Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/anushkaacademy/public_html/library/database.php on line 4
DR. ANUSHKA VIDHI MAHAVIDYALAYA - LAW COLLEGE UDAIPUR, RAJASTHAN, INDIA
Latest Result

Current updates (IN ENGLISH) of 02 Sep. 2016

1. The Third meeting of the Joint Committee at the Secretary level under the
 
India Japan CEPA held at which city in India?
 
A.Mumbai
 
B.New Delhi
 
C.Kolkata
 
D.Hyderabad
 
Answer –  B.New Delhi
 
 
 
2. Which State signed Memorandum of Understanding with National Thermal
 
Power Corporation and National Hydel Power Corporation for hydro engineering
 
college?
 
A.Andhra Pradesh
 
B.Himachal Pradesh
 
C.Uttar Pradesh
 
D.Madhya Pradesh
 
Answer – B.Himachal Pradesh
 
 
 
3. Union government has sanctioned nearly Rs. 620 crores to which state as
 
assistance for the recent drought situation in the state?
 
A.Madhya Pradesh
 
B.Uttar Pradesh
 
C.Telangana
 
D.Punjab
 
Answer –  B.Uttar Pradesh
 
 
 
4. Which sector has been exempted from Right to Information Act 2005 without
 
citing any reason for exemption?
 
A.Strategic Forces Command
 
B.UPSC
 
C.Public Sector Banks
 
D.National Security Groups
 
Answer –  A.Strategic Forces Command
 
 
 
5. The tenure of the Railway Board Chairman AK Mital was extended to how
 
many years by the Appointments Committee of the Cabinet?
 
A.3 years
 
B.2 years
 
C.5 years
 
D.4 years
 
Answer –  B.2 years
 
 
 
6. Who has been appointed as the Chief Justice of Patna High Court by Bihar
 
Governor Ramnath Kovind?
 
A.Tejashwi Prasad Yadav
 
B.Iqbal Ahmed Ansari
 
C.Sushil Kumar Modi
 
D.Vijay Kumar Chaudary
 
Answer – B.Iqbal Ahmed Ansari
 
 
 
7. Railway Minister along with Chief Minister of state laid the foundation stone
 
of new railway station in which state?
 
A.Meghalaya
 
B.Himachal Pradesh
 
C.Nagaland
 
D.Manipur
 
Answer –  D.Manipur
 
 
 
8. Which Country hold the two day 3 rd  India Education Fair with over 35
 
premier Indian Educational Institutions including schools, colleges, and technical
 
institutes?
 
A.Pakistan
 
B.Bhutan
 
C.Bangladesh
 
D.Nepal
 
Answer –  C.Bangladesh
 
 
 
9. The Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) is set to
 
launch the facility of travel insurance for passengers from September 2016 at
 
_______________?
 
A.Re 1
 
B.Rs 5
 
C.Rs 10
 
D.Rs 15
 
Answer –  A.Re 1
 
 
 
10. Which Airport has been awarded with Best Airport at National Tourism
 
Awards for the year 2014-15 held in New Delhi?
 
A.Chennai
 
B.New Delhi
 
C.Mumbai
 
D.Kolkata
 
Answer –  C.Mumbai
 
 
 
11. Who inaugurated the newly announced Goa Indian Institute of Technology’s
 
temporary Campus and will be mentored by IIT Mumbai?
 
A.Narendra Modi
 
B.Suresh Prabhu
 
C.Sushma Swaraj
 
D.Prakash Javdekar
 
Answer – D.Prakash Javdekar
 
 
 
12. Which country will host a crucial global summit 7th session of the
 
Conference of the Parties (COP7) to the WHO Framework Convention on
 
Tobacco Control (WHO-FCTC) in November 2016?
 
A.Bangldesh
 
B.Nepal
 
C.India
 
D.Russia
 
Answer – C.India
 
 
 
13. Prime Minister Narendra Modi flags off the Run for Rio also released the
 
brochure of the Indian History at Olympics so far at which stadium?
 
A.Surjit Hockey Stadium in Jalandhar
 
B.Dhyan Chand National Stadium in New Delhi
 
C.Greater Noida Cricket Stadium in Noida
 
D.Dr Sampurnanda Stadium in Varanasi
 
Answer – B.Dhyan Chand National Stadium in New Delhi
 
 
 
14. In which state’s capital, Union government is planned to host the Make in
 
India Conference in the month of December 2016?
 
A.Lucknow, Uttar Pradesh
 
B.Bengaluru, Karnataka
 
C.Bhubaneswar, Odisha
 
D.Patna, Bihar
 
Answer – C.Bhubaneswar, Odisha
 
 
 
15. In which scheme, Odisha Chief Minister Naveen Patnaik is going to be
 
extended to three lakh more beneficiaries from August 15?
 
A.Madhubabu Pension Scheme
 
B.Madhubanu Pension Scheme
 
C.Madhubani Pension Scheme
 
D.Madhusali Pension Scheme
 
Answer – A.Madhubabu Pension Scheme
 
 
 
16. At which place, India is positioned in the Pathetic Global Stunted Growth
 
Children List by the international charity organization called Water Aid?
 
A.Second
 
B.Third
 
C.First
 
D.Tenth
 
Answer – C.First
 
 
 
17. What is the name of Indo-Thailand Military Exercise is came to end at
 
Krabi, Thailand which had commenced on 15 July 2016?
 
A.Vajrakosh 2016
 
B.LAMITYE 2016
 
C.Savithri 2016
 
D.Maitree 2016
 
Answer – D.Maitree 2016
 
 
 
18. Which healthcare has announced that the company will set up three units
 
in Andhra Pradesh, Sikkim and Telangana to expand the business?
 
A.ITC Healthcare
 
B.Apollo Healthcare
 
C.Hetero Healthcare
 
D.Himalayas Healthcare
 
Answer – C.Hetero Healthcare
 
 
 
19. Which National Park has been announced as the India’s first mixed world
 
heritage site by the Paris based UNESCO?
 
A.Kalesar National Park, Haryana
 
B.Kanger Ghati National Park, Chhattisgarh
 
C.Jim Corbett National Park, Uttarakhand
 
D.Khangchendzonga National Park, Sikkim
 
Answer – D.Khangchendzonga National Park, Sikkim
 
 
 
20. Who is appointed as the first woman governor of Tokyo on July 31 by the
 
Japanese people?
 
A.Tsai Ing-wen
 
B.Sophia Kao Ching-chi
 
C.Yuriko Koike
 
D.Elaine Chao
 
Answer – C.Yuriko KoikeExplanation
 
 
 
21. Which eminent writer’s 136th Birth Anniversary is being celebrated by his
 
unique styled intense story-telling and use of simple language?
 
A.Satyajit Ray
 
B.Mulk Raj Anand
 
C.R.K. Narayan
 
D.Munshi Premchand
 
Answer – D.Munshi Premchand
 
 
 
22. What is the name of the book which is the JK Rowling’s eighth series has
 
been released in bookstores across the globe?
 
A.Harry Potter and the Blessed Stone
 
B.Harry Potter and the Cursed Stone
 
C.Harry Potter and the Blessed Child
 
D.Harry Potter and the Cursed Child
 
Answer – D.Harry Potter and the Cursed Child
 
 
 
23. Who became the first skydiver to leapt into the sky from an airplane at
 
25,000 in a operation named Heaven Sent, without any parachute?
 
A.Kyle Tajonera
 
B.christain jack
 
C.Don Kellner
 
D.Luke Aikins
 
Answer –D.Luke Aikins
 
 
 
24. What is the name of aircraft which is the World’s lightest electric paraglider
 
trike developed by the National University of Singapore Scientists along with
 
Indians?
 
