan President Dr Ashraf Ghani jointly

inaugurated the Afghan India _________________Dam.

A.Sathura Dam

B.Salma Dam

C.Maluma Dam

D.Afghani Dam

Ans: B.Salma Dam

 

 



33. What is the theme of the World Environment day is celebrated on June 5 to educate

global awareness to take positive environmental action?

A.Go Wild for Life

B.Safe Wild for Life

C.Safe life for Wild

D.Go Safe Wild

Ans: A.Go Wild for Life

 

 



34. Veteran film actor has breathed her last at Mumbai residence after a prolonged illness

at the age of 79. Who is he/she?

A.Bhumika Kanda

B.Sulabha Deshpande

C.Monika Sharma

D.Raji Mohinda

Ans: B.Sulabha Deshpande

 

 


35. Legendary body builder Manohar Aich to win maiden Mr Universe title has passed due

to illness when she was 104. She belongs to which country?

A.Japan

B.Venezuela

C.China

D.India

Ans: D.India

 

 


36. Who has been qualified for the Rio Olympic Games under 90kg weight category from

Punjab State after winning gold in Shillong South Asian Games?

A.Judoa Akthar

B.Judo Kumar

C.Judoka Avtar

D.Judoa Singh

Ans: C.Judoka Avtar

 

 


37. Who has won the French open Tennis over United Kingdom based Andy Murray held

in Paris, France in the year 2016?

A.Feliciano Lopez

B.Roger Federer

C.Novak Djokovic

D.Mahesh Bhupathi

Ans: C.Novak Djokovic

 

 



38. The Seventh Edition of World Carrom Championship to be hosted by the which country

from November 2016?

A.United States

B.Australia

C.China

D.United Kingdom

Ans: D.United Kingdom

 

 



39. Who has been conferred with Amir Amanullah Khan Award – Afghanistan’s highest

civilian award in appreciation of their services?

A.Narendra Modi

B.Pranab Mukherjee

C.Sushma Swaraj

D.Hamid Ansari

Ans: A.Narendra Modi

 

 



40. The International Monetary Fund has awarded how much amount of loan to Sri Lanka

to meet balance of payments needs arising from external environment and pressures?

A.USD 1.2 billion

B.USD 1.1 billion

C.USD 1.5 billion

D.USD 1.3 billion

Ans: C.USD 1.5 billion

 

 



41. Rajasthan Chief Minister Vaundhara Raje Launched a mobile app ____________ for

sharing information about air quality index of important cities?

A.RajVasu

B.RajVayu

C.RajKatru

D.RajAir

Ans: B.RajVayu

 

 



42. Which state to have a state Data Centre designed using green data centre concept to

provide 101 people concerned with service online?

A.Gujarat

B.Arunachal Pradesh

C.Himachal Pradesh

D.Bihar

Ans: C.Himachal Pradesh

 

 



43. India inked Memorandum of Understanding with which country to facilitate hassle free

entry of Indians into the country at selected Airports?

A.United Kingdom

B.United States

C.Japan

D.China

Ans: B.United States

 

 



44. Prime Minister signed the Memorandum of Understanding with which country discussed

about bilateral ties with an important Gulf Cooperation Council (GCC) member?

A.Japan

B.Qatar

C.Dubai

D.UAE

Ans: B.Qatar

 

 



45. Eminent Indian-origin teacher-turned journalist and administrator has passed away in

Singapore at the age of 57 while watching the football. Who is he?

A.Santokh Singh Grewal

B.Santhosh Singh Grewal

C.Santhom Singh Grewal

D.Sandak Singh Grewal

Ans: A.Santokh Singh Grewal

 

 



46. Union Rail Minister Suresh Prabhu flagged off which Express from Delhi’s Safdarjung

Station through video conferencing between Delhi and Mumbai?

A.Lion Express

B.Tree Express

C.Green Express

D.Tiger Express

Ans: D.Tiger Express

 

 


47. RajVayu has been designed by RSPCB jointly with ______ that built on the data

Collected by sophisticated air quality monitoring equipment?

A.Indian Meterological Institute

B.Indian Institute of Technology

C.Indian Institute of Tropical Meteorology

D.None of these

Ans: C.Indian Institute of Tropical Meteorology

 

 



48. Who has been directly entry into the men’s doubles event of the Rio Olympic Games

by returning to Top-10 in the ATP ranking Men’s doubles chart?

A.Mahesh Bhupathi

B.Rohan Bopanna

C.Leander Paes

D.Somdev Devarman

Ans: B.Rohan Bopanna

 

 



49. Indian Railways planned to fit bio toilets on how many coaches with two years ahead

of scheduled by 2019 under Swachh Rail – Swachh Bharat Programme?

A.54,000

B.53,000

C.55,000

D.50,000

Ans: C.55,000

 

 



50. Bharat Heavy Electricals has commissioned all the 3 supercritical units of 660 MW each

at the 1980 MW coal-based Lalitpur Super Thermal Power Project (STPP) in which state?

A.Madhya Pradesh

B.Uttarakhand

C.West Bengal

D.Uttar Pradesh

Ans: D.Uttar Pradesh

 

 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery