DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 03 Sep. 2016

1. Who has been topped in the top 100 highest paid Athletes for the year 2016 from 23
 
countries and compete in ten sports?
 
A.Lionel Messi
 
B.LeBron James
 
C.Cristiano Ronaldo
 
D.Roger Federer
 
Ans: C.Cristiano Ronaldo
 
 
 
 
2. Which is the following element is not added after public review and formal approval by the
 
IUPAC council in the Periodic table?
 
A.Tokiyium
 
B.Nihonium
 
C.Moscovium
 
D.Tennessine
 
Ans: A.Tokiyium
 
 
 
 
3. Which country holds the first position in Malware Infection Index 2016 published by US
 
based Microsoft Company?
 
A.Indonesia
 
B.Pakistan
 
C.Bangladesh
 
D.India
 
Ans: B.Pakistan
 
 
 
 
4. Which state agricultural University developed rice variants for submerged areas in order to
 
yield during the monsoon season?
 
A.West Bengal
 
B.Chattisgarh
 
C.Kerala
 
D.Assam
 
Ans: D.Assam
 
 
 
 
5. Who has been appointed as the Chief executive of Nuclear Fuel complex, Hyderabad on
 
successful completion of N Saibaba?
 
A.Kalyana Raman
 
B.Kalyana Krishnan
 
C.KalyanaSundaram
 
D.Kalyan Mohan
 
Ans: B.Kalyana Krishnan
 
 
 
 
6. Which firm has bagged the Ministry of New and Renewable Energy in the Channel Partner/
 
EPC Contractor category at the National Excellence Awards 2016?
 
A.Adani Power
 
B.National Institute of Wind Energy
 
C.National Thermal Power Corporation
 
D.Tata Power Solar
 
Ans: D.Tata Power Solar
 
 
 
 
7. Who has bagged the prestigious 2016 International Dublin Literary Award for his novel
 
named Family Life in Dublin’s Mansion House?
 
A.Akhil Kumar
 
B.Akhil Nathan
 
C.Akhil Sharma
 
D.Akhil Singh
 
Ans: C.Akhil Sharma
 
 
 
 
 
8. Which Corporation inked with Adani group for construction of two silos to store wheat
 
capacity of 75,000 tonnes in Punjab and Bihar?
 
A.Food Corporation of India
 
B.Municipal Corporation in India
 
C.Container Corporation of India
 
D.None of the Above
 
Ans: A.Food Corporation of India
 
 
 
 
 
9. Which bank announced the launch of India’s first Internationally listed certified green bonds
 
to finance climate change solutions around the world?
 
A.ICICI
 
B.HDFC
 
C.AXIS
 
D.TMB
 
Ans: C.AXIS
 
 
 
 
 
10. Which Bank signed an MoU with Spain’s Caixa bank to fund Indo-Spanish Joint Ventures
 
and local Business?
 
A.RBI
 
B.WB
 
C.SBI
 
D.PNB
 
Ans: C.SBI
 
 
 
 
 
11. Which bank has approved a $100 million loan to strengthen a key irrigation system and
 
improve water management in Tamilnadu?
 
A.BRICS Bank
 
B.ADB
 
C.WB
 
D.RBI
 
Ans: B.ADB
 
 
 
 
 
12. Who is the author of the book “India vs Pakistan : Why Can’t we just be friend”?
 
A. J.K.Rowling
 
B. Akhil Sharma
 
C. Nora Roberts
 
D. Husain Haqqani
 
D. Husain Haqqani
 
 
 
 
 
13. India, Japan and the US navies kicked off the 20th edition Malabar Exercise, a naval
 
exercise near which country?
 
A.India
 
B.Japan
 
C.US
 
D.None of the above
 
Ans: B.Japan
 
 
 
 
 
14. Union Railway Minister Suresh Prabhu flagged off Champaran Satyagrah Express train at a
 
function in which state?
 
A.Punjab
 
B.Delhi
 
C.Bihar
 
D.Maharashtra
 
Ans: C.Bihar
 
 
 
 
 
15. Delhi CM Arvind Kejriwal set up a high level committee headed by PWD Minister Satyendra
 
Jain to look into what issue in the capital?
 
A.Construction of Dams
 
B.Water Bodies
 
C.Roads
 
D.Electricity
 
Ans: B.Water Bodies
 
 
 
 
 
16. Which state has ranked first in Road Accidents in India 2015 report released by the Minister
 
of Road Transport and Highways?
 
A.Tamilnadu
 
B.Bihar
 
C.Maharashtra
 
D.Andhra Pradesh
 
Ans: A.Tamilnadu
 
 
 
 
 
17. The National Investment and Infrastructure Fund inked Memorandum of Understanding
 
with which country to encourage Infrastructure investments in India?
 
A.Japan
 
B.United States
 
C.Qatar
 
D.Mexico
 
Ans: C.Qatar
 
 
 
 
 
18. Veteran Journalist passed away in Delhi due to illness at the age of 86 and he is known as
 
one of the notable political journalist. Who is he?
 
A.Durai Malhotra
 
B.Aksay Malhotra
 
C.Dave Malhotra
 
D.Inder Malhotra
 
Ans: D.Inder Malhotra
 
 
 
 
 
19. The Former Chairman MS Krishna Bhat has passed away in Mangaluru at the age of 78. He
 
belonged to which Bank?
 
A.Punjab and Sind Bank
 
B.Andhra Bank
 
C.Karnataka Bank
 
D.Punjab National Bank
 
Ans: C.Karnataka Bank
 
 
 
 
 
20. The Veteran Ice Hockey player Gordie Howe has passed away due to illness at the age of 88
 
years old. He belonged to which country?
 
A.Australia
 
B.Iceland
 
C.Canada
 
D.Sweden
 
Ans: C.Canada
 
 
 
 
 
21. Rajendra Dadu passed away in a road accident in Madhya Pradesh on his way to Bhopal at
 
the age of 53 years. He belonged to which field?
 
A.Cinema
 
B.Politics
 
C.Journalism
 
D.Sports
 
Ans: B.Politics
 
 
 
 
 
22. Paralympic Committee of India headed by Rao Inderjit Singh has been recognized by which
 
committee/association?
 
A.Indian Olympic association
 
B.International Olympic Committee
 
C.Paralympic Games 2016
 
D.International Paralympic Committee
 
Ans:D.International Paralympic Committee
 
 
 
 
 
23. Which country has developed a method CO2 is pumped into the volcanic carfixrock and
 
sped up a natural process where the basalts react with the gas to form carbonate minerals?
 
A.Ireland
 
B.Iceland
 
C.United Kingdom
 
D.United States
 
Ans: B.Iceland
 
 
 
 
 
24. Who has been resigned from the post of Executive Vice Chairman and Managing Director of
 
Emaar MGF?
 
A.Shravan Gupta
 
B.Sarava Gupta
 
C.Chandi Gupta
 
D.Mandeep Gupta
 
Ans: A.Shravan Gupta
 
 
 
 
 
25. Which department launched a logo and tagline design contest on the MyGov portal on June
 
10 inviting participation from all Indian and their associations?
 
A.Art and Culture
 
B.Postal
 
C.Information and Broadcasting
 
D.Information Technology
 
Ans: B.Postal
 
 
 
 
 
26. Which is the nodal agency of the Government of India for advertising on behalf of various
 
ministries/Departments/ PSU’s/Autonomous organisations?
 
A.Directorate of Advertisements
 
B.Directorate of Advertising and Visual Publicity
 
C.Directorate of Print Medias
 
D.None of the Above
 
Ans: B.Directorate of Advertising and Visual Publicity
 
 
 
 
 
 
27. Which Ministry/nodal agency has announced new print media advertisement policy for
 
Directorate of Advertising and Visual Publicity with focus of transparency and equity?
 
A.Ministry of Information and Broadcasting
 
B.Press Information Bureau
 
C.Press Trust of India
 
D.Information Technology
 
Ans: A.Ministry of Information and Broadcasting
 
 
 
 
 
28. Prime Minister signed agreement with Mexico to strengthen which field in order to improve
 
the bilateral relations between two nations?
 
A.Economics
 
B.Science and Technology
 
C.Culture, education and tourism
 
D.All the above
 
Ans: D.All the above
 
 
 
 
 
29. United Nations Chief Ban Ki- Moon welcomed the initiatives taken by India and The United
 
states to sign which agreement?
 
A.Paris Climate
 
B.Copenhagen Climate
 
C.Climate Finance
 
D.Climate Deal
 
Ans: A.Paris Climate
 
 
 
 
 
30. On approval of Paris Agreement on climate change, the Nuclear power Corporation of India
 
Ltd has initiated to build six reactors in which State by 2017?
 
A.Bihar
 
B.Uttar Pradesh
 
C.Rajasthan
 
D.Gujarat
 
Ans: D.Gujarat
 
 
 
 
 
31. India-US inked 8 Memorandum of Understandings to strengthen economic growth &
 
sustainable development. Which of the following agreement is not singed during the visit?
 
A.Exchange of terrorist screening information
 
B.Cooperation on Energy Security
 
C.Clean Energy
 
D.Solar Energy
 
Ans: D.Solar Energy
 
 
 
 
 
32. Prime Minister made his last day to which country and to uplift their partnership and also
 
extended support for inclusion of India into Nuclear Suppliers Group?
 
A.Qatar
 
B.Mexico
 
C.Afghanistan
 
D.None of the Above
 
Ans: B.Mexico
 
 
 
 
 
 
33. The World Day against Child Labour is being observed every year on which date to foster
 
the worldwide movement against child labour?
 
A.June 11th
 
B.June 12th
 
C.June 14th
 
D.June 13th
 
Ans: B.June 12th
 
 
 
 
 
34. The theme of the World Day against Child Labour for the year 2016 is_______________
 
A.End Child Labour in India – It’s everyone’s business.
 