A.Air Horse
 
B.Valley
 
C.Delta
 
D.Fly Wheel
 
Answer – C.Delta
 
 
 
25. Prime Minister released the first every national plan called as
 
__________________ plan to make nation disaster resilient and reduce the loss
 
of lives and assets?
 
A.National Disaster Control
 
B.National Disaster Management
 
C.National Disaster reducing
 
D.National Disaster risk
 
Ans: B.National Disaster Management
 
 
 
26. Union Government inked Memorandum of Understanding with which country
 
Civil Aviation authority for technical cooperation in establishing International Civil
 
Aviation Organisation standards and Practices?
 
A.Germany
 
B.China
 
C.Denmark
 
D.France
 
Ans: D.France
 
 
 
27. Minister of Agriculture has announced the hike in Minimum support price
 
and Bonus to decrease the country’s dependency on Imports for which crops?
 
A.Rabi
 
B.Zaidi
 
C.Kharif
 
D.All the above
 
Ans: C.Kharif
 
 
 
28. Global Day of Parents is being observed on which day every for their
 
selfless binder to children was announced by the UN General Assembly in
 
2012?
 
A.June 2nd
 
B.May 31st
 
C.May 30th
 
D.June 1st
 
Ans: D.June
 
 
 
29. Veteran Bollywood comedian has passed away after suffering a cardiac
 
arrest in Mumbai when he is 62 years old. Who is he?
 
A.Razak Khan
 
B.Rafiq Khan
 
C.Razak Ali
 
D.Rafiq Ali
 
Ans: A.Razak Khan
 
 
 
30. Who won the silver medal at the AIBA Women’s World Championships
 
after she lost the women’s 57kg category in the Title Clash in Astana?
 
A.Sonia Mirbal
 
B.Sonia Mirza
 
C.Sonia Kumar
 
D.Sonia Lather
 
Ans: D.Sonia Lather
 
 
 
31. Asia’s largest technology trade show COMPUTEX is going to be held on
 
June 4 in which country?
 
A.Japan
 
B.China
 
C.Taiwan
 
D.India
 
Ans: C.Taiwan
 
 
 
32. Instituto de Astofisica de Canarias and the University Scientists discovered
 
the ______________ by a galaxy located 10,000 million light years away.
 
A.Newton Rings
 
B.Kepler Rings
 
C.Copernicus Rings
 
D.Einstein Rings
 
Ans: D.Einstein Rings
 
 
 
33. Japanese scientists developed a new tool that can predict the risk of which
 
virus importation and local transmission across the world?
 
A.Pandemic
 
B.Zika
 
C.H1N1
 
D.HIV
 
Ans: B.Zika
 
 
 
34. Rahul Johri recently appointed as CEO of which body after the
 
recommendation of Lodha to administer the body?
 
A.CCI
 
B.BCCI
 
C.ISRO
 
D.Air India
 
Ans: B.BCCI
 
 
 
35. Union Government inked with which organization for 9.2 million US dollar
 
grant agreement for Global Environment Facility Programme?
 
A.International Monetary Fund
 
B.World Health Organisation
 
C.World Bank
 
D.BRICS Bank
 
Ans: C.World Bank
 
 
 
36. The world’s longest and deepest rail tunnel has opened in which country,
 
after almost Seventeen years after construction work intended to ease transit?
 
A.France
 
B.Switzerland
 
C.Australia
 
D.Japan
 
Ans: B.Switzerland
 
 
 
37. Which country to launch its first experimental quantum communication
 
satellite in July 2016 with the help of Chinese Academy of Sciences?
 
A.United States
 
B.United Kingdom
 
C.Japan
 
D.China
 
Ans: D.China
 
 
 
38. Union Cabinet approved Memorandum of Understanding between US and
 
India for which purpose?
 
A.Wildlife Forensics and Conservation Genetics
 
B.Natural World Heritage Conservation
 
C.Nature Interpretation and Conservation Awareness
 
D.All the above
 
Ans: D.All the above
 
 
 
39. Akhilesh Yadav led Uttar Pradesh Government approved the Detailed
 
Project Report (DPR) of _____________Metro rail project.
 
A.Lucknow
 
B.Panchsheel Nagar
 
C.Kanpur
 
D.Bhim Nagar
 
Ans: A.Lucknow
 
 
 
40. Who authored the Unseen Indira Gandhi was released in June 2016 and
 
was published by Konark Publishers to deal about several milestone moments
 
in India?
 
A.Arundhathi Roy
 
B.DP Mathur
 
C.Sanjay Bhasu
 
D.RK Sharma
 
Ans: B.DP Mathur
 
 
 
41. Serbian Tennis player Novak Djokovic becomes the first player to win how
 
much prize money in French open Quarter finals beating Spain Roberto
 
Bautista?
 
A.$50 Million
 
B.$150 Million
 
C.$100 Million
 
D.$75 Million
 
Ans: C.$100 Million
 
 
 
42. Who has been appointed as the chief of National Anti-Doping Agency for
 
five years to work for dope free sports?
 
A.Nitin Agarwal
 
B.Serwin Agarwal
 
C.Nivin Agarwal
 
D.Navin Agarwal
 
Ans: D.Navin Agarwal
 
 
 
43. Telecom Regulatory Authority of India has launched the app
 
named______________ to manage unsolicited commercial communications.
 
A.DONOTDISTURB
 
B.DONTSERVICES
 
C.DND SERVICES
 
D.DISTURB CURB
 
Ans: C.DND SERVICES
 
 
 
44. Which company would acquire personal care products company Vogue
 
International for about $3.3 billion to build consumer products?
 
A.Fair and Lovely
 
B.Ponds
 
C.Parachute
 
D.Johnson & Johnson
 
Ans: D.Johnson & Johnson
 
 
 
45. Which Institute inked Memorandum of Understanding with a subsidiary of
 
Indian Farmers Fertilizer Cooperative Limited Kisan Sanchar Limited (IKSL) to
 
work together in empowering farmers?
 
A.Institute of Rice and Crops
 
B.Sugar Institute of India
 
C.Central Agricultural Research Institute
 
D.Energy and Resources Institute
 
Ans: D.Energy and Resources Institute
 
 
 
46. New Development Bank of the BRICS countries is set to issue its first
 
which country currency denominated bonds?
 
A.Brazil
 
B.China
 
C.India
 
D.Russia
 
Ans: B.China
 
 
 
47. Who has been ranked no 1 in Forbes annual list of America’s 60
 
wealthiest and most successful women entrepreneurs?
 
A.Neerja Sethi
 
B.Bharati Desai
 
C.Jayshree Ullal
 
D.Diane Hendricks
 
Ans: D.Diane Hendricks
 
 
 
48. India Born Neerja Sethi ranked which position on ‘America’s Richest Self-
 
made Women’s list with her husband Bharat Desai?
 
A.15
 
B.16
 
C.17
 
D.18
 
Ans: B.16
 
 
 
49. Former Cricketer Sachin Tendulkar has agreed to feature a campaign
 
against drug and liquor abuse in which state?
 
A.Tamilnadu
 
B.Kerala
 
C.Bihar
 
D.Maharashtra
 
Ans: B.Kerala
 
 
 
50. Union Government provided the approval for the three agreements between
 
India and Qatar. Find the correct Agreements:
 
A.Coperation in the field of Skill development
 
B.Tourism
 
C.Customs
 
D.All the Above
 
Ans: D.All the Above
 
 
 

Join Today For Sure Success.....

No. 1 Coaching Institute of Rajasthan, Udaipur

Anushka Academy

Shubhash Nagar Branch   : - 8233223322, 8233033033

Shobhagpura Branch         :-  7727867730, 9521516171

Sector 14 Branch                : - 9521314152, 9521314152

 

 


Gallery