B.End Child Labour around the world – It’s everyone’s business.
 
C.End Child Labour in Supply chains – It’s everyone’s business.
 
D.End Child Labour in Transport – It’s everyone’s business.
 
Ans: C.End Child Labour in Supply chains – It’s everyone’s business.
 
 
 
 
 
35. Achyut Lakhar has passed away in Assam at the age of 85 years old. He belonged to which
 
field?
 
A.Cinema
 
B.Journalism
 
C.Politics
 
D.Sports
 
Ans: A.Cinema
 
 
 
 
 
36. Jamaican Sprinter Usain Bold won the 100m race in how many seconds is the second
 
fastest time in the world in 2016 at the National Stadium in Jamaica?
 
A.9.87
 
B.9.86
 
C.9.85
 
D.9.88
 
Ans: D.9.88
 
 
 
 
 
 
37. Who has won the Australian Open title against Sun Yu of China in Sydney?
 
A.Saina Nehwal
 
B.Nitya Krishinda Maheswari
 
C.BaoYixin
 
D.Qingchen
 
Ans: A.Saina Nehwal
 
 
 
 
 
38. Who has been appointed as the Speaker of the 14th Puducherry legislative Assembly and
 
the elections held in May, 2016?
 
A.Malladi Krishan Rao
 
B.Namassivayam
 
C.Narayanasamy
 
D.Vaithilingam
 
Ans: D.Vaithilingam
 
 
 
 
 
39. Who has been appointed as a part time member of the 21st Law Commission of India?
 
A.Satya Pal Jain
 
B.Kumar Singh
 
C.Akshay Kumar
 
D.Mahindra Pal Jain
 
Ans: A.Satya Pal Jain
 
 
 
 
 
40. Who is the chairman of the 21st Law Commission of India framed on September 2015?
 
A.Ravi R. Tripathi
 
B.Bimal N. Patel
 
C.Balbir Singh Chauhan
 
D.Satya Pal Jain
 
Ans: C.Balbir Singh Chauhan
 
 
 
 
 
41. Which company has acquired renewable energy company Welspun Renewables Energy Pvt.
 
Ltd with worth of Rs. 9,249 Crore?
 
A.Reliance Industries Limited
 
B.Adani Group
 
C.Tata Power Ltd
 
D.None of the above
 
Ans: C.Tata Power Ltd
 
 
 
 
 
42. Which State become India’s first state to launch open Government data portal to update
 
data regarding organic and Agricultural activities?
 
A.Manipur
 
B.Delhi
 
C.Meghalaya
 
D.Sikkim
 
Ans: D.Sikkim
 
 
 
 
 
 
43. Which State Chief Minister initiated the special commission to protect against the Child
 
Labour named as Child Labour Tracking System?
 
A.Gujarat
 
B.Karnataka
 
C.Kerala
 
D.Bihar
 
Ans: D.Bihar
 
 
 
 
 
44. United Nations observed Albinism Awareness Day every year on which date to raise public
 
awareness of Albinism?
 
A.June 11th
 
B.June 12th
 
C.June 13th
 
D.June 14th
 
Ans: C.June 13th
 
 
 
 
 
45. Former England captain and Derbyshire batsman has been passed away at the age of 89.
 
Who is he?
 
A.Donald Rousdie
 
B.Donald Carr
 
C.Ronald Carr
 
D.Madonna Carr
 
Ans: B.Donald Carr
 
 
 
 
 
46. The Sport’s governing body Association Mundial de Futsal invited which country to
 
participate in the Under 17 Futsal World Cup to be held at July 2016?
 
A.New Zealand
 
B.India
 
C.England
 
D.Sri Lanka
 
Ans: B.India
 
 
 
 
 
47. Who has won gold by defeating Spain by 13-9 at the FINA women Water Polo World League
 
Super Final in Shanghai, China?
 
A.USA
 
B.Spain
 
C.New Zealand
 
D.Denmark
 
Ans: A.USA
 
 
 
 
 
48. Who has won the Canadian Grand Prix after a close battle with Ferrari Driver Sebastian
 
Vettal?
 
A.Valtteri Bottas
 
B.Nico Rosberg
 
C.Muhammad Ali
 
D.Lewis Hamilton
 
Ans: D.Lewis Hamilton
 
 
 
 
 
49. Who has been nominated for 2016 Teen Choice Awards for her role in American TV Series
 
Quantico in the Choice TV Breakout Star Category?
 
A.Alia Bhat
 
B.Deepika Padukone
 
C.Priyanka Chopra
 
D.Aishwarya Rai
 
Ans: C.Priyanka Chopra
 
 
 
 
 
50. Who has been appointed as the chairperson of the NC Hills Autonomous council in Assam?
 
A.Ranu Langthasa
 
B.Manu Mangeshwar
 
C.Raju Langthasa
 
D.Jey Mangeshwar
 
Ans: A.Ranu Langthasa
 
 
 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 


Gallery